Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

”Kasvovesi auttaa tasapainottamaan ihon pH-arvon” – Mitä se oikeasti tarkoittaa?

”Kasvovesi viimeistelee ihonpuhdistuksen ja auttaa tasapainottamaan ihon pH:n,” on taatusti vastaus, joka tulee useimmilta kuin apteekin hyllyltä vastauksena kysymykseen siitä, miksi kasvovettä tulisi käyttää.

Varsinkin meillä länsimaissa korostuu suuresti tuo vastauksen ensimmäinen osa. Useimmat käyttävät kasvovettä juurikin siksi, että kun ihon pyyhkii kasvovedellä kostutetulla vanulapulla, voi tavallisesti nähdä hyvin konkreettisesti, kuinka iholle jääneet meikin rippeet ja epäpuhtaudet irtoavat kasvoilta.

ihon-ph-arvo-virve-vee-ostolakossa-

Aasialaisessa kosmetiikassa kasvoveden tehtävänä kuitenkin korostuu patenttivastauksen jälkimmäinen osa eli ihon pH-arvon tasapainotus. Koska aasialaiset suosivat usein kaksoispuhdistusta (ja muutenkin tyypillisesti länsimaalaista kevyempää meikkipohjaa), ei kasvoveden tehtäväksi koeta niinkään enää ihonpuhdistuksen viimeistelyä. Iho puhdistetaan öljypohjaisen ja vesipohjaisen puhdistustuotteen yhdistelmällä, joka poistaa iholta jo kaiken ylimääräisen, joten ihonpuhdistusta ei ole enää tarvetta täydentää. (Kaksoispuhdistuksesta voi lukea tästä postauksesta.)

Se ei silti tarkoita, että kasvoveden käyttö jätettäisiin väliin, sillä itseasiassa juurikin ihon pH-arvon tasapainottamista pidetään aivan erityisen tärkeänä juttuna.

ihon-ph-arvo-virve-vee-ostolakossa-

Siitä huolimatta, että moni on kuullut sanottavan iho pH-arvon tasapainottamisen ihonpuhdistuksen jälkeen olevan tärkeää, ei monilla ole silti hajuakaan, mitä pH-arvon tasapainottaminen tarkoittaa, miksi se edes olisi epätasapainossa tai miksi sitä ylipäätään pitäisi tasapainottaa.

Ihon oma luonnollinen pH on noin 5 eli hieman hapan. Kun iho pestään kraanavedellä, jonka pH-arvo on tyypillisesti noin seitsemän paikkeilla, muuttuu ihon pH:n lievästi emäksisemmäksi kuin mitä se normaalisti olisi. Jos ihon vielä puhdistaa puhdistustuotteilla, jotka voivat usein olla vieläkin emäksisempiä, voi ihon pH olla selkeästi liian emäksinen, mikä puolestaan saattaa ilmetä ihon kuivumisena ja kiristelynä ja johtaa jopa hentoihin juonteisiin ja ryppyihin. Kun ihon pinta on kuiva, voi sille myös ilmestyä epäpuhtauksia ihon yrittäessä tasapainottaa tilannetta lisääntyneellä talintuotannolla.

ihon-ph-arvo-virve-vee-ostolakossa-

Ihon pH-arvon tulisikin siis olla hieman hapan, mutta liiallinen happamuus voi puolestaan herkistää ihoa, minkä vuoksi se saattaa jopa ärtyä ja punoittaa. Monesti ihon pH saattaa muuttua liian happamaksi voimakkaiden ihonpuhdistustuotteiden ja kuorinta-aineiden vaikutuksesta.

Kasvoveden tarkoitus onkin siis tasapainottaa ihon pH paitsi ihon yleisen hyvinvoinnin vuoksi (sano heipat ihonpuhdistuksen jälkeiselle kiristelylle!) myös siksi, että hoitotuotteiden aktiiviaineet pääsisivät vaikuttamaan iholla optimaalisesti. Monet aktiiviaineet voivat nimittäin jopa neutralisoitua ja menettää tehonsa, jos ihon pH on täysin väärä!

ihon-ph-arvo-virve-vee-ostolakossa-

Esimerkki tästä ovat erilaiset AHA- ja BHA-hapot, jotka tarvitsevat toimiakseen happaman ympäristön. Useissa kosmetiikkatuotteissa tämä on tietysti huomioitu jo lähtökohtaisesti formuloimalla tuotekoostumus hapoille optimaaliseksi, mutta jos iho pestään hyvin emäksisillä tuotteilla eikä sitä tasapainoteta kasvovedellä ennen hoitotuotteiden levitystä, voi hyvinkin käydä niin, että niiden hapot neutralisoituvat varsin nopeasti eikä tuote ehdi vaikuttaa kunnolla. (Esimerkiksi ennen supersuositun COSRX BHA Blackhead Power Liquid -hoitonesteen käyttöä on erityisen tärkeää tasapainottaa ihon pH, jos tuotteesta tahtoo parhaimman hyödyn.) Näin voi käydä myös muille tuotteen tehoaineille, jotka toimivat optimaalisesti nimenomaan ihon luonnollisen pH:n mukaisessa ympäristössä.

ihon-ph-arvo-virve-vee-ostolakossa-

Vaikka monilla onkin tapana pestä iho aamuisin vain pelkällä vedellä suosittelen silti viimeistelemään ihonpuhdistuksen aina kasvovedellä ennen hoitotuotteiden levitystä. Moni myös tykkää puhdistaa ihonsa aamuisin pelkällä misellivedellä, joissa on usein ihoneutraali pH-arvo, mutta ei kuitenkaan automaattisesti, joten oma tuote kannattaa aina tarkistaa. Monet kasvovedet sisältävät lisäksi myös ihoa hoitavia ainesosia, mikä tekee niistä aina vain parempia.

ihon-ph-arvo-virve-vee-ostolakossa-

Mitäs jos ihon pH-arvoa ei tasapainota? Jääkö iho sitten epätasapainoon? Ei jää, sillä iho kyllä tasapainottaa pH-arvonsa, mutta siihen voi mennä aikaa useita (iholla epämukavalta tuntuvia) tunteja. Ihon pH-arvon tasapainottava kasvovesi tuokin siis välittömän avun asiaan, joka ihon pitäisi joka tapauksessa itse tehdä.

Lopuksi vielä yksi loistava tuotevinkki niille, jotka etsivät hyvää kasvovettä. Suosittelen kokeilemaan esimerkiksi Klairs Supple Preparation Facial Toner -kasvovettä, joka on tällä hetkellä suosituimpia ja hypetetympiä korealaisia kasvovesiä. Paitsi että tuote tasapainottaa ihon pH:n, se myös sekä hoitaa että kosteuttaa ihoa ja sopii käytettäväksi myös mm. kasvosuihkeena ja kasvonaamiona. Tuotteesta voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani.

ihon-ph-arvo-virve-vee-ostolakossa-

Kuinka moni käyttää kasvovettä nimenomaan ihon pH-arvon tasapainotukseen?

Kommentit (10)

  1. Mari

    Itse en aiemmin edes käyttänyt kasvo vettä, mutta kaksi vuotta sitten Korealaiseen ihon hoitoon perehdyttyäni en enää osaisikaan olla ilman!
    Oma suosikkini aamuin illoin on Pyunkang Yulin super kosteuttava ja rauhoittava Essence-Toner, ja kevyempänä vaihtoehtona Caudalien raikas Grape Water, joka toimii loistavasti myös meikin päällä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *