Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Tämän vuoksi kasvoöljy ei ole paras tuote kosteuttamaan ihoa

En lähde väittämään, että olisin suuri kasvoöljyjen käyttäjä, mutta viimeaikoina olen innostunut niistä(kin). Minulta on kyselty paljon kasvoöljyjen käytöstä ihonhoidossa, mutta koska omat käyttökokemukseni niistä ovat kuitenkin melko suppeat, en voi nyt heittäytyä asiantuntijan rooliin ja tehdä kattavaa postausta erilaisista öljyistä, sillä teen sellaisen mielelläni vasta sitten, kun minulla on niistä laajemmin omakohtaisia kokemuksia.

Erilaiset kasvoöljyt ovat kuitenkin hyvin suosittuja, joten halusin silti tehdä postauksen ja jakaa muutaman ajatuksen kasvoöljyjen käyttöön liittyen. Minusta nimittäin tuntuu, että moni saattaa käyttää niitä hieman väärin ja parin vinkin avulla niistä saa paljon enemmän irti.

Ostolakossa kasvoöljyt

Mikä tekee öljyistä erityisen hyviä ihonhoidon ainesosia?

Luonnonöljyillä ja mineraaliöljyllä on ihonhoidossa yksi yhteinen tekijä: molemmat auttavat lukitsemaan iholle kosteutta ehkäisten sen haihtumista. Vaikka olen kertonut jo aiemmin, ettei mineraaliöljy välttämättä ole ihonhoidossa sellainen pahis kuin mitä moni luulee ja se on tietyissä tilanteissa aivan loistava ainesosa, on luonnonöljyissä kuitenkin erityisiä ominaisuuksia, joita mineraaliöljyssä ei ole.

Siinä missä mineraaliöljy on vain mineraaliöljyä, ei luonnonöljy ole vain luonnonöljyä. Luonnosta peräisin olevissa öljyissä on nimittäin erityistä se, että ne itsessään koostuvat useista ainesosista, jotka hoitavat ihoa. Kyse ei siis ole vain siitä, että iholle laitetaan jotain öljyä, joka pehmentää ihoa, vaan luonnonmukanen öljy saattaa sisältää erilaisia vitamiineja, rasvahappoja, antioksidantteja ja muita ihon hyvinvointia tukevia ravinteita, joita ei löydy tuotteen ainesosaluettelosta erikseen nimettynä. Erilaisissa luonnonöljyissä on erilainen koostumus ja siksi ne myös vaikuttavat iholla eri tavalla.

Ostolakossa kasvoöljyt

Miksi kasvoöljy ei ole paras tuote kosteuttamaan ihoa?

Moni käyttää kasvoöljyä puhtaalla iholla korvaamassa kosteusvoiteen, seerumin tai jopa molemmat. Tosiasiassa tämä ei välttämättä ole paras idea, sillä kasvoöljy ei kosteuta ihoa eikä sitä ole tarkoitettu kosteusvoiteeksi. Hyvä kosteusvoide sisältää tavallisesti sekä ihoa kosteuttavia vesimäisiä ainesosia että iholle kosteutta lukitsevia öljymäisiä ainesosia, joita molempia iho tarvitsee, kun taas öljy taas koostuu vain öljyistä.

Englanniksi kasvoöljyistä voidaan puhua käyttäen termiä moisturizing, joka ei kuitenkaan tarkoita, että tuote toisi iholle liiemmin lisää kosteutta. Englanniksi on nimittäin olemassa kaksi sanaa, jotka molemmat kääntyvät suomeksi helposti sanaksi kosteuttava, vaikka toinen niistä tarkoittaa kosteuden haihtumista ehkäisevää ja toinen puolestaa kosteutta iholle tuovaa.

Kasvoöljyjen moisturizing tarkoittaa nimenomaan, että ne ehkäisevät kosteutta haihtumasta iholta kun taas hydrating-termi tarkoittaisi, että tuote tuo iholle lisää kosteutta. Tällaisia kosteutta tuovia tuotteita voivat olla esimerkiksi hyaluronihapposeerumit, jotka myös sopivat täydellisesti kasvoöljyn alle. (Sanoja käytetään usein kyllä muutenkin ristiin myös englanniksi ja erityisesti korealaisen kosmetiikan kohdalla.)

Termien eroista voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani.

Ostolakossa kasvoöljyt

Kuinka kasvoöljyjä kannattaa käyttää?

Kasvoöljyä ei tosiaan ole tarkoitettu korvaamaan kosteusvoidetta, mutta sillä voi kyllä korvata kosteusvoiteen tai sitä voi käyttää kosteusvoiteen kanssa lisätuotteena kunhan sitä käyttäessä huomioi pari juttua.

Kasvoöljyä ei ensinnäkään kannata levittää suoraan kuivalle iholle jos siitä haluaa oikeasti eniten hyötyä irti. Kasvoöljyn voi levittää pesun jäljiltä kosteille kasvoille tai iholle voi suihkuttaa ennen sitä kosteuttavaa kasvosuihketta, jotta kasvoöljyllä on kosteutta, jota se voi auttaa lukitsemaan iholle. Kasvoöljyä voi myös sekoittaa kämmenellä kasvoveteen tai hoitonesteeseen.

Moni rinnastaa kasvoöljyn seerumiin ja levittää sen kasvoille ennen kosteusvoidetta. Tosiasiassa homma olisi kuitenkin parasta tehdä juuri tosinpäin, eli iholle kannattaa ensin suihkuttaa kasvosuihketta (ja sivellä vaikka jopa kosteuttavaa seerumia) sekä levittää kosteusvoidetta ja käyttää öljyä vasta kasvovoiteen jälkeen. Useissa kosteusvoiteissa on nimittäin öljyjä ohuempi koostumus ja jos iholle levittää ensin öljyä, eivät kosteusvoiteen aktiiviaineet pääse välttämättä imeytymään iholle öljyn läpi tehokkaasti. (Erilaisia tuotekoostumuksia on kuitenkin nykyään valtavasti, joten kannattaa aina tarkistaa öljyn valmistajan käyttöohjeista, kuinka sitä on tarkoitettu käytettävän.)

Öljyä voi myös sekoittaa omaan kosteusvoiteeseen, jotta koostumuksesta saa ravitsevamman. Sekoitussuhteen voi päättää omien mieltymysten ja ihon tarpeiden mukaan. Öljyä ei kuitenkaan kannata sekoittaa suojakertoimelliseen päivävoiteeseen, sillä öljy voi heikentää tuotteen aurinkosuojaa. Usein öljyt sopivatkin erityisesti yölliseen ihonhoitoon.

Ostolakossa kasvoöljyt

Kenelle kasvoöljyt sopivat?

Moni ajattelee, että kasvoöljyt ovat erityisesti kuivan ihon juttu, mutta tosiasiassa ne sopivat mille tahansa ihotyypille kunhan öljyn vain valitsee oikein. Kuivalla iholla ne auttavat erinomaisesti ehkäisemään kosteuden haihtumista, mutta kun öljyksi valitsee omalle iholleen sopivan kevyen vaihtoehdon eikä sitä levitä kuivalle iholle, hyötyy siitä mikä tahansa ihotyyppi. Öljyjen ansiosta ihosta tulee pehmeämmän tuntuinen ja heleämmän näköinen.

Omia suosikkiöljyjäni on ruusunmarjaöljy, joka sopii tuomaan avun moneen iho-ongelmaan epäpuhtauksista ikääntymisen merkkeihin. Ruusunmarjaöljystä voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani. Yksi suosituimpia ruusunmarjaöljyjä on The Ordinary 100% Organi Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil, jonka ostin itselleni juuri kokeiluun. Tuote löytyy myynnistä täältä.*

Ostolakossa kasvoöljyt

Käytättekö te kasvoöljyjä?


Lue myös:

Edullinen öljy, joka pelastaa epäpuhtaan ihon

Mineraaliöljy – kosmetiikan pahis vai väärinymmärretty hyvis?

Kommentit (8)

  1. Camilla

    No voi perse. Mä kuulun just niihin, jotka käyttäneet öljyä kasvovoiteen tilalla. 😀 Ei enää mitään hajua mitä kasvovoidetta edes lähtisin kokeilemaan, herkälle ja krantulle pärställe. Onko ehdottaa jotain lemppareita? Mitä mieltä muuten olet etanavoiteista? 🙂 Olitko mikä päivä siellä messuilla höpöttelemässä?

  2. Camilla

    Suhun voi aina luottaa tässä asiassa! Kiitos nopeasta vastauksesta. Toivottavasti törmätään messuilla. 😉

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *