Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Kaksoispuhdistus: Mikä, miksi, milloin ja miten?

Olen jo varmaan kymmenen vuotta liputtanut ihon kaksoispuhdistuksen puolesta. Jauhan siitä täällä ohimennen jatkuvasti, mainitsen usein blogissani jonkun tuotteen sopivan sen ensimmäiseen tai toiseen vaiheeseen ja nyt sitten yhtäkkiä huomasin, etten ole koskaan näköjään tehnyt blogiini ihan kunnollista kaksoispuhdistusta käsittelevää postausta.

Apua, tilanne täytyy ehdottomasti korjata heti!

Mikä on kaksoispuhdistus

Mikä on kaksoispuhdistus?

Kaksoispuhdistus on Aasiasta peräisin oleva hellävarainen tapa puhdistaa iho kahdessa vaiheessa. Sen ensimmäisessä vaiheessa kasvoilta puhdistetaan öljymäisellä tai emulsiomaisella, rasvamaisia ainesosia sisältävällä ihonpuhdistustuotteella meikki, joka liukenee puhdistustuotteeseen ilman, että iho kuivuu.

Kaksoispuhdistuksen toisessa vaiheessa puhdistetaan itse meikitön iho ja sille jääneet vesiliukoiset epäpuhtaudet. Tähän tarkoitukseen sopivat parhaiten vaahtoavat geelimäiset ja voidemaiset puhdistustuotteet tai hellävaraiset, pullosta pumpattaessa valmiiksi vaahtoutuneet tuotteet.

Mikä on kaksoispuhdistus

Mitä etuja kaksoipuhdistuksesta on?

Yleisin kysymys, johon kaksoispuhdistuksen puolesta puhuessani törmään on, että miksei ihoa voi vaan pestä kerralla puhtaaksi yhdellä, hieman pesevämmällä tuotteella.

Kaksoipuhdistuksen idea perustuu nimenomaan sen hellävaraisuuden ja tehokkuuden optimaaliseen yhdistelmään. Aivan kuten erilaiset tahratkin vaativat erilaisia poistoaineita, vaativat erilaiset meikkituotteetkin. Emulsiomaiset ja öljymäiset tuotteet liuottavat iholta pois vahamaisia ja öljymäisiä sekä jopa vedenkestäviä ainesosia, joiden poistoon rasvattomat puhdistustuotteet eivät kykene samalla lailla.

Jos meikin ja ihonpuhdistuksen tahtoisi hoitaa vain yhdellä tuotteella, täytyisi sen yleensä olla hyvin tehokas. Paitsi että se poistaisi iholta meikkituotteet ja epäpuhtaudet, veisi se iholta samalla pois myös sen omaa luonnollista kosteutta ja kuivattaisi siten ihoa. Kaksoispuhdistus mahdollistaakin ihon tehokkaan puhdistuksen entistä hellävaraisempia tuotteita käyttäen.

Mikä on kaksoispuhdistus

Kun iholta puhdistetaan ensimmäisellä kierroksella pois meikki, voidaan toisella puhdistuskierroksella sitten vihdoin syväpuhdistaa itse iho. Jos esimerkiksi puhdistustuote on tarkoitettu syväpuhdistamaan ihohuokosia, pääsee se kohdentamaan tehonsa huomattavasti paremmin, kun meikki on ensin pesty pois kasvoilta.

Kun eräs tuttuni puhdisti ihonsa ensimmäistä kertaa kaksoispuhdistusta käyttäen, hänen aitoa ja hämmästynyttä iloa täynnä ollut reaktionsa summasi asian täydellisesti: ”Ensimmäistä kertaa elämässäni pyyhkeeseen tai vanulappuun ei jää ihonpuhdistuksen jälkeen meikkiä, mutta iho ei silti tunnu tippaakaan kiristävältä!”

Mikä on kaksoispuhdistus

Itse rakastan kaksoispuhdistusta juuri siksi, että voin käyttää siihen esimerkiksi ihoa ravitsevaa öljyputsaria ja todella hellävaraista puhdistusvaahtoa, joista kumpikaan ei yksinään tuntuisi puhdistavan tarpeeksi, mutta jotka yhdessä puhdistavat ihoni täydellisesti ja ilman, että sille jää kuiva tai kiristävä tunne. Pyyhkeessäni tai vanulapussani ei todellakaan ole koskaan meikkiä!

Mikä on kaksoispuhdistus

Tuleeko iho kaksoispuhdistaa aamuin illoin?

Ihoa ei välttämättä tarvitse kaksoispuhdistaa kahta kertaa päivässä. Usein riittää, että kaksoispuhdistuksen tekee iltaisin, jolloin iho paitsi puhdistuu meikeistä ja sille päivän aikana tarttuneista epäpuhtauksista, tulee siitä myös vastaanottavaisempi yöllisille hoitotuotteille. Kaksoispuhdistustus auttaakin siis myös tehostamaan hoitotuotteiden vaikutuksia, sillä ne pääsevät imeytymään puhtaalle iholla paremmin. Jos kuitenkin käyttää täyteläisiä yövoiteita ja runsaasti muita hoitotuotteita, voi ihon haluta kaksoispuhdistaa myös aamulla. Tällöin jälkimmäisen vaiheen voi kuitenkin myös korvata esimerkiksi misellivedellä.

Mikä on kaksoispuhdistus

Monet puhdistavat ihon aamuisin usein puhdistustuotteella, jota käyttävät iltaisin kaksoispuhdistuksen jälkimmäisessä vaiheessa, mutta on täysin makuasia millaisella tuotekoostumuksella ihonsa haluaa aamulla puhdistaa. Jos iholla käyttää yöllä paljon rasvaisia voiteita, voi esimerkiksi ykkösvaiheen putsari sopia aamupuhdistukseen paremmin ja jos taas tykkää virkistävämmän tunteen jättävästä puhdistuksesta, voi kakkosvaiheen putsari olla aamulla se parempi vaihtoehto.

Mikä on kaksoispuhdistus

Millaisia tuotteilla kaksoispuhdistuksessa kannattaa käyttää?

Kaksoispuhdistuksessa parasta on, että sen tuotteet voi valita itse oman ihotyypin ja budjetin mukaan eikä tuotteista tarvitse etsiä erillisiä kaksoispuhdistukseen viittaavia merkintöjä. Kaksoispuhdistus ei siis todellakaan ole juttu, jota voi toteuttaa vain yhden sitä markkinoivan luksusmerkin omilla tuotteilla.

Rasvoittuvankaan ihon ei myöskään tarvitse pelätä modernien puhdistusöljyjen käyttöä, sillä ne liukenevat iholta pois vedellä jälkimmäisen vaiheen puhdistustuotteen viimeistellessä vielä puhdistuksen.

Mikä on kaksoispuhdistus

Ensimmäisen vaiheen puhdistustuotteen voi halutessaan jopa vaikka poimia omasta keittiöstään: syötäviksi kelpaavat luonnonöljyt sopivat käytettäviksi myös ihonpuhdistuksessa. Itse suosin kuitenkin mieluummin kosmetiikkamerkkien omia versioita, joiden nykyaikaiset koostumukset huuhtoutuvat iholta vaivatta pois vedellä. Puhtaita öljyjä kokeillessa kannattaakin huomioida, etteivät ne liukene kasvoilta pelkällä vesipesulla ja ne kannattaakin poistaa iholta lämpimällä vedellä kasteltua puhdistusliinaa käyttäen. (Iholle saattaa silti jäädä niiden jäljiltä klähmäinen tunne.)

Kaksoispuhdistuksen ensimmäiseen vaiheeseen sopivia maitomaisia tai öljymäisiä puhdistustuotteita löytyy oikeastaan jokaiselta tuotemerkiltä (joskin puhdistusöljyt ovat meidän markkinoillamme yhä harvassa) ja lähes mikä vaan omalle iholle sopiva tuote käy.

Mikä on kaksoispuhdistus

Erityisesti kaksoispuhdistuksen toinen vaihe kannattaa kuitenkin valita oman ihotyypin mukaan: herkkä ja kuiva iho nauttii miedosti puhdistavista, ilmavista ja kosteutusta lupaavista, pullosta valmiiksi vaahdotettuna pumppautuvista tuotteista kun taas rasvoittuva iho puhdistuu parhaiten sille suunnitelluilla puhdistusgeelillä ja vaahtoavilla voiteilla, jotka voivat jopa kuoria ihoa hellästi.

Myös toisen vaiheen tuotteen voi valita ihan miltä merkiltä tahansa kunhan se sopii omalle ihotyypille ja omiin mieltymyksiin.

Täältä löytyy esimerkkejä suosittelemistani ihonpuhdistustuotteista

Mikä on kaksoispuhdistus

Miten erilaiset ihonpuhdistuksen apuvälineet sopivat kaksoispuhdistukseen?

Paitsi että kerron käyttäväni kaksoispuhdistusta julistan myös usein, etten enää puhdistaisi ihoani ilman konjac-sientä tai FOREO-ihonpuhdistuslaitettani. Nämä kaksi apuvälinettä sopivat nimittäin loistavasti täydentämään kaksoispuhdistusta.

Mikä on kaksoispuhdistus

Käytän itse konjac-sientä apuna kaksoispuhdistuksen ensimmäisessä vaiheessa, sillä kuten olen joskus todennut, auttaa konjac-sieni tekemään huonostakin putsarista usein huomattavasti paremman. Konjac-sienen avulla öljymäiset ja maitomaiset meikinpuhdistustuotteet peseytyvät iholta helpommin ja silti hyvin hellävaraisesti, minkä ansiosta se on aivan täydellinen apuväline kaksoispuhdistuksen ensimmäiseen vaiheeseen.

Mikä on kaksoispuhdistus

Kaksoispuhdistuksen jälkimmäisen vaiheen täydentämiseen sopii mitä parhaimmin värähtelyteknologiaan perustuva FOREO, joka auttaa varmistamaan, että saan parhaan hyödyn irti ihonpuhdistustuotteistani. FOREO-laitteen värähtely auttaa puhdistamaan ihohuokoset tehokkaasti ja silti hellävaraisesti.

Mikä on kaksoispuhdistus

Kuka muu vannoo kaksoispuhdistuksen nimeen?

 • Jos kaksoispuhdistustaan tahtoo parantaa entisestään löytyy tästä postauksesta siihen loistava vinkki: 

Parempi kaksoispuhdistus 1 + 1 -tekniikalla

 • Parhaat ihonpuhdistustuotteet kaksoispuhdistukseen voi katsoa tästä listauksestani

Parhaat kosmetiikkatuotteet

Kommentit (33)

 1. Anna Banana

  Kaksoispuhdistus on hyvä meikin kanssa. Mutta kun en arkena meikkaa, niin en koe tarvitsevani kahta pesukertaa. Sen sijaan olen yhdistänyt öljyn ja vaahdon samaan puhdistukseen näin talveksi. Ei kiristele, mutta puhdasta tulee. Ihoni on rasvoittuva, mutta inhoan nitisevän natisevaa lopputulosta puhdistuksen jälkeen ja muutenkin talvella atooppinen ihottuma saattaa iskeä, jos liikaa jynssää. Näppyjä tai muita epäpuhtauksia ei minulle tule, vaikka iho rasvoittuukin voimakkaasti.

  • Virve Vee

   Totta, että varsinkin meikin kanssa se on tarpeen, mutta ei välttämättä ilman meikkiä. 🙂

 2. Rakkautta: Lumene Sisu Urban Antidotes Kosteusvoide ja Kasvoöljy

  […] iholle antioksidanttista suojaa vapailta happiradikaaleilta. Uskon itse pyhään kolminaisuuteen: Ihon huolelliseen puhdistukseen, tehokkaaseen kosteutukseen sekä monipuoliseen suojaukseen, mikä käsittää sekä suojautumisen […]

 3. Sari

  Mitä mieltä olet sellaisesta yksinkertaistetusta puhdistuksesta kuin kasvoöljymyhdistettynä miselliveteen? Itse kokeilin Dermatologigan kadvoöljyä, joka on muuten aivan mahtava ja yllätyksekseni miselliveteen kastetulla vanulapulla viimeistellässäni lappu pysyi puhtaana. Eikä sen jälkeen tarvinnut tietenkään kasvovettäkään. Helppoa, mutta onks huonoja puolia?

  • Virve Vee

   Jos iho tulee puhtaaksi ja tuntuu hyvältä, niin mikä ettei! 🙂 Öljy puhdistaa ihon yleensä hyvin ja misellivesikin on hellävarainen tapa pyyhkiä iholta epäpuhtaudet, joten minusta tuossa ei ole mitään huonoa. 🙂

 4. xod

  Mä pesen ensin aina puhdistusgeelillä ja sit pyyhin vielä vanulapulla ja misellivedellä 🙂 Muuten iho jää likasen tuntuiseksi 😀 Pelkästä misellivedestä en tykkää (kun tarvitsen kai veden siihen), mutta noin käytettynä sopii mulle täydellisesti!

 5. Sylvia

  Kaksoispuhdistus kuulostaa todella hyvältä, ja olen ajatellut jo pitkään kokeilla sitä. Mietin vaan, että miksi meikkejä ei pestä ensin tehokkaammalla geelillä/vaahdolla ja sitten ihoa rauhoiteta ja kosteuteta öljy- tai maitomaisella puhdistustuotteella vaikkapa konjag-sienen kanssa?

  • Virve Vee

   Kiva kysymys, laittoi miettimään! 🙂 Öljymäinen/maitomainen tuote liuottaa irti rasvamaisia tuotteita (esim. meikkivoide ja ihon tali) tehokkaammin, mutta samalla hyvin hellävaraisesti (rasva liottaa rasvaa -periaatteella). Sen vuoksi iholla ei sen jälkeenkään tarvitse käyttää tehokkaasti pesevää tuotetta, vaan kakkosvaihekin voi olla hellä, jolloin ihosta tulee puhdas, mutta sen oma kosteustasapaino pysyy yllä eikä se ärsyynny tai kiristele. Näin ollen iho ei kaipaa erityistä rauhoittelua kun sitä on jo lähtökohtaisesti hoidettu hellästi. Jos kasvoilla on enemmän meikkiä, eivät monet geelit tai kevyet vaahtoputsarit myöskään kykene liuottamaan sitä iholta yhtä hyvin, minkä vuoksi rasvaisemmalla tuotteella on parempi aloittaa. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *