Kaksi yleisintä virhettä kuivan ihon hoidossa

Iho hilseilee kuivuuttaan päivästä toiseen ja sitä kiristelee hulluna. Meikkipohja ei asetu kauniisti ja varsinkin nenän ja poskien iholla se näyttää kurjalta. Parhaalta avulta tuntuu kuoria iho päivittäin, jotta irtoilevista ihonriekaleista pääsee eroon. Kun päälle vielä heittää paljon öljyä ”koska mitään muu ei vain riitä”, uskoo helposti tekevänsä parhaansa ja kaiken voitavan kuivaa ihoa vastaan taistellessa.

Tosiasiassa nämä ovat kaksi suurinta virhettä, jotka kuivan ihon hoidossa voi tehdä. Kumpikaan niistä ei nimittäin oikeasti hoida ihon ongelmaa vaan antaa vain hetkellistä ensiapua, mikä ei kuitenkaan tuo helpotusta kuin korkeintaan hetkeksi.

Meikki rullautuu ja ihonhoitotuotteet murustuvat

Virhe 1: Kuivan ihon toistuva kuorinta

Kun kuollut ihosolukko näkyy ihon pinnalla repaleina, ei meikki asetu iholle kauniisti eikä iho myöskään näytä heleältä. Erityisesti nenän ja nenän vierustan/poskien alueen hilseily on varsinkin talvisin hyvin yleistä ja korostuu helposti, kun kasvoille levittää meikkiä.

On ymmärrettävää, että kuollut ihosolukko tekee mieli poistaa, sillä näyttähän iho sen jälkeen ainakin hetkellisesti tasaisemmalta ja tuntuu pehmeämmältä. Ihon toistuvassa kuorinnassa kuitenkin annetaan vain ensiapua eikä tehdä mitään itse ongelmalle.

Jotta iho on tasapainossa, täytyy ihon luonnollisen happovaipan voida hyvin. Happovaipaksi kutsutaan ihon pinnalla olevaa kerrosta, joka auttaa varmistamaan, että kosteus säilyy iholla eikä se pääse haihtumaan pois.

Kuivalla iholla on happovaipan kanssa ongelmia, sillä iho ei eritä tavallisesti tarpeeksi keramideja, jotka toimivat kuin ihosolujen välisenä laastina auttaen ehkäisemään kosteuden haihtumista. Jos laasti ei tilkitse ihoa kunnolla, ei kosteuskaan pysy iholla, vaan haihtuu nopeasti pois ja iho kuivuu.

Ihon toistuva kuoriminen vie mukanaan paitsi kuollutta ihosolukkoa, mutta myös samalla ohentaa ihon pintaa ja heikentää ihon happovaippaa. Kun ihoa kuoritaan päivittäin, ei happovaippa pääse korjaantumaan ja iho päästää kosteuden aina haihtumaan, jolloin ollaan loputtomassa oravanpyörässä.

Holika Holika 3 Seconds Starter Hyaluronic Acid hoitoneste

Ratkaisu: Lopeta ihon toistuva kuoriminen ja keskity ihon tehokkaaseen kosteutukseen. Kun iho saa jatkuvasti tehokasta kosteutusta, ei ihon happovaippa enää ole samalla tavalla epätasapainossa ja ihon hilseily lakkaa lopulta.

Kosteutus tarkoittaa, että iho saa sekä sen kosteusvarastoja lisäävää nestemäistä kosteutusta että kosteuden lukitsemista iholle parantavia rasvoja. Tavallisesti kosteusvoiteet tuovat iholle molempia ja niiden vaikutusta voi tehostaa käyttämällä voiteen alla vielä muita kosteutta lisääviä tuotteita. Myös kangasnaamiot ja muut kosteuttavat naamiot ovat hyvä lisä juottamaan iholle kosteutta. Kun iho on täyteläisen kosteutettu, näyttää se myös heleämmältä.

Lue myös: 13 tehokasta kosteuttajaa kuivalle iholle

The Ordinary Lactic Acid 10% HA 2% kokemuksia Ostolakossa blogi Virve Vee - 1

Jos ihoa haluaa edelleen välillä kuoria, voi käyttöön valita hellävaraisen, maitohappoa sisältävän kasvoveden tai hoitonesteen, jota käyttää pari kertaa viikossa. Muiden AHA-happojen tapaan maitohappo auttaa liuottamaan ihosoluja yhteen liimaavaa laastia ja sitä kautta edistämään kuolleen ihosolukon irtoamista. Sillä on lisäksi ihoa kosteuttavia ominaisuuksia. Maitohappo on ihoa kuoriva AHA-happo, mutta sen on kooltaan glykolihappoa suurempi, minkä vuoksi se ei pääse imeytymään iholle yhtä syvälle kuin glykolihappo ja on siksi glykolihappoa hellävaraisempi.

Lue myös: Mitä eroa eri AHA-hapoilla on

Ostolakossa Rosehip Oil Ruusunmarjaöljy kokemuksia - 1 (1)

Virhe 2: Kuivaa ihoa hoidetaan pelkällä öljyllä

Erilaiset luonnonmukaiset öljyt ovat loistavia ihonhoidossa, sillä niiden monipuolinen koostumus on pullollaan erilaisia ihoa helliviä ravinteita. Luonnon öljy ei siis ole vain ihon kimmoisana pitävää rasvaa, vaan se voi sisältää runsaan määrän erilaisia vitamiineja, rasvahappoja ja muita ihon hyvinvointia tukevia ainesosia.

Ravitsevien öljyjen päätehtävänä on lukita iholle kosteutta, mistä kuiva, kosteuden lävitseen haihtumaan päästävä iho nauttii. Jos iho on kuitenkin kuiva, tarvitsee se kosteuden haihtumista ehkäisevien öljyjen lisäksi myös lisää kosteutta, eli öljy itsessään ei riitä kuivan ihon hoitotuotteeksi ja iho saattaa tuntua kuivalta edelleen, vaikka sille kuinka lisäisi öljyjä.

Lue myös: Tämä edullinen voide ylläpitämään ihon happovaipan hyvinvointia

The Ordinary Marine Hyaluronics

Ratkaisu: Käytä öljyn alla kosteuttavaa kasvovettä, kerrosta iholle lisää kosteutta tuovaa hoitonestettä ja tehokosteuta ihoa seerumilla ennen öljyn käyttöä. Öljy kannattaa aina levittää kostealle iholle, jotta sen alle lukittuu mahdollisimman paljon kosteutta. Öljyt ovat siis loistavia kuivan ihon hoidossa, mutta vain, jos niitä käyttää oikein.

On myös hyvä huomioida, että on olemassa runsaasti erilaisia öljyjä, joista toisissa on paksumpi ja ravitsevampi koostumus ja toisissa puolestaan ohuempi ja kevyempi, eli riippuu täysin ihon tarpeista ja omista mieltymyksistä, mikä öljy on omalle iholle paras. Yksi ja sama öljy ei siis ole vastaus jokaisen iho-ongelmiin.

Lue myös: Näin käytät öljyjä ihonhoidossa oikein

The Ordinary Natural Moisturising Factors kosteusvoide kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

Onko teillä ollut ongelmia kasvojen ihon kuivuuden ja hilseilyn kanssa?


Lue myös:
15 parasta kosteuttavaa seerumia
Miksi meikkivoide rullautuu ja ihonhoitotuotteet murustuvat?
Ihon tasapainottavat Barrier Booster -tuotteet tekevät tuloaan

Virve Fredman Täydellinen Iho Opas korealaiseen ihonhoitoon Osta Kirja

Jos haluat oppia lisää ihonhoidosta, tilaa kirjani Täydellinen iho täältä.

 

Kommentit (10)
  1. Hei! Aiheen ulkopuolelta kysyisin seuraavaa: ostin pixin retinol tonicin ja haluaisin tietää, kuinka sitä kuluu käyttää? Käytän yöksi ordinaryn retinoli emulsiota. Kiitos muuten asiantuntevista ja tietoa antavista kirjoituksista!

    1. Jos käytät jo yhtä retinolituotetta, en käyttäisi tuota Pixin tuotetta enää sen lisäksi missään tapauksessa. 🙂

  2. Hei! Ysyisin vielä. Onko se retinol Tonic niin vahvaa, että sitä voisi käyttää ordinaryn asemesta vaikka kuurin, kunnes saa sen pullon kulutettua loppuun. Kun mainitsit, ettet ehdottomasti käyttäisi kumpaakin samanaikaisesti…. Kiitos vastauksesta!

    1. En sanoisi, että se varsinaisesti korvasi The Ordinarya, sillä on käsittääkseni paljon miedompi, mutta toki jos tuote jo löytyy kotoa niin voi joka toisella käyttökerralla käyttää sitä ja joka toisella The Ordinarya. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *