Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Inside the Industry 35: ”Ei nyt pahalla, mutta… ” aka Kiina ja kosmetiikan eläinkokeet

Ei nyt pahalla, mutta…” on lauseenaloitus, jonka taakse voi naamioida ihan mitä tahansa, jonka vaan kuulemma hyvää hyvyyttään tahtoo jakaa toiselle, oli se sitten kuinka tökeröä tahansa. Ja tänään minä  tahtoisin käyttää postauksessani tuota aloitusta vaikken varsinaisesti tökerö aiokaan olla. Tänään nimittäin puhutaan eläinkokeista tuomalla esiin asia, josta erittäin harva kosmetiikan eläinkokeista muille saarnaava on edes tiennyt tai osannut ajatella. (Ja ei nyt pahalla, mutta tuntuuhan se hassulta, että joku voi saarnata asiasta olematta siitä edes itse perillä.)
Eläinkokeet ovat arka aihepiiri, josta puhuminen on hieman kuin tökkisi tikulla muurahaispesää. Haluaisin kuitenkin tuoda esiin erän näkökannan, joka on joskus noussut mieleeni ja saanut minut pohtimaan asiaa mielessäni paljonkin. Toivoisinkin, että tämän näkökannan esiintuominen saisi muutaman muunkin ajattelemaan myös maailmaa näkökenttää rajoittavien silmälappujen ulkopuolelta.
EU:n eläinkoekiellosta huolimatta monet ihmiset välttelevät käyttämästä tuotemerkkejä, joissa ei lue suoraan, että ne eivät testaa eläimillä. Eläinkokeista on blogissani puhuttu jo ennenkin, joten en mene niihin sen syvällisemmin muuten kuin linkkaamalla kiinnostuneille tutkittavaksi tämän aiemman postaukseni.
Moni kertoo, ettei tahdo käyttää kosmetiikkamerkkejä, jotka vievät kosmetiikkaa Kiinaan, sillä heidän mielestään se tarkoittaa automaattisesti, että tuotemerkit testaavat eläimillä. Merkkejä täytyy välttää kuin ruttoa, sillä ne tekevät pahaa. Tätä ajatusta pyöritellessä herää kuitenkin väkisinkin kysymys, olisiko nyt kuitenkin kenties keskitytty haukkumaan väärää puuta ja menty hieman oikoreittejä johtopäätöksiä tehdessä… Älkää käsittäkö väärin, pidän periaatteiden mukaan elävistä ihmisistä, mutta toivoisin myös, että niiden mukaan eläessä toiminta olisi sitten myös johdonmukaista.
Faktahan on, että voidakseen myydä Kiinan markkinoilla muualla testattuja kosmetiikkatuotteita on ne testattava eläimillä. Tähän eivät kuitenkaan käsittääkseni edes kelpaa kosmetiikkayhtiön omat testitulokset (niitähän on voitu vaikka vääristellä), vaan Kiinan valtio velvottaa, että yritysten on toimitettava sille näytteet kaikista Kiinan markkinoille maan ulkopuolelta tuotavista kosmetiikkatuotteista, jotta se voi itse testata ja hyväksyä ne
(Ja vaikka nykyään useimpia Kiinassa valmistettujakaan kosmetiikkatuotteita ei tarvitse testauttaa Kiinan valtiolla tekee se silti pistokokeita jo markkinoilla olevista tuotteista, eli edes oma tehdas Kiinassa ei itseasiassa ole kosmetiikkamerkille täysin varma tae siitä, ettei tuotteita koskaan tultaisi testaamaan eläimillä.)
Jostain kumman syystä ihmisillä on siis hirveä tarve syyllistää yrityksiä, jotka tahtovat viedä Kiinaan maan ulkopuolella, esimerkiksi Euroopassa, tuotettua kosmetiikkaa miettimättä yhtään sen syvällisemmin keneen syyttävä sormi ihan oikeasti kuuluisi osoittaa. 
Nämä yritykset tuottavat mahdollisesti varsin mittavissa määrin tuotteita, joiden valmistus työllistää paljon ihmisiä ja maksavat samalla erilaisia kotimaansa ja EU:n taloutta tukevia maksuja. Yritykset siis itsessään tekevät hyvää, eikö? Jos Kiinan kosmetiikkamarkkinoiden arvo oli vuonna 2013 yli 26 MILJARDIA dollaria niin kyllähän sinne eurooppalaisiakin tavaroita myyntiin viemällä pari työpaikkaa Euroopassa varmistetaan, vai mitä?
Näin ollen herää väkisinkin kysymys, miksi ihmiset, jotka välttävät eläinkokeita tekeviä tuotemerkkejä tekevät kuitenkin asioita, jotka tukevat Kiinan valtiolta, eli sitä pahan keskittymää, joka niitä eläinkokeita vaatii? Jos samat tuotteet ovat vaikkapa sitten koko EU:ssa hyväksytty turvallisina myyntiin eikö Kiinan valtio ole se taho, jota vastaan boikotointi ja kapinointi tulisi osoittaa eikä suinkaan se kosmetiikkafirma, joka ei edes itse tee näitä kokeita?

Jos monikansallisen kosmetiikkayhtiön boikotoijan tarkoituksena on saada Kiinaan kosmetiikkaa vievä yritys vastaamaan teoistaan voisiko olla niin, että hän sysää siihen keskittymällä vastuun jopa pois itseltään jollain tapaa ja ajattelematta, että hänen tulisikin kohdistaa boikottinsa johonkin ihan muuhun kuin siihen kosmetiikkafirmaan, joka ei edes itse tee kokeita? Vaikkapa siihen oikeasti asian kannalta tärkeään omaan toimintaansa?

Sanoisin, että joku voisi jopa mieltää tekopyhyydeksi sen, että kuluttaja välttelee tietyn kosmetiikkamerkin tuotteita kuin ruttoa ihan vaan siksi, että se vie tuotteitaan Kiinaan, mutta vähät välittää siitä, että monella muulla tapaa omalla toiminnallaan tukee Kiinan valtiotaloutta. Eikö boikotoinnin aiheena pitäisi olla Kiina ja nimenomaan Kiinan valtion määräämien eläinkokeiden kieltäminen eivätkä yritykset, jotka eivät niitä itse edes tee ja jotka kuitenkin luovat melkoisen monta työpaikkaa Eurooppaan sillä, että heidän valmistamia tuotteitaan myydään myös Kiinan jättimäisillä markkinoilla?
Minusta on kiinnostava ajatusleikki, kuinka ihminen, joka jättää eurooppalaisen markkinäjätin huulipunan ostamatta eläinkokeiden pelossa menee tyytyväisenä kotiinsa sormeilemaan Made in China elektroniikkaansa, käyttää Made in China -tekstiileitään ja ostaa lapsilleen Made in China -leluja samalla kun miettii tyytyväisenä, kuinka onnistui saamaan naapurin Pirjonkin olemaan ostamatta sen PETAn listalla olemattoman tuotemerkin hiuslakkaa.
Voisiko jopa sittenkin olla niin, että se ihminen, joka tietoisesti välttelee markkinajätin kosmetiikkatuotteita eläinkokeiden pelossa, mutta ympäröi silti itsensä Kiinan valtion taloutta ja toimintaa tukevilla Made in China -hyödykkeillä onkin loppujen lopuksi jopa paljon pahempi ihminen kuin se, joka käyttää tyytyväisenä huulipunaansa tietämättä edes, että sitä viedään Kiinan markkinoille?
Teorian voi tietysti kehitellä vaikka kuinka pitkälle, mutta sanoisin, että jokainen tuolla periaatteella tiettyjä kosmetiikkamerkkejä välttelevä voisi miettiä, tukeeko hän sittenkin itse omalla toiminnallaan ja Made in China -tuotteillaan itse sitä raakaa eläimille tappotuomioita jakelevaa koneistoa enemmän kuin osasi arvatakaan.
Kiinan valtiota ei liiemmin varmasti kiinnosta, jättääkö vaikka koko Suomi ostamatta sen kosmetiikkamarkkinoista vain hiustakin hienomman viirun muodostavan merkin tuotteita, sillä vaikka koko merkki kaatuisi, on Kiinassa silti muita merkkejä tarjolla eikä se vaikuta valtion talouteen. Oman maansa talouteen merkin kaatuminen sen sijaan voisi jo joissakin tapauksissa jopa vaikuttaakin. Sen sijaan Kiinan valtiota saattaisi ajatustasolla edes hitusen kiinnostaa, jos yksi maa lakkaisi mielenosoituksellisesti tukemasta sen valtiontaloutta Made in China -boikotilla ihan vaan siksi, että valtio vaatii ja tekee itse eläinkokeita kosmetiikkatuotteille, jotka on jo todettu turvallisiksi muilla markkinoilla.

Ei eläinkokeita lakkauteta maailmasta boikotoimalla eurooppalaisia kosmetiikayrityksiä, jotka eivät edes EU:n lakien mukaan saa niitä tehdä. Sen sijaan eläinten kärsimys voidaan laittaa kuriin osoittamalla syyttävä sormi sille taholle, joka niitä edelleen välttämättä vaatii ja itse tekee. Siihen 26 miljardin dollarin bisnekseen mahtuu kuitenkin melkoisen paljon Kiinan valtion itse tekemiä  ja vaatimia eläinkokeita.

En ryhdy itse Made in China -tuotteiden täysipäiväiseksi välttelijäksi, mutta kohotanpahan vaan kulmiani niille, jotka vielä tämän postauksen luettuaan edelleen kantavat ylpeinä Kiinassa koottuja älypuhelimiaan ja sanovat samalla, etteivät voisi ikinä käyttää kosmetiikkamerkin X tuotteita, sillä niitä myydään Kiinassa, jossa kosmetiikkatuotteet testataan eläimillä. Mistäköhän ne Kiinan valtion eläinkokeet mahdollistavat tulot mahtaisivat tulla?
Just saying…

Kommentit (44)

 1. Anonyymi

  Postaukseen liittymätön kysymys 😀 Sain lahjaksi Shiseidon eye contour creamin. Miten sitä käytetään? 😀 Onko se siis tavallinen silmäympäysvoide vai häh

  • virve

   Kyllä, se on erittäin ravitseva silmänympärysvoide. Jos se on Bnefiance-linjaa on se tarkoitettu hoitamaan jo hieman aikuisempaa ihoa. 🙂

 2. Anonyymi

  Kiinnostava postaus, sai kyllä minutkin ajattelemaan! Olen kuitenkin ihan eri mieltä kanssasi, ja koska olen itse juurikin näitä "boikotoin X merkkiä kun se myy Kiinaan" -ihmisiä, ajattelin että kaipa sitä pitää tulla selventämään omaa logiikkaani 😀 Logiikka menee siis näin, että boikotoimalla vaikkapa iPhoneja ja Kiinassa tehtyjä vaatteita en millään tavalla viesti mihinkään suuntaan vastustavani juuri kosmetiikan eläinkokeita. Sen sijaan tukemalla ns. eläinkokeettomia kosmetiikkamerkkejä ja boikotoimalla Kiinaan myyviä brändejä minulla on edes pieni toivo siitä, että kulutusvalinnoillani on jotain väliä juuri tämän minulle tärkeän asian suhteen. Lisäksi tietysti minun pienet rahani ovat kuitenkin suurempi prosenttiosuus jonkun yksittäisen kosmetiikkabrändin liikevaihdossa kuin koko Kiinan taloudessa ja näin ollen tuntuu mielekkäämmältä kohdistaa boikotti kosmetiikkamerkkeihin. Henkilökohtaisesti koen jo rajoittavani elämää aika suurissa määrin eläinkokeettomuuden, veganismin ja muiden puunhalailuaktiviteettien vuoksi, ja kaikkien Kiinassa tehtyjen tuotteiden ja tuotteiden osien boikotti olisi yksinkertaisesti liikaa ja myöskin kohtuutonta, kun suurin osa ihmisistä edelleen iloisesti mussuttaa ihan täällä koto-Suomessa hirvittävissä olosuhteissa tehotuotettua lihaa ja valtion väheneviä varoja syydetään turkistarhaukseen ja muuhun eläinrääkkäykseen.
  Myös argumenttisi siitä, että Kiinan-viennillä saataisiin Eurooppaan työpaikkoja, on mielestäni kyseenalainen, koska talouskasvuun ja uusien työpaikkojen luomiseen pitäisi pyrkiä eettisesti hyväksyttävillä tavoilla, eikä tyylillä "ei se mitään jos eläimet kärsii Kiinassa, saapahan pari tyyppiä duunia Euroopassa". (Tämä on vähän sama asia kuin väittelyt, joissa turkistarhausta puolustetaan sillä että se on joidenkin elinkeino. Ja toihan orjakauppakin aikoinaan työpaikkoja…)
  Kaiken kaikkiaan Kiina on jännä paikka, enkä minä ainakaan osaa kertoa mitään helppoa ratkaisua kosmetiikan eläinkokeiden lakkauttamiseen siellä. Mutta on mielestäni hyvä alku, jos eurooppalaiset kuluttajat selkeästi viestivät länsimaisille kosmetiikkamerkeille haluavansa, etteivät nämä merkit vie tuotteitaan sellaisille markkinoille, joilla ne voivat aiheuttaa lisää kärsimystä. Baby steps, ja silleen 🙂

  • virve

   Kiitos hyvästä kommentista! 🙂

   Tuo on aivan totta, että vaan itse omassa hiljaisuudessa jättämällä kiinalaisia tuotteita ostamatta ei vaikuta yhtään mihinkään kun kukaan ei edes tiedä, että kyseessä on boikotti eikä vaan johonkin muuhun perustuva valinta. Jotta Kiinan boikotoinnista voisi olla hyötyä täytyisi homma oikeasti olla valjastettu sen nimiin. Toisaalta nykyään kosmetiikkamerkkejäkin on niin paljon tarjolla, ettei jonkun ostamatta jättäminen suoraan välitä viestiä kellekään merkin boikotoinnista vaan ihan vaan, että joku toinen merkki nyt vaan oli tällä kertaa kiinnostavampi.

   Tämä on mielenkiintoinen aihe, josta on todella mukavaa lukea kommentteja! 🙂

 3. Anonyymi

  Tämä oli erittäin mielenkiintoinen ja silmiä avartava kirjoitus. Olen harkinnut siirtyä eettisempään kosmetiikkaan mutten tiedä siitä vielä tarpeeksi. Tällä hetkellä tärkeää minulle on suosia kotimaisuutta – tavalla tai toisella – joten Lumenea löytyy niin kylpyhuoneesta kuin meikkipussista.

  Itse yritän elää minimalistisesti ja mietin kaikkea ostamaan tarkkaan. En usko, etteikö kodissani olisi made in china – tuotteita mutten niitä kyllä heti löydäkkään… ainakaan niin, että se niissä lukisi.

  Teoriassa en hyväksy eläinkokeita kosmetiikan vuoksi mutta käytännössä en ole ottanut selvää tekeekö esim. Lumene tai Max Factor niitä?

  Olen vielä hieman keltanokka mutta innokas oppimaan 🙂

  Kiitos kirjoituksesta!

  • virve

   Suosittelen lukemaan tuon postauksessa linkkaamani aiemman eläinkokeita koskevan postauksen, sieltä saat varmasti hyviä vastauksia.

   Lumene ei ole millään Animalian yms listalla käsittääkseni, mutta hei eivät tee eläinkokeita, sillä niitä ei saa Euroopassa tehdä. 🙂

 4. Anonyymi

  Loistava postaus! Ja varmasti monelle uusi tieto, myös minulle. Jaan kyllä kanssasi kysymyksen, ketä se aktivismitason mielenosoituspauhaaminen hyödyttää, jos se Pirkko jättää huulipunansa ostamatta tuolla perusteella, tekee vain hallaa yritykselle, joka mahdollistaa myös meidän suomalaisten myyjien työpaikkoja. Miksi pitää viedä Kiinaan? Haloo tonttuystäväiset, se kiinan vienti voi olla näinä aikoina hyvinkin tärkeässä roolissa kun mietitään tulosta ja yt-neuvotteluja. Jos kiinan markkinat suljettaisiin, meidän sokkareiden hintataso räjähtäisi ja taas valivali. Samalla on kuitenkin ok käydä hakemassa esim. H&m ja muista halpakaupoista joka viikolle uudet rytkyt, vaikka vaatteiden alkuperä on vähintäänkin epäilyttävä ja ihan yleisessä tiedossa, että niidenkin vaatteiden vuoksi kuolee ihmisiä huonoissa työolosuhteissa, jotta me saadaan halpaa sekundakamaa kauppoihin…

  • virve

   Tämä on todella mielenkiintoisia kommentteja ja ajattelemisen aihetta antava aihe! 🙂

 5. L’Oréal ja eläinkokeet – Kauneus & Terveys -blogit

  […] olen edelleen sitä mieltä, että jos asiaan halutaan vaikuttaa, tulisi organisoitu boikotointi keskittää jollain muotoa Kiinaan ja Kiinan valtioon eikä yrityksii…. Tämä on kuitenkin toimintaa, johon yhden ihmisen Kiina-boikotilla ei paljoa vaikuteta ja […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *