Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Inside the Industry 21: Voiko ihoa vaalentaa pysyvästi kosmetiikalla?

Vähän aikaa sitten yhdessä blogin Inside the Industry -postauksessa puhuttiin ihon ruskettamisesta. Siinä missä meidän lähialueillamme tahdotaan saada iho näyttämään terveen ruskettuneelta, haaveillaan toisaalla maailmassa taas yläluokkaisen vaaleasta ihosta ja myydään ihoa vaalentavia voiteita. Myös meidän markkina-alueellamme moni kärsii ihan vaan yksittäisistä pigmenttiläiskistä, joita toivoisi voivan häivytettävän.

Jos kosmetiikka saa siis vaikuttaa vain ihon pinnalla, niin voiko tähän pigmentin muodostumiseen sitten sen keinoin ylipäätään vaikuttaa? Lohdutuksen sanoja niille, jotka pigmenttiläiskistä kärsivät: kyllä vaan voi.

Tänään vastaan siis kysymykseen ”Ai miten niin muka voi?”

Iho rakentuu kolmesta kerroksesta, joista päällimmäiseen voidaan kosmetiikkatuotteilla vaikuttaa. Tuon päällimmäisen ihokerroksen (epidermis) pohjalla sijaitsevat melanosyytit, jotka tuottavat pieniä pigmenttijyväsiä eli melanosomeja. Melanosomit puolestaan sisältävät melaniinia (eli ihon tummaa väripigmenttiä), joka erittyy epidermiksen soluihin saaden niissä aikaan väriä. Erivärisillä ihmisillä on lähes saman verran itse melanosyyttejä, mutta vaaleaihoisilla ne ovat keskittyneet epidermiksen pohjakerrokseen kun taas tummemmalla iholla niitä löytyy myös muista kerroksista.

os siis pystytään vaikuttamaan melanosomien melaniinin tuotantoon voidaan siis myös vaikuttaa ihon pinnalla näkyvään ihon sävyyn ja sitä kautta vaalentaa ihoa. Ja melanosomit syntyvät alueella, jonne on yhä sallittua vaikuttaa kosmetiikan keinoin -ja ihan markkinoidakin asiaa niin (Inside the Indistry -postaussarjan edellisessä osassa kun todettiin kosmetiikkatuotteen määritelmän olevan yllättäen lähinnä markkinointilupauksista kiinni.)

Tämä voi nyt mennä melko tieteelliseksi, mutta yrittäköön ymmärtää se, jota asia kiinnostaa. Muut voivat sitten vain tyytyä toteamaan, että ihoa voidaan vaalentaa ja ostaa tyytyväisinä niitä vaalentavia tuotteita tarvittaessa.

Yksi luonnon kahdestakymmenestä aminohaposta on nimeltään tyroosiini, josta iholla valmistetaan hapettavan entsyymin nimeltään tyrosinaasi avulla melaniinia, eli sitä ihon tummaa pigmenttiä. Albiinoilla tuo tyrosinaasin muodotuminen on estynyt ja vaaleaihoisilla melaniini myös hajoaa synnyttyään nopeammin. Jos siis kyetään vähentämään tuota melaniinia synnyttävää reaktiota, kyetämään myös vähentämään siitä johtuvaa ihon tummaa pigmenttiä.

Tyrosinaasia on mahdollista heikentää tai jopa estää joillakin kosmetiikan antioksidanteilla kuten askorbiinihapolla (C-vitamiini) ja monien varmasti nimeltä kuulemalla arbutinilla. Myös mm. INCI-listoilla Kojic Acid, Liqorice Extract, Ellagic Acid, Royal Jelly, Glucosamine sekä Tunicamycin -nimillä kulkevat aineet kykenevät tähän.

Toinen keino vähentää melaniinin muodostumista on käyttää aineita, jotka suoraan vähentävät niiden ihon pohjakerroksessa olevien melanosyyttien aktiviisuutta. Yksi tällainen aine on hydrokinoni, jonka käyttö on kuitenkin EU:ssa nykyään kiellettyä, sillä sen on huomattu aiheuttavan paljon sivuvaikutuksia.

Kolmas keino vähentää pigmentin muodostumista on vältellä UV-säteilyä käyttämällä aurinkosuojatuotteita tai välttämällä aurinkoa muuten. (Ihoa vaalentavat aineet ovat itsessäänkin jo herkkiä UV-säteilylle, minkä vuoksi tuotteissa käytetty UV-suoja suojaa myös niitä.) Myös antioksidanteista (C-vitamiini) on tässä yhteydessä apua, sillä niiden avulla voidaan vähentää melaniinin syntymistä.

Kosmetiikan tuotteilla voidaan siis tosiaan vaalentaa ihoa ainakin jossain määrin, mutta lopputulos ei näy heti. Kasvojen iholla kestää nelisen viikkoa aikaa uudistua (aika, jona epidermiksen pohjalla olevat solut kulkeutuvat ihon pinnalle) ja prosessi hidastuu ihon vanhenemisen myötä. Pigmenttihäiriöt ovat usein erityisesti ongelmana vanhemmalla iholla, joten voiteen ensimmäisten vaikutusten näkyminen voi viedä aikaa lähes pari kuukauttakin. Koska vaalentava vaikutus myös perustuu ihon toiminnan säätelyyn, ei vaikutus ole pysyvä ellei ihoa vaalentavan tuotteen käyttöä jatka kokoajan.

Vastaus otsikon kysymykseen: Kosmetiikkatuotteilla voidaan tutkitusti vaalentaa ihoa pysyvästi, mutta ei niin pysyvästi, ettäkö vaikutus jäisi iholle vielä vaalentavan tuotteen käytön lopettamisen jälkeenkin. Vaikutus ei myöskään välttämättä ole niin voimakas kuin mitä moni toivoisi sen olevan eikä se välttämättä näy kaikilla yhtä selkeästi.Palataan myöhemmin siihen, miksi laboratorio-olosuhteissa saadut testitulokset eivät aina kuitenkaan takaa sitä, että kuluttajakin olisi tuotteeseen tyytyväinen!

Kommentit (20)

 1. Anonyymi

  Minua kiinnostaisi se miten kosmetiikkatuotteilla voi vaikuttaa silloin, kun niitä käytetään mikroneulauksen/mesoterapian kanssa.

  • virve

   Tämä voisikin olla kiinnostava aihe tutustua lisää! 🙂

 2. Anonyymi

  Oliskin mielenkiintoista tietää, miten Michael Jacksonista "yhtäkkiä" tuli valkoihoinen.
  Kosmetiikasta tuskin oli kyse, jotain sisäisesti nautittua? Kaikkeen sitä ihminen ryhtyykin.
  MNT

  • NarnianGirl

   MJ kärsi pigmenttihäiriötä aiheuttavasta ihosairaudesta nimeltä vitiligo.

  • virve

   Näin minäkin olen ymmärtänyt asian olleen.

  • Anonyymi

   Muistelen lukeneeni, että sekä Latoya että Michael käyttivät jotain vaalentavaa kreemiä, mutta saattaa olla huhua. Vitiligo kai yleensä ilmenee läiskittäin, mutta siinäkin tapauksessa varmaan haluaisi vaalentua tasaisesti ja käyttäisi jotain.

  • Jackson-fani

   Jackson käytti myös erittäin vahvoja pitoisuuksia juuri Hydrokinonia. Joskus oli valokuva sieltä makuuhuoneesta kuoleman jälkeen ja yöpöydällä oli tuubeittain puhdasta hydrokinonia. Pisti silmään, koska itsekin olen sitä joskus reseptillä saanut.

  • Virve Vee

   Joo, hänellä oli tosiaan ilmeisesti sitä reseptimäärättyä versiota vitiligon ”rippeiden” hoitoon, jota Jenkeissä ainakin määrätään. EU:ssa ainesosa ei taida olla sallittu edes lääkkeissä…? En ole tuosta ihan varma, mutta tosiaan kosmetiikassa ainakin kielletty EU:ssa. 🙂

 3. Anonyymi

  Niinpä.
  Vtiligon takia tässä sivustolla liikuskelen koska suurimmalta osalta ihoni on niinkuin michaelin, ei ihme mitenkään että ihonsa oli niin valkoinen, mulla tällä hetkellä ongelmana alkaa olemaan juuri se että vielä pigmenttiä sisältäviä ihon alueita olisi ehkä helpompi vaalentaa kuin päinvastoin kunhan vaan tietäisin oikeat, ihoa vaalentavat, turvalliset tuotteet.

 4. Anonyymi

  Vitiligo sinällään ei ole sairaus eikä se tartu, kuulin ta luin muistaakseni jostakin että Suomalaisia joilla on vitiligo olisi noin 80000, tarkistakaa jos voitte jostakin, oletettavasti vitiligo on perimässä tosin mun siskoillani tai veljilläni ei ole,serkkuja kyllä tunnen joilla vitiligo.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *