Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Päivä 67: INCI-listojen ihmeellinen maaailma, osa 1

Minulle on tullut useita kysymyksiä koskien tuotteiden INCI-luetteloiden (eli aineosaluetteloiden) lukemista ja ajattelin nyt antaa siihen pikaoppitunnin ensimmäisen osan. Sanon tosin heti alkuun, että miksikään guruksi en itseäni tässä asiassa ylennä enkä todellakaan tiedä kaikkea, mutta olen perehtynyt tarpeeksi omat tarpeeni huomioiden. Jos kuitenkin jonkun mielestä puhun hölynpölyä niin jättäkää kommentteihin viestiä asiasta, mielelläni opin uutta.

Tällä kertaa puhun siis aineosista, jotka useimmiten tykkään mielummin jättää kaupan hyllyyn.

Edellisessä postauksessani oli maininta siitä, kuinka Lumenen kosteusvoiteessa (ei yllä olevassa kuvassa) oli INCI-listalla silikoni heti toisena ja minulta pyydettiinkin ihan listaa siitä, kuinka löytää silikonit tuotteesta. Tätä silikonien bongausta kun ei suinkaan tehdä kuluttajalle niin helpoksi, että aineosaluettelossa vain lukisi ”silicone”, ehei. Silikoni on huomattavasti helpompi havaita rinnoista kuin INCI-listasta.

Ennen listaani tahtoisin kuitenkin korostaa, että silikoneja on turhaa alkaa hullun lailla välttelemään syyttä. Silikoneja käytetään tuotteissa sileän pinnan tekemiseen, eli esimerkiksi monen kosteusvoiteen ja hoitoaineen silkin sileä lopputulos ei suinkaan perustu hoitaviin aineosiin vaan ihan vaan siihen, että kun pintaan pistetään silikonikalvo, tuntuu se väkisinkin sileämmältä. (Mainoksen silkin sileä iho onkin siis itseasiassa silikonin sileä. ) Hyviä esimerkkejä ovat monet hoitoaineet (esim. Fructis edullisemmista) ja ihoa siloittavat selluliittituotteet, katsokaapa vaikka omien tuotteittenne aineosaluetteloita sen jälkeen, kun olette lukeneet silikonilistan läpi.

Mutta miksi näitä silikoneja sitten vältellään? Toiset sanovat, että ne yksinkertaisesti tukkivat heillä ihoa. Sitten taas toiset lähteet sanovat, etteivät ne tukkisi, vaan aiheuttaja on jokin muu. En ota tähän virallista kantaa, mutta minulla on asiaan omaan kokemukseen ipohjautuva mielipide. Itsestäni on myös turhaa pistää ihon/hiusten pinnalle silikonikalvo esimerkiksi seerumilla ja pistää päälle sitten hoitavia aineita, jotka eivät luultavasti pääse kalvon läpi enää kovin hyvin imeytymään.

Itse en välttele silikoneja tuotteissa, sillä esimerkiksi nestemäisestä meikkivoiteesta on lähes mahdoton saada kauniin pinnan jättävä ilman silikoneja. Haluan kuitenkin aina tietää, missä kohti INCIä silikonit sijaitsevat, sillä se on minulle tärkeää. INCI-listassa tuotteet eivät nimittäin ole aakkkosjärjestyksessä tai muussakaan satunnaisessa, arvalla heitetyssä järjestyksessä, vaan ihan sen mukaan järjestettyinä, kuinka suuria pitoisuuksia niitä tuotteessa on (suurimmasta pienempään). Tuotteessani saa siis olla silikonia, mutta en halua, että lopputulos perustuu silikoniin. (Poikkeuksen tekevät hiusta siloittavat seerumit ja meikinpohjustajat, joiden ideana on nimenomaan siloittaa hiukset/iho silikoneilla.) Esimerkiksi meikkivoiteessa saa olla silikonia, mutta ei ihan ensimmäisenä sentään. Muistan nimittäin, että muutamissa tutkimissani Max Factorin meikkivoiteissa (esim. Age Renew) on enemmän silikonia kuin vettä! Joissakin meikkivoiteissani silikoni voi olla jo toisena, mutta silloin tahdon varmistaa, että listalla on kuitenkin sen jälkeen jotain muutakin kuin vain useita muita silikoneja.

Täysin silikonittomat hiustenhoitotuotteetkaan eivät toimi minulla kuin yleensä pelkästään piiiitkällä vaikutusajalla (paitsi Lorealin Nutri-Gloss-naamio), joten pikahoitoaineessani saa olla silikoneja. Siinäkin on kuitenkin oltava myös hoitavia aineosia eikä vaan silikonia silikonin perään. Shampoot puolestaan pidän mielellään silikonittomina tai hyvin vähäsilikonisina. Runsassilikoniset pistävät helposti jatkuvassa käytössä päänahkani kutisemaan jostain syystä. Johtunee varmaan siitä, että tukka on lätsähtäneempi kuin tavallisesti eikä tunnu kovin puhtaalta kauaa. Yleensä laitan hiuksiini pesun jälkeen hoitavien jätettävien jälkeen aina jonkun silikonisemman tuotteen, joka sitten suojaa kalvollaan hiuksiani.

Kasvovoiteissani (varsinkin päivävoiteissani) saa olla jonkun verran silikonia (mielummin kyllä ei, mutta ei pieninä määrinä haittaa), mutta näissä varsinkaan en tahdo lopputuloksen perustuvan silikoneihin. Tuntuu nimittäin, että voiteeseen voidaan lykätä mitä vaan ja saada hyvä ja tietämättömiä kuluttajia miellyttävä lopputulos sillä, että iho vain kuorrutetaan silikonilla ilman mitään varsinaista hoitotulosta.

Minulla ei siis ole sinäänsä mitään silikoneja vastaan ja ne ovat tosiaan mielestäni monissa tuottteissani tarpeenkin, mutta vastustan sitä, että tuotteet ”huijataan” hyväntuntuisiksi, vaikkeivät ne olisikaan edes kovin hoitavia. But ladies, don’t we all need a little silicone somewhere! (Terkuin, Pamela.)

Tällä pohjustuksella uskallan nyt paljastaa teille listan silikoneista. Nyt nimittäin tiedän, että osaatte suhtautua siihen asiallisesti, ettekä vain ala välttelemään niitä siksi, että se tuntuu olevan nykyään trendikästä. (Töissä nimittäin törmään usein ihmisiin, jotka haluavat silikonittomia tuotteita ja kun sitten mielenkiinnosta kysyn, että ovatko ne aiheuttaneet heille jotain aiemmin tai onko joku erityinen syy, miksei niitä saisi olla, vastaavat he vain, että ”No, en tiiä oikein mutta mulle on vaan sanottu et niitä pitää välttää”. Just.)

Cyclohexasiloxane
Cyclopentasiloxane
Siloxane
Amodimethicone
Cyclomethicone
Dimethicone
Dimethicone Copolyol
Cetyl Dimethicone
Cetyl Dimethicone Copolyol
Stearyl Dimethicone
Simethicone
Phenyl Trimethicone
Methylsilanol Mannuronate
Methylsilanol PEG-7 Glyceryl Cocoate
Silanetriol Lysinate
Silicone

Silikonit siis tunnistaa usein loppuliitteistään (-cone, -conol, -siloxane…). Useimmat myös sisältävät sanan ”methico”.
Silica -nimistä aineosaa ei sitten kannata erehtyä luulemaan silikoniksi, vaikka se siltä kuulostaakin. Kyseessä on nimittäin ihan vaan piimaa eli yksi mineraaleista.

Kuulisin muuten mielelläni silikonia välttelevien lukijoitteni perusteluja. En siis tahdo tyrmätä ketään ja niitä itsekin jossain määrin välttelen, mutta uteliaisuuttani tahtoisin siis tietää syynne silikonien välttelyyn. Moni nimittäin tietää tästä asiasta varmasti enemmän ja tahtoisin kuulla hyviä argumentteja silikonittomuuden puolesta.

Mitä muita aineita sitten kannattaa mahdollisesti vältellä? Itse välttelen usein myös seuraavia aineita, mutta joissakin tuotteissa näitä on lähes väkisinkin:

-alcohol denat
-isopropyl alcohol
-paraffinum liquidium /paraffinum (tai mineral oil)
-petrolatum
-Lanolin
-acetone

Denaturoitua alkoholia (alcohol denat) löytyy yllättävän monesta tuotteesta. Tätä käytetään mm. parantamassa tuotteen säilyvyyttä, liuottimena, desinfioimassa ihoa sekä nopeuttamassa tuotteen kosteuden haihtumista (esim. hiuslakat). Suurina määrinä ja jatkuvasti käytettynä tämä voi kuitenkin kuivattaa ihoa ja hiuksia sekä myös ärsyttää ihoa.
Isopropyl alcoholia käytetään myös usein lähes samoihin tarkoituksiin, mutta se ei ole ihan yhtä yleinen kuin alcohol denat.

Alkoholitonta hiuslakkaa taitaa olla mahdotonta löytää ponnepakkauksesta, mutta pumppupulloista näitä kyllä löytyy (esim. Tigi Maxxed-out). Tosin hiuslakkaa tulisi suihkuttaa vähintään sen suositellun 30 cm etäisyyden päästä juuri siksi, että alkoholi kuulemma haihtuu suurimmaksi osaksi jo matkalla tukkaan. Läheltä suihkutettuna samaa ei tapahdu (ja lakka ei tietysti leviä yhtä hyvin).

Kasvovesissä puolestaan rasvaisemman ihon versioista löytyy usein alcohol denat ja jopa monista kevyen tuntuisiksi tehdyistä voiteista tämä löytyy. Eniten inhoan muuten Cliniquen filosofiaa tässä asiassa. He tunkevat lähes kaikkiin kasvovesiinsä denaturoitua alkoholia niin, että tuote löyhkää piiitkälle ja sanovat sitten, että heillä on käytössä ”erityistä alkoholia” joka vain säilöö tuotteen ja joka sitäpaitsi haihtuu lähes kokonaan jo enne iholle pääsyä. Uskokoon ken tahtoo, täyttä hölynpölyä mielestäni…

Kannattaa muuten huomioida, että kaikki alkoholit eivät ole pahasta! Nämä kaksi mainitsemaani ovat, mutta alcohol-liitteen omaavia alkoholeja on myös hyviä. Esimerkiksi cetyl alcohol on pehmentävä rasva-alkoholi, eli hyvä aineosa. Älä siis turhaan jätä kaupan hyllyyn tuotetta, jos siinä lukee alcohol muussa yhteydessä kuin näiden kahden sanan kanssa.

Lisäksi listallani oli lanolin. Tämä on rasva, jota saadaan lampaan villasta (lampaan villarasva) ja moni, jonka iho tukkeutuu helposti, välttelee tätä mielellään. Myös mineraaliöljyn sanotaan tukkivan. Huulirasvoissa se on tehokas pehmentäjä ja estää kosteuden haihtumista, mutta ei itsessään kosteuta yhtään.

En nyt siis sano, että näitä mainitsemiani aineosia olisi välteltävä. Tässä oli vain esiteltynä oma suhtautumiseni kyseisiin aineosiin. Ottakaa oppia tai kikattakaa röhkien päälle.

Jos jonkun oman tuotteen INCI-lista jäi kiinnostamaan, niin hakekaapa aineosia näiltä sivuilta ja valaistukaa omien tuotteittenne sisältöjen suhteen tällä ja tällä sivustolla.

Pitkää ja tavallista asiallisempaa ja informatiivisempaa tekstiä tälläkertaa. Palaan tähän INCI-asiaan vielä varmasti useasti, mutta lähiaikoina ainakin sen verran, että teen vastaavan listan suosikkiaineosistani.

Kommentit (26)

  1. Regina

    Vaihdoin silmänympärysvoidetta ja aloin ihmetellä, miksi ripset ohenivat ja harvenivat yhtäkkiä Sain selville, että silmänympärysvoiteessa oli silikonipainotteinen koostumus. Käytän kuitenkin purkin loppuun muualla kasvoilla. Lisäksi sen piti olla allergiaystävällinen tuotesarja, toisin kävi, silmät punoittavat heti käytön jälkeen ja tuote valuu silmiin päivän aikana.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *