Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Ihon sävyn määritys – Näin määrität ihosi sävyn helposti

Tämä on varmasti odotettu postaus, sillä tämän perään on huudeltu useasti. Tänään nimittäin yritetään määrittää ihonsävyä.

Nyt siis selvitetään, onko ihosi kylmäsävyinen eli punapohjainen vai lämminsävyinen eli keltapohjainen.

Ensinnäkin se tärkein:

Niin hassulta kun tämä voi korviisi kuulostaakin, mutta älä katso kasvojesi ihoa määritellessäsi ihosi sävyä. Nyt määritellään ihon pohjasävyä, joka on kaikkialla kropassasi sama. Tummuus voi vaihdella ja joku alue voi punoittaa toista enemmän, mutta ihosi pohjasävy ei vaihdu. Jos nimittäin kehottaisin tuijottamaan kasvojen sävyä, ilmoittaisi ainakin 70 % teistä olevansa punapohjaisia eli kylmäsävyisiä ihan vaan siksi, että kasvoilla on punoitusta. Tämä punoitus ei kuitenkaan liity mitenkään ihon pohjasävyyn, eli usko vaan minua ja jätä kasvosi tässä vaiheessa kokonaan homman ulkopuolelle.

Katso sen sijaan kaulaasi ja rinnustaasi ja vaikkapa jopa käsivarsiasi. (Itseasiassa oikeaoppisesti ihon sävy määritellään kuulemma pakarasta, mutta koska harvemmalla on sinne suoraa näköyhteyttä ja harvemman kumppani tai kaveri jaksaa lähteä tähän määritä-pyllyni-sävy -leikkiin mukaan, jätetään pakara tällä kertaa homman ulkopuolelle.) Kellertääkö iho, vai onko se enemmän punapohjainen? Usein auttaa, jos ihon rinnalle nostaa valkoisen kankaan (pyyhe, lakana, vaatekappale…), jolloin punertavuus tai kellertävyys korostuu helpommin.

Tässä muutama apukuva. Nyt saa tuijottaa rinnustaa!

Scarlet Johanssonilla on selkeästi punapohjainen, viileä ja vaalea iho.

Natalie Portmanilla on puolestaan keltapohjainen, lämmin ja vaaleahko iho.

Evangeline Lillylla on viileä ja punapohjainen ihonsävy.

Paris Hiltonilla on puolestaan lämmin keltapohjainen iho.

Sävyn määritteleminen on harjaantumattomalle silmälle kuitenkin usein todella hankalaa, joten apuna voi käyttää pieniä jippoja.

Kurkista ranteesi verisuonia.

Keltasävyinen iho saa ne yleensä kuultamaan vihertävinä ja punapohjainen iho puolestaan sinertävinä.

Sopiiko sinulle paremmin kulta vai hopea?

Saako viileä hopea sinut sädehtimään vai lämmin kulta hehkumaan? Viileäsävyisille ihmisille sopii parhaiten hopea, lämminsävyisille kulta.

Ihon sävyn määritystä on helpointa usein tehdä porukassa.

Silloin on todennäköistä, että joukossa on sekä kylmä- että lämminsävyisiä ja kun eroja vertailee vierekkäin, keksii jutun helposti (laita vaikkapa Natalie Portman ja Scarlet Johansson vierekkäin). Vertailkaa kaveriporukassa kämmeniänne ja lähinnä niiden keskikohtia, jotka eivät punoita kuten ympärystä. Kämmenestä näkee usein selkeän eron, kun vertaa lämmin- ja kylmäsävyisten ihmisen kämmeniä: lämmin on selkeästi keltaisempi ja kylmä punertavampi. (Yllätyin itse tästä erosta, kun kylmäsävyinen vanha työkaverini demostroi minulle kämmeniemme sävyeron!)

Etkö vieläkään keksinyt, kumpaan jengiin kuulut? Voi olla, että kuulut niin sanottuihin neutraaleihin.

Neutraali ei tarkoita sitä, etteikö ihosi olisi joko puna- tai keltapohjainen, mitä se aivan varmasti on. Joidenkin ihmisten iho vaan on niin vähän kumpaankaan suuntaan taittava, että he voivat näyttää sekä hyviltä kylmissä sävyissä että upeilta lämpimissä sävyissä tai toisin päin.

Neutraali on kuitenkin lähinnä meikkitermi enkä ole itse koskaan eläessäni nähnyt ihmistä, jonka ihonsävy olisi täysin neutraali (en toki silti kiistä, etteikö sellaistakin ihmettä voisi olla olemassa). Neutraaleja sävyjä löytyykin usein lähinnä vain hyvin kansainvälisten meikkifirmojen meikeistä (esim. L’oreal True Match N-sävyt), mutta kun noitakin sävyjä alkaa tarkemmin tutkia, taittavat ne aina johonkin suuntaan. Nämä vaan eivät taita keltaiseen tai punaiseen yhtä selkeästi kuin muut sarjan sävyt taittavat (L’orealilla W- tai C-alkuiset) ja esimerkiksi suomalainen iho on usein sellainen, ettei se välttämättä ole selkeästi keltainen tai punainen, vaan vain hitusen jompaan kumpaan suuntaan taittava. Sävyistä puhutaan siis usein neutraaleina, mutta se ei silti tarkoita, että jos käytät L’orealin True Matchin sävyä N1 on ihonsävysi vaalea neutraali (itseasiassa N1 taittaa kevyesti keltaiseen).

Vaalealla iholla ”neutraalius” usein korostuu ja esimerkiksi oma ihoni on keltapohjainen ja vaalea, mutta keltapohjaiset meikkivoiteet ovat usein liian keltaisia. Oma meikkipohjani saisikin siis olla kellertävä, muttei keltainen ja usein neutraalimmat sävyt menevät tähän kategoriaan. Jos kuitenkin käytän liian lämpimiä meikkisävyjä (vahvaa kultaa, vahvaa kuparia), näytän helposti sairaalta.

Joidenkin ihon sävy on helppo määrittää vain yhdellä vilkaisulla ja jonkun ihonsävy voi olla vaikkapa selkeästi niin lämmin ja keltapohjainen, etteivät kylmät sävyt missään tapauksessa sovi hänelle. Joidenkin ihonsävyn määritys on haastavempaa, sillä iho ei välttämättä taita niin voimakkaasti punaiseen tai keltaiseen, jolloin henkilö voi olla melko kameleontti käyttämiensä värien kanssa, vaikka toisen sävyperheen värit hänelle vielä toista paremmin sopisivatkin. Itse menen tähän kategoriaan, sillä vaikka olenkin iholtani lämminsävyinen, on ihoni niin vaalea ja vain kevyesti keltapohjainen, että esimerkiksi pinkki huulipuna sopii minulle silti. Äitini taas on niin selkeästi lämmin sävyiltään, että pinkki huulipuna saisi hänet näyttämään todella oudolta.

Kasvojeni iho on vaalea ja iho punertaa hieman, mutta dekolteeta ja muuta kroppaa katsoessa huomaa ihon olevan kuitenkin keltapohjainen. Jos kuitenkin laitan liian vahvoja lämpimiä sävyjä, näyttää ihoni niiden rinnalla liian kylmältä ja ilmeestä tulee väsähtänyt. Sama pätee myös kylmiin sävyihin, eli voin käyttää kylmiä sävyjä, mutta liian kylmien käyttäminen saa ihoni näyttämään todella kellertävältä ja riitelemään meikkien sävyjen kanssa.

Ei voi oikeastaan sanoa, että joku väri sopisi vain joko kylmä- tai lämminsävyisille muttei lainkaan toisille. Kyse on nimittäin enemmän värien sävyistä. Lähes jokaisesta väristä löytyy sopiva versio niin kylmälle kuin lämpimällekin iholle. Jos siis olet kylmäihoinen ja haluat käyttää kultaa vaikkapa silmämeikissäsi, etsi sopivan kalpea kullansävy ja vältä niitä keltaisimpia ja kirkkaimpia. Tai jos olet lämminsävyinen ja pinkkiä on vain pakko saada, niin jätä se kylmin pinkki ja etsi omalle ihollesi sopiva versio.

Helpottivatko vinkit yhtään? Kuka on selvittänyt tai sai nyt vihdoin selvitettyä oman pohjasävynsä?


Lue myös nämä postaukseni:

Millä meikkisiveltimet kuuluu pestä the balm mary-lou manizer cloud nine the touch

Kommentit (65)

 1. Anonyymi

  vaikea nyt sanoa mikä vuodenaika voisin olla. ranteissa ja käsivarsissa suonet on siniset. naamassa vaaleanruskeita pisamia ympäri vuoden ja paljon onkin. Silmät on siniharmaat. kasvojen iho hieman keltapohjainen ja tämä korostuu rumasti oikein tummissa ja vaaleissa hiusväreissä kun näytän ihan keltaiselta. Useimmat tummemmatruskeat hiusvärit vetää ihoni hyvin kalpeaksi ja keltaiseksi samoin on käynyt esim.kirkkaan vaalean kanssa. Näytän hirveältä!
  Kupariset hiusvärit saavat ihon jotenkin tunkkaiseksi.

  Pulassa oon ainakin hiusvärien kanssa usein.

 2. Samara Element

  En vieläkään tiedä minkä värinen olen, en ole koskaan saanut sitä selville. Kyllä minä mielestäni kellertävä olen, ihoni näyttää melkein kuolleen iholta (saan kuulla vampyyrikommentteja), mutta koruista vain hopeansävyiset soveltuu ja sitten keltaiset meikkivoiteet mielestäni saa minut näyttämään sairaalta, vaikkakin nyt kun laitoin punertavaa meikkivoidetta niin huomaa selkeästi että onkin punertavammat kasvot kuin muu vartalo, mutta miksi silti tuntuu siltä että tämä käy paremmin kuin keltainen? Enkä ymmärrä verisuoniani, minusta ne on vihreänsiniset. Silmät on vihreänruskeat ja tukka on täsmälleen samaa sävyä kuin silmätkin. Jos värjään tukkaani, punainen sopii parhaiten. Huoh, mutta en silti tiedä minkä värinen olen. Kiitos kuitenkin valaisevasta postista! 🙂

 3. Anonyymi

  Mulla on melko neutraali iho, ehkä enempi viileään, punapohjaiseen taittava, mutta tykkäilen silti laittaa keltapohjaista meikkivoidetta, koska mun omaan silmään punapohjainen meikkivoide vaan korostaa kasvoissa sitä "possuefektiä". Hieman keltapohjaisilla sävyillä taas lopputulos on täydellinen. 🙂

 4. Anonyymi

  Itse oon myös keltasävyinen ja vaalea . On vaikea löytä kelta pohjasta sävyä … juuri tilasin grimas tuotteita ja kokeilen niillä sekotella oman naaman. Tää blogi vaikuttaa todella kiinnostavalta kerkesin vain nopeasti lukea vähän. Perehdyn illalla paremin kun muksu saatu nukkumaan ja saa rauhassa lueskella 🙂

 5. Luonnollisen raikas poskipuna – Sigma Aura Powder Nymphaea – Kauneus & Terveys -blogit

  […] että pystyn hyvin leikittelemään lämpimien sävyjen lisäksi kylmemmilläkin vivahteilla. (Täältä löytyy aiempi postaus ihon pohjasävyn määrittelyyn mikäli et ole ihan varma omastasi.) Käytänkin mielelläni esimerkiksi heleän pinkkiä poskipunaa antamassa kasvoille raikasta […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *