Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Heitä se pois!

Kevät on vaihtunut jo kesään ja kosmetiikan kevätsiivous jäi kenties sinultakin suorittamatta?

Löytyykö sinulta kosmetiikkatuotteita, jotka eivät mielestäni välttämättä ole olleet sinulla niin kamalan kauaa, mutta tarkemmin asiaa miettiessäsi tajuat, että sama tuote on sittenkin saattanut pyöriä meikkipussissasi jo vuosia?

Miten olisi kosmetiikan kesäsiivous?

Käy läpi kosmetiikkatuotteesi ja mieti ajatuksella, mitä tahdot itselläsi säästää.

Jos ostit sen violetin huulipunan kolme vuotta sitten goottivuosinasi ja jemmaat sitä nyt meikkipussissasi toista vuotta ilman, että edes avaat sen korkkia, voisi se olla aika heittää menemään.

Tai se jo viimekesänä avattu ripsiväri. Myös sen voisi pikkuhiljaa viskata mäkeen.

Puhumattakaan siitä pari vuotta aukiolleesta silmänympärysvoiteesta.

Oletko joidenkin tuotteiden kohdalla kuitenkin epävarma siitä, kuinka vanha tuote on?

Ei hätää, ota käyttöösi tämä eräkoodinlukija: checkcosmetics.net

Linkin takaa löydät hyvin suuren määrän kosmetiikkasarjoja, joiden eräkoodeja koodikenttään näpyttelemällä saat selville, koska tuotteesi on valmistettu.

Kosmetiikkatuotteiden valmistuskoodien lukemisesta on ollut blogissani puhetta ennenkin ja löydät aiemman postauksen aiheesta tästä linkistä.

Pikaisena kertauksena vielä kosmetiikkatuotteiden säilyvyydestä:

Valmistuksen jälkeen enintään 30 kuukautta säilyviin tuotteisiin on merkittävä Parasta ennen -päiväys.

Yli 30 kuukautta säilyviin tuotteisiin on merkittävä, kuinka kauan ne säilyvät tuotteen avaamisen jälkeen. Tämä merkitään tuotteisiin tai niiden pakkauksiin pienellä avatun purkin kuvalla, jossa kerrotaan, kuinka monta kuukautta tuotteen koostumus valmistajan mukaan säilyy sellaisena, että sen käyttö on ihmisen terveydelle yhä turvallista.

Merkinnät vaihtelevat valmistajakohtaisesti, mutta tässä muutavia viitteellisiä aikoja:

-Ripsivärit: Aktiivikäytössä mascara alkaa usein osoittaa kuivumisen merkkejä kolmessa kuukaudessa (ellei koostumus ole todella juokseva), mutta viimeistään puolen vuoden jälkeen mascara olisi syytä heittää pois.

Käyn usein töissä keskustelua ihmisten kanssa siitä, että voivatko he käyttää mascaraansa pidempään, mikäli ovat käyttäneet sitä vain vähän. Vastaan, etten suosittele, sillä tuotteeseen on jo jokatapauksessa päässyt ilmaa ja pöpöjä.

-Silmämeikkikynät, nestemäiset rajauskynät: Näiden merkinnät ovat usein jotain kuuden kuukauden (nestemäiset tuotteet) ja parin vuoden (meikkikynät) välillä, mutta suosittelen miettimään tarkasti, kuinka vanhaa tuotetta tahtoo silmiinsä käyttää.

-Puuterit: Kahdesta jopa kolmeenkin vuotta.

-Meikkivoiteet: Vuodesta maksimissaan kahteen, mikäli pakkaus on ilmatiivis pumppupullo.

-Luomivärit: Pöpöt eivät pahemmin elä kuivassa, joten puuterimaiset tuotteet voivat säilyä useita vuosia hyvinä. Usein tuotteisiin on merkitty säilyvyysajaksi 1,5-3 vuotta.

-Kosteusvoiteet: Vuodesta kahteen riippuen pakkauksen ilmatiiviydestä. Aurinkosuojalliset, ei-ilmatiiviit pakkaukset saattavat menettää tuotteensa aurinkosuojatehoa pidemmällä aikavälillä.

-Vartalo- ja hiustuotteiden kohdalla säilyvyys voi olla usein pidempi pakkaustavasta riippuen ja kannattaakin tarkkailla vaan, onko tuotteen koostumuksessa tai tuoksussa tapahtunut muutosta.

Ennen tuotteen avaamista nämä ”säilyy avattuna niin ja niin monta kuukautta” -merkinnällä varustetut tuotteet säilyvät jo ennen avaamista hyvinä usein muutamankin vuoden, jonka lisäksi sitten avattuina pakkauksessa esitetyn ajan verran.

Kuinka paljon teitä kiinnostaa, kauanko käytössänne olevat tuotteet ovat olleet avattuina ja kuinka kauan ne merkintöjen mukaan säilyvät?

PS. Moni kyselee minulta, heittelenkö vanhentuneita tuotteitani pois. Minulla eivät purkit pahemmin vanhene, sillä jos en itse aio ottaa tuotetta käyttöön lähituleivaisuudessa, laitan sen nopeasti kiertoon. Kun purkkimertani katsoo, löytyy minulta siis hyvin vähän minulla kauan olleita tuotteita eikä ainakaan sellaisia, jotka olisivat jo parhaat päivänsä nähneet.

Kommentit (16)

  1. redshift

    Mä taidan nykyisin lähinnä ignoorata kosmetiikan päiväykset. Käytän kosmetiikkaa huomattavasti vähemmän kuin aiemmin ja olen todella rutinoitunut kosmetiikan kuluttaja. Ripsiväriä käytän noin viitenä päivänä viikossa ja se alkaa tuntua huonolta noin 9kk avaamisen jälkeen. Mineraalimeikit ja poskipuna on tosi riittoisia mutta kuivina tuotteina myös riittävän säilyviä. Lähinnä muut silmämeikit ja huulimeikit saattaa vanheta, kun en meikkaa perusteellisemmin juurikaan koskaan. En ole niitä kyllä ostanutkaan, vaan nuo mitä on ovat pari vuotta vanhoja, siltä ajalta kun meikkasin enemmän.

    Voiteita ja puhdistustuotteita ja hiusten muotoilutuotteita mulla on yks kutakin plus poikaystävän luona toiset. Ehdin siis käyttää ne suositeltavissa ajoissa. Uskon, että ainoo tässä lajissa on aurinkorasva, sitä tarvitsen niin harvoin ja se usein majailee auringon lämmittämässä laukussa. Sitäkään en heitä ennen loppumista pois jollei koostumus muutu aivan karseaksi.

    Kynsilakat ja hajuvedet on oma lukunsa, kun tuote alkaa mennä huonoks selvästi ja haju/värikään ei enää miellytä, mutten siltikään haluais heittää pois.

    Säästän rahaa ja etenkin luontoa kun harkitsen tarkkaan mitä tarvitsen ennen ostopäätöstä, eikä mun tarvi tehdä mitään kosmetiikan kevätsiivouksia.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *