Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Halpoja meikkejä netistä tilatessa kannattaa olla varovainen

Pari päivää sitten Iltalehden uutisiin päätyi juttu nuoresta suomalaisesta naisesta, joka oli tilannut netin kautta Kiinasta edullisen huulimeikkituotteen ja sen käytön seurauksena hänen huulensa ilmestyi patti. Sitten huulet alkoivat olla kipeät ja lääkärissä kävi lopulta ilmi, että kyseessä on paha tulehdus, josta ei ollut verenmyrkytyskään kaukana. Kortisonikuurin myötä huulessa ollut patti puhkesi ja sieltä valui ulos reilusti mätää.

Näin naisen aiheesta kirjoittaman Facebook-päivityksen ennen kuin juttu päätyi lehteen ja minusta oli aivan mahtavaa, että hän nosti aiheen itse sosiaalisessa mediassa esiin ja että se päätyi saamaan niin laajan huomion sen myötä myös mediassa. Tämä on nimittäin aihe, josta  täytyy puhua.

Anastasia Beverly HIlls Modern Renaissance kokemuksia

Nyt kun Wish, eBay ja muut vastaavat verkkokaupat toimittavat kosmetiikkaa Suomeen pilkkahinnalla ja niiden suosio kasvaa jatkuvasti, sortuu moni shoppailemaan niistä halpoja meikkituotteita, joista osa on ulkonäöllisesti suoria kopioita suosituista tuotteista ja osa taas muuten vain merkittömiä, mutta hyvältä näyttäviä ja halpoja tuotteita. Myös ulkomaan lomamatkoilta saattaa helposti tarttua mukaan edullista feikkikosmetiikkaa.

Halpa kosmetiikka houkuttaa ymmärrettävästi, sillä jos sen samalta näyttävän lopputuloksen voi saada kahden euron nettilöydöllä kuin parinkympin Suomen ostoksella, kallistuu moni varmasti mielellään sen halvemman vaihtoehdon puoleen.

Ostopäätöstä puntaroidessa kannattaa kuitenkin aina muistaa nämä kolme asiaa:

Kosmetiikan tilaaminen kiinasta Ostolakossa Virve Vee

1. Et voi tietää mitä saat

EU:n ulkopuolelta tulevan kosmetiikan ei tarvitse täyttää EU:n lainsäädännön kriteerejä. Kun ostaa EU:hun virallisesti maahantuotua kosmetiikkaa, on sille täytynyt tehdä turvallisuusselvitys, joka varmistaa, että tuotetta on turvallista käyttää. Markkinoille saattaa tietysti tästä huolimatta välillä päätyä tuotteita, jotka sisältävät haitallisia aineita tai joita ei ole testattu, mutta kaiken myynnissä olevan kosmetiikan tulisi silti olla testattua.

Jos siis haluaa säästää meikeissä rahaa, kannattaa mielummin ostaa tunnettujen, mutta edullisten tuotemerkkien meikkejä. Esimerkiksi Essence-meikit maksavat vain muutamia euroja, mutta tunnettuja ja laajasti ympäri EU:n ja jopa maailman operoivan merkin meikit ovat epäilemättä testattuja.

Näin verkossa tämän artikkelin yhteydessä ihmisten naiiveja olankohautuksia siitä, että noh, tyyppi nyt vain oli allerginen jollekin tuotteen ainesosalle ja allerginen nyt voi olla mille vain kosmetiikkatuotteelle tuli se Kiinasta tai ei. Tämä pitää ilman muuta paikkansa ja myös EU:ssa myytävästä kosmetiikasta voi saada pahankin allergisen reaktion, jos sattuu itse olemaan herkkä juuri sen tuotteen jollekin ainesosalle. EU:ssa myytävän kosmetiikan ainesosat on kuitenkin muuten todettu turvallisiksi, eli allerginen reaktio ja kosmetiikkaan kuulumattoman ainesosan aikaansaama muu haitallinen reaktio ovat kaksi täysin eri asiaa.

Kosmetiikan tilaaminen kiinasta Ostolakossa Virve Vee

2. Voit tietämättäsi käyttää myrkyllisiä ainesosia

Yleisin harhaluulo on, että jos tuotteessa olisi jotain sopimatonta, huomaisi sen kyllä ja jos tuotteesta ei tule mitään oireita, voi sen käyttöä jatkaa huoletta. Tämä on kuitenkin se kaikkein huolestuttavin uskomus, sillä vaikka aina välillä julkisuuteen nouseekin kauhutarinoita tavallisesti Aasiasta ja nimenomaan Kiinasta tulleiden halpistuotteiden aikaansaamista, välillä varsin hurjistakin vaikutuksista, ei kaikkia haitallisia vaikutuksia kuitenkaan välttämättä näy ulospäin.

Koska näiden merkittömien halpistuotteiden tai tuotekopioiden ei tarvitse täyttää EU:n (tai minkään muunkaan maan) kosmetiikkastandardeja, voivat ne sisältää mitä tahansa. Siis ihan oikeasti mitä tahansa. Riittää, että niissä olevat ainesosat luovat kauniilta näyttävän ja hyvältä tuntuvan lopputuloksen.

Tuotteet voivat kuitenkin sisältää esimerkiksi lyijyä, elohopeaa tai ihan mitä tahansa myrkkyjä ja erityisen huolestuttavaa on tietysti, jos tuotetta käyttää vaikkapa huulilla, josta sitä tulee huomaamattaa jopa syöneeksi. Turvallisia nämä ainesosat eivät ole tietenkään muuallakaan kasvoilla, sillä toisin kuin laillista kosmetiikkaa, jonka ainesosien imeytymistä rajoitetaan lainsäädännöllä, voivat niiden ainesosat imeytyä ihonkin läpi ja silmäluomien ohuella iholla pahimmillaan esimerkiksi sokaista.

Haitalliset ainesosat eivät siis välttämättä aiheuta näkyvää ihoreaktiota, mutta voivat saada aikaan jopa elinvaurioita. Liiallinen lyijyn saanti voi aiheuttaa mm. kohonnutta verenpainetta, vaikeuttaa hedelmöittymistä ja heikentää keskittymiskykyä sekä vahingoittaa raskaana ollessa sikiötä. Ei siis missään tapauksessa kannata ajatella, että koska ei ole itse huomannut tuotteen aiheuttavan mitään näkyvää reaktiota, voisi sitä käyttää huoletta. Se ah, niin ihana huulipuna voi siis tietämättäsi saada aikaan vaikka maksavaurion, joka ei ilmaise itsestään ennen kuin on liian myöhäistä.

Kosmetiikan tilaaminen kiinasta Ostolakossa Virve Vee - 1

3. Rahoitat rikollista toimintaa

Moni ei jostain syystä ajattele, että ostamalla piraattituotteita rahoittaa rikollista toimintaa. Ehkä se johtuu siitä, että tuotteet valmistetaan niin kaukana omasta maailmasta, ettei koko isoa kuvaa tule siksi edes ajatelleeksi. Feikkituotteilla on helppoa tehdä rahaa, sillä niitä voidaan tehdä hyvinkin halvalla ja riski niiden myymisestä kiinni jäämiseen on melko pieni varsinkin verkossa. Rikollisten on siis helppoa tehdä nopeaa rahaa tarjoamalla halvalla kosmetiikkaa verkkosivustoilla ja  kadota sitten setelit taskussa maan alle ilman seuraamuksia.

Moni sanoo, että päätös käyttää halpoja feikkituotteita on ihan vain oma asia eikä se kuulu muille, sillä se ei vaikuta muihin. Piraattituotteita ostaessa kyse ei kuitenkaan ole vain rahojen säästämisestä omalla pankkitilillä ja itsensä asettamisesta riskitilanteeseen vaan myös ihan suorasta laittoman toiminnan tukemisesta.

Tuotteilla voidaan esimerkiksi tukea huumekauppaa, ihmiskauppaa, prostituutiota tai jopa terrorismia, eli niihin laitettujen rahojen vaikutus näkyy yhteiskunnassa hyvinkin paljon laajemmassa mittakaavassa kuin vain sen oman kehon hyvinvoinnissa, vaikka seuraukset eivät näkyisikään suoraan oman kotioven takana.

Subculture Anastasia Beverly Hills Ostolakossa Kokemuksia

Minusta tämä aihe on erittäin tärkeä nostaa esiin, sillä siihen liittyy paljon sellaista, mitä moni ei ajattele. Tyypillisesti edullista feikkikosmetiikkaa ostavat verkosta nimenomaan nuoret enkä itse ainakaan osannut teininä ajatella, millaisia vaikutuksia niiden ostamisella ja käytöllä voi olla. Tämän tietävät taatusti myös ne verkossa halvalla laittomia ainesosia sisältävää kosmetiikkaa myyvät tahot.

Aiheesta olisikin tärkeää puhua erityisesti nuorille, sillä moni ei vain ihan rehellisesti sanottuna ole tullut miettineeksi, millaiseen vaaraan voi itsensä laittaa kiinakosmetiikan käytöllä. Monet aikuisetkin ostavat huoletta lomamatkoiltaan niitä feikkejä Urban Decayn nakupaletteja tai MAC-huulipunia ajatellen vain tyytyväisinä, että koska tuote näyttää päällisin puolin niin samalta, ajavat ne asiansa loistavasti. Myös heidät olisi hyvä saada ajattelemaan kokonaiskuvaa laajemmin.

Aiheesta voi lukea lisää tästä vanhasta postauksestani, jossa myös mietittiin, miksi halpa, netistä tilattu kosmetiikka ei välttämättä ole turvallista.

Kosmetiikan tilaaminen kiinasta Ostolakossa Virve Vee

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki edullinen kosmetiikka, jota verkosta voi EU:n ulkopuolelta tilata ei ole uhka. Vaikka esimerkiksi korealaisen kosmetiikan kohdalla verkosta voi tietysti löytyä myynnistä myös tuoteväärennyksiä, on sitä saatavilla aitona ja turvallisesti suosituilta nettimyyjiltä.

Tuotteita tilatessaan kannattaakin siis aina tarkistaa myyjän aiempi myyntihistoria, mutta muistaa silti, että vaikka halpoja kiinameikkejä myyvällä myyjällä olisi satatuhatta hyvää palautetta, voivat tuotteet silti sisältää haitallisia ainesosia.

Tästä aiemmasta postauksestani saa vinkkejä siihen, kuinka korealaista kosmetiikkaa voi shoppailla eBaysta turvallisesti. Tästä postauksesta löytyy puolestaan tietoa siitä, miksi (aito) japanilainen ja korealainen kosmetiikka on turvallista.

Mitä sen sijaan tulee esimerkiksi edullisiin Wishistä tilattaviin meikkeihin, jättäisin ne suosiolla väliin.

 Kosmetiikan tilaaminen kiinasta Ostolakossa Virve Vee

Olisi mukavaa kuulla ajatuksianne aiheesta!

PS. Jos olet kanssani samoilla linjoilla siitä, että aiheesta on tärkeää levittää tietoa, niin tykkää artikkelista ja jaa se Facebookissa, jotta se tavoittaa mahdollisimman monet.

Kommentit (20)

 1. siru

  Suoraan sanottuna, aivan helvetin hyvä ja tärkeä kirjoitus.

  Nämä asiat koskevat niin paljon muutakin kuin kosmetiikkaa, ylipäätään vaatteet, laukut etc mitä jo esiin toitkin. Varsinkin nuorison (jolla ymmärrettävästi rahat tiukilla) suosioissa nämä… mutta en kyllä ymmärrä yhtään, missä moraali? Siis miettiikö kukaan ikinä koskaan, miltä tuntuisi itse viettää päivästä toiseen ollen oksettavien miesten maattavana, tuplapenetraatiossa yms, minimipalkalla, pahoinpideltävänä jne…
  Huh huh

 2. Polla

  Huom! Eurooppalaisen Mario Badescun (mm. saa Eleveniltä ja Kicksistä) ihonhoitotuotteista löytyi kiellettyjä, syöpää aiheuttavia steroideja, mitä ei ole listattu INCI:in. Tästähän on nostettu joukkokanne USA:ssa. Yritys maksoi valittajat hiljaisiksi.

  • Virve Vee

   Tällaisten juttujen yhteydessä olisi aina mukavaa saada linkkejä, joissa asiasta voisi lukea lisää. 🙂

   Edit. Piti lukea tästä lisää, kun olen kuitenkin maapäällikkönä firmassa, joka myy tuotemerkkiä enkä ollut kuullut tästä kohusta. Tässä on siis kyse siitä, että merkillä on muutamia vuosia sitten (2013) ollut myynnissä kahta sittemmin uudelleenformuloitua tuotetta (The Healing Cream ja Control Cream), joista on löydetty kortikosteroideja eli hydrokortisonia ja triamsinoloniasetonidia.

   Täällä myös lisää tietoa: https://www.wbmllp.com/news/lawsuit-filed-mario-badescu-skin-care-product-line/

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *