Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Halpaa ja turvallista?

Silmiini sattui vähän aikaa sitten eräs englantilainen artikkeli, jonka luettuani halusin jakaa siihen liittyviä ajatuksia teidänkin kanssanne.

Kosmetiikan verkkoshoppailu on mukavaa, sillä netin kautta voi tehdä edullisia löytöjä. Joskus jopa niin edullisia, että hälytyskellojen tulisi alkaa soida. Voiko halvalla saada hyvää?

Usein voi, sillä kuten täällä bloginkin puolella on jo usein todettu, voi halvallakin saada hyvää kosmetiikkaa. On kuitenkin pari juttua, joihin kannattaa kiinnittää huomiota varsinkin ostaessaan halpaa kosmetiikkaa verkosta, sillä tärkeintä ei välttämättä ole, onko tuote hyvä vaan onko se turvallinen -sekun ei välttämättä ole automaattista.

Silmiini sattunut artikkeli oli Daily Mailin varoittava juttu siitä, mitä kaikkea feikkituotteet voivat sisältää. Artikkelissa mainittiin nainen, joka oli ostanut erään tunnetun kosmetiikkamerkin luomivärin ja huomannut sen käyttöönottaessaan ettei tuote olekaan aito. Silti hän kokeili tuotetta ja sai siitä vakavan reaktion, joka ilmeni lähes välittömästi silmäluomien turpoamisena ja näkökyvyn (onneksi vain ilmeisesti väliaikaisena) heikkenemisenä.

Olen kuullut monien sanoneen, että eihän se haittaa, vaikka tuote ei ole aito, sillä se kuitenkin toimii hyvin eivätkä he halua maksaa merkistä. Tosiasiassa kyse ei ole kosmetiikan kohdalla vain merkistä maksamisesta vaan myös tuotteen turvallisuudesta maksamisesta.  Kun tuotteet valmistetaan EU:n lainsäädännön mukaiseen myyntiin, huolehditaan myös siitä, että ne ovat nykytietämyksen mukaan turvallisia käyttää. Kun kyse ei kuitenkaan ole oikeasta firmasta vaan tahosta, joka vain tahtoo kääriä rahaa yrityskuvan ollessa pelkkä hassu sana ja vastuunpakoilun olevan täysin mahdollista, ei turvallisuudella olekaan enää mitään väliä. Siinä vaiheessa tuotteet voidaan valmistaa lähes mistä tahansa, mikä vaan ulkoisesti vaikuttaa tekevän tuotteesta hyvän.

Paitsi että laittomat tuotteet voivat aiheuttaa välittömiä vakavia vaikutuksia, voivat ne myös saada tuhoa niin pikkuhiljaa, ettei asiaa huomaakaan ennen kuin on liian myöhäistä. Tuotteet voivat sisältää esimerkiksi lyijyä, elohopeaa ja jopa syanidia. Artikkelissa mainittiin liiallisen lyijyn saannin voivan aiheuttaa mm. kohonnutta verenpainetta, vaikeuttavan hedelmöittymistä ja heikentävän keskittymiskykyä sekä vahingoittavan raskaana ollessa sikiötä. Nämä ovat kaikki asioita, joita ei heti huomaa, mutta jotka silti salakavalasti tapahtuvat.

Kyse ei myöskään ole siitä, että vaaran voisivat aiheuttaa vain pelkät feikkituotteet. Saman reaktion voivat saada aikaan myös mitkä tahansa vaikkapa halpatuotantomaassa valmistetut meikkituotteet, joita myydän verkon kautta myyjien tietäessä, että heidän on melko helppoa painua maan alle ja jäjittämättömiin mikäli vaikeuksia tulee vastaan. Vaikka se eBaysta bongattu sadan sävyn luomiväripaletti siis kuinka näyttäisi huoukuttelevalta ja hyvältä sijoitukselta, ei voi koskaan olla varma, että sen käyttö oikeasti on turvallista. Jos jo EU:n lainsäädännön mukaan valmistettuja tuotteitakin välillä spekuloidaan erilaisten raaka-ainekohujen keskellä vaarallisiksi, niin nuo tuotteet nousevat jo ihan omiin vaarallisuussfääreihinsä.

En tahdo alkaa leikkiä saarnaajaa, mutta uskoisin, että tuon Daily Mailin jutun lukeminen voi antaa monille ihan hyvän herätyksen asioihin, joita ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi. Aion itse edelleen jatkossa nauttia halvasta kosmetiikasta tietäessäni, että kun kyseessä on EU:hun laillisesti tuotu tai siellä valmistettu tuotemerkki, voin usein olla turvassa.

Tämä ei kuitenkaan ole aina automaattista. Tässä postauksessa on käytetty kuvituksena screen shotteja tuotteista, jotka ovat päätyneet meilläkin myyntiin, mutta joiden on todettu silti jälkikäteen voivan olla haitallisia. Ilmoitukset ovat peräisin  Euroopan Komission RAPEX-järjestelmästä, jonne ilmestyy viikottain uusi raportti EU-maista löydetyistä haitallisista tuotteista ja kyllä sieltä aina löytyy Suomessakin myynnissä olevia kosmetiikkatuotteita.

Hommaa siis valvotaan, mutta valvonnastakin huolimatta voi markkinoille välillä päästä haitallisia tuotteita. ”Laillisia” tuotteita ostamalla riskiä voi kuitenkin minimoida, minkä vuoksi itse ainakin kehottaisin harkitsemaan moneen kertaan varsinkin eBaysta ja ympäri maailmaa olevista kosmetiikan verkkokaupoista tuotteita tilatessa.

Tuletteko koskaan nettishoppaillessa pohtineeksi näitä asioita?

Kommentit (13)

  1. Mirtsu

    Onneksi en juurikaan nettishoppaile, etenkään ulkomaisissa verkkokaupoissa. Tykkäänkin hypistellä tuotetta ja jutustella myyjän kanssa ennen ostopäätöstä. Jos ongelmia tulee, niin paljon helpompaa on ottaa yhteyttä suomalaiseen jälleenmyyjään Suomessa kuin alkaa mailata englanniksi ties minne.

  2. Mulan

    Huh huh, enpäs ole osannut ajatella asioita noin pitkälle! En tilaa ulkomailta kosmetiikkaa ja tuli aika helpottonut olo, ettei niin tule tehtyä. Itse enemmän ajattelin, että tuotteet eivät välttämättä ole puhtaita ja hyväksi, mutta en osannut kuvitella haittavaikutuksia noin isoon mittakaavaan. Onneksi halppismeikit eivät ole koskaan minua kiinnostaneet ja maku on kallellaan Suomesta saataviin luonnonkosmetiikkamerkkeihin. Tosi hurja uutinen! Hyvä, että kirjoitit tästä. 🙂

  3. Anonyymi

    Mitä mieltä olet strawberryn verkkokaupasta? Liikkuukohan siellä paljon väärennöksiä?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *