Halpaa ja turvallista?

Silmiini sattui vähän aikaa sitten eräs englantilainen artikkeli, jonka luettuani halusin jakaa siihen liittyviä ajatuksia teidänkin kanssanne.

Kosmetiikan verkkoshoppailu on mukavaa, sillä netin kautta voi tehdä edullisia löytöjä. Joskus jopa niin edullisia, että hälytyskellojen tulisi alkaa soida. Voiko halvalla saada hyvää?

Usein voi, sillä kuten täällä bloginkin puolella on jo usein todettu, voi halvallakin saada hyvää kosmetiikkaa. On kuitenkin pari juttua, joihin kannattaa kiinnittää huomiota varsinkin ostaessaan halpaa kosmetiikkaa verkosta, sillä tärkeintä ei välttämättä ole, onko tuote hyvä vaan onko se turvallinen -sekun ei välttämättä ole automaattista.

Silmiini sattunut artikkeli oli Daily Mailin varoittava juttu siitä, mitä kaikkea feikkituotteet voivat sisältää. Artikkelissa mainittiin nainen, joka oli ostanut erään tunnetun kosmetiikkamerkin luomivärin ja huomannut sen käyttöönottaessaan ettei tuote olekaan aito. Silti hän kokeili tuotetta ja sai siitä vakavan reaktion, joka ilmeni lähes välittömästi silmäluomien turpoamisena ja näkökyvyn (onneksi vain ilmeisesti väliaikaisena) heikkenemisenä.

Olen kuullut monien sanoneen, että eihän se haittaa, vaikka tuote ei ole aito, sillä se kuitenkin toimii hyvin eivätkä he halua maksaa merkistä. Tosiasiassa kyse ei ole kosmetiikan kohdalla vain merkistä maksamisesta vaan myös tuotteen turvallisuudesta maksamisesta.  Kun tuotteet valmistetaan EU:n lainsäädännön mukaiseen myyntiin, huolehditaan myös siitä, että ne ovat nykytietämyksen mukaan turvallisia käyttää. Kun kyse ei kuitenkaan ole oikeasta firmasta vaan tahosta, joka vain tahtoo kääriä rahaa yrityskuvan ollessa pelkkä hassu sana ja vastuunpakoilun olevan täysin mahdollista, ei turvallisuudella olekaan enää mitään väliä. Siinä vaiheessa tuotteet voidaan valmistaa lähes mistä tahansa, mikä vaan ulkoisesti vaikuttaa tekevän tuotteesta hyvän.

Paitsi että laittomat tuotteet voivat aiheuttaa välittömiä vakavia vaikutuksia, voivat ne myös saada tuhoa niin pikkuhiljaa, ettei asiaa huomaakaan ennen kuin on liian myöhäistä. Tuotteet voivat sisältää esimerkiksi lyijyä, elohopeaa ja jopa syanidia. Artikkelissa mainittiin liiallisen lyijyn saannin voivan aiheuttaa mm. kohonnutta verenpainetta, vaikeuttavan hedelmöittymistä ja heikentävän keskittymiskykyä sekä vahingoittavan raskaana ollessa sikiötä. Nämä ovat kaikki asioita, joita ei heti huomaa, mutta jotka silti salakavalasti tapahtuvat.

Kyse ei myöskään ole siitä, että vaaran voisivat aiheuttaa vain pelkät feikkituotteet. Saman reaktion voivat saada aikaan myös mitkä tahansa vaikkapa halpatuotantomaassa valmistetut meikkituotteet, joita myydän verkon kautta myyjien tietäessä, että heidän on melko helppoa painua maan alle ja jäjittämättömiin mikäli vaikeuksia tulee vastaan. Vaikka se eBaysta bongattu sadan sävyn luomiväripaletti siis kuinka näyttäisi huoukuttelevalta ja hyvältä sijoitukselta, ei voi koskaan olla varma, että sen käyttö oikeasti on turvallista. Jos jo EU:n lainsäädännön mukaan valmistettuja tuotteitakin välillä spekuloidaan erilaisten raaka-ainekohujen keskellä vaarallisiksi, niin nuo tuotteet nousevat jo ihan omiin vaarallisuussfääreihinsä.

En tahdo alkaa leikkiä saarnaajaa, mutta uskoisin, että tuon Daily Mailin jutun lukeminen voi antaa monille ihan hyvän herätyksen asioihin, joita ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi. Aion itse edelleen jatkossa nauttia halvasta kosmetiikasta tietäessäni, että kun kyseessä on EU:hun laillisesti tuotu tai siellä valmistettu tuotemerkki, voin usein olla turvassa.

Tämä ei kuitenkaan ole aina automaattista. Tässä postauksessa on käytetty kuvituksena screen shotteja tuotteista, jotka ovat päätyneet meilläkin myyntiin, mutta joiden on todettu silti jälkikäteen voivan olla haitallisia. Ilmoitukset ovat peräisin  Euroopan Komission RAPEX-järjestelmästä, jonne ilmestyy viikottain uusi raportti EU-maista löydetyistä haitallisista tuotteista ja kyllä sieltä aina löytyy Suomessakin myynnissä olevia kosmetiikkatuotteita.

Hommaa siis valvotaan, mutta valvonnastakin huolimatta voi markkinoille välillä päästä haitallisia tuotteita. ”Laillisia” tuotteita ostamalla riskiä voi kuitenkin minimoida, minkä vuoksi itse ainakin kehottaisin harkitsemaan moneen kertaan varsinkin eBaysta ja ympäri maailmaa olevista kosmetiikan verkkokaupoista tuotteita tilatessa.

Tuletteko koskaan nettishoppaillessa pohtineeksi näitä asioita?

Kommentit (13)
  1. Maija / Kivipuuteri-kosmetiikkablogi
    17.11.2015, 17:55

    Joskus olen Ebaystä tilannut jonkun halpisluomivärin, mutta en kuitenkaan uskaltanut sitä käyttää, kun mietin etten tiedä mitä tämä sisältää. Selviä feikkejä en ainakaan kokeilisi.

  2. Juuri tämän takia en KOSKAAN asioi esim. eBayssa meikkiostoksilla (tosin en kyllä muutenkaan). Nettikaupan on oltava luotettava ja hyväksi havaittu. Jos kalliin brändin tuotetta myydään niin halvalla, ettei todeksi voi uskoa, niin sitten sitä ei todellakaan pidä uskoa todeksi. Internet on varmasti kultakaivos kaiken maailman yrittäjille ja tehtailijoille. Huhhuh.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *