Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Haittaako ihonhoitotuotteiden jatkuva vaihtelu?

Kosmetiikkabloggaajana ja isossa kosmetiikkayrityksessä työskentelevänä kokeilen paljon erilaisia ihonhoitotuotteita ja vaihtelen niitä usein. Olenkin saanut blogiani seuranneilta jo useaan otteeseen varsin ymmärrettävän kysymyksen siitä, eikö ihonhoitotuotteiden jatkuvasta vaihtelusta ole iholle haittaa.

Aiheesta on todella mielenkiintoista avata keskustelua, joten halusin tarttua siihen.

Kaulan hoito Ostolakossa Virve

Yleisin uskomus on, että samaa ihonhoitotuotetta on käytettävä pitkään ja jatkuvasti, jotta sen vaikutukset näkyvät iholla. Monien tuotteiden kohdalla tämä pitääkin paikkansa, mutta ei kaikkien.

Erityisesti ikääntyvän ihon tehoaineiden kuten esimerkiksi retinolin kanssa tuotteen käytön pitkäjänteisyys on ratkaisevassa roolissa. Silloin on tärkeää, että ainesosaa sisältäviä tuotteita käytetään kuukaudesta (tai jopa vuodesta) toiseen, jotta niiden vaikutus näkyy iholla parhaiten.

Ostolakossa The Ordinary Lierac Seerumi pigmenttiläiskille

Myös pigmenttimuutoksia häivyttävien tuotteiden kohdalla on tärkeää käyttää niitä pitkäjänteisesti, sillä niiden teho perustuu nimenomaan siihen, ettei ihon pinnalle pääse enää nousemaan solujen uudistuessa ihosoluja, joiden pigmentti on muuttunut. Tavallisesti ensimmäisiä vaikutuksia näkyy noin kuukaudessa tai parissa ja usein tuotteiden käyttöä tulee jatkaa, jos vaikutusta tahtoo pitää yllä. (Pigmenttiläiskien vaalentamisesta voi muuten lukea lisää tästä postauksestani.)

Jos iholla on myös joku jatkuva ongelma, voi samojen tuotteiden käyttö myös hyödyntää. Jos iho on vaikkapa rasvoittuva ja sille muodostuu herkästi epäpuhtauksia, kannattaa esimerkiksi BHA-happoa sisältävän tuotteen käyttöä jatkaa pitkäjänteisesti, jotta sen vaikutukset näkyvät ja pysyvät iholla. (Vinkkini parhaasta BHA-happoa sisältävästä tuotteesta löytyy tästä postauksesta.)

COSRX BHA Blackhead Power Liquid

Kaikkien iholla ei kuitenkaan ole hoidettavana ”pysyvää ongelmaa”, joka vaatisi jatkuvasti samanlaista hoitoa.

Oma ihoni saattaa kuivua helposti, mutta tilanne vaihtelee vuodenaikojen, kuun asentojen ja vuorovesien mukaan täysin ennalta arvaamattomasti. Ihoni kuntoon vaikuttaa myös stressi, ruokavalio sekä unen määrä, joten sen tarpeet voivat vaihdella paljon hyvinkin lyhyen ajan sisällä. Joskus sillä on enemmän epäpuhtauksia ja joskus vähemmän, toisinaan se taas on heleämpi ja toisinaan sameampi ja joskus taas hilseilevän kuiva.

AHA BHA Hapot

Minun ei olisi mitään järkeä tai tarvettakaan käyttää iholleni jatkuvasti samoja tuotteita. Jokaisella ei tietenkään ole mahdollisuutta varustaa kosmetiikkakaappiaan yhtä runsaalla määrällä tuotteita, mutta koska työ ja blogi tuovat minulle siihen mahdollisuuden, hyödynnän niitä mielelläni ja suosittelen muitakin hoitamaan ihoa ihon juuri sen hetkisten tarpeiden mukaan.

Ostolakossa Kosteuttava Seerumi The Saem Lumene

Käytän ihollani vaihtelevasti sitä kosteuttavia, ravitsevia ja kirkastavia tuotteita. Esimerkiksi hyaluronihappoa sisältävät tehokkaasti kosteuttavat tuotteet sopivat lähes jokaiselle tuomaan iholle lisäkosteutusta, joten käytän niitä tavallisesti päivittäin. Niiden vaikutus näkyy iholla lähes välittömästi ja kun tuotteita käyttää muutaman päivän, on iho ihanan täyteläisen kosteutettu. Ihoni ei reagoi, jos vaihdan toiseen tuotteeseen, joka myös tuo sille tehokasta kosteutusta vaikkapa myös hyaluronihapon avulla. Se vain nauttii siitä, että se saa kosteutta.

Välillä terästä ihonhoitoani käyttämällä muutamana päivänä viikossa enemmän AHA- tai BHA-happoja sisältäviä tuotteita, joita ihoni ei muutenkaan päivittäin välttämättä kestäisi ja joista se hyötyy myös harvemmalla käyttötahdilla.

Korealainen ihonhoito kosteusvoide Ostolakossa Virve Vee

Joinakin päivinä iholleni riittävät ohuemmat kosteusvoiteet, mutta joskus iho taas on suorastaan hilseilevän kuiva ja kaipaa ravitsevampaa ja täyteläisempää voidetta siihen asti, että sen kosteustasapaino on palautunut ja hilseily loppunut. Kun se on taas tasapainossa muutaman päivän jälkeen, voi sille käyttää jälleen erilaisia tuotteita, jotka sopivat siihen tilanteeseen paremmin. Joskus ihollani taas on valtava epäpuhtauksien invaasio, joka vaatii täysin erilaisia tuotteita. Tilanne voi rauhoittua viikossa ja sen jälkeen normalisoitua niin, etteivät epäpuhtauksien hoitoon tarkoitetut tuotteet enää edes sopisi iholleni.

Korealainen ihonhoito seerumi Ostolakossa Virve Vee

Ihonhoitotuotteiden vaihtelusta ei siis ole haittaa kun sen tekee ajatuksella ja tietää, mitä tekee. Toiset ainesosat vaativat pitkäjänteistä käyttöä, jotta niillä saadaan tuloksia, mutta toiset taas ovat verrattain nopeavaikutteisia ja voivat tuoda avun ihon tarpeisiin lyhyelläkin aikajänteellä. Ihonhoitorutiinin kokonaisuudessaan ei kuitenkaan tarvitse pysyä jatkuvasti samana, vaan myös sen yksittäisiä osia voi vaihdella ihon tarpeiden mukaan.

Uskon itse, että iho voi parhaiten, kun sille antaa sellaista hoitoa, jota se juuri sillä hetkellä tarvitsee. Ihon tarpeet muuttuvat joskus usein ja paljonkin ja iho kyllä kertoo, jos sille on levitetty jotain, mistä se ei pidä.

Korealainen ihonhoito vaiheet Ostolakossa Virve Vee

Millaisia ajatuksia teillä on asiasta?

Kommentit (28)

 1. Pia

  Olisiko mahdollista, että tekisit Urban Naked Heat -paletista meikkipostauksen ? Siis että esittelet vaikka muutaman erilaisen sillä tehdyn silmämeikin, jossa kerrot, mitä paletin värejä kyseisessä silmämeikissä on käytetty. Se meikkipalettihan on aivan ihana, mutta kun en oikein osaa yhdistellä värejä…

  • Virve Vee

   Tein tosiaan tuon yhden pikaisen postauksen paletista (löytyy täältä), mutta koska meikkaaminen ei varsinaisesti ole minua kiinnostava juttu eikä minulta löydy kummoisia taitojakaan sen suhteen, niin opastan mielellelläni eteenpäin lukemaan paletista lisää homman paremmin hallitsevien kollegoideni blogeista. Kannattaa kurkata esimerkiksi nämä blogipostaukset:

   http://www.hannamariav.com/arkinen-urban-decay-naked-heat-look/
   https://anna.fi/glitz8glam/urban-decay-naked-heat

   Monilta suomalaisilta kosmetiikkabloggaajilta on tulossa paletista lähiaikoina lookki-postauksia, toivottavasti niistä saa inspiraatiota. 🙂

 2. HanSu

  Käytän a-vitamiini tuotetta syksystä alkukevääseen (en muista mikä retin- alkuinen vaikuttava-aine on), mutta kesällä pidän taukoa, koska tunnetusti aurinko ja a-vitamiinituotteet ei ole hyvä yhdistelmä. Riskinä on käsittääkseni ihon solumuutokset. No thanks. Syksyllä kun taas aloitan tuotteen käytön (ja menen sisätöihin joissa en näe auringosta pilkahdustakaan), täytyy taas käydä läpi alun ei-niin-kiva totutteluvaihe…

  Tai vaihtoehtoisesti, jos a-vitamiinin käyttöä jatkaisi ympäri vuoden iholla pitäisi olla koko kesän hyvin vahva aurinkosuojavoide. Mutta käsittääkseni aurinkosuojaa pitäisi lisätä päivänmittaan. En ole oikein keksinyt hyvää yhtälöä kuinka se tapahtuu. Suosin fysikaalista suojaa, jotka ovat yleensä vähän paksumpia voidetyyppisiä tuotteita. Päivän klähmäämille kasvoille on epämiellyttävää lisätä aurinkovoidetta ja naama näyttääkin kuin voidellulta siankyljykseltä:D Sen lisäksi olisi kiva käyttää meikkiäkin, joten naamaa ei viitsi pestä kesken päivän että voisi lisätä aurinkovoidetta… hmmm…

  Retin- alkuisten tuotteiden käyttö ei ole kovin yksinkertaista, mutta aknearvet paranee sillä nopsasti, eikä se haittaa jos iho säilyy hyvässä kunnossa muutenkin:)

  • Jenna

   Ainakin Sensailta löytyy meikkipuuteri, jossa on aurinkosuojakerroin 30. Se on ihan paras! Sitä pystyy kerrostamaan ja lisäileen päivän aikana ja näyttää silti hyvältä. Toki alle kannattaa laittaa vielä voide esim. 50 suojakertoimella niin saa tarpeeksi suojaa iholle.

  • HanSu

   Hei kiitos vinkistä! 🙂 Tsekkaan!

 3. SaR

  Olisi kiva saada postaus tällaisesta epäsäännöllisen säännöllisestä epäpuhtauksien ilmestymisestä ja tuotteista joita mieluusti käytät silloin. Itselläni iho on yhdessä hetkessä kuin vauvan peppu, viikon päästä pakanamaan kartta. Huoh. Monta huippulöytöä olen tehnytkin blogisi kautta, erityisesti korealaiset tuotteet ovat puhdasta rakkautta. Pitkään olen käyttänyt meikinpohjustukseen farsalin unicorn tears tippoja, vaikka pintakuiva iho yleensä on kaivannut kosteusvoidetta. Meikki on nyt kuitenkin alkanut rullautumaan kosteusvoiteen kanssa ja hoitoneste loppui valitettavasti, joten myös hyviä meikin alle sopivia tuotteita kaipailisin.

 4. hanna

  Tähän juttuun kohtaan niin paljon kosmetiikkaneuvojan ja -myyjän duunissa etenkin niiden tuotteiden kohdalla, joissa mainitaan ikä tai ihotyyppi. Löydän tuotteen joka vastaa täydellisesti asiakkaalta kartoittamiani tarpeita, mutta koska siinä mainitaan ikä (esimerkiksi 45 ikävuodesta ylöspäin) ja henkilö joka tuotetta kaipaa on siinä kolmen kympin paikkeilla ja muistaa tämän kyllä mainita kun hänen tarpeisiinsa vastaavaa tuotetta suosittelen. Näille henkilöille kerronkin että kannattaa ennemmin keskittyä siihen mitä iho tarvitsee ja tuotteen kerrotaan tekevän kuin että mille ihotyypille se on suunnattu tai minkä ikäiselle. Toki näissäkin on poikkeuksia (etenkin ikääntyneemmälle iholle tarkoitetuissa voiteissa) mutta ainakin itse kohtaamani asiakkaat takertuvat ihan liiaksi ihotyyppeihin ja ikäluokkiin. Osan saa vakuuteltua siitä että kuuntele ennemmin ihoa ja sen tarpeita, mutta osa ei ole tyytyväinen ennenkö saa tasan hänen itse diagnosoimalleen ihotyypille tai hänen ikäänsä vastaavan tuotteen.

  hanna
  http://www.hannamariav.com

 5. Henni

  Samoilla linjoilla sun kanssa, ihan ihon tarpeiden mukaan meen….kröhöm valikoimanikin on sen mukainen. Yleensä talvella kun on ilmastoinnit päällä pöhöttämässä lämpöä ja viima(tai sade/räntä) piiskaa naamaa täytyy ottaa täyteläisemmät voiteet käyttöön seerumien lisäks. Välillä täytyy jopa ihan yksinkertaistaa ihonhoito avenen herkän ihon voiteeseen naaman osalta.Sillon täytyy myös vähän himmata hedelmähappokuorintojen ja kuorivien kasvovesien kanssa:). Kesällä pärjään yleensä kasvoessence-seerumi-aurinkosuoja yhdistelmällä, siihen sitte noi kuorivat kasvovedet ja tietenkin puhdistustuotteet. Naamioihin oon hurahtanut täysin tänä kesänä ja sain äitinikin niihin hurahtamaan. Sillä on niitä jo 20 jemmassa:). Semmonen korealainen kosteuttava sheetmaski on taivaallinen kun on ollu kuumassa auringossa koko päivän ja naamaa kuumottaa.

  Meinasin unohtaa kasvoöljyn, sitäkin käytän ihan fiilis pohjalta…miltä iho tuntuu. Talvella useammin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *