Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Oho, luonnollinen kuivuminen vaurioittaa hiuksia föönausta enemmän!

Minulle hiusten föönaaminen kuivaksi on jo vuosia ollut oikeastaan välttämätön juttu. Pesen hiukset tavallisesti iltaisin enkä voisi kuvitellakaan meneväni nukkumaan märillä tai edes kosteilla hiuksilla, sillä kun ne muhivat yön tyynyn ja hiuspohjan välissä, tuntuvat ne aamulla lähes yhtä likaisilta kuin ennen hiusten pesua ja sojottavat vielä kaupan päällisiksi suorastaan epäluonnollisiin ilmansuuntiin.

Ostolakossa hiusten föönaus

Koska hiukseni ovat melko pitkät ja paksut, on ainoa vaihtoehto föönata ne kuiviksi. Olen föönannut hiukseni kuiviksi vuosien ajan 2-3 kertaa viikossa ilman ongelmia ja varsinkin siitä lähtien, kun puolisen vuotta sitten sain blogikokeiluun Dyson Supersonic -hiustenkuivaajan, on föönaushetkeni ollut yhtä juhlaa. Tukkani on kuiva ennätysajassa ja elämä on taas astetta helpompaa.

Dyson Supersonic kokemuksia

Olen vuosien aikana miettinyt toki väkisinkin, onko hiusteni jatkuvasta föönauksesta niille paljonkin haittaa. Moni kertoo, että välttelee fööniä, jotta tukka pysyy paremmassa kunnossa, mutta koska minulla on jo vuosia ollut käytössä hyvä fööni, joka ei puhalla liian kuumaa ilmaa, en ole oikeastaan koskaan huomannut föönauksen vaikuttavan hiusteni kuntoon vahingollisesti. Hiuksiani leikattiin esimerkiksi juuri vähän aikaa sitten ensimmäistä kertaa noin 1,5 vuoteen ja niiden latvat olivat edelleen melko hyvässä kunnossa huolimatta siitä, että niitä föönattiin jatkuvasti.

Dyson Supersonic kokemuksia

Itseasiassa olen jo pitkään ajatellut, kuinka paljon paremmin hiukseni ovat voineet, kun olen föönannut ne kuiviksi. Kun kävin läpi vaalennusprosessia mustiksi värjätyistä hiuksisista omaan vaaleaan sävyyni, muuttui tukkani hauraaksi ja oli märkänä niin venyvää purkkaa, että se katkeili jatkuvasti. Sen kuivumiseen meni ikuisuus ja se olikin suorastaan pakko kuivata hiustenkuivaajalla tai se tuntui vaurioituvan jopa enemmän ja helpommin.

En ollut miettinyt föönausasiaa enää aikoihin kuitenkaan sen enempää muuten kuin siltä kannalta, että föönaamisen ansiosta minun ei tarvinnut mennä nukkumaan märällä tukalla.

Dyson Supersonic kokemuksia

Törmäsin kuitenkin vähän aikaa sitten ihan sattumalta erääseen artikkeliin, jossa kysyttiin, voivatko hiukset itseasiassa vaurioitua enemmän, jos niitä ei föönaa kuiviksi vaan niiden antaa kuivua luonnollisesti. Kysymys kuulosti suorastaan oudolta, joten aloin lukea artikkelia ja selvittää asiaa sen jälkeen lisää ja itseasiassa homma alkoikin tuntua ihan loogiselta.

Kun hius kastuu, se turpoaa. Monet tietävät, että märkiä hiuksia tulee käsitellä varoen, sillä ne venyvät silloin helposti ja saattavat siksi jopa katketa. Märät ja kosteat hiukset ovat siis hauraammat kuin kuivat hiukset. Märkää hiusta voisikin ajatella kuin kuminauhana, joka venyy, mutta palaa sitten lopulta aina muotoonsa aivan kuten turvonnut hiuskin tekee kuivuttuaan.

Dyson Supersonic kokemuksia

Mutta mitä tapahtuu kuminauhalle, joka on toistuvasti pitkään venytetyssä tilassa? No se tietysti haurastuu vähitellen. Voisiko sama koskea myös hiuksia? Jos pitkien hiusten antaa kuivua luonnollisesti, ovat ne monilla jopa muutamia tunteja märät tai kosteat, eli venyneessä ja hauraassa tilassa. Paitsi että ne ovat tuona aikana tavallista altiimpina vaurioille, voi toistuva pitkään jatkuvassa venymistilassa oleminen käytännössä siis jopa haurastuttaa niitä.

Dyson Supersonic kokemuksia

Jos hiukset sen sijaan föönaa pesun jälkeen kuiviksi maltillisella lämpötilalla, ovat ne lyhyemmän aikaa turvonneessa tilassa, mikä tarkoittaa käytännössä, että hiuksien föönaaminen kuiviksi luonnollisen kuivumisen sijaan voikin itseasiassa olla hiuksille hellävaraisin vaihtoehto.

Föönaamisessa hiuksille haitallisinta on liiallinen kuumuus, joka haihduttaa hiuksista kosteutta ja aiheuttaa vaurioita niiden pinnalla. Jos fööni on liian kuuma ja hiukset föönaa täysin kuiviksi on riskinä, että hiuksista haihtuu liikaa kosteutta. Jos hiukset kuitenkin kuivaa sopivalla lämmöllä ja vaihtaa fööniin päälle jopa viileän puhalluksen hiusten alkaessa olla kuivat, kuulostaa jopa täysin loogiselta, että hiusten hyvinvoinnin kannalta onkin jopa parasta föönata ne kuiviksi sen sijaan, että niiden antaisi kuivua luonnollisesti.

Dyson Supersonic kokemuksia

Ajatus ei ollut koskaan juolahtanut mieleeni, mutta luettuani siitä verkosta useita artikkeleja uskon väitteeseen jo täysin. Yllätyin itseassa jopa siitä, etten ollut koskaan aiemmin törmännyt aiheeseen, vaikka Googlesta löytyi ruonsaasti aiheesta viime vuosina kirjoitettuja juttuja.

Koko väitteen pohjalla on vuonna 2011 julkaistu tutkimus, jonka voi lukea täältä. Tutkimuksessa todettiin, että hiusten föönaaminen aiheuttaa vahinkoa nimenomaan hiusten pinnalla, mutta käytetystä föönauslämpötilasta huolimatta hiusten sisällä olevan kuitukerroksen ei todettu vaurioituvan. Sen sijaan hiusten sisäosassa havaittiin vaurioita ainoastaan hiuksissa, joiden oli annettu kuivua ilman föönausta. Tutkimuksen lopputuloksena todettiin, että vaikka föönaus voikin aiheuttaa luonnollista hiustenkuivumista enemmän vaurioita hiusten pinnalla [korkean lämpötilan käytön lisätessä vaurioita matalampaan föönauslämpötilaan verrattuna], on hiusten föönaaminen kuiviksi [vähintään] 15 cm etäisyydeltä hiustenkuivaajaa jatkuvasti liikuttaen hiuksille vähemmän vaurioita aikaansaavaa kuin antaa hiusten kuivua luonnollisesti.

Minut tutkimus vakuutti ainakin täysin ja aion jatkossakin föönata tukkani kuivaksi jokaisen pesun jälkeen matalalla lämmöllä.

Dyson Supersonic kokemuksia

Vaikuttiko tämä tutkimus teidän ajatuksiinne?

Kommentit (9)

 1. pallonenä

  En ole huomannut mitään ongelmia kuumallakaan föönillä kuivatessa eli helppo tuo on uskoa.
  Jonkin verran luonnonkihara, pari astetta blondattu hius ja hyvä hoitis plus hyvä fööniharja ja toimii hyvin. Jos on tiedossa kovin kostea ilma, laitan föönauksen jälkeen suojaksi pörröisyyttä estävää hiuslakkaa, koska mun hiuksia pörröönnyttää ja kihartaa nimenomaan tihkusademainen kosteus.

 2. Hanneleh

  Oli kyllä ihan uutta tietoa! Voi olla tottakin osa. Ennen kuivasin pitkät hiukseni föönillä sileiksi ennen nukkumaan menoa, nyt kesällä pidin taukoa ja annoin kuivua itsekseen monesti. Nyt pitkät puoleen selkään ulottuvat hiukset on latvoista aika kuivst ja katkeilevat. Menin kyllä monesti puolimärällä tukalla nukkumaan. Voi johtua kesästä, vaalennuksesta latvoissa, tai märillä hiuksilla nukkumaan menosta tai kaikista. Kuitenkin vaihdan taas föönäyksen rutiineihini. En pese joka päivä hiuksia vaan noin 2kertaa viikossa ja hiukset on normaalipaksuiset. Ohuet mutta niitä on paljon. Kestävät aika huonosti läsittelyjä kuten vaalennusta. Aikaa föönäykseen siis ei mene kovin kauaa, noin 10min. Fööninä muuten Moroccanoil fööni, jonka ostin joskus. Tuo Dyson houkuttaa myös.

 3. Jens

  Noh en sanoisi tätä miksikään ehdottomaksi totuudeksi, ei taida löytyä mitään kattavaa tutkimustietoa 🙂
  Toki miksei voi hyvin toimiakin joillakin hiuslaaduilla. Omissa hiuksissa olen kuitenkin huomannut selkeän eron kunnon paranemisessa kun lakkasin föönaamasta pari vuotta sitten ja lisäksi päänahkakin voi paremmin, mitään muuta selitystä en sille keksi.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *