Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Erilaisia allergikkoja

Tapaan työssäni melkoisen määrän erilaisia allergikkoja.

Sanoista ”Olen allerginen sille,” on tullut synonyymi sanoille ”En halua juuri sitä tuotetta.”

Yksi ryhmä ovat hinta-allergikot.

Kaikki tuotteessa voi kuulostaa loistavalta ja he ovat valmiita ostamaan tuotteen, mutta kuullessaan hinnan, eivät he vain yksikertaisesti kehtaa sanoa sen olevan heille liikaa, vaan keksivät hätävalheen allergiastaan. ”Minun ihoni on hyvin herkkä ja olen hyvin allerginen ja olen kerran aiemmin saanut tuon merkin tuotteesta reaktion niin taidankin jättää ostamatta.”

Edellisen kautta saadaan loistava aasin silta seuraavaan allergiaryhmään.

Tämän allergiaryhmän asiakkaat ovat nimittäin allergisia jollekin tietylle merkille, jonka jotakin yksittäistä tuotetta he ovat joskus kokeilleet eikä se ole vastannut heidän mieltymyksiään.

Nämä ihmiset eivät voi sanoa, etteivät vaan aikaisempien huonojen kokemuksiensa vuoksi taida uskaltaa kokeilla kyseisen merkin silmämeikkikynää (olihan puhdistustuotekin vähän liian pesevä silloin kolme vuotta sitten), joten on paljon helpompaa kertoa, että on allerginen kyseisen merkin tuotteille. Niissä kaikissahan kun on samat aineosat, joten koko merkille voi hyvinkin olla allerginen.

Sitten on olemassa aineosa-allergikkoja.

Nämä asiakkaat ovat kuulleet, että joku aineosa on ”pahasta”. Naistenlehdessä on lukenut näin ja netin keskustelupalstallakin sanottiin ja sitäpaitsi se kuulostaa muutenkin inhottavalta. He ovat siis allergisia.

Yhden asiakkaan kosteusvoiteessa ei saanut olla tehokkaasti kosteutta sitovaa ureaa, sillä hän oli kuulemma hyvin, hyvin allerginen sille. Rouva ilmeisesti piti sanaa synonyyminä virtsalle nähden mielessään voidetankkiin pissiviä ranskalaisia kemistejä minun miettiessäni vieressä, kuinka hän voi elää itsensä kanssa, sillä urea-allergikkona tuo yksi virtsan aineosa (aivan kuten vaikkapa magnesium tai kalsiumkin) varmasti mahtoi tehdä hänen keholleen kokoajan pahaa siellä ollessaan ja hänen vessassa käydessään…

Suomeksi urealle ei siis voi olla allerginen, sillä se on kehon oma aineosa. En tietenkään kertonut asiaa hänelle ja pilannut hänen ostosreissuaan, vaan leikin mukana etsien hänelle ureattoman kosteusvoiteen.

(Mikäli rouvan tarinassa kuitenkin oli jokin perä, oli hän tosiasiassa lienee herkistynyt säilöntäaineelle nimeltä Imidazolidinyl Urea, joka on formaldehydin vapauttaja.)

Nämä aineosa allergikot menevät usein myös trendien mukaan.

Heidän on pakko saada silikonitonta kosteusvoidetta, koska he ovat allergisia silikonille. Silikonin välttely on minulle myyjänä täysin ok ja etsin mielelläni asiakkaille heidän toiveitaan vastaavia tuotteita silloin, kun niissä on joku tolkku, mutta kun asiakas samaan aikaan pitää kädessään meikkivoidetta, jonka ensimmäinen tai viimeistään toinen raaka-aine on silikoni ja kysyy, sopiiko tuo uusi silikoniton voide nyt varmasti tämän hänen suosikkimeikkivoiteensa alle, sillä tuo meikkivoide on niin täydellinen hänelle, ettei hän siitä luovu tietää, ettei asiakkaalle ole silikoniallergia vaan yleinen trendihysteria.

Ehdoton lempiryhmäni ovat kuitenkin yleisesti vaan allergiset asiakkat.

Tämän ryhmän asiakkaat tulevat luokseni kädessään tuote ja kysyvät, sopiiko se heille, vaikka he ovat todella allergisia.

Kun kysyn mille he ovat allergisia, eivät he tiedä. He vain ovat todella herkkiä.

Kun kysyn, saavatko hajusteet reaktioita aikaan, eivät ne tietenkään saa.Selvä.

Kun kysyn, millaisia herkkyysreaktioita he saavat, eivät he osaa kertoa.

Punoittaako iho? Ärtyykö se? Kuumottaako sitä? Tuleeko ihottumaa? Ai ei mitään näistä.

Kun kerron, että usein synteettisiä aineiosia sisältävät tuotteet aiheuttavat vähemmän herkkyysreaktioita kuin luonnonkosmetiikka, kertovat he käyttäneensä paljon luonnonkosmetiikkaa. Lumenen voide on sopinut heille. Ja niin tuo Lorealkin. Ja niin itseasiassa Lancomen, Diorin ja Chanelinkin. Ja Clarinskin. Sekä se yksi Pirkkakin.

Ai onko tämä tuote allergiatestattu? Kyllä se on, yksikään firma ei myy tuotteita, joita ei olisi testattu. ”Allergiatestattu” on vain sanahelinää eikä tarkoita, ettei joku voisi olla allerginen jollekin tuotteen aineosalle. Tuotetta on vaan testattu. Ei siinä lue ”allergisoimaton”.

Kun sitten totean, että tuote on yleisesti hyvin siedetty enkä ole kuullut sen aiheuttaneen reaktiota, mutta toki siinä voi aina olla joku aineosa, joka ei juuri jollekin sovi, kohottaa asiakas kulmiaan ja toteaa ”Ai, sinä et siis tunne tätä tuotetta?”

Kyllä rouva, minä tunnen tuotteen, mutta ei rouva, minä en voi tietää, oletteko te allerginen jollekin sen aineosalle jos te ette edes itsekään tiedä, mille olette allerginen ja miten se ilmenee. (Puhumattakaan nyt edes siitä, ettette ilmeisesti edes ole allerginen.)

Mukavin allergiaryhmä ovat kuitenkin ihmiset, jotka tietävät, mille ovat allergisia tai osaavat kertoa, mistä tuotteista he ovat saaneet millaisiakin reaktioita.

Rakastan leikkiä aineosasalapoliisia! On ihanaa etsiä asiakkaalle glyseriinitonta vartalovoidetta tai tiettyä aineosaa sisältämätöntä huulipunaa. On ihanaa koota yhteen tuotteet, joille asiakas on reagoinut ja yrittää löytää niille yhteinen nimittäjä ja sitten yrittää löytää tuote, jossa tätä yhteistä nimittäjää ei ole ja kun asiakkaalle pääsee vielä antamaan näytteen ja kuulee seuraavana päivänä hänen kommenttinsa tuotteesta, on homma aina vaan parempaa.

Mille minä olen allerginen? Asiakkaille, jotka ovat niin allergisia, etteivät itsekään oikein tiedä, mille itseasiassa ovat allergisia.

Kommentit (49)

  1. MARI

    Heh, hauska postaus 🙂 Joka ikinen kosmetiikkaa ikinä myynyt henkilö tietää, että näitä "allergisia" asiakkaita kyllä riittää. Oikeasti allergisen ja "allergisen" tunnistaa kyllä toisistaan aika nopeasti 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *