Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Englanti, tuo ihmeellisyyksien maa

Englannissa on paljon pieniä asioita ja käytäntöjä, jollaisia tällainen suomalainen ei vaan tiennyt olevan olemassakaan.
Sanotaanko vaikka, että sinulla on vapaapäivä, nukut pitkään ja menet suihkuun vasta iltapäivällä. Astut suihkuun, väännät vesihanan lämpimälle ja odotat pienen hetken lämpimän veden tuloa. Sitten odotat toisen pienen hetken. Ja vielä kolmannen. Sitten hermostut, sillä lämmintä vettä ei vaan tule. Mitä ihmettä?

Monissa englantilaisissa taloissa on sähkösuihku (joka sekin kuulostaa hyvin pelottavalta), josta tulee lämmintä vettä silloin kun haluat, mutta useissa taloissa homma toimii ajastimella. (Yllä ollut kuva on otettu Englantilaistuneen Herrasmieheni vanhalta asunnolta.)

Asunnossa on yleensä kaappi tai komero, jossa sijaitsevat kyseisen asunnon säätimet. Näistä säätimistä ajastetaan mm. mihin aikaan lämmintä vettä halutaan saatavan.

Jos olet siis valinnut olevasi aamu, ilta tai sekä että ihminen, ei lämmintä vettä tule iltapäivällä automaattisesti, vaan sinun on käytävä kymmenisen minuuttia ennen suihkuunmenoasi kytkemässä turboboostit päälle, jotta vesi lämpenee nopeasti.

Olisihan se typerää, jos lämmintä vettä saisi koska vaan tahtoisi hanan auki kääntää. Ihan utopistinen ajatus!

Onneksi meillä on sentään asunnossamme normaalit vesihanat:

Samoin suihku toimii ihan normaalilla logiikalla:

Myös asuntojen lämmitys on täällä monesti ajastettu, mikä on toki varsin fiksua, sillä tyhjää taloa on kallista lämmittää turhaan.Sotkuinen huoltokomero.

Meillä on asuntomme joka huoneessa yhdestä kahteen sähköllä toimivaa patteria (ei siis mitään talonyhtiön vedellä toimivaa keskuslämmitystä), joista jokaisen voi ohjelmoida haluamallaan tavalla. Tämä on minusta hyvin kätevää ja tulen varmasti pitämään tästä paljon mitä lähemmäs talvea mennään.

(Tämä tosin oli hieman ikävää Englantilaistuneen Herrasmieheni vanhassa opiskelijoiden kimppakämpässä talvella vieraillessani, sillä asunnon asukkaiden ollessa keskellä päivää koulussa ja pattereiden ollessa siksi poissa päältä värjättelin minä asunnolla viluissani.)

Ylivoimaisesti hauskin nappi meidän huoltokomerossamme on minusta kuitenkin pyyhetelineen ajastusnappi.

Kyseessä ei edes itseasiassa ole vain yksi nappi, vaan kokonainen ”napisto”, jolla säädetään, milloin kylpyhuoneen vesilämmitteisen metallisen pyyhetelineen halutaan olevan lämmin.

Ihan tosi, asunnon toisessa päässä on oma ajastimensa tuolle yhdelle telineelle!

Lisäksi kylpyhuoneen oven vieressä eteisessä lattianrajassa on vielä katkaisin, jonka täytyy olla päällä, jotta teline lämpenee ja kuivaa pyyhkeitä. Suomessa pyyhetelineessä olisi oma katkaisijansa/ajastimensa tai mikäli teline olisi talon kiinteä osa, olisi katkaisija (tai jopa ajastin) sen vieressä seinällä. Tai ainakin kaikki mahdollinen telineeseen liittyvä olisi telineen kanssa edes samassa huoneessa!

Kaiken voi siis täällä ajastaa valmiiksi. Jos olet pitkää päivää töissä tekevä, voit ajastaa kotisi lämpenemään illaksi ennen kotiintuloasi. Tämän jälkeen voit mennä ajastamalla aikaan saatuun lämpimään suihkuun ja heittää pyyhkeesi kuivumaan ajastetulle lämpimälle pyyhkeenkuivaustelineelle, jolla se kuivuu illan ja yön aikana ollen taas valmiina aamusuihkuasi varten.

Tämä kansa on muutenkin melkoisen nappivimman vallassa asunnoissaan. Suomessa kun meille riittää, että jokaisessa keittiön elektroniikassa on itsessään virtanäppäin, mutta katsokaapas meidän keittiömme seinää:

Nämä ovat siis vain tosiaan laitteiden virrantulon yleiskatkaisijoita, joikaisessa laitteessa on tietysti myös omat virtanappinsa normaaliin tapaan.

Ja niin, jokaisessa pistorasiassakin täytyy lisäksi olla oma katkaisijansa:

Kyseinen kuva on otettu keittiömme lieden vierestä, sillä kuten tarkkasilmäinen saattoi huomata, ei yllä olevassa kuvassa ollut virtanappia liedelle (vain uunille!). Kuvan vasemman puoleinen katkaisija onkin siis lieden oma katkaisija…

Ja kuten todella tarkkasilmäinen ja nokkela lukija saattoi huomata, on keittiön nappitaulussa tosiaan nappi myös pyykinpesukoneelle. Siinä missä Suomessa pyykinpesukone yleensä lasketaan poikkeuksetta kylpyhuoneeseen tai kodinhoitohuoneeseen kuuluvaksi osaksi, on se täällä lähes poikkeuksetta keittiössä.

Siinä se näköttää mukavasti uunin vieressä.

On tämä Englanti sitten vaan jännä maa!

Lopuksi vielä kuva kylpyhuoneestamme, joka on jo suurinpiirtein sisustettu valmiiksi:

Vain minun hajuvesipulloni Suomesta puuttuvat hyllyiltä!

Muita outojen nappien kanssa eläneitä tai eläviä?

Kommentit (34)

 1. Jussi Hattara

  Oli kyllä mielenkiintoinen kokemus kun vierailin kaverini luona Nottinghamissa. Kolmikerroksinen asunto. Ylimmässä kerroksessa tupakeittiö, keskimmäisessä kaksi makuuhuonetta ja alimmassa makuuhuone, varasto ja pesutilat. Jokainen neliömetri asunnosta oli päällystetty kankaisella kokolattiamatolla ja suihku oli kokolattiamaton päälle pystytetyssä muovisessa suihkukaapissa.

 2. Hattara

  Voi luoja mikä maa! Itse en ole koskaan asunut Englannissa, ja nyt kun on tullut kuultua niin paljon tämän suuntaisia kokemuksia, etten taida koskaan halutakaan asua siellä.

  Yksi englantilaistunut kaverini oli ensimmäistä kertaa yökylässä poikakaverillaan, ja ihmetteli kun tämä alkoi pukea useampia vaatekerroksia päälleen. Vastaus ihmettelyyn oli että hän oli menossa nukkumaan, asunto oli ilmeisesti hieman kylmä 🙂

  Toinen kaverini oli muutaman kuukauden töissä hotellissa jossain päin Englantia, ja kyseisessä paikassa oli juurikin kokolattiamatot vessassa. Ja makuuhuoneen oven takana kasvoi sieniä :/

 3. Anonyymi

  Oooh, Englanti… Tuli ihan mieleen kaikki ne pienet, oudot ja välillä raivostuttavatkin asiat varsinkin brittien rakentamisessa omilta englannin-ajoilta mieleen 😀 Tuo kämppä sentään on aika luksuksen näköinen kylppärin perusteella, itse asuin surkeassa homeisessa loukossa 😀

  ymmärrän toki ettet halua kailottaa kamalasti yksityiselämästäsi täällä blogissasi, mutta kiinnostaisi vain niin hurjasti (ja varmasti monia muitakin uteliaita ;)) että kuinka tapasit Herrasmiehesi? Kuulostaa vain niin unelmalta tuollainen, itsekin haluaisin joskus vielä muuttaa takaisin ulkomaille ja aina se olisi helpompaa jos siellä olisi se Significant Other valmiina 😀

  Mukavaa syksyä sinne 🙂

  • virve

   Olimme itseasiassa vanhoja koulukavereita ja aloimme sattumalta vaan vuosien tauon jälkeen juttelemaan Facebookissa ja siitä se sitten lähti… 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *