Tämän vuoksi en enää suosittele suojakertoimellisia päivävoiteita

Erityisesti näin kesän lähestyessä olen saanut sekä blogin että Instagramin puolella useita pyyntöjä suositella hyvää suojakertoimellista päivävoidetta. Monien mielestä sellainen vaikuttaa kätevältä, sillä pitäähän ihoa sekä hoitaa ja kosteuttaa että myös suojata auringolta ja näppärintä on, kun kaiken saa yhteen purkkiin pakattuna.

Halusin itsekin aiemmin käyttää päivisin suojakertoimellista päivävoidetta ja etsin kuumeisesti hyviä koostumuksia. Viime vuosina kelkkani on kääntynyt asian suhteen täysin enkä enää suosittele suojakertoimellisia päivävoiteita, vaan erillisen kosteusvoiteen ja aurinkosuojatuotteen käyttöä.

Tämä voi kuulostaa jonkun korvaan oudolta, mutta minulla on tähän perusteltu näkökanta.

Ostolakossa suojakertoimellinen päivävoide

Miksi iho pitää suojata auringolta?

Vaikka moni uskoo, että ihon ikääntyminen on väistämätöntä, on geeneillä tutkimusten mukaan tyypillisesti vain 15%-3% vaikutus ihon ikääntymiseen. Kaikkeen muuhun vaikuttavat erilaiset sisäiset ja ulkoiset tekijät kuten ilmansaasteet, ruokavalio, uni ja aivan erityisesti auringon UV-säteily.

Ylivoimaisesti suurin ihon ikäännyttäjä on auringon UV-säteily ja koska se voi saada aikaan jopa 80% ihon ikääntymisen merkeistä, on ensisijaisen tärkeää pitää huoli siitä, että ihon suojaa siltä huolella. Auringon UVB-säteily polttaa ihoa, mutta UVA-säteily puolestaan imeytyy syvemmälle ja on vastuussa ihon ikääntymisestä.

Lue myös: 10 faktaa auringolta suojautumisesta

Ostolakossa suojakertoimellinen päivävoide

Mitä eroa aurinkovoiteella, suoakertoimellisella päivävoiteella ja suojakertoimellisella meikkivoiteella on?

Jos verrataan samanlaisen suojakertoimen sisältävän päivävoiteen, aurinkosuojavoiteen ja jopa meikkivoiteen kykyä suojata ihoa, eivät ne eroa toisistaan mitenkään varsinaisen suojaamiskyvyn osalta, mikäli kaikkia tuotteita on laittanut iholleen riittävän määrän.

Kasvoilla tämä riittävä määrä on 1,25 ml, mikä tarkoittaa käytännössä, että esimerkiksi meikkivoidepurkki tyhjentyisi kolmessa viikossa, jos meikkivoidetta truuttaisi kasvoille tarpeeksi. Näin suurta määrä meikkivoidetta on mahdotonta saada näyttämään kasvoilla hyvältä, joten kukaan ei levitä tarpeeksi meikkivoidetta, jotta sen lupaama suojakerroin toteutuisi. 50 ml päivävoidepurkinkin ohdalla se tarkoittaisi vain 40 käyttökertaa, eli sekin hupenisi reilussa kuukaudessa.

Lue myös: Suojaako meikki ihoa auringolta?

Ostolakossa suojakertoimellinen päivävoide

Suojakertoimellisen päivävoiteen ja varsinaisen aurinkosuojatuotteen välinen ero on tyypillisesti tuotteen pysyvyydessä ja UVA-suojassa. Varsinainen aurinkovoide on tehty pysymään iholla rannalla hikoillessa kun taas suojakertoimellinen päivävoide on tyypillisesti tehty kosmeettisesti miellyttävämmäksi, eli käytännössä kevyemmän tuntuiseksi.

EU:n suosituksen mukaisesti aurinkotuotteen UVA-suoja tulisi olla kolmannes tuotteen SPF-luvussa esitetystä UVB-suojasta, minkä toteutuminen merkitään aurinkosuojatuotteen pakkaukseen symbolilla, jossa teksti ”UVA” on ympyrän sisällä.

Tämä suositus ja merkintätapa koskee kuitenkin vain varsinaisia aurinkosuojatuotteita, eli suojakertoimellista päivävoidetta valitessa ei voi käytännössä koskaan tietää, millainen ikääntymisen merkkejä ehkäisevä UVA-suoja siinä on, vaikka purkin kyljessä lukisikin, kuinka korkea sen polttavalta UVB-säteilyltä suojaava SPF-luku on.

Ostolakossa suojakertoimellinen päivävoide

Itse pidän tämän vuoksi eniten korealaisista tuotteista, sillä kuten monissa Aasian maissa, myös Etelä-Koreassa ilmoitetaan kaikissa surimkosuojan sisältävissä tuotteissa, kuinka korkea UVA-suoja niissä on UVB-suojan lisäksi.

Tämä PA-merkintä kuvataan esittämällä, kuinka monen ”plussan” tuote on kyseessä, eli PA+ tarkoittaa matalaa UVA-suojaa ja PA++++ korkeinta UVA-suojaa.

Lue lisää PA-merkinnästä täältä.

Ostolakossa suojakertoimellinen päivävoide

Miksi suojakertoimellinen päivävoide ei ole paras valinta?

Itse suosin korealaisia aurinkosuojatuotteita, koska voin olla varma, että niissä on hyvä UVA-suoja. En silti valitsisi käyttööni suojakertoimellista päivävoidetta vaikka se olisi korealainen. Syy tähän on ihan vain se, että aurinkosuojan lisääminen tuotteeseen tarkoittaa aina kompromissien tekoa tuotekoostumuksessa enkä ole itse valmis sellaisiin.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että aurinkosuoja vie hoitavaksi tarkoitetusta kosteusvoiteesta tilaa. Kerroin aiemmassa blogipostauksessani, että seerumi on ihonhoidon työjuhta juuri siksi, että sen tiivistetty koostumus on voitu pakata enemmän täyteen tehoaineita kuin kosteusemulsion, sillä emulsion rakentamiseen tarvitaan itsessään jo tiettyjä elementtejä, jolloin aktiiviaineille on vähemmän tilaa.  Jos emulsioon heittää mukaan vielä aurinkosuoja-aineen, on siellä entistä vähemmän tilaa hoitaville aktiiviaineille.

Lue myös: Tämän vuoksi seerumia kannattaa käyttää

Aurinkosuojaa ei voi myöskään lisätä mihin tahansa koostumukseen, sillä tuote täytyy formuloida niin, että sen aurinkosuoja-aine pysyy stabiilina eikä menetä tehoaan. Tietyt ainesosat eivät välttämättä sovi yhteen aurinkosuoja-aineiden kanssa, mikä tuo haastetta tuotteen formulointiin.

Viimeinen turn off on minulle se, että aurinkosuoja-aineiden lisääminen vaikuttaa väkisinkin tuotteen tekstuuriin. Tämän vuoksi on hankalaa löytää sellaista hyvää suojakertoimellista päivävoidetta, jonka perään moni minulta on kysellyt. Tyypillisesti aurinkosuoja-aineiden lisääminen tuotekoostumukseen tekee voiteesta nimenomaan täyteläisemmän tuntuisen, mitä moni inhoaa.

Suojakertoimellinen päivävoide ei siis ole minusta millään tavalla huono tuote, sillä ihon suojaaminen auringolta on tärkein juttu ihon ikääntymisen merkkien muodostumisen ehkäisyssä. Koen kuitenkin itse, että olen nykyään löytänyt suojakertoimelliselle päivävoiteelle vielä paremman vaihtoehdon.

Ostolakossa suojakertoimellinen päivävoide

Erillinen kosteusvoide ja aurinkovoide täydentävät toisiaan

Oma valintani on käyttää ihollani ihon sen hetkisiin tarpeisiin täydellisesti sopivaa kosteusvoidetta, joka tuo juuri niin mattaisen tai rasvaisen pinnan kuin tahdon ja levittää sen päälle erillistä korealaista aurinkosuojatuotetta, jossa on omaan makuuni ja tilanteeseen suhteutettuna tarpeeksi korkea suojakerroin, eli tuotteesta riippuen SPF 30-50, PA+++ tai PA++++.

Aasialaiset kosmetiikkamerkit ovat mestareita luomaan ohuita aurinkosuojatuotteita juuri siksi, että ne on tyypillisesti nimenomaan kehitetty ihoa hoitavan tuotteen päällä käytettäväksi lisätuotteeksi. Niiden koostumuksista on siis voitu karsia pois paljon sellaista, mitä hoitovoiteessa haluttaisiin olevan ja keskittyä vain luomaan tuote, joka tuo iholle mahdollisimman hyvän suojan auringolta ja tuntuu iholla miellyttävältä käyttää.

Minulle tällainen tuote sopii paremmin kuin hyvin, sillä tuotteen ohuen koostumuksen vuoksi on todennäköisempää, että voin käyttää sitä iholla enemmän kuin paksua voidetta, joten voin edes teoreettisesti päästä käytännön tasolla lähemmäs tuotteessa esitettyä aurinkosuojaa.

Korealaisia aurinkosuojatuotteita löytyy Suomesta myynnistä esimerkiksi täältä.*

Koska ihonhoito on kemiaa, en voi tietenkään koskaan tietää, pelaavatko käyttämäni kosteusvoide ja aurinkosuojatuote yhteen täydellisesti, vai onko minulla niin huono tuuri, että vaikkapa joku ainesosa kosteusvoiteessani heikentää aurinkosuojaani. Tämä menee kuitenkin jo omalla mittapuullani jo turhan neuroottiseksi miettimiseksi, joten minulle riittää, että teen parhaani.

Koska UVA-suojan merkitys on suuri oikeastaan kaikissa Aasian maissa ja länsimaalaiset kosmetiikkamerkit ovat suosittuja, löytyy nykyään monien länsimaistenkin kosmetiikkavalmistajien valikoimasta ohut, kosteusvoiteen päällä käytettäväksi tarkoitettu aurinkosuojatuote, jossa käytetään PA-merkintää. Omia suosikkejani on aiemmin esittelemäni The Body Shop Skin Defence Multi-Protection Essence SPF 50, jota suosittelen aina Suomessa ja täällä Ruotsissa kaikille.

Ostolakossa suojakertoimellinen päivävoide

Millaisilla tuotteilla te suojaatte erityisesti kasvojen ihoa?


Lue myös:

Tämän vuoksi korealaiset aurinkosuojat ovat parhaita
15 kasvoille täydellisesti sopivaa aurinkovoidetta
Merenneitogeeli suojaa ja heleyttää ihoa täydellisesti

Kommentit (22)
  1. Olen laittanut kasvoille tarkoitettua aurinkosuojavoidetta kosteusvoiteen päälle. Aikaisemin ei ollut muuta, kuin Vichyn, Shiseidon tai Clarinsin kasvoille tarkoitettua aurinkosuojaa. Ja nekin oli tosi rasvaisia, koska olivat tarkoittettu rantsulle.
    Tälle kesälle tilasinkin korealaisen aurinkosuojan, joka on hämmästyttävän kevyt verrattuna noihin edellisiin. 🙂
    Meikin päälle, kun aurinko alkaa kovemmin porottamaan Vichyn suihkutettavaa aurinkosuojaa, jota käytin viime kesänäkin.
    Tilasinpa kokeiluun Peter Thomas Roth:in puuterimaisen suojan hauskassa kierrettävässä putkilossa. Näppärältä vaikuttaa! Kunhan muistaisin olla hengittämättä sivellessäni sitä. Ei ole kiva, kun ohutta puuteria menee henkeen! 🙂 Köh, köh! 🙂
    Dekolteelle ja kaulalle hankin Biothermin fase & body aurinkovoiteen.

  2. Itse olen aina kaikille kavereille ja muille, ketkä nyt minulta suosituksia kyseleekään, että mielummin aurinkosuojatuote ”lisätyillä ominaisuuksilla” (kuten kosteuttavia ominaisuuksia) kuin tuote lisätyllä aurinkosuojalla. Ainakin tällöin tuotteen ainesosat eivät sodi keskenään ja keskittyminen on suojautumisessa. Itse olen jo pitkään ollut rakastunut Misshan aurinkosuojiin. Niitä tulee aina vaihdeltua vuodenajan mukaan. Samoin myös japanilaiset Anessa (kultainen versio) ja Biore uv aqua gel ovat lemppareita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *