Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Eikö se tule kalliiksi ja vie aikaa?

Moni on miettinyt, kuinka käytännössä tulen saamaan yhdistettyä Lontoosta työssäkäynnin työhöni Helsingin ja Tukholman välillä.

”Eikö se jatkuva lentely tule kamalan kalliiksi?”

”Eikö työmatkoihin mene tolkuttomasti aikaa?”

Niin, kaikki on suhteellista.

Laivatyössä monet tulevat töihin kauempaa. Koska palkkaus on hyvä, työsuhde-edut mainiot ja ihmiset muuten vaan tykkäävät työnsä luonteesta ja rytmistä, on moni valmis laittamaan kerralla hieman aikaa töihin ja sieltä pois siirtymiseen- matkaa kun ei tarvitse taittaa kuin kerran kahdeksassa tai kymmenessä päivässä! Keski-Suomen yläpuoleltakin tulee yllättävän moni eikä viiden tai kuuden tunnin junamatka ole laivatyössäkäyville mikään poikkeus.

Moni käy töissä esimerkiksi Vaasasta. Ensimmäinen työvuoron kannalta mahdollinen juna kotiin Vaasaan saattaa lähteä klo 13 ja olla perillä Vaasassa puoli kuuden jälkeen. Hintaa junalipulla on lähes 60 euroa yhteen suuntaan.

Itse tulen pääsääntöisesti lähtemään töitä edeltävänä iltapäivänä Lontoossa lentokentälle, josta koneeni alkuillasta lähtee. Kone on perillä Suomessa klo 23 jälkeen (tähän suuntaan lennettäessä häviän kaksi tuntia aikaa) ja suuntaan kentältä helposti vanhempieni luokse, jonne on noin 15 minuutin ajomatka. Pääsen vaihtamaan heidän kanssaa kuulumisia, nukkumaan yön vanhassa huoneessani ja lähtemään aamulla töihin. On ihan ok käydä yöpymässä vanhempien luona noin kerran kolmessa viikossa ja päivittää kuulumisia kasvotusten.

Kun puolestani pääsen töistä, loppuvat työni aamupäivällä laivan tultua satamaan. Tämän jälkeen on mukava hetki sopia treffit kaupungille perheen tai ystävien kanssa (joita voin muutenkin edelleen nähdä työpassini aikana kaupungilla joka toinen iltapäivä!), käydä syömässä ja suunnistaa sitten lennolle, joka lähtee kello neljän ja viiden välillä ja on perillä Lontoossa viiden-kuuden maissa paikallista aikaa. Samaan aikaan kuin sen Vaasalaisen juna! Siitä sitten vaan kämpille ja edessä on vielä mukavasti iltaa.

Itse varsinaiseen matkustamiseen (matkat kentälle, lentomatkat) menee siis noin 12 tuntia, mutta veikkaan, että niin menee monelta muultakin töissäkäyvältä kolmen viikon aikana. Itseasiassa väittäisin, että yllättävän moni käyttää kolmessa viikossa työmatkustamiseen helposti jopa 30 tuntia valittamatta asiasta tehdessään töitä viitenä päivänä viikossa, kun työmatkaan on varattava tunti suuntaansa (keskimäärin Suomalaisten työmatka on n. 40 min kuulemma). Eli vaikka mukaan laskisi perheeni ja ystävienikin kanssa viettämäni ”luppoajan” ja hyvin nukutun yönkin, käyttää moni silti työmatkoihinsa enemmän aikaa kuin minä. Ja minun ei tarvitse matkustaa kuin kahtena päivänä!

Jos siis kävisin Helsingin keskustassa Keravalta töissä, saisin varmasti varata aikaa matkoihin ainakin tunnin. Ensin lähtisin kotoa rautatieasemalle, köröttelisin aamujunalla keskustaan ja kävelisin työpaikalleni. Hups, tunti uppoaa tähän helposti! Puhumattakaan sitten rahasta…

Kerava-Helsinki välillä voimassa oleva 30 päivän lippu maksaa hieman yli 130 euroa ja lentolipun Lontooseen saa 50-80 eurolla, eli omalla työrytmilläni lentolippuihin kuluu noin 150-240 euroa kuukaudessa ja mitä aiemmin liput varaa, sitä halvemmalla todennäköisesti pääsee. Ei siis paha hinta siitä, että saa elää unelmaansa!

Eli vastauksena asiaa miettineille:

Ei se nyt niin kalliiksi tule eikä siihen ihan tolkuttomasti mene aikaa.

Kyllä asioita voi tehdä jos vain haluaa.

(Ja niin, tottakai tunnen huonoa omaatuntoa lentämisestä. Mutta samalla minun pitäisi varmasti tuntea sitä laivatyöstänikin.)

Kommentit (33)

 1. Marilie

  Minusta se on aivan ihanaa,kun tykkää työstään niin elää sille.Nuorena vielä jaksaa.Rahaa on tehty tuhlattavaksi jos on eikä sitä vie hautaan mukaansa.

  • Anonyymi

   Rahaa on tehty tuhlattavaksi?

   Niin että kuluta, kuluta, kuluta..?

  • Lilyx

   Kyllä. Ootko kuullut markkinataloudesta? Jos kukaan ei kuluttaisi mitään, ei olisi olemassa markkinayhteiskuntaa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *