Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Eat, ate, eaten

Minulla on tosiaan jälleen ilo viettää vapaapäiviäni Englannin eksoottisessa ilmastossa lemppari ulkomaatani fiilistellen.

Tiedättekö, miksi rakastan Englantia?

Jos nyt poissuljetaan se fakta, että täällä on aivan mieletön kosmetiikkavalikoima ja Bootsia tai Superdrugia joka nurkalla, on maassa myös kaikkea muuta sellaista, mitä minä rakastan.

Yksi suurin rakkauteni ovat englantilaiset ruokakaupat.

Se harhaluulo, että englannissa olisi tarjolla vain pullamössöleipää ja sipsejä on totaalisen väärä. Tai että ainoa oikea ruoka olisi vain fish & chips -ateriat. Englantilaisissa ruokakaupoissa on nimittäin ihan mieletön ruokavalikoima ja hinnat ovat yleensä huomattavasti Suomen hintoja edullisempia!

Olen itse todella huono ja laiska kokki, joten Tescon Meal Dealit ovat minusta maailman paras keksintö.

Suomessa on lähes mahdotonta saada kohtuuhinnalla ruokakaupoista jotain muuta valmisruokaa kuin roiskeläppäpitsoja tai saarioisten laatikoita ja ylikalliita valmisaterioita. Englannissa voi lounaaksi ostaa 2,50 punnalla Tescosta Meal Dealin, jossa saat itse valita ”pääateriaksi” leivän, kunnon salaatin, wrapin tai ties minkä muun sekä sen kanssa juoman ja pienen snacksin. Itse kokosin viimeksi tällaisen Meal Dealin:

Kanapestosalaatti ilman säilöntäaineita tai keinotekoisia väri- ja aromivahventeita. Salaatin koko on todella reilu ja kaikki on oikeaa ruokaa ilman mitään keinotekoisia härpäkkeitä. Salaatin voi ostaa yksinään kahdella punnalla tai osana Meal Dealia. Voisitteko kuvitella, että Suomesta saisi näin isoa ja ”kunnollista” salaattia reilulla kahdella eurolla?(Itseasiassa kuvan 400 gramman pastasalaatti ei ole edes Meal Deal -aterioita vaan ostettavissa 0,99 punnalla erikseen…)

Snacksin voi valita erilaisista patukoista, pikku sipsipusseista tai hedelmistä, kuten oman hedelmäpussini kohdalla itse päädyin valitsemaan. Juomaksi päädyin itse valitsemaan limsojen, veden ja mehujen joukosta Cocis lightin. Juon limsaa ehkä maksimissaan kerran kuukaudessa ja minusta se kuuluu vaan erikoistilanteisiin ja tämä päivä tuntui ihanan erikoiselta.

Englannissa on mieletön valikoima valmiiksi kuorittuja, leikattuja ja pakattuja tuorehedelmiä (joo, kyllä minäkin mietin sitä pakkausjätteiden määrää…), jotka asiakkaan on helppo napata ruokakaupan hyllyltä mukaansa ja laittaa niistä nopeasti ruokaa tai napostella ne ihan vaan suoraan. Tässä maassa on täysin ok olla uusavuton keittiössä, sillä kaupassa on kaikki tehty valmiiksi!

Paitsi että lounaat voi ostaa Meal Dealina, voi myös illallisenkin ostaa vastaavana pakettina.

Oma lempparini ovat Tesco’s Finest -kokonaisuudet, joissa kymmenellä punnalla saa valita pääruoan, lisukkeen ja jälkiruoan -sekä kymmenen punnan arvoisen viinipullon! Koko homma tulee siis viinipullon hinnalla!

Pääruokia, lisukkeita ja jälkiruokia on vaikka mitä erikoisia ja nimenomaan Tesco’s Finest versiot ovat niitä laadukkaampia. Ateriat on periaatteessa tehty kahdelle hengelle ja tuolla kymmenellä punnalla ruoalle (ja juomalle) saa todellakin vastinetta!

Englannissa erilaiset yhdistelmätarjoukset ovat muutenkin todella suosittuja, varsinkin ruokakaupoilla. Mitä tahansa tyrkytetään ”2 for 3£” tai ”2 for 2£” ja tarjontaa riittää.

Itse rakastan myös maan pirtelö, smoothie- ja makumaitovalikoimia.

Pullo pirtelöä tai mansikkamaitoa irtoaa helposti alle punnalla ja valikoimat ovat kattavat -Suomesta kun löytyy muutamat ylikalliit smoothiet ja yksi tai kaksi pientä ylihinnoiteltua mansikkamaitoa ja pirtelöt nyt ainakin ovat totaalisesti kiven alla. Ja hei ihan tosi, vadelmahillo-donitsi pirtelö!

Rakastan myös sitä, että Englannissa (kuten hyvin monessa muussakin maassa Suomea lukuunottamatta) viiniä myydään ruokakaupoissa ja valikoimat ovat kattavat.

Englantilaistuneen Herrasmieheni kolmen nuoren miehen kimppakämpän keittiönpöydältä voikin nopealla vilkaisulla jo selvittää, mikä viini on milloinkin läheisessä Tescossa tarjouksessa…

Ja kun nyt viinien makuun muuten äsken päästiin, niin pakko myös kertoa, ettei mikään ole ihanempi asia kuin nämä kahden desin muoviset, Tescosta saatavat viinipullot!

Itse ainakin arvostin tällaisia take away -pulloja suuresti joissakin tilanteissa.

Tällainen tilanne voisi esimerkiksi olla silloin, kun olin ensin stressannut itseni kuoliaaksi British Airwaysin lentoni ollessa myöhässä ja pelätessäni missaavani sen seurauksena bussini ja yritettyäni ensin rentouttaa itseni BA:n tarjoamalla ilmaisella viinillä. Kun sitten (jo pienessä hiprakassa) kuitenkin lopulta tosiaan missasin bussini lennon myöhästymisen vuoksi ja jouduin ostamaan uuden bussilipun ja lähtemään seikkailemaan minulle jännittävillä uusilla bussi- ja junareiteillä, ei mikään ilostuttanut minua enempää kuin mahdollisuus ostaa tuntemattoman juna-aseman minimarketista minikoinen viinipullo matkaevääksi… Jos se nousuhumala nimittäin olisi päässyt kääntymään laskuhumalaksi olisin todellakin ollut suuren ketutuksen vallassa tilanteen vuoksi!

Ja kun nyt viinistä puhutaan niin mainittakoon vielä, että rakastan tämän maan ”viinilasillisia”. Täällä ravintoloissa tai pubeissa ei viiniä useinkaan tarvitse pyytää 12 tai 16 senttilitraa, sillä täällä yksi viinilasillinen tarkoittaa lähes poikkeuksetta tätä:

…paitsi että olin jo ehtynyt maistaa tuotakin viiniä pari hörppäystä ennen kuvan ottoa. Mikä ihana ja taivaallinen maa!

Inhoan Suomessa ruoanlaittoa ja vielä sitäkin enemmän inhoan yleensä ruokakaupassa käyntiä. Tässä ihanassa kaasuliesien valtakunnassa voin kuitenkin sanoa, että minusta on ihanaa käydä ruokaostoksilla!

Muita englantilaisesta ruokakulttuurista innostuneita?

(Pahoittelen, että eksyin tänään hieman sivuraiteille blogini varsinaisesta aihepiiristä, mutta tämä aihe on minusta ehdottomasti oman postauksensa arvoinen.)

Kommentit (52)

  1. Anonyymi

    on se kun aletaan aknesta kärsivääkin jo syyttämään et oma syys ihan varmasti jokainen näppylä mitä naamasta löytyy. en voi uskoa silmiäni! Ja entäs jos olisikin, no hitto olkoot, mitä sitten?! jokainen saa kai valita ihan vapaasti mitä haluaa syödä. Ei sillä, alkaa mennä yli tää länsimainen individualismi ku aletaan syyllistään ihmisiä kaikista sairauksistakin, ihan kun ihminen vois muka kaikkeen vaikuttaa ja joku "luonnollinen" ruokavalio mukamas takaa ettei koskaan sairastu mihinkään jne. Get Real!

  2. Don Mega

    lidilissä on muuten tosi hyvää Freeway ananas limsaa, joka sattumoisin on myös AINUT säilöntäaineeton limsa suomessa!

    sieltä saa myös lihapiirakkaa, kinkku/juusto täytteisiä croissantteja tai karjalanpiirakoita tuoreena sikahalvalla, varmasti halvempaa ja parempaa kuin englannissa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *