Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Huivilla vai ilman? Ajatuksia Kuala Lumpurin kosmetiikkamainonnasta

Olemme viettäneet tämän viikon Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa, joka on yksi ylivoimaisesti mielenkiintoisimpia matkakohteita, joissa olen koskaan käynyt. Kaupungista tekee kiinnostavan sen uskonnollinen jakautuminen, joka on minusta hyvin ainutlaatuista.

Malesia Kuala Lumpur Ostolakossa Virve Vee - 1 (12)

Hieman yli 60% malesialaisista on muslimeja. Maassa on uskonnonvapaus, mutta erityistä täällä on se, että Malesiassa on rinnakkain kaksi lakia ja henkilön omasta uskonnosta riippuu, minkä lain mukaan hänen tulee elää. Maan perustuslaki koskee kaikkia, mutta jos on syntynyt muslimiksi, merkitään se henkilöllisyystodistukseen ja silloin henkilön tulee elää myös Jumalan antaman islamin sharia-lain mukaan.

Toki muslimit usein muutenkin elävät tuota lakia noudattaen, mutta täällä se on ihan virallinen laki ja mikäli muslimi rikkoo täällä sharia-lakia, tuomitaan hänet rikkomuksestaan islamilaisen oikeusistuimen edessä. Sellaisissa maissa, joissa sharia-lakia ei noudateta oikeuden edessä on sen rikkominen oman yhteisön silmissä tietysti tavallisesti tuomittavaa, mutta siitä ei voi esimerkiksi joutua vankilaan kuten täällä voi.

Sharia-lakia sovelletaan joillakin Malesian alueilla hyvinkin tiukasti, eli esimerkiksi miesten ja naisten välinen kanssakäyminen voi olla hyvinkin rajoitettua. Maassa ei olla yleisesti uskonnon suhteen mitenkään radikaaleja, mutta on alueita, joissa sharia-lakia noudatetaan varsin ankarin rangaistuksin. Yleisesti sharia-lakia sovelletaan lähinnä perhettä, perintöä ja eettisiä asioita koskevissa tapauksissa, mutta ei kuitenkaan muutamaa poikkeusta lukuunottamatta niin, että se olisi ristiriidassa maan perustuslain kanssa.

Malesia Kuala Lumpur Ostolakossa Virve Vee - 1 (14)

Jos ei-muslimi haluaa Malesiassa mennä naimisiin muslimin kanssa, tulee  hänen kääntyä islaminuskoon. Uskonnonvapaudesta huolimatta muslimiksi syntyneen ei puolestaan ole kovin helposti mahdollista saada henkilöllisyytodistuksestaan pois merkintää siitä, että hän on lain edessä muslimi. Valtio ei koe voivansa hypätä islamilaisen oikeusistuimen varpaille ja poistaa henkilökortista merkintää ja islamista luopuminen puolestaan on islamilaisen oikeusistuimen sharia-lain edessä rangaistavaa.

Islamilainen oikeusistuin onkin Malesiassa lähinnä antanut luvan islamista luopumiseen niille, jotka ovat kääntyneet islaminuskoon naimisiinmenon myötä, mutta eronneet ja sen jälkeen halunneet palata takaisin omaan uskontoonsa. Jos kuitenkin on syntynyt muslimiksi on todennäköistä, että elämää rajoitetaan laillisesti monien sellaisten asioiden kohdalla, jotka ovat saman maan ei-muslimikansalaisille sallittuja. Tällaisia ovat esimerkiksi alkoholin nauttimiseen sekä miesten ja naisten väliseen kanssakäymiseen littyvät asiat. Jos siis on syntynyt Malesiassa muslimiksi, pysyy maassa lain edessä aina muslimina huolimatta siitä, ettei itse itseään sellaiseksi kokisi.

Hankaluuksia voi aiheuttaa, jos muslimi haluaisi mennä naimisiin esimerkiksi kristityn kanssa, sillä jos kristitty ei halua kääntyä muslimiksi eikä muslimikaan voi luopua uskostaan. Tällöin pariskunnan olisi mahdotonta elää yhdessä ainakaan Malesiassa.

(Aiheesta voi lukea lisää täältä.)

Malesia Kuala Lumpur Ostolakossa Virve Vee - 1 (9)

Usein valtaväestön tiukka uskonnollisuus ja sen myötä tulevat elämäntavat kuten länsimaalaista pukeutumistapoja peittävämpien vaatteiden käyttö määrittelevät myös muun paikallisen väestön ja turistien käyttäytymistä. Vaikka kaikissa maissa, joissa islam on valtaväestön uskontona ei edellytetä muiden esimerkiksi pukeutuvan sen mukaan, saavat kokemukseni mukaan tätä pukeutumiskoodia räikeästi rikkovat ”moraalittomat” ihmiset kuitenkin joissakin maissa helposti pahaa silmää ja osakseen pitkiä, jopa halveksuvia katseita.

Kuala Lumpur on kuitenkin siitä kiinnostava paikka, että täällä jokainen tuntuu saavan olla ihan juuri sitä mitä on eikä sitä ainakaan julkisesti paheksuta.  Kaupunki onkin hieman vapaamielisempää aluetta ja päällisin puolin se avautuukin matkailijalle juuri siksi hyvin mielenkiintoisena.

Malesia Kuala Lumpur Ostolakossa Virve Vee - 1 (8)

Kaupan telineessä saattaa olla paikallinen muslimeille suunnattu Hijab-lehti tai muu vastaava julkaisu, jonka kannessa poseeraa huivia kantava nainen, mutta sen viereisessä hyllyssä voi puolestaan olla seksin salat paljastava Cosmopolitan. Sephorassa on töissä niin huivilla hiuksensa peittäviä naisia kuin uskomattoman upeasti itsensä meikanneita miehiäkin.

Sanonta ”antaa kaikkien kukkien kukkia” tuntuu todellakin pitävän tässä kaupungissa paikkansa ainakin päällisin puolin. (Ihan täysin se ei toki pidä paikkaansa, sillä esimerkiksi homoseksuaalisuus ei ole Malesiassa sallittua.)

Malesia Kuala Lumpur Ostolakossa Virve Vee - 1 (10)

Hiusten peittäminen ei ole Malesiassa musliminaisille pakollista, mutta paikallisen muslimiväestön naiset peittävät hiuksensa huivilla lähes poikkeuksetta. Muuten heidän pukeutumisensa kuitenkin vaihtelee ja toiset käyttävät löysiä, pitkiä mekkoja, mutta huivin parina voi hyvinkin olla myös länsimaalaiseen tyyliin pari pillifarkkuja ja vartalonmyötäinen paita.

Malesia Kuala Lumpur Ostolakossa Virve Vee - 1 (1)

Paikalliset ei-muslimit voivat kuitenkin kulkea vapaasti lyhyemmissäkin mekoissa ja shortseissa säärien, käsivarsien ja jopa rinnustan vilkkuessa eikä hiostavan ilman vuoksi välillä jopa hyvinkin paljastaviin vaatteisiin pukeutuvia turistejakaan katsota  paheksuen.

Malesia Kuala Lumpur Ostolakossa Virve Vee - 1 (5)

Tämä kulttuurien kirjo sai minut kiinnostumaan maan kosmetiikkamainonnasta, sillä jo taksimatka lentokentälle paljasti mielenkiintoisen kokoelman tienvarsimainoksia, joista osassa kosmetiikkaa mainostettiin huivia käyttävien naisten kasvoilla ja osaa taas huivittomia naisia kuvaten.

Malesia Kuala Lumpur Ostolakossa Virve Vee - 1 (2)

Maan kosmetiikkamainonta vaikuttaakin minusta ainakin heijastelevan täysin juuri sitä kuvaa, jonka olen saanut Kuala Lumpurista näiden täällä viettämäni päivien aikana.

Malesia Kuala Lumpur Ostolakossa Virve Vee - 1 (7)

Yhdessä hiustuotemainoksessa nainen poseeraa hihattomassa yläosassa tukka pitkänä hulmuten ja sen viereisessä mainoksessa naisella puolestaan on pitkähihainen yläosa ja kuvassa hulmuaa hiusten sijaan huivi. Mainokset ovat sulassa sovussa keskenään ja sama mainoskasvojen moninaisuus voi näkyä myös jo yhden firman mainonnassa kuten alla olevassa kuvassa.

Malesia Kuala Lumpur Ostolakossa Virve Vee - 1

Juuri tämä mainonnan monipuolisuus tekee asiasta minusta erityisen kiinnostavaa, sillä se luo vahvan mielikuvan siitä, että jokaiselle löytyy jotakin ja että yleinen ilmapiiri on erityisesti Kuala Lumpurissa suvaitseva. Tilanne ei toki ole kaikkialla Malesiassa sama, mutta näin länsimaalaisen turistin näkökulmasta se tekee kuitenkin nimenomaan Kuala Lumpurista mukavan lomakohteen.

Malesia Kuala Lumpur Ostolakossa Virve Vee - 1 (11)

Kuala Lumpurin kosmetiikkatarjonta ansaitsee epäilemättä kokonaan oman postauksensa, mutta sen verran voin jo tässä summata, että maassa on tarjolla kiitettävä kattaus länsimaalaista, paikallista, japanilaista ja jopa korealaista kosmetiikkaa.

Korealaista kosmetiikkaa ei ole yhtä paljon kuin Bangkokissa, mutta Sephoran tarjonta on Kuala Lumpurissa puolestaan jopa parempi kuin Bangkokissa ja monet kosmetiikkatuotteet ovat täällä Thaimaan hintoja edullisempia. Olenkin ostanut Malesian Sephorasta esimerkiksi muutamia Tarten ja It Cosmetics -merkin meikkejä, sillä ne ovat olleet kaikki täällä huomattavasti halvempia kuin Thaimaan Sephorassa.

Malesia Kuala Lumpur Ostolakossa Virve Vee - 1 (13)

Taitaakin olla, että ostan täältä itselleni matkamuistoksi hieman niitä kosmetiikkatuotteita, joita olen Bangkokin Sephorassa himoinnut, mutta joita en kuitenkaan ole raaskinut ostaa.

Muuten Kuala Lumpur on varsinainen shoppailijan paratiisi, sillä täällä riittää halpoja vaatekauppoja enkä nyt puhu vain pienistä satunnaisista myymälöistä vaan ihan kauppakeskusten liikkeistä. Ihania vaatteita saa parilla eurolla ja jopa minulla, joka en tavallisesti edes liiemmin osta vaatteita on ollut hieman vaikeuksia hillitä itseäni niiden tarjonnan edessä. (Sorruin yhteen paitaan ja yhteen mekkoon.)

Lähdemme takaisin Bangkokiin huomenna sunnuntaina ja vaikka tulinkin tänne pelkillä käsimatkatavaroilla, taitaa matkalaukku nyt sitten paluulennolla kuitenkin mennä ruumaan sekä painorajoitusten että nesterajoitusten vuoksi…

(Tästä aiemmasta postauksestani löytyy tietopaketti käsimatkatavaroihin ja ruumaan pakattavasta kosmetiikkasta sekä niiden rajoituksista.)

Malesia Kuala Lumpur Ostolakossa Virve Vee - 1 (3)

Kuulisin mielelläni muiden Kuala Lumpurissa käyneiden ajatuksia kaupungin ilmapiiristä!

Kommentit (11)

  1. Jenni

    Mielenkiintoinen postaus! Itse olen viettänyt Kuala Lumpurissa vain noin yhden vuorokauden verran, joten kokemukset jäivät aika suppeaksi. En ole matkustanut paljon ja KL on ensimmäinen ”suurkaupunki”, jossa olen käynyt. Vaikka olin lukenut, että Kuala Lumpurissa käy paljon turisteja, eikä pukeutuminen ole niin tarkkaa, niin itse ainakin kuljin pitkissä housuissa ja t-paidassa ihan mukavuussyistä. Junassa erehdyimme menemään poikaystäväni kanssa (muiden turistien tavoin) vain naisille tarkoitettuun vaunuun ja meidät häädettin sieltä 😀 Ups. Kauppakeskuksissa kiinnitin huomiota siihen, miten tyylikkäästi etenkin naiset pukeutuvat. Batu caves oli aika vaikuttava näky, vaikken olekaan nähtävyyksillä juoksevaa sorttia.

  2. Maikku

    Asuin puoli vuotta KL:ssä, ja tykkäsin kyllä paljon. Expattina sua kohdellaan maassa kuin kuningasta, ja suomalaisella palkalla tosiaan elää ja asuu tuolla aika mukavasti. Kulttuurit kyllä sekoittuvat maassa, mutta niiden välillä vallitsee vahva hierarkia. Rotu merkitään kaikkiin mahdollisiin papereihin (kanta-asiakaskortit yms), ja esim. Intialaisen on paljon vaikeampi saada vuokra-asuntoa kuin malajin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *