Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

A True Beauty Blogger?

Olin toista viikkoa sitten illalla kylpyhuoneessani viimeistelemässä iltarutiinejani, kun koin todellisen ”sydämestään aito kosmetiikkabloggaaja” -hetken.
Olin tavalliseen tapaan puhdistanut kasvoiltani meikin suihkussa käydessäni, viimeistellyt ihonpuhdistuksen kasvovedellä ja juuri suihkuttanut iholleni kasvosuihketta, kun kasvojeni iho alkoi punoittaa voimakkaasti. Harjasin hampaitani kun punoitus lisääntyi ja ihoani alkoi kuumottaa.
”Katso, kulta, kasvoni ovat ihan punaiset, taisin saada juuri jonkun herkkyysreaktion! Mikäköhän tuote sen mahtoi aiheuttaa?”
”No pese ihmeessä ainakin äkkiä ihosi puhtaaksi!”
”Enkä, tästä täytyy ensin ottaa blogia varten kuva!”
Oloni ei ollut epämukava, joten mielessäni ihan oikeasti oli ensimmäisenä ajatus, että tahdon tästä äkkiä kännykälläni postaukseen kuva ennen kuin edes harkitsin kasvojen pesua. Ehkä tämä on sitä blogilleen omistautumista aidoimmillaan?
Ihoni ei yleensä reagoi kovin helposti kosmetiikkaan, joten suhtaudun suurella kiinnostuksella jokaiseen harvinaiseen reaktioon. Kertasin läpi tuotteet, joita olin iholleni käyttänyt ja hassu sattuma oli tietysti, että kun kerrankin sain reaktion, olin käyttänyt kasvoilleni pelkkiä luonnonkosmetiikan tuotteita, joita usein jopa ajatellaan synteettisiä vähemmän herkistäviksi vaihtoehdoiksi.
Kertasin läpi rutiinini: Suihkun puolella minulla olivat olleet käytössä samat puhdistusmaito ja puhdistustuote, joita olin käyttänyt jo pitkään. Pyyhin ihoni suihkun jälkeen kasvovedellä, jota olin sitäkin jo käyttänyt puoli pullollista ongelmitta ja suihkutin iholleni kasvosuihketta, josta olin myös käyttänyt ongelmitta jo puoli pulloa. Olikohan reaktio vain sattumaa?
Koska otan kosmetiikkakokeilut todella tosissani päätin selvittää, mikä tuote reaktion aiheutti. Epäilin kasvosuihketta sen ollessa tuotteista vanhin ja mahdollisesti ehkä sen vuoksi jopa vanhentunut. Vaihdoin seuraavana iltana suihkun puolella käyttämäni puhdistustuotteet synteettisiin, mutta pidin kasvoveden edelleen luonnonkosmetiikan puolella ja jätin suihkeen pois. Muutamaa hetkeä myöhemmin kasvoni näyttivät jälleen tältä:
Tartuin kasvoveteeni: voisiko syy olla siinä?
Olin suunnitellut postaavani teille tuosta samaisesta ihanana pitämästäni tuotteesta käytettyäni sitä jo puoli pullollista ja ihastuttuani sen koostumukseen. Kerrankin luonnonkosmetiikkamerkin kasvovesi, jossa ei ole alkoholia ja jonka ainesosaluettelokin näytti varsin hyvältä: veden jälkeen seurasivat heti aloe vera ja glyseriini, minkä lisäksi muukin sisältö oli melko simppeli. Tuo jos jokin kuulosti hellävaraiselta luonnonkosmetiikan tuotteelta, josta olin päässäni jo suunnitellut ylistyspostauksen.
Koska kolmas kerta tietysti sanoo toden, otin kasvoveden vielä kerran käyttöön. Tällä kertaa pyyhin sillä ihonpuhdistuksen jälkeen vain puolet kasvoistani voidakseni verrata, saisiko toinen puoli joka tapauksessa reaktion. Tässä lopputulos:
Arvaatte varmaan, kumpi puoli kasvoista on päässyt osalliseksi kasvovesikäsittelyä? Totesinkin siis, että sain vahvistuksen epäilylleni: ihoni ei enää vaan jostain syystä yhtäkkiä kestänytkään käyttämääni kasvovettä. Kyse oli kuitenkin onneksi vain herkkyysreaktioista, joka rauhoittui pian sen jälkeen kun tuote oli pesty iholta pois.
Miettiessäni kirjoittaisinko teille tuotteesta sen nimellä tarjosin kasvoveden loppuja poikaystävälleni käytettäväksi. Hänen kieltäytyessään niistä ensin päätin, etten todellakaan halunnut kertoa teille tuotteen nimeä, sillä monen reaktio olisi arvatenkin juuri sellainen kuin poikaystävälläni: ”En todellakaan tahdo kokeilla tuotetta, josta sinun ihosi on reagoinut noin!
Kerroin poikaystävälleni minun käyttäneen tuotetta jo puolen pullon verran ongelmitta ja pyysin lupaa kokeilla sitä hänen iholleen pienelle alueelle. Samalla varoitin, että hänen ei saman ajatusmaailman mukaan varmasti kannattaisi hengata kissojen kanssa, mennä ulos siitepölykauden ollessa pahimmillaan tai syödä hasselpähkinöitä, sillä olin itse saanut niistä kaikista ikäviä oireita.
Kuten myös varmasti arvaatte, on tuote ollut poikaystävälläni nyt käytössä hyvällä menestyksellä ilman ärsytysreaktioita. Itselläni oli käynnissä salapoliisintyöt mahdollisen herkistäjäaineen löytämiseksi tuotteen ainesosaluetteloa muihin käyttämiini tuotteisiin vertaillen, mutta se (tai sen sisältämien eri aineiden muodostama ihoani ärsyttävä yhdistelmä) jäivät minulle mysteriksi.
Jätän tässä yhteydessä tosiaan tuotteen nimeämättä siltä varalta, että joku turhaan välttelisi suosittua ja selvästi useimmille muille sopivaa tuotetta, mutta sen sijaan tahtoisin käyttää tätä tarinaa keskustelunavaajana.
 
Minua kiinnostaa nimittäin tietää, kuinka paljon teihin vaikuttavat kuulemanne vastaavankaltaiset reaktiot. Saavatko ne teidät välttämään  tuotteen ostoa vai kohautatteko olkianne tarttuen tuotteeseen silti ja miettien vaan, että ”no se nyt vaan ei sopinut sille”?
Myönnän itse kuuluvani vähän kumpaankin porukkaan. Varsinkin laivan kosmetiikkaosastolla työskennellessäni jokainen kuulemani ilmoitus jollekin sopimattomasta tuotteesta sai aikaan  suorastaan pakottavan tarpeen omasta kokeilusta, sillä testereitä oli helppo lainata hyttiin tuotekokeilua varten. Jos kuitenkin mietin sellaisen tuotteen ostamista, josta olen kuullut joltakin pahasta reaktiosta niin enpä tiedä… voisihan se olla, että empisin hieman laittaa siihen rahoja vaikka järkeni sanookin, että kosmetiikan kanssa pelatessa reaktiot ovat yleensä aina yksilöllisiä.
Entäs te?

Kommentit (39)

 1. Leena

  Sitruunahappo = citric acid ja eri sitruunahapon suolat eli sitraatit saa minulla aikaan saman reaktion -oli se sitten ruoassa, juomassa tai niissä yli 16 kosmetiikka-/hygieniatuotteessa joita päivittäin pään alueelleni käytin: shampoo, hoitoaine, suihkugeeli, kuorinta-aineet kasvoille ja oma päänahalle, puhdistusmaito, kasvovesi, kosteusvoide, juuri näihin iho-ongelmiini lääkärin määräämät hoitovoiteet, meikkivoide, ripsiväri, hammastahna, suuvesi, muut meikit, ja mm. magnesium jota käytän, oli sitraattimuotoa. Korvasin etsivätyölläni nämä kaikki tuotteilla joissa siteuunahappoa ei ole ja jo viikon kuluttua ihoni alkoi parantumaan.

  Sitruunahappo nimestään huolimatta on lähes poikkeuksetta teollisesti mustahomeesta (Aspergillus niger) uuttamalla valmistettu joten vaikka valmistajat sanoo sen olevan puhdasta, niin selvästi jotain jäämiä sinne jää, joihin moni alkaa reagoimaan herkistyttyään. Perheessäni vain minä reagoin, mutta syy voi olla se, että vain minä olen herkistynyt homeelle aiemmin, so. eräällä työpaikallani oli Työterv.laitoksenkin tutkimuksin toteamana homeongelma ja mm. juuri minun työhuoneessani.

  Ja vaikka valmistaja sanoisi mustahomeen valmistetun luomumaissin avulla, se on silti home eikä samaa sitruunahappoa jota kroppa solujen sisäisesti tuottaa. Ja jos valmistaja väittää että se on sitruunamehya, jota tuotteessa on käytetty, niin silloin se merkitään juuri sillä sanalla eli sitruunamehu/lemon juice.

  Moni kommenteissa mainittu tuote, mm. Lumenen tuotteet sisältää sitruunahappoa. Olen ollut heihin yhteydessä asiasta, mutta jää nähtäväksi korvaavatko sen jollain turvallisella ainesosalla.

  Varon siis E-koodeiltaan E330-333, E345, E472c ja E1505.

  FB:ssä mm. omia ryhmiä tähän liittyen, mm. erittäin hyvä ruotsinkielinen sivusto (Fri från allergier utan citronsyra E330). Siellä moni kertoo päässeensä myös siitepölyoireistaan skipattuaan sitruunahapot ja sitraatit syömisistään ja kemikalioistaan. Itselläni ne loppui jo kun jo aiemmin lopetin maitoproteiinin ja viljojen käytön 🙂

  • Punaposkinen nainen

   Minulla alkoi viime vuoden keväällä saman laiset oireet, talvella ei mitään ja taas tänä keväänä sama homma. Tällä hetkellä naamani on juuri tuollainen punaisen kirjava, polttava ja kutiava. Ihotautilääkäri määräsi antihistamiinia suun kautta. Välillä auttaa ja sitten taas lehahtaa. En ole vielä.löytänyt syytä, välilla (lomalla) ilman mitään kasvotuotteita ja silti oirwet saattavat ilmaantua. Välillä epäiltiin aurinkoakin. Olo on tosi tuskainen. Mistä kannattaa hakea apua?

  • Virve Vee

   Voisikohan syynä olla joku sisäinen, ruokavalioon liittyvä juttu (herkkyys tai allergia), joka ilmenee ihon reagointina? Jos ihotautilääkäriltään ei saanut parempaa apua, niin hommasta voisi yrittää päästä kärryille pitämällä ruokapäiväkirjaa ja merkitsemällä sen yhteyteen, kuinka iho voi. Näin voisi ehkä löytää jonkun (ehkä hyvin yllättävänkin) yhdistävän tekijän, joka saattaa laukaista oireita?

 2. punaiset pyöreät laikut

  Sain lahjaksi kolme viikkoa sitten BodyShopin Wild Argan Oil suihkugeelin. Pian huomasin, että toiseen rintaani ilmestyi punainen iso laikku nännin ympärille. Pikkuhiljaa n. kämmenen kokoisia punaisia pyöreitä laikkuja on ilmaantunut reiteen, sääreen, ja viimeksi pohkeeseen. Laikut eivät kutia, mutta pelkään, että niitä tulee päivittäin lisää. Ihoallergioita minulla ei ole ollut koskaan, tosin en ole käyttänyt luonnonkosmetiikkaa vuosiin. Luin jälkeenpäin oireiden ilmaannuttua hyvin pienellä kirjoitetun tuoteselosteen, jossa varoitettiin aineen joutumista silmiin ja lasten uloittuville. Nyt menossa lääkärille.

 3. Miina

  Moi! Mä värjäsin hiuksia jälleen samalla kaupan hiusvärillä jolla oon aina värjännyt. Nyt levitin hiusrajaan aloevera rasvaa että pystyisin helposti pyyhkimään värit pois iholta. Ja ihoni reagoi rasva kohtiin juurikin näin. Mainitsit aloe veran,voisko se jotenkin olla yhteydessä eri aineisiin? Tai hiusvärini kanssa aiheuttaen rektion. Päänahassa ei tuntunut mitään vaan vain rasvakohdat alkoivat punoittaa ja kuumottaa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *