5 erilaista taktiikkaa tavaroiden vähentämiseen

Joulun aikaan monet valtaa tavara-ahdistus. Kaikki alkaa usein sen kuuluisan joulusiivouksen kanssa tuskaillessa, kun tavaroita paikoilleen laittaessaan tajuaa, ettei kaikelle edes ole kunnollista paikkaa. Tämä taas johtuu usein siitä, ettei kaikelle ole tilaa. Tuntuu tuskaiselta survoa tavaroita väkisin laatikoihin ja kaappeihin kun tietää, ettei niitä, tai niiden taakse jääviä muita tavaroita tule koskaan enää helposti löytämään. Tulee olemaan helpompaa ostaa uutta kuin löytää kotoaan vanhaa.

Kun tavarat on raivattu pois tieltä sopivasti jouluaatoksi, tuntuu hetkellisesti ihanan rauhalliselta. Poissa silmistä, poissa mielestä.

Ostolakossa minimalismi

Joulun jälkeen se kuristava tunne kuitenkin hiipii takaisin. Koti on täynnä uusia tavaroita, joille pitäisi keksiä paikka. Kaapeista ja laatikoista sitä paikkaa on kuitenkin turha hakea, sillä ne täytettiin jo ennen joulua niillä vanhoilla, paikkaansa hakevilla tavaroilla. Olisiko vintillä vielä ihan vähän tilaa..?

Välipäivinä kinkkua sulatellessa voikin olla sopiva hetki alkaa myös sulatella ajatusta, että kodista vähentäisi niitä ylimääräisiä tavaroita, joita ei edes tule käyttäneeksi. Kun kotona on vihdoin aikaa olla, alkaa ajatus levollisen rauhallisesta ympäristöstä, jossa jokaiselle tavaralle on oma tilansa usein houkuttaa. Kuinka helppoa siivoaminen olisikaan ennen joulua ollut ja kuinka vaivatonta se olisi joulun jälkeenkin.

Uusi vuosi on täydellinen hetki tehdä lupaus tavaroiden vähentämisestä. Uusi vuosi, uusi minä ja ennen kaikkea kuin uusi koti.

Ostolakossa Minimalismi

Moni haaveilee tavaroiden vähentämisestä, mutta ei ole varma, kuinka hommaan tarttuisi. Joskus tavaroiden vähentämiseen tarttuminen voi tuntua jopa niin hankalalta, ettei sitä edes tahdo aloittaa. Silloin voi olla lohduttavaa kuulla, ettei tavaroiden vähentäminen ole kilpailua, jossa täytyy voittaa parhaalla mahdollisella suorituksella tai peliä, jota voi pelata vain yksillä säännöillä.

Tavaroita tulee vähentää juuri sen verran kuin itsestään tuntuu hyvältä ja juuri sillä menetelmällä, joka itsestään tuntuu parhaalta. Kokosin tähän postaukseen viisi tunnettua ja yleisesti käytettyä taktiikkaa, joilla kodin tavarakaaosta voi lähteä selättämään. Näistä voi valita omansa, yhdistellä näitä haluamallaan tavalla tai keksiä vaikka kokonaan uuden tavan. Tärkeintä on, että lopputuloksena on jotain, mikä tuntuu itsestään hyvältä.

Ostolakossa minimalismi

KonMari

Japanilaisen Marie Kondon KonMari-metodi on varmasti maailman tunnetuin menetelmä vähentää tavaroita. Tämä on ollut se menetelmä, jonka kautta itsekin alunperin syvennyin tavaroiden vähentämiseen ja sitten lopulta minimalismiin. Suosittelen itse tähän menetelmään perehtymistä, sillä minusta se auttaa loistavasti panemaan ajatukset järjestykseen sen suhteen, mikä on pitämisen arvoista ja mikä taas ei.

Pääpiirteittäin tiivistettynä KonMarissa omaisuus käydään läpi isolla rykäisyllä tietyssä järjestyksessä kategoria kerrallaan. Kaikki samaan kategoriaan kuuluvat tavarat käydään läpi yhtä aikaa, minkä ansiosta esimerkiksi samaa tavaraa ei jää kotiin kymmentä kappaletta, kun ne kaikki näkee silmiensä edessä kerralla. Tässä tekniikassa jokainen tavara otetaan käsiin ja kysytään itseltään, tuottaako se iloa (tai hyödyn kautta iloa) ja jos se ei sitä tuota, luovutaan siitä.

Kategorioiden läpikäymisjärjestys on suunniteltu tarkkaan, eli homma aloitetaan tavaroista, joiden kohdalla on helpointa tavallisesti tehdä päätöksiä ja jatketaan sitten kohti henkilökohtaisempia tavaroita, jotka yleensä ovat haastavampia. Menetelmässä ei kysytä, mistä haluaa luopua vaan hommaa lähestytään positiivisen kautta pohtimalla, mitä haluaa pitää.

KonMariin voi syventyä esimerkiksi Marie Kondon kirjojen, netistä löytyvien artikkelien ja YouTube videoiden kautta sekä tammikuun alussa julkaistavan Netflix-ohjelman avulla. Itse aloitin aikoinaan kuuntelemalla KonMarin ensimmäisen kirjan äänikirjana, jotta saatoin jo sitä kuunnellessa ryhtyä toimiin ja minulla oli siivotessa todella inspiroitunut ja  motivoitunut olo. Tämä on minusta menetelmä, johon kannattaa tutustua, vaikka sitä päätyisikin soveltamaan omalla tavallaan.

Omat KonMari-aiheiset blogipostaukseni löytyvät täältä.

Ostolakossa Virve Vee Mininalistin koti

Radikaali raivaus pakkaushaasteen avulla

Tässä varsin radikaalissa menetelmässä koko omaisuus pakataan sivuun laatikoihin ja tavaroita otetaan niistä esiin vain sitä mukaa kun niitä tarvitsee. Tavoitteena on, että lopulta tulee huomanneeksi, kuinka paljon turhaa tavaraa omistaakaan ja päätyy sitten mahdollisesti luopumaan turhista esineistä.

Tämän tavaroiden vähentämisen kerralla vahdikkaasti käyntiin potkaisevan menetelmän avulla homman voi aloittaa kunnolla, eli tämä sopii niille, jotka kaipaavat välittömästi radikaalia hyppyä minimalistiseen elämään. Menetelmän huonona puolena on kuitenkin se, että sen aloittaminen on varsin työlästä, sillä koko omaisuutta ei noin vain pakata laatikoihin ellei tätä sitten satu ajoittamaan muuton yhteyteen.

Itse pääsimme toteuttamaan tätä karsintamenetelmää kesällä, sillä olimme pakanneet loput omaisuudestamme varastokomeroon Thaimaahan lähtiessämme. Meidän olikin kotiin palattuamme todella helppoa ja kätevää alkaa purkaa laatikoita ja käydä läpi joka ikinen tavaramme. Tämä menetelmä kulkee virallisesti nimellä Packing Party  ja siitä voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani.

Ostolakossa Virve Vee Mininalistin koti

Pienet tavarahaasteet

Siinä missä kahdessa edellä mainitussa metodissa omaisuus rykäistään kerralla läpi oikein kunnolla, otetaan tässä menetelmässä asiaan hitaampi lähestymistapa. Tämä menetelmä sopiikin niille, jotka haluavat vähentää tavaroita, mutta joilla ei ole aikaa tehdä kunnon rykäisyjä ja jotka ovat ehkä jopa vähän varovaisia sen suhteen, mistä uskaltavat lopulta luopua.

Pienissä tavarahaasteissa luovutaan joka päivä tietystä määrästä tavaroita. Haasteen voi aloittaa vähentämällä ensimmäisenä päivänä yhden tavaran, toisena kaksi, kolmantena kolme ja etenemällä näin kuukauden ajan. Jos haastetta jatkaa 30 päivän ajan, on kuukauden jälkeen luopunut 465 tavarasta. Itse tosin suosittelen aloittamaan haasteen niin päin, että ensimmäisten päivien raivausvimmassa aloittaa jo 30 tavarasta, etenee seuraavana päivänä 29 tavaraan, sitten 28 tavaraan ja ja jatkaa niin edelleen joka päivä luovuttavien tavaroiden määrää pienentäen. Näin alkuinnosta saa parhaan hyödyn ja homma kevenee kuun loppua kohti. Haastetta voi myös jatkaa kuukaudesta toiseen. Jos sen mukaan menisi vuoden ajan, vähenisi kodista vuodessa noin 5600 tavaraa, mikä on jo varsin huikea määrä.

Minusta tämä on loistava menetelmä aloittaa homma, sillä kuten aina sanotaan, kasvaa pienistä puroista lopulta iso virta. Menetelmän huonona puolena on toki se, että jos hommassa etenee vain laatikko tai kaappi kerrallaan ei ehkä tule huomanneeksi, kuinka monta paria saksia, kukkavaaseja, jatkojohtoja tai muita pitkin kotia viljeltyjä, toistensa kaltaisia esineitä koko taloudessa on yhteensä.

Tästä raivausmenetelmästä voi goolettaa lisää nimellä Minimalist Game, jolla se yleisesti tunnetaan, sillä kyse on tosiaan kuin pelistä.

Ostolakossa Virve Vee Mininalistin koti

Tavara päivässä

Edellisen vähennystavan kevennetty muoto on luopua aina yhdestä tavarasta päivässä valitsemansa ajanjakson ajan. Tämä on toisaalta helppo menetelmä, sillä kotoa löytyy taatusti jatkuvasti jotain, mistä voi luopua ja on palkitsevaa, kun joka päivä voi kokea edistävänsä asiaa jotenkin. Toisaalta tämä menetelmä voi myös tuntua hieman hitaalta ja jopa ehkä unohtua joinakin päivinä – varsinkin jos lähtee esimerkiksi matkalle jonnekin.

Koen itse myös käytännöllisemmäksi siivota kerralla läpi esimerkiksi koko vaatekaappini, liinavaatteeni, keittiötavarani ynnä muun vastaavan kategorian, sillä hyvin usein sieltä pois lähtevät tavarat päätyvät sitten kuitenkin suurimmaksi osaksi samaan paikkaan (tavallisesti hyväntekeväisyyskauppaan tai kierrätyslaatikkkoon) ja ne on helpointa viedä sinne kerralla. Yhden tavaran vuoksi ei jaksaisi vaivautua, joten niitä yksittäisiä tavaroita tulisi sitten helposti säilyttäneeksi esimerkiksi pahvilaatikossa siihen asti, että joskus saa aikaiseksi viedä sen sinne, minne se on matkalla.

Tästä menetelmästä voi kuitenkin olla helppoa tehdä hauskaa ja tsemppaavaa haastamalla mukaan jonkun muun, jolle päivän esineestä aina raportoi tai jopa kaveriporukan ja laittaa pystyyn raportointia varten esimerkiksi WhatsApp-ketju. Kun pääsee itse kertomaan, mistä on luopunut ja näkee, mistä muut luopuvat voi homman suhteen olla hyvinkin motivoitunut – plus onhan se aika hauskaa päästä jopa naureskelemaan, millaisia turhia tavaroita muidenkin kotoa voi löytyä ja ehkä myös saada inspiraatiota omaan tavaroista luopumiseen muiden antaman esimerkin kautta.

Ostolakossa Minimalismi

Huone kerrallaan

Tämä metodi on edellistä vauhdikkaampi, mutta se vie silti vain sen verran aikaa kuin itse on siihen valmis käyttämään ja juuri silloin kun itsestään siltä tuntuu. Tässä menetelmässä kotia tyhjennetään itse valitsemassaan järjestyksessä huone kerrallaan ja silloinkin voi itse määrittää, rykäiseekö kerralla läpi koko huoneen vai eteneekö esimerkiksi laatikko kerrallaan pikkuhiljaa.

Hommaa voi helpottaa ottamalla käyttöön esimerkiksi kolme pahvilaatikkoa, jotka nimeää niihin menevän sisällön mukaan: roskiin menevät, myyntiin päätyvät ja lahjoitettavat. Tarvittaessa oman laatikon voi vielä ottaa esimerkiksi korjausta odottaville tai muilta lainatuille tavaroille, jotka tulee palauttaa niiden oikeille omistajille.

Tämä menetelmä on tehokas, mutta itselleen kannattaa silti asettaa tavoitteita (esimerkiksi päättämällä, että huone on kuitenkin kokonaisuudessaan käytävä läpi tiettyyn määräaikaan mennessä kuten vaikkapa viikossa), jotta projekti varmasti etenee. Huoneen tavarat voi myös jakaa eri ryhmiin, eli esimerkiksi makuuhuoneessa ottaa yhtenä päivänä vaatteet, toisena korut ja muut asusteet, kolmantena yöpöydän laatikot ja niin edelleen.

Ostolakossa Virve Vee Mininalistin koti

Onko teillä muita hyviä menetelmiä tavaroiden raivaukseen?


Lue myös:
Kysy itseltäsi tämä tärkeä kysymys ennen kuin alat vähentää tavaroitasi
”Onpas askeettista!” – väärinymmärretty minimalismi
Minimalistin kotona – Miltä meillä nyt näyttää?

virve-fredman-taydellinen-iho-opas-korealaiseen-ihonhoitoon

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

Kommentit (12)
 1. Minä teen huone/kaapisto kerrallaan-tyyliin. Aika ja jaksaminen on sen verran vähissä. Mutta hankalaa on ainakin lasten tavaroiden hävittäminen, kyllähän ne pienet vaatteet ym menee, mutta koskeppa johonkin ”eskarissa tehtyyn maitopurkki-laivaan” :D. Tein mä niin, että laitoin 2 jätesäkillistä pehmoleluja ym.”jemmaan” ja kun niitä ei kaivattu lahjoitin pois. Eikä niitä ole kaivattu tänäkään päivänä.
  Jotenkin mä oon nyt niin sisuuntunut kaikkeen romuun, että ainakaan en hanki mitään uusia hetken mielijohteesta:).
  Kaappi-projektit jatkuu varmaan silti hamaan loppuun;)

  1. Lasten juttujen kanssa on varmasti haastavaa! 🙂

   Tuo huone tai kaappi/laatikko yms. vastaava kerrallaan eteneminen on varmasti todella hyvä valinta juuri silloin, kun aikaa on rajoitetusti. Silloin ainakin tuntuu, että saa aina projektinsa loppuun eikä jää kesken. 🙂

 2. Tavallaanhan tuo tasapaino riippuu myös sisään tulevan tavaran määrästä ja harkinnasta jo ostotilanteessa. Minulla olisi vielä sellainen menetelmä, että jos ostaa yhden tavaran, luopuu samalla myös yhdestä tavarasta. Tai kahdesta, tai mikä määrä tuntuu itselleen sopivalta. Tavarat eivät ehkä vähene vauhdilla, mutta eivät myöskään lisäänny.

  1. Allekirjoitan täysin, että tilanne riippuu oikeastaan täysin siitä, minkä verran uutta tavaraa antaa kotiinsa tulla. Vaikka tavaroista luopuisi kuinka, ei niiden määrä vähene, jos niiden tulolle ei laita stoppia. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *