On my way
On my way

Vinkkejä kirpputori shoppailuun

Olin nuorempana oikea kirppishaukka! Ostin melkein kaikki vaatteeni käytettynä ja vaatekaappini tursusi tavaraa. Tämä siis suunnilleen ikävuosina 16-20. Kiersin kirpputoreja viikottain ja tein löytöjä. Tuohon aikaan kirppistavara oli vielä niin kovin edullista ja parilla kympillä sai ison läjän vaatetta. Rakastin sitä, että sain vaihdella tyyliäni jatkuvasti ja pukeutua lähes joka päivä erilaisiin kuteisiin. Koska ostin vaatteeni halvalla, kykenin tätä elämäntyyliä toteuttamaan. Omistin myös ompelukoneen ja pienensin sillä usein ylisuuria kirppisfarkkuja tai muita ihania löytöjä. Vaatekaapissani oli aivan varmasti monta luonnonkuiduista valmistettua villaneuletta, joten nyt onkin todella harmi ettei noista mikään ole enää tallessa. Ei yksikään vaate.

Viime vuosina suhtautumiseni kirpputoreihin on ollut aika vaihteleva. Välillä se kärpänen todella puraisee ja sitten taas lentää pois. Nykyäänhän inhoan vaateröykkiöitä ja pyrinkin pitämään vaatekaappini selkeänä. Silti minussa edelleen asuu jonkunlainen kirppistyttö (tämä muuten geeneissä), joka saattaa toisinaan löytöjä tehdessään innostua vähän liikaakin… Ostaa useamman vaatekappaleen kerralla. Ketjuliikkeissä tuota efektiä ei enää nykyään tapahdu. Olen todella tarkka siitä mitä uutena ostan ja olen tullut yhä krantummaksi vaatteiden suhteen. Aivan liikaa huonoja materiaaleja, korkeita hintoja ja sitä samaa massaa. Yllätyksellisyys puuttuu kokonaan!

Parin kuukauden sisään olen käynyt jälleen kirppareilla enenevissä määrin ja tehnyt aivan mielettömiä löytöjä. Seuraan myös useampaa eri Facebook-kirppistä, joista olen bongannut todella mageita juttuja. Parina viimeisimpänä helmenä mainittakoon minulle täydellisesti istuvat vaaleansiniset -ja valkoiset Levi`s 501 farkut. Toiset maksoivat 10 €, toiset 20 €. Myös nämä postauksen kuvissa päälläni näkyvät vaatteet ovat toisen käden ostoksia. Hyvät löydöt motivoivatkin ihan hurjasti kirppistelyssä ja sitä suorastaan intoutuu tuosta puuhasta! Tällä hetkellä jos tarvitsen jotain, en marssi suorilta tylsään Zaraan, vaan tsekkaan ensin kirppikset läpi.

Useammalle kirpputoreista tulee lähinnä mieleen tunkkaisen paha haju ja hirveät vaateröykkiöt, joista ei löydä mitään. Kun kerron ihmisille löytäneeni jotain kirpputorilta, on vastaus todella usein ”Miten ihmeessä sä löydät?”. Olen aina miettinyt tuota, sillä mielestäni se ei ole millään tavalla haastavaa. Toki on eri astella sisään johonkin kunnon vanhan liiton kirppikseen, jossa ei ole mitään järjestystä, kuin koluta Helsingissä UFFeja tai muita järjestelmällisempiä second handeja. Toisaalta, ne parhaimmat aarreaitathan ovat juurikin niitä kaikista pienimpiä shoppeja, joissa käy lähinnä mummot. 🙂 Helsingissä en jaksa enää niin perusteellista tonkimista harrastaa, mutta nuorempana muistan kuinka vierailin Kokkolassa aina niissä pienimmissäkin kirppiksissä ja kannoin sieltä ulos kassi kaupalla tavaraa.

Nykyään teen tosiaan parhaat löytöni UFFeista, sekä Facebook-kirppiksiltä. Myös Fidoista löydän aina silloin tällöin jotain mielenkiintoista. Kyseiset kirpputorit ovat kovin järjestelmällisiä ja siellä on ihan omat osastonsa ja väritkin on yleensä lajiteltu. Löytöjä onkin helppo tehdä jos vaan on onnea mukana! Onnen lisäksi kirppisten tonkimisessa hyödyttää muutama kikka kolmonen. Siispä jos lukeudut niihin jotka eivät koskaan löydä mitään second handina – otahan vinkkini talteen!

Varaa riittävästi aikaa

Jos Zarassa poikkeat vartissa ja tsekkaat valikoiman läpi – kirpputoreille tarvitset aikaa huomattavasti enemmän. Sanoisin, että puoli tuntia on ihan minimi, tunti puolestaan sellainen sopiva aika. Tärkeintä kirppistelyssä on se ettei sinulla ole kiire, vaan saat rauhassa uppoutua vaatteiden lumoihin. Parhaat löydöt tekee silloin, kun on kunnolla aikaa kollata.

Mieti etukäteen mitä olet hakemassa

Toki spontaani kirppis shoppailu on välillä aika ihanaa mutta se, että on tiedossa mitä on hakemassa auttaa aika paljon. Jos etsit täydellisiä farkkuja tiedät suunnata farkkujen luokse. Jos taas jotain kirkasta neuletta, hakeudu sinne värikkäiden vaatteiden osastolle. Oma heikkouteni on erilaiset housut (etenkin farkut) ja kaikki musta vaatetus. Tällä hetkellä nahka, neuleet, läpikuultavat paidat… Hakeudunkin juuri nyt ensimmäisenä noiden vaatteiden äärelle ja tsekkaan tarjonnan niistä. Vaikken tarvisi enää yhtään paria korkeavyötäröisiä mamifarkkuja, olen niihin silti aivan auttamattoman heikkona…

Shoppaile yksin

Kirpputoreilla on parasta shoppailla itsekseen. Ensinnäkin saat keskittyä löytöjen tekemiseen rauhassa ja toisekseen, ystäväsi ei vie sitä mieletöntä löytöä nenäsi edestä – hahah! No ei vaiskaan. Mutta mielestäni kirppistely on parasta yksin, sillä tarjolla on aina vaan yksi kappale kutakin vaatetta ja jos tyyli ystävän kanssa yhtään kohtaa niin… Toki myös keskittyminen löytöjen tekoon on ihan omaa luokkaansa ilman mitään ulkopuolisia häiriötekijöitä. Mielestäni on ylipäänsä mukavaa, että kirppareilla on sellainen rauhallisen seesteinen tunnelma. Ihan erilainen fiilis kuin massaliikkeissä shoppaillessa.

Harkitse ostopäätöstä

Kirppiksiltä saattaa toisinaan tehdä useammankin löydön. Vaikka edullinen shoppailu houkuttaakin, mieti silti ostatko vai et. Stadissa kirppistely ei ole enää edes mitään kovin halpaa hommaa, joten jokaista löytöä kannattaa miettiä. Jos vaatteen materiaali esimerkiksi häiritsee, jätä ostamatta. Kun kyseessä on käytetty ehkä jopa vuosia vanha vaate, sen elinikä ei ole enää sama kuin uuden. Jos matsku on jo valmiiksi huonoa laadultaan, menee vaate mitä todennäköisimmin suhteellisen nopeasti käyttökelvottomaksi. Toki välillä jotkut tuotteet saattavat yllättää! Tärkeintä on kuitenkin punnita ostoksiaan ettei tule törsättyä liikaa tai ostettua mitään sellaista, jota ei lopulta tule käytettyä.

Tsekkaa materiaalit

Vähän edelliseen liittyen, kannattaa ehdottomasti kurkata käytetyn vaatteen materiaali/pesulappu! Second handinahan esimerkiksi luonnonkuidutkin ovat edullisempia kuin uutena, mutta vaatteen ikä lyhentää luonnollisestikin sen jäljellä olevaa käyttöikää. Joudut myös aivan varmasti ostamasi tuotteen saman tien pesemään, joten mieti meneekö se heti huonoksi. Itse noudatan samaa kaavaa kirppis shoppailussa, kuin tavallisessakin shoppailussa, eli tarkistan aina materiaalit. Olen itseasiassa matskujen suhteen nykyään kovin nirso ja en osta vaatteita, jotka rypistyvät tai vaativat erityistä huolenpitoa.

Noudata omaa tyyliäsi

Kirppiksiltä tulee usein bongattua jotain sellaista kivaa, jota ei muuten tulisi ostettua. Edullisempi hinta saattaa houkuttaa ostamaan tuon spontaanin heräteostoksen, joka sitten ei kuitenkaan enää kotona näytä niin houkuttavalta. Itselleni on käynyt näin monen monta kertaa, joten suosittelen muistamaan sen oman tyylin myös kirpputorilla. Älä osta mitään sellaista josta et ole täysin varma, tai joka ei oikein iskostu tyyliisi. Jos olet ostotilanteessa epävarma – olet epävarma vielä kotonakin.

Silmäile

On suorastaan mahdottomuus koluta kirpputorien jokainen rekki perusteellisesti läpi ja monelle juurikin ajatus siitä, että vaateröykkiöt tulisi läpikäydä aiheuttaa päänvaivaa. Se juttu piilee kuitenkin siinä, että rekkejä silmäillään. Ei välttämättä käydä jokaista tuotetta läpi, vaan harotaan tavaraa sieltä täältä. Jos ohi menee jokin helmi, niin sitten menee. Sinä et sitä tiedä. Sellainen suurpiirteinen katsaus kirppisten tarjontaan on ainakin oma tapani tehdä löytöjä.

Siinä muutama oma vuosien kokemuksella hankittu vinkki kirppis shoppailuun. Tällä hetkellä suosikkejani Helsingin kirpputoreista ovat ehdottomasti UFFit, etenkin Helsingin Fredalla sijaitseva UFF. Kyseisen liikkeen Trendi-osasto on sellainen paikka, jossa suosittelen vierailemaan! Olen tehnyt tuolta monta monituista trendikästä löytöä. Toisena mainitsisin Hakaniemen Fidan. Kivan selkeä kirpputori, josta on tullut myös kivoja juttuja bongattua. Siskoni vinkkasi, että ne kirpputorit jotka eivät ole Helsingin ytimessä tuottavat parasta satoa. Tuo on varmasti totta! Mitä vähemmän jengiä siellä vierailee, sitä parempaa on myös tarjonta (vähemmän trenditietoisia ostajia). Toisaalta olen kuitenkin sitä mieltä, että kirppistely on kovin pitkälti kiinni päivästä ja tuurista. Välillä eteen osuu vaikka mitä täydellisiä löytöjä – toisinaan ei yhtään mitään.

Tuleeko teidän vierailtua kirpputoreilla tai suositteko ylipäänsä vaatteiden ja asusteiden käytettynä ostamista? Jos on vinkata hyviä second handeja Helsingissä niin kommentoikaahan! 🙂

Kommentit (15)

 1. Jonna / Palasia arjestani

  Mä teen paljon löytöjä kirppareilta ja fb-kirppiksiltä. Ostan paljon treenivaatteita edullisemmin nettikirppareilta ja muita vaatteita sitten ihan peruskirppiksiltä. UFF ja Fida on hyviä paikkoja ja niissä kyllä tekee löytöjä, mutta hinnatkin alkaa pikku hiljaa olla kohdallaan. Normikirppareilla taas hinnat on halvempia, mutta sekaan mahtuu todella paljon huonolaatuista kamaa.

  Just tällä viikolla olen pohdiskellut josko lähtisin viikonloppuna taas kirpparikierrokselle. Täällä Pohjois-Helsingissä kun asun niin käyn usein Malmin Fidalla ja UFFilla sekä Pöytäparkissa. Nyt en oikeastaan mitään vaatteita tarvitse, mutta aina tsekkaan kuitenkin nekin läpi. Lähinnä ruokakuvaukseen etsin tällä hetkellä lautasia ym rekvisiittaa.

  Kirppiksissä on se hienous, että niistä löytää aina jotain uniikkia. Kaupassa löydät saman tuottaan kymmenenä eri kappaleena, kirpparilla vain yhtenä. Olen löytänyt monesti sellaisia vaatteita kirppareilta, joita en ole raaskinut uutena ostaa. Voi sitä löytämisen iloa!

  • On my way

   Juurikin näin. 🙂 Se ilo on ihan erilainen, kuin jos löytää jotain massaliikkeistä! Ja vielä suhteellisen edullinen hintakin tekee entistä iloisemmaksi.

   Itse olen ostanut todella vähän sisustuskamaa kirppareilta mutta paljon olen miettinyt, että pitäisi skarpata tuossa asiassa! Hyvä, kun muistutit – pitää laittaa nyt todella korvan taakse! Kierrätyskeskukset ovat sellaisia, joissa on kuulemma erityisen hyvin sisustustavaraa! Ihan näin pienenä vinkkinä, jonka olen kuullut. 🙂

 2. Ann-Cathrine

  Hei,

  Mainitsit Kokkolan, oletko koskaan tutustunut Mirabell second hand liikkeeseen Kokkolassa ? Mainio paikka ja voi tilata postitse 🙂 jos ei pääse paikanpäälle.

  Ann-Cathrine

  • On my way

   Ahh, en nyt muista kävinkö koskaan. Tuosta on niin aikaa etten muista paikkoja joissa vierailin. 🙂 Pitääkin tsekata jos on nettisivut tms. Kiitti vinkistä siis!

 3. lurker

  Mahtavat housut! Voitko esitellä niitä tarkemmin?

  • On my way

   En ajatellut esitellä. 🙂

 4. Nee

  Voi vitsi miten tyylikäs oot! Aivan ihania kuvia, sopii ihanasti noi vaatteet yhteen plus sun megatukka tohon vielä päälle 🙂 ja postaukseen liittyen: pitäisi myös itse tutustua kirppareihin!

  • On my way

   Haha nöyrä kiitos. 🙂

   Ja joo, siis ehdottomasti kannattaa! Kuntekee ensimmäisen hyvän löydön sitä saattaa jopa koukuttua. 😉

 5. Kristen / Mustat Ballerinat

  Minäkin olen ollut etenkin nuorempana innokas kirppariharrastaja. En tiedä onko syynä oman tyylin kehittyminen ja nykyinen nirsous vaatteiden laadun ja materiaalin kanssa, mutta vähän samanlaisia havaintoja on itselläni, että joskus 10 vuotta sitten suunnilleen 1 tai 2 eurolla sai jo ihan kivoja ja siistikuntoisia vaatteita ainakin tuolta pienempien kaupunkien kirppiksiltä. Tai ehkä silloin opiskeluaikoina oli enemmän aikaa käydä säännöllisesti kirppareilla, jolloin säännöllisesti tuli löytöjäkin vastaan?

  Nykyiset kirpparisuosikkini Helsingissä on Relove Töölöntorilla ja Vallilan Stoori nimensä mukaisesti Vallilassa. Noissa toki on aika korkea hintataso, mutta etenkin Relovessa on usein Filippa K:ta, Gantia jne. myynnissä. Kirppareilla on edelleen mukava käydä välillä pyörähtämässä, mutta oma vaatteidenostofilosofia on muokkautunut vahvasti siihen suuntaan, että niitä ”ihan kivoja” juttuja ei juurikaan tule ostettua vaikka kuinka edullisesti saisi.

 6. Mikaela

  Zadaa! Ihan paras sovellus ja shopannut ja myynyt siellä ite monesti

  • On my way

   Joo se on kuulemma. 🙂 Ja voi varmasti pyytää hieman suurempaa hintaa kuin Facekirppiksillä.

 7. Mikaela

  Zadaa! Ihan paras sovellus ja shopannut ja myynyt siellä ite monesti!

  • Mikaela

   Oho meni kahdesti 😀

 8. Senja

  Ihanaa että bloggaajat kirjoittavat kierrättämisestä! Itse shoppailen vaatteeni pelkästään second handina etenkin ympäristösyistä! Ketjuliikkeiden työvoiman käyttö hirvittää myös. Hyvä että kannustat kirpputorishoppailuun!

  • On my way

   No melkeinpä noin se tuntuu itsellänikin nykyään menevän. 🙂 Ketjuliikkeiden toiminnassa on kyllä paljon puutteita, joita monikaan ei tule ajatelleeksi. Halpatyövoiman käyttö ihan arkea ja mikä pahinta, usein myös lapsityövoiman. Uskon itse siihen, että second hand on aikamme tuleva trendi sillä niin paljon se on viime vuosina yleistynyt! Käytetyn ostaminen mahdollistaa myös persoonallisemman pukeutumisen eikä tarvitse pelätä, että sama takki tai paita on jokaisella vastaantulijalla. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *