Vinkkejä kasvisruokavalion aloittamiseen

Olen ollut pääasiallinen kasvissyöjä jo ainakin parin vuoden ajan. Pääasiallinen siksi, että olen jättänyt pienen sauman lihansyönnille tilanteissa, joissa ei ole esimerkiksi mahdollisuutta kasvisruokailuun. Uusimman ilmastoraportin myötä kuitenkin päätin, että nyt muuten loppuu edes ne satunnaiset lihan syömiset ja samalla olen vähentänyt myös kananmunien sekä juustojen nauttimista – eikä muuten ole ollut edes vaikeaa! Vaikka edelleen se suurin ongelma tällä sektorilla on nimenomaan lihansyönti, kyllä maitotalouskin on aikamoinen saastuttaja. Veikkaan että aivan liian moni kuvittelee kasvissyönnin vaikeammaksi, mitä se onkaan, eikä siksi viitsi hommaan ryhtyä. Sitä ajatellaan että ilman lihaa kaikki on todella hankalaa eikä keksi mitään syötävää. Kasvissyöntiin liittyy edelleen pinttynyt ajattelutapa siitä, millä korvata tämä ja tämä tai mistä saada riittävästi proteiinia. Totuus on kuitenkin se, että liha ei todellakaan ole ainut proteiininlähde ja ainoastaan mielikuvitus on rajana kasvisruokavalioreseptien suhteen! Kana ja riisi eivät todellakaan ole ainut terveellinen lounasvaihtoehto.

Itse jätin lihan pois ruokavaliostani pikkuhiljaa. Ensin jäi punainen liha ja lopulta kana. Tänä päivänä itseäni ällöttää jopa enemmän kana kuin punainen liha. Ja siis siinähän se jo tulikin, itselleni lihan pois jättäminen on ollut siinä mielessä helppoa, etten ole oikein koskaan pitänyt siitä. Jo lapsena olin hyvin nirso lihan suhteen ja minua ällötti läski sekä jänteet. Maitotuotteet jäivät pois 2014, kun kärsin vaikeista vatsaongelmista ja tuolloin totuttelin maidottomaan elämään. Viime vuodet olen kuitenkin jo kyennyt syömään laktoosittomia maitotuotteita pääasiassa juuston muodossa ja tämä on se minun ”heikkouteni”. Muut maitotuotteet kuten rahkat ja jogurtit olen päivittäisestä ruokavaliostani karsinut jo ajat sitten, enkä niitä edes kaipaa. Jäätelöä ja suklaata menee kyllä edelleen välillä, ja ne olen itselleni sallinut. Ilmastoraportin myötä kuitenkin pohdin näitäkin asioita, ja siksi pyrin vähentämään myös maitotuotteiden käyttöä.

Tiedän että monelle kasvisruokavalioon siirtyminen aiheuttaa runsaasti kysymysmerkkejä ja päänvaivaa. Mielestäni onkin tärkeää että kyseisen ruokavalion ympäriltä poistetaan ennakkoluuloja ja kerrotaan enenevissä määrin, miten helppoa se on! Siksi haluankin tänään jakaa vinkkejä kasvisruokavalion aloittamiseen ja toteuttamiseen – murtaa niitä ennakkoluuloja, että kasvissyönti olisi jotenkin älyttömän hankalaa tai aiheuttaisi kehossamme puutostiloja. Ja täällä tosiaan kirjoittaa terve kolmekymppinen nainen, joka sairastelee harvoin ja jonka yleinen vireystila on kunnossa!

Älä ”korvaa” vaan mieti erilaisia vaihtoehtoja

Itse mietin alkuun jatkuvasti miten korvaan kanan tai ylipäänsä lihan jotta saan proteiinia, mutta loppupeleissä tuohon lihan korvaamiseen ei kannata keskittyä. Ennemmin kannattaa opetella asennoitumaan avoimin mielin täysin uudenlaiseen ruokavalioon – miettiä mitä vaihtoehtoja minulla on, ja kuinka otan niistä kaiken irti. Kasvikunnan tuotteissa on kyllä proteiinia, ei hätää ja sitä saa esimerkiksi tofusta, härkiksestä, nyhtökaurasta, pähkinöistä, siemenistä ja jopa viljoista. Itsehän en punnitse ruokaa tai laske sen koommin määriä, mutta huolehdin että syön päivittäin useampaa edellä mainitsemistani. En siis elä pelkillä rehuilla vaan kasvisruokavaliossani on paljon elementtejä. Eikä ole kyse mistään dieettiruoasta ja jos kasvisruokaa syö monipuolisesti, ei nälkää tarvitse todellakaan nähdä. On yleinen harhaluulo että kasvisruoka laihduttaa tai on yksipuolista, eikä se todellakaan pidä paikkansa. Toki aina on ihmisiä jotka varmasti syövätkin liian suppeasti, mutta noin yleisesti kasvisruokavaliota noudattavat henkilöt ovat terveitä ja elinvoimaisia!

Kokeile uusia reseptejä

Kasvisruokavaliossa on tärkeää ettei jämähdä yksipuoliseen ruokailutapaan. Eli ei pelkkää salaattia päivästä toiseen, vaan miettikää miten saisitte ruokavalioon lisää monipuolisuutta? Oikeastaan kaiken voi tehdä ilman lihaa, ja omassa ruokavaliossani vaihtelenkin paljon niin riisi- kuin pastaruokia. Teen myös erilaisia laatikoita ja keittoja – monipuolisia salaatteja unohtamatta! En koe että ruokavalioni olisi yksipuolinen ja siinä on paljon erilaisia elementtejä. Näistä voisin mainita muutamia kaapistani aina löytyviä asioita: tofu, avokadot, sitrushedelmät (limetti ja sitruuna), pavut, herneet, linssit, erilaiset pähkinät, lehtikaali (loistava korvaamaan tavallisen jäävuorisalaatin), öljyt, kasvikset, soijarahkat/jogurtit, kasviperäiset juomat, hedelmät, kasvipohjaiset levitteet sekä marjat. Eikö kuulostakin aika tavalliselta ruoalta huomioiden, ettei joukossa vaan ole sitä lihaa? Välillä edelleen syön kananmunia ja monissa resepteissänikin on mukana kananmunaa, mutta noin pääasiallisesti kananmunatkaan eivät enää ole sellainen välttämätön elementti ruokavaliossani. Fetaan olen ollut kai vähän koukussa, mutta sitäkin pyrin nyt vähentämään. Maitotuotteet kun eivät todellakaan ole ainakaan itselleni mikään välttämättömyys ja ilman niitäkin kykenen elämään.

Palkokasveja kohtuudella

Yleisin ongelma mistä kuulee puhuttavan väsymyksen lisäksi, on että kasvisruokavalio on haastavaa vatsalle. Tämä on totta, sillä pavut aiheuttavat herkästi vatsaoireita mikäli niihin ei ole tottunut. Itsehän tiedostan etteivät palkokasvit sovi suurissa määrin vatsalleni, jonka vuoksi en niitä päivittäin syö. Käytän tällä hetkellä ehkä eniten kikherneitä ja mustapapuja, mutta muuten päivittäinen ruokavalioni ei sisällä palkokasveja enkä siltikään koe ruokavaliotani yksipuoliseksi. Toisaalta tässäkin kannattaa huomioida ne määrät, eli pieni määrä papuja on varmasti useammallekin okei, kun taas runsas syöminen aiheuttaa vatsavaivoja. Etenkin kasvisruokavalion alkuvaiheessa ongelmia saattaa ilmetä, mikäli suolisto ei ole tottunut.

Aloita pienin askelin

Lihansyöjästä kasvissyöjäksi ei ole pakko ryhtyä yhdellä kerralla, eli jos tuntuu helpommalle edetä pienin askelin, tee se. Alkuun voit vaikka sisällyttää ruokavalioosi kalan, kananmunat sekä maitotuotteet jos se yhtään helpottaa prosessia. Tähän pätee sama sääntö kuin muihinkin ruokavalion muutoksiin, eli kerralla ei kannata haukata liian suurta palaa mikäli tuntee itsensä ja tietää, että suuret muutokset aiheuttavat hankaluuksia. Kasvisruokavalio vaatii myös pientä opettelua ja harjoittelua. Alkuun kaupassa voi joutua miettimään enemmän ja reseptejäkään ei tunnu yhtäkkiä olevan päässä yhtään ainutta. Google on kuitenkin hyvä kaveri, jota kannattaa tässäkin asiassa hyödyntää! Älä vaadi itseltäsi kerralla liikoja, vaan anna itsellesi aikaa sopeutua muutokseen.

Muista lisäravinteet!

Muistan kun ensimmäisen kerran kokeilin kasvisruokavaliota, olin sen aikana todella väsynyt. Tuo väsymys oli sellaista aivan käsittämätöntä ja kuljin viikkoja kuin zombie. Jos oikein muistan, kirjoitin tuosta blogissanikin ja sain vinkiksi tarkistaa lisäravinteet. Ja tottahan se oli, lisäravinnepuoli oli retuperällä. En syönyt esimerkiksi B12-ravintolisää, joka on aivan ehdoton lisäravinne kasvissyöjille! Toki kasvijuomat ja jogurtit sisältävät B12-vitamiinia, mutta tästä huolimatta määrät eivät ole välttämättä päivittäisellä tasolla riittäviä. Siksi kannattaakin huolehtia lisäravinteista ja siitä, että saa kaiken tarvitsemansa. Kasvissyöjille tärkeitä ravintolisiä B12-vitamiinin lisäksi ovat sinkki, rauta (kuuriluonteisesti), magnesium, D-vitamiini (ja kalsium). Viimeinen on siksi sulkeissa, että kalsiumia saa myös kasvikunnan tuotteista mikäli niitä käyttää monipuolisesti. Esimerkiksi soijarahka, mantelit ja kasvijuomat ovat hyviä kalsiumin lähteitä jos niitä käyttää päivittäin. Minulla on suvussa osteoporoosia, jonka vuoksi syön kalsiumia ihan purkistakin. Itse käytän Hankintatukun Vege Calcia -ravintolisää, joka on vegaaninen kalsium- sekä D-vitamiinilisä.

Ja loppuun haluan vielä muistuttaa, että kasvisruokavalio ei ole automaattisesti terveellinen! Kasvisruokavaliotakin voi noudattaa epäterveellisellä tavalla, eli paljon on kiinni siitä mitä ja miten syö. Aina ei siis voida puhua että elää terveellisesti jos on kasvissyöjä. Kasvissyönti kyllä parantaa terveyttä ja on meille hyväksi, mutta sitäkin voi noudattaa todella väärin. Kannattaakin kiinnittää huomiota nimenomaan kasvikunnantuotteiden laatuun, kuten erilaisiin jogurtteihin sekä ”lihankorvikkeisiin”. Kuten liharuoasta, löytyy kasvisruoastakin valmisruokia, jotka on täynnä lisäaineita ja muuta roskaa.

Onko teistä moni kasvissyöjä? Onko uusin ilmastoraportti vaikuttanut tapaanne syödä? 

Kommentit (13)
  1. Hei! Minelle tuli blogia lukiessa mieleen, jos on oikeasti kiinnostunut vegaanista niin sitä kannattaa vähän opiskella. Nykyään tietoa (ei siis mutua blogeista ja vauva.fi-foorumilta) on paljon saatavilla.

    Erityisesti tämän ajatuksen sai heräämään kirjoituksrsi lisäravinteista etenki B12 jota kehotit hankkimaan jos aloittaa kasvisruokavaliota. Mutta todellisuudessa normaalia ruokavaliota syöneen ei tarvitse B12 vitamiinia miettiä aloittaessaan kasvista , koska B12 on hyvin elimistöön varastoituva vitamiini.

    1. Ensinnäkin, en vieraile vauva.fi -foorumilla – ihan vaan tiedoksesi. 🙂 Enkä siis ole kiinnostunut aiheesta sen enempää, kuin että syön kasvisruokaa ja pyrin vähentämään kananmunien sekä juustojen syöntiä ekologisuus syistä. Eli motivaatiota opiskella aihetta ei ole, jonka vuoksi en myöskään sitä ala millään tavalla opiskelemaan. Ruokavalio on mielestäni loppupeleissä aika simppeli juttu eikä siihen tulisi käyttää liikaa energiaa… Ihmiset tekevät näistä asioista herkästi aivan liian vaikeita, vaikka kyse on pelkästä syömisestä.

      Ai B12-vitamiinia ei tarvita jos olet syönyt sekaruokavaliota vuosikaudet ja vaihdat yhtäkkiä vegaaniksi? Vitamiiniko säilyy elimistössä sitten lopun elämää vai? Tähän en usko, anteeksi nyt vaan. Mutta kukin toimikoon tyylillään. 🙂

  2. Tykkään syödä kasvisruokaa, ja esimerkiksi pavut, tofu ja tempeh ovat ihanan helppoja ja hyviä ruokia, jotka myös valmistuvat nopeasti ja sopivat monenlaisiin ruokiin. Kuitenkin syön myös lihaa ja kalaa, joten vaihtelua saa paljon enemmän kuin pelkällä kasvisruoalla. Ongelmani on, että vaikka lihaa pidetään niin epäterveellisenä, minulle jää vaikka jauhelihalla täytetyistä tortilloista huomattavasti parempi olo kuin nyhtökauralla täytetyistä. Ja nyhtökaura on mielestäni todella hyvää, siitä ei ole kyse. Vaihtaisin mielelläni lihan siihen maun perusteella. Mutta jos ajatellaan terveellistä ja puhdasta ruokaa, on se jauheliha (etenkin luomu ja riista) ihan aitoa itseään, ilman kaikkea ylimääräistä, kun taas nyhtökaurassa on tooodella pitkä tuoteseloste ja se ei vaan ole aitoa ruokaa, vaan teollisesti valmistettu korvike. Sen sijaan prosessoitu liha kuten makkarat ovat ilman muuta epäterveellisiä. Ympäristön kannalta nyhtis voi olla toki parempi valinta, mutta en halua silti syödä päivittäin sellaista ruokaa, mistä seuraa huono olo. Moni kasvisruoka aiheuttaa minulle samanlaisen olon kuin roskaruoka. Paitsi ne itse tehdyt papuja, tofua ym sisältävät ateriat. Mikään pakkohan nyhtökauraa ei ole syödä, mutta jos ajattelen itseäni täysin kasvisruokavaliolla, aika yksitoikkoiseksi kävisi vain tofun ja papujen voimin, etenkin, kun vatsa ei tosiaan kestä niitä päivittäin. En siksi näe itseäni täysin kasvissyöjänä, vaikka välillä lihatuotteet jäävätkin ihan huomaamatta pieneksi osaksi päivää. Vältän kuitenkin maitotuotteita satunnaista juustoa lukuun ottamatta, olen allerginen kananmunalle ja saan onnekseni myös riistalihaa. Joten pahemminkin voisi olla. Välillä pistää vaan ihmettelemään kaikki liha aiheuttaa syöpää ym kommentit, kun en usko minkään keinotekoisen kasvisversion olevan sen terveellisempi valinta. Onko siis mentävä oma terveys vai ympäristö edellä…?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *