On my way
On my way

Välillä on hyvä poistua kuplasta

Olen viime päivinä miettinyt sitä, kuinka ihmiset elävät kuplassaan. Itse asiassa jokainen meistä elää jonkinlaisessa kuplassa joka muodostuu siitä omasta reviiristä – perheestä, ystävistä, tutuista, työ- ja koulukavereita sekä ympäristöstä jossa elää ja vaikuttaa. Kuinka usein me katsomme tuon kuplan ulkopuolelle? Kuinka usein me mietimme asioita toiselta kantilta kuin omaltamme? Kuinka usein asetumme toisen ihmisen asemaan ja mietimme ettei oma tapamme ole välttämättä se ainut ja oikea tapa?

On my way

Nämä ajatukset laukesivat päässäni oikeastaan viime viikolla kirjoittamani tekstin (Loppuelämä saman ihmisen kanssa?) jälkeen luettuani tekstin kommentteja läpi. Niin monta kommenttia siitä, kuinka surullista on, ettei joku (minä) usko enää niin pyyteettömästi rakkauteen. Onhan se surullista. Hienointahan on jos kaksi ihmistä löytää toisensa, rakastuu ja elää elämän onnellisesti loppuun saakka. Kysehän ei ole siitä ettenkö minä haluaisi uskoa. Eikä kyse ole myöskään siitä, että olen niin epätoivoinen tällä hetkellä, että olen menettänyt toivoni. Eikä muuten myöskään siitä, että olen negatiivinen asian suhteen. Kyse on mielentilasta, johon on vaikuttanut aika monikin asia – kokemukset, joita minä olen käynyt läpi ja joita olen puolestaan seurannut ympärilläni. Tämä ei ole yhden yön prosessin tulos vaan pidemmän aikavälin tapahtumien summa. Eikä muuten varmaan edes lopullinen tila mutta tämän hetkinen tunne, jonka halusin kanssanne jakaa.

Jäin kommenttien jälkeen miettimään sitä, kuinka erilaisia me ihmiset olemmekaan. Kuinka erilaisen tien meistä jokainen käy läpi. Toinen on ollut saman ihmisen kanssa yläkoulusta lähtien, kun toinen taas eronnut ja rakentanut jotain uutta useita kertoja. Jos asiaa ajattelee molemmista näkökulmista, niin onhan näiden kahden kokemukset rakkaudesta ja parisuhteesta aivan erilaiset. Meidän pitäisi enemmän opetella ymmärtämään erilaisuutta. Sitä, että on niitä erilaisia kokemuksia ja elämäntarinoita. Jos sinun lähipiirissäsi ei ole pettämistä koskaan tapahtunut, niin ethän voi tietääkään. Totta kai sinä uskot rakkauteen jos ympärilläsi on ehjiä parisuhteita ja olet aina ollut itse ehjissä sekä rakastavissa suhteissa. Jos taas kokemukset ovat päinvastaisia, on ihminenkin todennäköisesti aika erilaisten kokemusten valjastama. Kaikki elämässämme vaikuttaa kaikkeen ja se on asia, jonka haluan tuoda esiin. Kokemuksillamme on todella suuri merkitys ajatusmaailmaamme halusimme sitä tai emme.

On my wayOn my way

Itsekin välillä havahdun siihen, että mietin asioita yhdestä näkökulmasta – eli siitä omastani. Olen myöntänytkin, että olen usein kauhistellut sitä kuinka joku toinen voi toimia noin tai näin, ihminen on erehtyväinen. Kuitenkin loppupeleissä useammalle käyttäytymismallille on syynsä. Se, että ihminen pettää parisuhteessa johtuu aina jostain. Se ettei kykene uskomaan rakkauteen täysin pyyteettömästi johtuu jostain. Unohdan tämän tosiaan välillä itsekin mutta kaikki on aina lähtöisin jostain – usein jopa ihan sieltä lapsuudestamme ja kokemuksistamme silloin. Toki ymmärrän sen, että joskus ymmärtäminen on vaikeaa. On minunkin vaikea ymmärtää pettämistä tai valehtelemista. Haluaisin ymmärtää ja päästä ihmisten pään sisälle mutta se on paikoitellen vaikeaa. Etenkin silloin, kun nuo negatiiviset kokemukset osuvat omalle kohdalle, on ymmärrys aika kortilla.

Tuosta omasta kuplastaan onkin välillä hyvä poistua ja avartaa näköpiiriään. Kun avaa silmänsä ja katsoo myös sen oman tutun ja turvallisen reviirinsä ulkopuolelle saattaa nähdä asioita, jotka järkyttävät mutta jotka tietyllä tapaa taas avartavat maailmankatsomustamme. Itse esimerkiksi myönnän, etten ole ollut tekemisissä juurikaan seksuaalivähemmistöjen kanssa. Vaikka hyväksyn vähemmistöt aivan sataprosenttisesti, on heidän maailmansa minulle kovin vieras. On puhuttu tästä erään läheiseni kanssa, joka hän on päivittäin tekemisissä erilaisten seksuaalivähemmistöjen kanssa ja itselleni jopa moni seksuaalisuuden muoto tuli yllätyksenä. Kuulostaa nyt ehkä hassulta mutta tosiaan usein omia ajatuksia ohjaa myös tietämättömyys. Saatat ajatella joistain/jostain ihmisestä tietyllä tapaa, koska et loppupeleissä tiedä. Tämä on myös yksi syy sille, miksi välillä on hyvä astua ulos siitä omasta maailmasta jossa elää ja avartaa näkemystään. Itse ainakin haluaisin kovasti olla ihminen, joka ymmärtää erilaisuutta ja monenlaisia elämäntarinoita! Ehkä taas tämän päivän jälkeen ymmärrän paremmin.

On my wayOn my way

Kirjoituksen tarkoitus ei sitten ollut olla ilkeä kommentoijille, jotka kommentoivat tekstiäni surulliseksi tai ihmettelivät sitä, vaan ainoastaan herätellä ajatuksia. Ehkä omalla tavallaan teidän kommenttienne tarkoitus oli myös jälleen herätellä minua ajattelemaan tätä asiaa, että ihmiset todella saattavat ajatella samasta asiasta täysin eri tavalla. Kumpikaan tapa ei ole väärä mutta mielestäni se omasta kuplasta ulos kurkistaminen on välillä jokaiselle enemmän kuin paikallaan. Tänään muistutan jälleen myös itselleni, että älä tuomitse liian heppoisin perustein tai tee omia johtopäätöksiä jos et tiedä. Se on välillä hankalaa omalle suorasukaiselle luonteelleni mutta usein ymmärrys kasvaa nimenomaan niiden kokemusten myötä.

Oikein aurinkoista päivää jokaiselle! 

Kommentit (4)

 1. souphie

  Oot kyllä niin kaunis nainen! Sisäisesti ja ulkoisesti 🙂

  • On my way

   Ihana kiitos!! <3

 2. sara

  Itse myös kommentoin tekstiisi, että se vaikutti surulliselta (koska siltä se mielestäni vaikutti) tai kyyniseltä niinkun joku toinen oli kommentoinut. Ja vaikka kerroin, että lähipiirissäni ei pettämisiä ole ja on pitkiä avioliittoja, niin tottakai tiedän, että niitä pettämisiä ja lyhyitä suhteita on olemassa! 🙂 Mutta haluaisin vain herätellä ihmisiä, että on olemassa vielä aitoa rakkautta, vaikka toki varmasti kaikki sen tietääkin, mutta siihen voi olla tämän maailman keskellä vaikea uskoa. Ja että miksiköhän on pettämistä ja eroja? Uskon vakaasti, että ne olisi jollain konstilla estettävissä (poikkeuksena narsistit tai väkivalta tms. ne varmasti vaikeita jututtuja). Se oli ehkä mun pointti. Että miksi niistä pitää väkisin tehdä sallittuja ja ihan normaaleja asioita. Ja voihan toki olla niin, että kaikki eivät sitä aitoa ja loppuelämän rakkautta jostain syystä ikinä kohtaa. Mutta sitten on olemassa paljon muitakin onnellisuutta tuovia asioita. 🙂 Mutta on totta, että jokaisen on hyvä poistua välillä omasta ajatusmaailmastaan, mutta ketään ei voi toki velvoittaa hyväksymään tai pitämään kaikkia asioita normaaleina! 🙂

  • On my way

   Musta on todellakin ihanaa, että edelleen on rakkautta ja nimenomaan pitkiä liittoja! Tässä ajassa se on vaan ehkä hieman harvinaisempaa, että kaksi ihmistä on yhdessä loppuelämän, mutta ei tietenkään mahdotonta. 🙂

   Itse ajattelen niin, että aina erot eivät ole estettävissä. Joskus parisuhde vaan ajautuu siihen pisteeseen, että kaksi ihmistä eivät enää ole samalla aaltopituudella tai kasvetaan eri suuntiin. Tai jos on vaikka alettu seurustelemaan todella nuorina, jolloin ei olla tiedetty, mitä elämältä halutaan – halutaankin jossain kohtaa sitten ehkä eri asioita. Tuolloin ero on luontainen asia ja se on tavallaan osa elämääkin, yksi osa kasvuprosessia. Toki on hienoa, että osa pystyy suhteensa pelastamaan mutta itse umpikujassa olleena pakko sanoa, että aina se ei ole mahdollista eikä loppupeleissä edes välttämätöntä jos ero tuntuu molemmista hyvältä ratkaisulta.

   Ei tietenkään tarvitse pitää kaikkia asioita normaaleina. Enkä itse pidä pettämistä normaalina elleivät kumppanit keskenään sovi, että suhde on vapaa ja molemmat saavat tehdä mitä haluavat. Tuo on jokaisen oma valinta eikä taas kuulu muille ihmisille. Mutta sekään ei tokikaan ole pettämistä jos se on molemmin puolin teidossa ja sovittu juttu.

   Hyvä on poistua omasta ajatusmaailmastaan ja opetella näkemään asioita usealta kantilta. Siitä ei kuitenkaan ollut kyse, että tulisi pitää kaikkea normaalina, ei missään nimessä! Kullakin meistä on oma arvomaailma ja se saa todellakin olla sekä pysyä. Itse ainakin arvostan tässä ajassa sitä, että on jotain arvoja, koska sekään ei nykyään itsestäänselvyys ole.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *