On my way
On my way

Testissä uudet piilolinssit

Kaupallinen yhteistyö: Silmäasema

Kun sain ensimmäiset silmälasini seiskaluokalla – olin murtunut. Tottakai aavistelin, että huono kaukonäkö tulee peritymään molemmilta vanhemmiltani, mutta silti lasien saaminen harmitti. Teinitytölle rillit olivat kova isku ja kuljinkin vuosia puolisokeana. Toisaalta – onneksi tuolloin miinusta oli vaan ykkösen verran. Käytännössähän tuo tarkoittaa sitä, että et näe tarkasti kovin kauas – mutta et kuitenkaan kävele päin seiniä.

SilmäasemaSilmäasema

Kun näköni pikkuhiljaa huononi, tulin tilanteeseen jossa asialle oli tehtävä jotain. En enää tunnistanut tuttuja kadulla, kuin lähietäisyydeltä ja sumeahko näkökyky alkoi todella häiritsemään. Koska silmälasit eivät tuossakaan kohtaa olleet vaihtoehto, päätin kokeilla piilolinssejä. 16-vuotiaana sainkin silmiini ensimmäisen kerran kuukausipiilolinssit. Muistan vieläkin tuon fiiliksen, kuinka maailmani suorastaan kirkastui! Näin niin tarkasti ja vieläpä ilman laseja – uskomatonta. Kun saa täydellisen tarkan näkökyvyn, ei siitä kyllä malta enää luopua.

Siispä tuosta hetkestä lähtikin taipaleeni piilolinssien kanssa ja vielä tänäkin päivänä linssit ovat osa arkeani. Hurjastihan on tapahtunut kehitystä siitä, kun ensimmäiset linssit sain ja nykyään piilolinssien laatu onkin ihan huippuluokkaa. Materiaalit ovat parempia ja hengittävämpiä. Myös valikoimaa on todella paljon ja veikkaankin, että jokaiselle niitä tarvitsevalle silmäparille löytyy kyllä sopivat linssit.

SilmäasemaSilmäasemaSilmäasema

Vaikka olen käyttänyt piilolinssejä nyt jo reilut 13 vuotta – kokeilin vasta muutama viikko sitten ensimmäistä kertaa kertakäyttöisiä linssejä. Vierailin Kampin Silmäasemalla, jossa silmieni  kunto ja näkö tarkastettiin – sekä pääsin testailemaan uusia erityisen kosteuttavia Johnson & Johnsonin Acuvue Oasys 1 day Hydraluxe -piilolinssejä. Olin todella yllättynyt miten mukavilta kertakäyttölinssit silmissä tuntuivat ja kieltämättä ihmettelin, miksi en ollut testannut näitä jo aikaisemmin? Varsinkin nykyään, kun käytän paljon laseja – voisi kertakäyttöisten linssien käyttö olla huomattavasti fiksumpaa.

Sen lisäksi, että Johnson & Johnsonin kertakäyttöiset linssit tuntuvat silmissä luonnollisilta ja miellyttäviltä – painotti optikko minulle piilolinssien hygieenisyyttä. Kertakäyttölinssit ovat aina täysin puhtaat, sillä niitä käytetään nimensä mukaisesti vain kerran. Kun linssin pintaan ei ehdi kertymään silmille haitallisia proteiineja ja epäpuhtauksia – aiheuttavat ne luonnollisestikin vähemmän ongelmia, kuten esimerkiksi silmätulehduksia. Myös kuivasilmäisille ja/tai allergikoille kertakäyttölinssit saattavat tarjota avun! Koskaan ei myöskään tarvitse muistella kauanko samoja linssejä on käytetty – tai paljonko piilarinestettä on jäljellä. Helppoa ja huoletonta!

SilmäasemaSilmäasemaSilmäasema

Nykyäänhän näköni on vasemmassa silmässä -2.25 ja oikeassa -3.50. Silmäni ovat näkökyvyltään eri paria ja omaan hieman hajataittoakin. Tiedän etteivät edellä mainitsemani lukemat kerro monelle paljonkaan – mutta sanotaan näin, että tarve laseille ja piilolinsseille on ehdoton. En ole lähelläkään sokeaa, mutta en mielelläni kulje ilman korjauksia. Omistankin piilolinssien lisäksi kivat silmälasit ja käytän myös niitä suhteellisen paljon.

Siitä huolimatta on olemassa tilanteita, joihin lasit eivät yksinkertaisesti sovellu. Tällaisista tilanteista mainittakoon nyt hyvänä esimerkkinä treenaaminen. Tiedän kyllä, että moni huhkii salilla tai lenkkipolulla rillit päässä, mutta minulle se ei ole vaihtoehto. Lasit valuvat hien mukana pitkin nenänvartta ja pahimmillaan menevät huuruun. Jos joudut jatkuvasti keskittymään laseihin ja niiden korjailuun – karkaa treenifokus ihan muualle. Tässäpä siis yksi syy, jonka vuoksi olenkin kokenut piilolinssit treenatessa aivan ehdottomiksi! Kun lähden treenaamaan sujautan kertakäyttölinssit silmiini. Toisinaan pidän niitä silmissä ihan iltaan saakka – toisinaan taas heitän pois heti treenien jälkeen.

Myös reissuissa piilolinssit ovat aivan ehdottomat! Varsinkin maissa, joissa aurinko porottaa en kaipaa kasvoilleni silmälasien rajoja. En myöskään omista vahvuuksilla varustettuja aurinkolaseja, joten käytänkin piilareita matkoilla aamusta iltaan. Jatkossa kertakäyttölinssit tulevat olemaan erinomainen vaihtoehto kuukausilinssien tilalle. Ei tarvitse huolehtia, kuin riittävästä linssimäärästä matkan ajaksi ja siinä se! Todella helppoa.

SilmäasemaSilmäasemaSilmäasema

Omassa elämässäni piilolinssit ovat tosiaan täysin arkipäivää ja niiden käyttäminen on itselleni jopa jonkunlainen rutiini. Piilareiden laittaminen onnistuu vaikka pimeässä ilman peiliä! Silmäni eivät myöskään ole mitenkään erityisen herkät ja siksipä piilolinssit soveltuvat useamman kerran viikossakin käytettyinä silmilleni. Ehkä ainut juttu, jonka olen huomannut iän myötä tulleen kuvioihin on silmien lievä kuivuminen. Ne vuotavat herkemmin tuulessa ja esimerkiksi päätteellä työskentely saattaa aikaansaada kuivuuden tunnetta. Näidenkin seikkojen vuoksi on hyvä kiinnittää entistä parempaa huomiota käyttämiensä piilolinssien laatuun ja siihen, että ne ovat riittävän kosteuttavat.

Jos tuntuu, että kertakäyttölinssien kokeileminen voisi sinuakin kiinnostaa – lämmöllä suosittelen Johnson & Johnsonin Acuvue Oasys 1 day Hydraluxe -piilolinssejä. Kyseisiä linssejä on saatavilla vain Silmäasemilta ja tammikuun loppuun saakka. Linssit ovat nyt myös erinomaisessa tarjouksessa – nimittäin sovitus ja kymmenen paria kertakäyttölinssejä vain 10 €. Ihan mahtava tarjous sinulle, joka olet miettinyt kertakäyttöisten linssien kokeilua tai niihin siirtymistä. Oma fiilikseni on tämän kokeilun jälkeen sen verran positiivinen, että ehdottomasti voin suositella kyseisiä linssejä myös sinulle!

Jos jokin jäi vielä askarruttamaan, lisätietoa linsseistä löydät täältä.

Onko täällä muita piilolinssien käyttäjiä? Ovatko käytössäsi kuukausi- vai kertakäyttöiset linssit ja millaisin vahvuuksin? Kummat olette kokeneet paremmiksi? 🙂

Kommentit (2)

 1. Entinen rillirousku

  Sain rillit 7-luokalla, mutta ikinä en niitä käyttänyt vaan mieluummin tihrustin taululle. Pikkuhiljaa näkö huononi ja otin piilarit käyttöön 16-vuotiaana. Rillit olivat hankalat kun treenasin luistelua ja showtanssia ja ego kärsi muutenkin 🙂 Käytin niitä lähes päivittäin kunnes 22-vuotiaana päätin mennä laserleikkaukseen. Miinusta oli 3,5 ja 4. Tiesin, että näkö saattaa vielä huonontua mutta laskeskelin että äidilläni on -3 ja isälläni -1 joten todennäköisesti se ei minnekään 5 tai 6 tipu. Leikkaus oli elämäni paras päätös ja näkö edelleen loistava näin 30-vuotiaana. Harmittaa tosin, etten aiemmin mennyt leikkaukseen tai pitänyt niitä rillejä, sillä ehdin ”tuhoamaan” jo silmäni piilareita käyttäessä. Silmiin alkoi tulla verisuonistoa (oire siitä kun ei saa tarpeeksi happea) ja silmät kuivuvat ja väsyvät helpommin kuin silloin nuorena. Toki ikä voi vaikuttaa, mutta uskoisin piilareista käytöllä olleen vaikutusta. Leikkaus oli silloin 3000€ yhteensä sis jälkitarkastukset jne

  • On my way

   Moikka,

   Piilareiden runsas käyttö saattaa kyllä aiheuttaa ongelmia ja siksipä kontrollissa on hyvä käydä säännöllisesti. Uskon kuitenkin, että nykyään piilolinssien laatu on ihan omaa luokkaansa verrattuna aikaan esimerkiksi kymmenen vuotta sitten. Kehitys menee eteenpäin myös tässä asiassa. 🙂

   Itse olen miettinyt leikkausta monet kerrat. Ainut ongelma on se, että näköni on heitellyt jatkuvasti. Vaikka lähenen jo ikää jolloin sen tulisi tasaantua – silti joka kerta, kun se tarkistetaan tapahtuu muutosta suuntaan tai toiseen. Myös hajataittoa on tullut jatkuvasti lisää. Siispä leikkaus ei tule ehkä kohdallani ihan vielä kuuloon… Ehkä jossain kohtaa tulevaisuudessa? Ainakin toivon mukaan.

   Näkökyvyllä on kyllä suuri merkitys ja olisi mahtavaa jos se joskus vielä olisi täydellinen ilman mitään korjauksia. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *