On my way
On my way

Terveyden merkitys

Kirjoitan blogiini harvoin flunssista, päänsärystä, vatsakivuista tai muustakaan pienestä sairastelusta. Pidän edellä mainittuja sellaisina normaaleina oikkuina, joista jokainen tervekin ihminen kärsii satunnaisesti. Tässä maailmassa on nimittäin muutama ihminen, joilla on niitä oikeita sairauksia joten pienestä valittaminen on niin sanotusti aika turhaa.

Nyt on kuitenkin pakko avautua. Syy siihen, että blogissani on viimeisen kuukauden tai oikeastaan viimeisen puolivuotisen aikana nähty valitettavan vähän mitään treeniaiheista, johtuu yksinkertaisesti siitä, että olen sairastellut enemmän kuin moneen vuoteen. Syksyllä minulla oli joku mykoplasman tyylinen oikku kehossani ja lämpöily, sekä yleiskunnon heikentyminen kesti yhteensä viisi viikkoa kunnes lähti 5 päivän antibioottikuurilla -siis toistaiseksi. Pari kuukautta sainkin nauttia terveestä elämästä ja opetella treenaamista uudestaan, kunnes tammikuun lopulla sairastuin ja samalla tiellä ollaan edelleen. Oliko minulla yksi viikko tuossa helmikuun alussa, kun tunsin itseni terveeksi ja sitten se kunto taas romahti? Tällä hetkellä meneillään on 15 päivän antibioottikuuri, joka oletettavasti ei tehoa, koska viikko kuuria on nyt syöty ja alkuviikosta kunto on taas huonontunut.

IMG_7579

Kaikki arvot ovat kohdillaan, eli mitään järkeen käypää selitystä kehostani ei löydy. Lääkäri oli kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että tämä mykoplasman tyylinen (ilmeisesti kyseinen bakteeri on aika vaikea todentaa selvästi ja vaikka tulos näyttäisi negaa, ei se välttämättä ole negatiivinen) oikku jyllää kehossani ja kyse on samasta basillista, joka minulla oli viime syksynä. Se, että sain siihen vaan viiden päivän kuurin auttoi kyntämään sen pois hetkellisesti, mutta kehooni se jäi edelleen muhimaan.

Pitkään olen jaksanut olla optimistinen mutta nyt on kyllä vähän jo fiilis, että voisiko tämä nyt jo oikeasti vaan lähteä!? Pahinta on se, että yhtenä hetkenä olo on todella hyvä ja toisena se on taas ihan kaikkea muuta. Kehoni lämpöilee alituiseen ja keuhkoissa tuntuu kutinan kaltaisia tuntemuksia. Lisäksi ehkä se kaikista ikävin seikka on tämä antibioottien popsiminen. En ole vuosiin syönyt antibiootteja kuten viimeisen puolivuotisen aikana ja en halua edes kuvitella mihin kuntoon vatsani menee tämän seurauksena. Lohduttavatko vahvat probiootitkaan tässä tilanteessa? Ei välttämättä.

IMG_7584

Tiedän, että teksti kuulostaa nyt aikamoiselta valitusvirreltä mutta pakko sanoa, että kyllä sen terveen kehon merkityksen ja arvon huomaa vasta sairastuessa. Vaikka en ole vakavasti sairas, olen kuitenkin sairas siinä mielessä, että en voi elää normaalia elämää ja todennäköisesti en voi tehdä sitä vielä moneen viikkoon. Mistään urheilun tuomasta endorfiiniryöpystä uskallan tuskin edes haaveilla. Kehoni on heikossa ja voimattomassa kunnossa.

Eli tässä tosiaan syy siihen, että blogissani ei ole hetkeen ollut mitään treenimotivaatio-juttuja. Toivottavasti saisin pikapuoliin oikeanlaisen kuurin päälle, joka tuhoaisi tuon kehossani jylläävän basillin lopullisesti. Purkkivitamiineja vedän tällä hetkellä pilleritolkulla ja muutenkin syön todella terveellisesti.  Lepään kaiket illat ja en tee mitään kehoa rasittavaa. Kaikki edellytykset parantumiselle olisivat jos kyseessä olisi ns. normiflunssa. Tähän ei vaan näemmä päde kuin tarpeeksi pitkä ja stydi antibiootti, joka seuraava toivon mukaan on se oikea…

Olen myös hyvin hukassa kehoni kanssa, en nimittäin oikein osaa lukea sen viestejä. Jos olo on hyvä -ei se hetken päästä sitä enää olekaan? Saatan olla innoissani hyvästä moodista, joka sitten hetkessä onkin taas tipotiessään. Merkillistä ja hämmentävää.

Ovatko muut sairastelleet tänä talvena? Kokemusta tällaisista pitkän sitkeistä taudeista? Ehkä juuri mykoplasmasta? Nyt olisi muutama vertaistuki kommentti paikallaan. 😀 

Kommentit (29)

 1. Lea

  Ootko miettinyt et etkai sä ole luulosairas? Älä nyt ota pahalla..

  • On my way

   Kumpa olisinkin. Kuumemittari vaan kertoo toista. 🙁

 2. Heta

  Voi ei, otan osaa! Oon käynyt saman ruljanssin läpi kaksi talvea taaksepäin. Ylirasitustilan seurauksena iski meikäläiseenkin myko, jota ei tietenkään heti kyseiseksi basilliksi tunnistettu. Saikuttelin itse useamman kuukauden, mutta homma alkoi helpottaa heti kun söin (kolmannen, ikävä kyllä) oikean antibioottikuurin. Minullakin auttoi vasta pitkä ”hevoskuuri”, muistaakseni 14 päivää ja melko vahvoja biootteja. Lisäksi käsittääkseni mykoplasmaan saattaa tehota (jotkut muunnokset resistenssejä?) vain kaksi eri antibioottia. Muistatko merkkiä jota syöt nyt?
  Mullakin kärsi vatsa totta kai kyseisestä ruljanssista, mutta sen masun kuntoonhoitaminen on pieni vaiva muutenkin herkkävatsaiselle. Älä murehdi!

  Hurjasti tsemppiä kaunokainen, kyllä se siitä vielä helpottaa! Nyt vain roppakaupalla vitskuja ja maitohappobakteereja sekä valtavat satsit ruokaa koneeseen. Itseltä myko vei ruokahalun, mutta kalorit ovat avainasemassa parantumiseen.

  @atehi

  • On my way

   Nojoo. 🙁 Kolme antibioottia kuulostaa aika hurjalta, toivottavasti itselläni tämä nyt auttaisi. Vielä viikko armonaikaa… Syön Doxitinia ja tosiaan kaksi pilleriä päivässä 15 päivän ajan. Vatsassa ei tunnu vielä mitään ihmeellistä, mutta jälkikäteenhän ne oireet tietysti sitten tulevat. Siitä en jaksa murehtia kunhan nyt vaan yleiskunto paranisi ja jatkuva lämpöily loppuisi.

   Kiitos sinulle tsempeistä! Ruokahalut eivät ole kadonneet, joten ruokaa kyllä pyrin syömään mahdollisimman paljon ja laadukasta sellaista. 🙂

  • Heta

   Jos en aivan väärin muista, niin Doxitonin auttoi meikälläkin! Inhottava pöpö, mutta kyllä se vielä ohi menee! 🙂

  • On my way

   Valitettavasti ensimmäinen viikko syöty ja nämä oireet silti saapuivat. Siksi hieman epäilyttää mahtaako todella toimia… Toivotaan parasta! 🙂

 3. olivia

  Paljon sulla on ollut lämpöä? Nukutko tarpeeksi? 🙂

  • On my way

   Lämpöä on ollut sellaiset 37,3-37,5, normilämpö 36,2 suunnilleen. Ja unta on vedetty tässä palloon vaikka kuinka, 8-9 tuntia yössä. Viime viikolla olin sairaslomalla neljä päivää ja nukuin hurjasti enemmän.

 4. Anni

  Oletko miettinyt psyykkisten tekijöiden vaikutusta? Aina ei ymmärräkään, miten suuri vaikutus niillä on ihan koko ihmiskeholle. Jos sinulla on ollut vaikea syksy (mikä on ehkä välittynyt blogin kautta), voi hyvinkin olla, että vastustuskyky on jo senkin takia hyvin heikko. Itselläni oli monta vuotta todella pahat vatsavaivat, jotka eivät parantuneet millään lääketieteellisellä konstilla. Vasta kun ”päätin kokonaan irti” tietynlaisesta ruuasta stressaamisesta, loppuivat pikkuhiljaa vatsaoireetkin. Stressaaminen oli siis peräisin anorkesiavuosilta, vaikka olenkin ollut normaalipainoinen ja kaiken muun mittapuun mukaan täysin terve jo vuosia.

  En todellakaan halua vähätellä lääkkeiden yms. merkitystä, enkä keksi tai tiedä ratkaisua, miten näitä sairasteluja voisi helpottaa, jos ne ovat osittain psyykkisten tekijöiden vaikutusta. Tämä on vain hyvä puoli tiedostaa 🙂

  Mukavaa kevät-talven jatkoa!

  • Anni

   *päästin kokonaan irti

  • On my way

   Tottakai tiedän, että psyykkisillä tekijöilläkin on vaikutusta. Esimerkiksi suru, stressi, kiire ja menetykset elämässä luonnollisestikin sairastuttavat ja aiheuttavat ihmiselle yleiskunnon laskua. Kun vastustuskyky heikkenee, myös bakteerit tarttuvat helpommin.

   Sitä on tosiaan vaikea arvioida mistä nämä tartunnat tulevat, onko kyse ihan vaan selitettävillä seikoilla, vai yksinkertaisesti huonolla tuurilla, influenssakaudella (suurinosa töissä ja läheisistäni on ollut sairaana)? Yksi antibiootti syksyllä, tottakai parin kuukauden päästä resistenssi on heikompi kuin aikaisemmin. Ja siihen tietysti vaikka stressiä tai kiirettä, you never know. Ei auta kuin vaan olla kärsivällinen. Nyt on otettu uudet testit ja odotellaan huomenna lääkärin soittoa. Ehkä jotain selviää -tai sitten ei.

   Itse en tahtoisi syödä antibiootteja, en todellakaan mutta nyt ei auta. Syön vaikka sata kuuria jotta pöpö talttuu. 😀

 5. Mari

  Mulla oli tossa joulukuussa keuhkokuume, ja mykoplasman aiheutama.
  Voin sanoa, että olin kyllä aika järkyttynyt kun olo oli niin huono ja kuumeinen ja yskäinen. En ole siis moniiin vuosiin ollut kuumeessa, korkeintaan pikku flunssaa. Olin ihan ihmeissäni, kun tauti kaatoi ihan sänkyyn. No, sain siihen sitten 10 vrk antibiootin, joka onneksi tepsi!
  Paranemisiin!

  • On my way

   Eikä. 🙁 Tuota keuhkokuumetta olen pelännyt… Onneksi olet tervehtynyt ja kuuri auttoi! Joskus niistä antibiooteistakin on hyötyä vaikka niitä ei mieluusti syökään…

 6. Noora

  Nyt aloe veraa ja probiootteja sisäisesti hoitamaan vatsaa tai ainakin ehkäisemään pahimmilta antibioottien tuhoilta. Ja ruokavalioon paljon valkosipulia joka on luonnon oma antibiootti.
  Tiedätkin että maitotuotteet voivat altistaa kehoa pysymään jatkuvassa tulehdustilassa mutta tiesitkö että myös soija lisää riskiä tilehduksiin?

  Lämpimiä ajatuksia sinne!

  • On my way

   Jees. 🙂 Valkosipulia ei voi oikein syödä, kun joutuu olemaan päivisin töissä… 😉

   En syö maitotuotteita. Ja soijaa hyvin, hyvin vähän. Välillä kahvimaidossa tai vastaavasti jossain jogussa. Muuten boikotoin molempia juurikin noiden syiden vuoksi.

   Ja kiitos paljon!! Eiköhän tämä tästä! :))

  • Noora

   Forever living productsilla ja joistain luontaistuotekaupoista löytyy valkosipulikapseleita, joissa on ihan sitä itteään eikä jää henki haisemaan 😉

 7. Moona

  Mulla on hyvin samanlaisia fiiliksiä. En ole kylläkään ”somaattisesti” sairas, vaan kaikki oireilu johtuu psyykkisistä tekijöistä. Mutta mietin ihan samoja juttuja, että viimeksi olen kunnolla jaksanut treenata ehkä elokuussa. Tällä hetkellä olen iloinen jos jaksan käydä muutaman kerran viikossa treeneissä. Kävely ja rappusten nousukin tuntuu huonona päivänä raskaalta. Sitten voi taas olla muutama ihan hyvä päivä, ja sitten taas sama alamäki… Turhauttaa, kun ei tiedä kuinka kauan tätä jatkuu. Haluaisin itseni vaan energiseen kuntoon, että pelkkä arki ei tuntuisi niin raskaalta. Ja mikä hulluinta, mieli on ihan ok, kaikki tuntuu vaan kropassa tuhatkertaisesti. Ja mä olen myös todella hukassa kroppani antamien merkkien lukemisessa, miten vointi voi heitellä tuntienkin sisällä täysin! Sitä kyseenalaistaa sen, pitäisikö yrittää vaan väkisin tehdä asioita, vai levätä. Kun se lepääminen ei auta kuitenkaan! Turhauttavaa. Ehkä olen sentään hitusen saanut kärsivällisyyttä lisää 🙂 Tsemppiä ja voimia sinulle! Toivottavasti olosi kohentuu pian! 🙂

  • On my way

   Hei,

   Nyt sellainen korjaus, että mun kuumeilu ja tämä basilli ei ole psyykkistä. Toki osittain yleiskuntoni on varmaan heikentynyt nimenomaan viime kuukausien tapahtumien vuoksi, mutta myös sen syksyn antibiootin takia… Minulla on ihan ”normaaleja” flunssan oireita, lämpöä, kurkkukipua ja yskää. Kehoni on heikko koska en ole treenannut hetkiin. Ihan samalla tavalla mä sairastan kuin kuka tahansa muu duunissa, mutta itselläni tämä nyt vaan on pitkäkestoisempaa bakteerin vuoksi.

   Sinun tilanteesi kuulostaa hieman masennukselta. Jos tiedostat noin selvästi, että oireet ovat psyykkisiä niin mietin, tarvisitko apua? En ole itse ollut koskaan masentunut kuin muutaman päivän ajan, joten en ole ihan varma mutta jollain tapaa tuli sellainen fiilis ”sairaskertomuksestasi”. Voi myös olla, että tilanteesi kohenee ja tuo menee ohitse. Paljon tsemppiä sinnekin, samaa toivon sinulle! <3

  • Moona

   Joo en mitenkään ajatellut, että sun tilanne olisi psyykkistä, mutta jännittävää miten erilaiset sairaudet voi aiheuttaa samanlaisia oireita, ja vaikka mun oireet onkin eri asioista peräisin, osaan vähän samaistua sun sairastamiseen ja oireisiin 🙂 Pointtina oli, että pitkä sairastaminen vaatii aina paaljoon kärsivällisyyttä, oli sen aiheuttaja mikä tahansa, ja todella hyvä että sun pöpöä tutkitaan tarkasti ja saat hoitoa! Ärsyttävää tuollainen pitkittynyt sairastaminen. Kaikkea hyvää kevääseen 🙂

  • On my way

   Joo, totta. Ymmärsin ehkä hieman väärin mitä tarkoitit kommentin alulla. Tässä muutama nyt vihjannut johonkin pääkopan ongelmiin niin sen vuoksi lähinnä alkoi ihmetyttämään, että miten ihmeessä se käännetään tuohon suuntaan. 😀 Flunssa ei tarkoita psyykkisiä ongelmia, vaikka huonontuneen vastustuskyvyn taustalla voisikin osittain olla elämänmuutokset.

   Vaatii todellakin. Tuntuu hurjalta ajatella kuinka joillain on esimerkiksi kroonisia sairauksia, jotka eivät koskaan parane. Mutta kaippa sitä asioiden kanssa vaan oppii elämään. Itsellänikin on jo hieman parempi olo ja mieli, toivotaan, että huominen on tätä päivää parempi ja paraneminen lähtisi käyntiin kunnolla. Kaikkea hyvää sinunkin kevääseen ja paranemisia vointiisi! :))

 8. Henna

  Kohtalontoveri! Siis mulla ihan sama juttu syksystä asti. Luulin jo, että oisin parantunut, mutta tänään taas 37,3 lämpöä. Aattelin jo et mikähän kuolemansairaus mullakin on, mutta en ole näköjään ainoo. (Jee) Tosi inhottavaa just kun ei pääse urheilemaan, ja sitte koko ajan on sen takia väsynyt ja se johtaa aikaansaamattomuuteen, ni alkaa pikkuhiljaa riittää ku iteki tykkään olla aktiivinen! 😀

  • On my way

   Ai sinulla ollut noin pitkään taukoamatta? Itse olin kuitenkin terve marras-joulukuun (oujee!!) ja vähän tammikuun alusta eli ei nyt ihan koko aika ole onneksi mennyt sairastessa. Todellakin, aktiiviselle ihmiselle tällainen lepomeininki on niin tuskaa… Onneksi mulla on tämä blogi, joten kotona on aina tekemistä. 🙂

   Tsemppiä sinne parantumiseen, eiköhän tämä tästä molemmilla…

 9. nina

  Ymmärrän niin hyvin sua. Itse oon sairastellut nyt PUOLI vuotta. Taustalla on allerginen nuha, psori ja nivelpsori. Eli taakkaa jo tarpeeksi :/ Kaikki alkoi ab kuurista jonka vedin viisurin poiston jälkeen. Kroppa meni rikki ja sairastuin antibioottiripuliin, clostridium difficileen, johon tarvittiin vahva häätökuuri. (3kk veriripuli cdiffin takia oli jotain ihan kamalaa :/) Olin kolme viikkoa terve, yritin aloittaa treenejä.. ja kipeeks taas. Lämpöilen viidettä viikkoa. Normilämpö mullakin n.36 astetta ja nyt ollu kans tuota 37,3-37,6 ja todellakin huomaa olossa. Pää on sumuinen, väsyttää. Lisäksi iski poskiontelotulehdus, joka pitkittyi (punkteerattiin kolme kertaa mädät ulos).. siihen vedin ab kuurin, joka on ISO riski clostridium difficilen jälkeen. Ja jep, sieltähän se ripuli taas tuli. pitää taas ravata testeissä ettei ole cdiffi. Nyt poskiontelotulehduksesta koitetaan päästä eroon kortisonikuurilla. Eikä siinä vielä kaikki. Sain alkuviikosta astmadiagnoosinkin :’D IHAN PASKA OLO. Opinnot laahaa. Masentaa. Tiedän että asiat voisi olla huonomminkin.. mutta silti. Haluan vain olla terve.

  Suosittelen muuten ostamaan apteekista precosa valmistetta. Se suojaa vatsa ab kuurin aikana. Yksi tabletti aamuin illoin. Lisäks tietty maitohappobakteereita. jos tulee kysymyksiä mieleen tai kaipaat enemmän vertaistukea niin saa nakata sähköpostilla. Jaksamisia sinne <3 Ei tää voi ikuisesti kestää.

  • On my way

   Huhhuh, oletpas joutunut paljon kestämään!! Tuli itselle ehdottomasti olo, että oma tauti kovin pientä. Toisaalta tauti kuin tauti, pahinta on varmasti se ettei asioille voi itse tehdä oikein mitään. Ei muuta kuin odotella parempaa vointia ja ravata lääkärissä.

   Olen kuullut kyseisestä tabletista mutta miettinyt mahtaako toimia? Syön nyt Luontaistukun probiootteja ja entsyymejä. Ovat auttaneet tähän mennessä ainakin aika hyvin. 🙂 Kyseiset probiootit ovat myös tavallista vahvempia eli ei niitä ihan perus apteekin edullisimpia Gefiluksia…

   Tsemppiä kovasti nyt paranemiseen!! Toivottavasti tauti tajuaa helpottaa pian ja sinäkin pääsisit vihdoin terveeksi.

  • nina

   Precosan aktiivinen aine on eräs hiiva, joka ei kuole antibiootista (tästä on tutkimuksiakin tehtynä). Antibiootit kun tuppaavat tappamaan maitohappobakteerit :/ Eli suosittelen todellakin nappaamaan purkin tai kaksi apteekista. Jos on yksityinen vakuutus niin precosan saa reseptillekin, jolloin tulee hieman halvemmaksi. Lisäksi sain lääkäriltäni ”vinkin”, että jatkossa vain kapeakirjoisia antibiootteja, jotta suoliston kaikki bakteerit eivät tuhoutuisi. Kuulemma esim Kefexin on täyttä myrkkyä suolelle.. Ja sellainenkin kuuri oli mahtunut viime vuoden puolelle.

   Piti vielä sanoa, että kyllä ottaa kupoliin kun on sairaana ja joku ehdottaa että no onkos sulla stressiä 😀 Tietty on, kun on kipeä ja muistaa jatkuvasti miltä tuntui olla terve?!??!?!

 10. Eikku

  Lämpimästi suosittelen vastustuskyvyn kohottamiseen ja ylläpitoon Vivomixx -nimistä probioottia, jota mm. Kaisa Jaakkolakin (Hormonitasapainon kirjoittaja) suosittelee. Sillä on saatu ihmeitä aikaan :). Sitä saa mm. Yliopiston apteekista. Suht arvokasta, mutta täysin hintansa arvoista!

 11. Laura

  Moikka Jutta,

  Minulla herkkä vatsa ja maitotuotteet, sekä gluteeni aiheuttaa vatsavaivoja. Kaikki lähtöisin joskus juuri antibioottikuureista, jotka vaikuttivat hyvään bakteerikantaan. Sen jälkeen ravintoneuvoja Annika Havaste neuvoi minua aina tulevaisuudessa käyttämään ab-kuurien aikana precosaa. Siis vahvojen maitohappobakteerien lisäksi, koska se nimenomaan auttaa bakteerikannan pysymistä mahdollisimman normaalina ab-kuurien aikana. Se on sellainen hyvälaatuinen hiiva, mutta ei siis korvaa maitohappobakteereja, vaan tarvitaan molemmat. Ajattelin vain vinkata, kun tiedän että sinäkin olet vatsavaivoista kärsinyt. Tsemppiä paranemiseen! 🙂

 12. S

  Moikka!

  Pari viikkoa myöhässä lueskelen postauksia, mutta parempi kai myöhää kun ei millokaa! 😉

  Olin kärsiny samoista oireista jo pari vuotta. Loppuajasta väsymys oli järkyttävää ja yleiskunto laskenu varmaa vanhuksen tasolle (viimesen vuoden aikana syöny 7 abkuuria millo mihiki tautii joten oma vastustuskyky oli olematon ja vatsa ei pitäny mitää ruokaa enää sisällä.), kunnes vihdoin viime syksynä päätin mennä Terveystaloo korva-,nenä-, nieluerikoislääkärille, joka laitto samantie lähetteen nielu- ja kitarisojen poistoo. Eipä oo sen jälkee ollu minkäänlaisia tauteja, vaikka kotona muut on sairastellu ni ei oo tarttunu!

  Energistä kevättä!

  • On my way

   Oivoi. 🙁 Kävin itsekin äsken salilla ja pakko sanoa, että surkea on kuntoni tätä nykyä. Jaksaminen on ihan eri luokkaa kuin ennen tätä veemäistä bakteeria.

   Minulta on leikattu kitarisat lapsena, koska kärsin silloin jatkuvista korvatulehduskierteistä. En sitten tiedä, voivatko nuo kasvaa takaisin ja alkaa uudestaan oireilemaan? Kukaan lääkäri ei asiasta maininnut mutta en sitten tiedä tekevätkö lääkärit sitä tahallaan ettei laiteta kalliisiin leikkauksiin ennen kuin on oikeasti PAKKO. Vaikkakin yksityisellä kävin mutta luulisi silti, että mainitsisivat jos näin olisi? Pitää seurailla tilannetta. Kiva kuulla, että siellä on taudit taltutettu jo pidemmäksi aikaa! On kyllä raskasta sairastella pitkään.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *