On my way
On my way

Terveelliset leivontamausteet x 5

Kun eilen illalla pohdiskelin, mitä leipoisin pitkästä aikaa tuli mieleeni postausidea mausteista, joita käytän makeassa leivonnassa. Kuten tiedätte, keittiössäni syntyy aika paljon niitä terveellisempiä reseptejä, joihin ei ole lisätty valkoista sokeria. Käytän todella paljon mausteita ja oikeastaan kovin vähän itse sokeria. Jos sokeria käytän, sen lisään aina joko kookossokerin, agaven tai suomalaisen hunajan muodossa. Useimmiten haen kuitenkin makua leivonnaisiin ihan muualta kuin pelkän makeuttamisen kautta. Olemassa on nimittäin toinen toistaan huikeampia luomu mausteita, joita käyttämällä leivontaan saa aivan ihania makuvivahteita! Myös erilaiset maustetut herat ovat mitä parhaimpia terveellisten herkkujen maustajia.

Mielestäni sokeri on yliarvostettua. Kun makuaisti tottuu vähempään makeuteen, jo yhtään makeampi sokeriherkku maistuu turhankin makealta. Välillä mietin reseptejä kehitellessäni, että miltähän nämä maistuvat muiden suussa? Toiset, kun ovat tottuneet käyttämään ehkä enemmän sokeria, jolloin leivonnaisen maku saattaa olla jonkun mielestä jopa mauton – eli se stereotypinen ”terveysherkku”. Suosittelen kuitenkin oikeastaan jokaiselle sitä, että opeteltaisiin vähentämään sokerin käyttöä. Kun opettelee pois tuosta tavasta ja maistelee enemmän luonnollisia makuja, oppii aidosti maistamaan maut ja yhtäkkiä sitä sokeria ei enää samalla tapaa kaipaakaan. Ja nimenomaan se, kun markkinoilla on vieläpä tarjolla toinen toistaan herkullisempia mausteita! Jos kurkistaa vaikka Ruohonjuuressa heidän maustehyllylleen, sieltä löytyy vaikka ja mitä.

Mitkä ovat sitten ne eniten käyttämäni mausteet, joita suosittelen jokaista leivonnasta kiinnostunutta kotiinsa hankkimaan? Keräsin teille viisi suosikkiani, joita pidän aina kaapissa saatavilla. Näiden mausteiden avulla terveellinen leivonta on todella helppoa ja saat herkkuihin oikeasti aivan ihania makuja.

Aito kaneli

Ehkä suosituin keittiössä käyttämäni mauste on kaneli. Rakastan sen aromaattista tuoksua sekä makua. Kaneli sopii aivan ihanasti kaikenlaisiin makeisiin, joista nyt muutamana mainittakoon kaikki omenapohjaiset tuorepuurot ja leivonnaiset sekä banaanipannarit. Itse tykkään suosia luomu kanelia, sillä sen maku on mielestäni vahvempi ja miellyttävämpi kuin tavallisen maustekanelin. Luomu Aito kanelissa (ainakin Urtekramin) on myös matala kumariinipitoisuus, jonka vuoksi kanelia voi käyttää huolettomammin. Jossain kohtaahan nimittäin kiisteltiin paljon siitä, onko kaneli edes terveellistä sen sisältämän kumariinin vuoksi. Aidossa kanelissa tuota on tosiaan todella vähän, jonka vuoksi mausteen kohtuu käyttöä ei tarvitse pelätä.

Raakalakritsijauhe

Toiseksi yleisin käyttämäni mauste on ehdottomasti lakritsijauhe. Se löytyykin oikeastaan lähes jokaisesta terveellisestä herkkureseptistäni, sillä olen todellinen lakritsihullu. Varsinkin suklaaleivonnaiset, ne banaanipannarit ja erilaiset vanukkaat kaipaavat kaverikseen lakritsia – nam. Käytän *Urtekramin luomu raakalakritsijauhetta, joka on todella hienojakoista ja maultaan vahvasti lakritsainen. Lakritsijauhe pitää sisällään glykyrritsiiniä, joka on muuten monta kertaa makeampaa kuin valkoinen sokeri. Siksipä lakritsijauhe on myös erinomainen makeuttaja leivonnaisissa, eikä sitä tarvitse ripauttaa sekaan kuin todella pienoinen määrä. Jos kuitenkin kärsit korkeasta verenpaineesta, käyttö kannattaa minimoida. Muutenhan lakritsijauheen käytöstä ei ole mitään haittaa.

Raakalakritsirouhe

Hieman tuoreempi tuttavuus itselleni on *Urtekramin raakalakritsirouhe, joka on nimensä mukaisesti rouhittua lakritsia ja koostumukseltaan rouhemaista. Tämä on mieletön lisä esimerkiksi pannareiden, raakajäätelön tai suklaavanukkaan päälle. Rouhe toimii erinomaisesti koristeluun mutta myös tietenkin ihan aineosaksikin näin halutessaan. Vaikka maku jauhemaisen kanssa on hyvin samankaltainen, antaa tuo hieman erilainen koostumus uusia käyttömahdollisuuksia. Tässä puhutaan nyt ehkä enemmän nimenomaan siitä visuaalisuudesta. Rouhemainen lakritsi on kivempi ripotella herkkujen päälle kuin jauhemainen sillä se vaan näyttää kauniimmalta.

Vaniljauute

Tämä on yksi pitkäaikaisimmista maustesuosikeistani! Vaniljaa on toki tullut käytettyä välillä myös jauheen muodossa mutta tällä hetkellä kotoani löytyy tuo tuttu ja turvallinen nestemäinen Reilun Kaupan uute. Tätä käytän oikeastaan kaikessa, niin leivonnaisissa kuin erilaisissa jälkiruoissa. Uute on myös kovin vahvaa, jonka vuoksi sitä tarvitsee käyttää kuin vaan muutama hassu tippa. Arvannette myös, että purkki on hyvin riittoisa. Tämäkin mauste on oikeastaan sellainen, että kun sen kerran ostaa kotiin, sillä pärjää todella pitkään. Vanilja tuo pehmeyttä makeisiin leivonnaisiin ja sen avulla voi helposti korvata sokerin käyttöä leivonnaisissa.

Maustetut herat

Olen heraproteiinin suhteen aika tarkka. Kokemukset useammista heroista ovat olleet negatiivisia, kunnes löysin FASTin 100 % natural proteiini + tuotteet. Olen kirjoitellut noista aikaisemminkin blogissani ja edelleen tuotteet ovat käytössä. Pidän siitä, että nämä herat ovat raaka-aineiltaan luonnollisempia ja esimerkiksi suklaan makuisessa herassa on käytetty raakakaakaota ja lakritsiherassa puolestaan lakritsijauhetta. Molemmat on makeutettu stevialla, joka sopii makeutusaineista parhaiten itselleni. Kyseisissä herajauheissa on myös aidosti makua, eli ne eivät maistu makeutusaineille ja keinotekoiselle, vaan aidosti sille mille kuuluukin. Tässä siis syy, jonka vuoksi suosin näitä kahta tuotetta huomattavan usein myös leivonnassa. Esimerkiksi muffinssit saavat potkua suklaaherasta ja pannarit puolestaan lakuherasta. Jos taas päätän tehdä suklaapannareita, laitan taikinaan niin suklaan makuista heraa kuin raakakaakaotakin, joiden avulla maksimoin suklaan maun. Todella monikäyttöiset tuotteet ja ehdottoman riittoisat! Yleensä leivonnassa ruokalusikallinen tai puoli desilitraa heraa riittää tuomaan toivotun maun.

Jokainen mainitsemani purkki löytyy luontaistuotekaupoista, kuten esimerkiksi sieltä Ruohonjuuresta. Useampia näistä saa aivan varmasti myös verkkokaupoista, joten jos kiinnostus heräsi, kannattaa hieman Googlailla. Toivottavasti tästä oli ylipäänsä apua niille, jotka ovat joskus täällä käyttämieni mausteiden perään kyselleet. 🙂

Jos teillä on muuten suositella jotain ihania mausteita, joita käytätte terveellisemmässä leivonnassa niin vinkatkaahan ihmeessä! Itse, kun rakastan leivontaa otan kaikki hyödylliset vinkit mielelläni vastaan. 🙂

*Saatu blogin kautta testiin

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *