Terveellinen Nutella (GL, M, RAW)

Jälleen olisi perjantai, mikä tarkoittaa varmasti monelle arjesta irtautumista sekä ruokailujen suhteen edes pientä herkuttelua. Ilolla jaankin teille tänään reseptin, jota kenties innostutte kokeilemaan sikäli mikäli Nutella on yhtään makuunne. Idea tähän kyseiseen reseptiin lähti ajatuksen tasolla liikkeelle tällä viikolla, kun mietiskelin, mitä muuta hyvää voisin riisikakkujen päälle laittaa kuin maapähkinävoita. Perinteiset suolaiset lisukkeet laitan mieluiten kauraleivän päälle, jonka vuoksi kaipasinkin maapähkinävoille jotain terveellistä mutta enemmän makeaan taittavaa vaihtoehtoa. Siitä se idea sitten lähtikin ja lopulta keittiössäni syntyi sen perinteisen Nutellan korvike – terveellinen, herkullinen ja suklainen levite, joka toimii muuten aivan mielettömän hyvin riisikakkujen sekä mansikoiden kanssa!

Olin nuorempana todellinen Nutellan ystävä ja voitelin sillä jenkkityyliin vaaleita ranskanleipiä. Edelleen välillä brunsseilla syön Nutellaa ja satunnaisesti ostan sitä purnukan kotiinkin. Tuo levite on yksinkertaisesti niin taivaallista, vaikkakaan ei mitään kovin terveellistä. Terveellinen versio Nutellasta syntyy aika vähin aineosin ja siitä saa muuten hyvinkin lähelle Nutellan makuista, ellei jopa parempaakin! Toki sokerittomuus vaikuttaa siinä mielessä, ettei Nutella ole yhtä makeaa kuin se aito mutta halutessaan reseptiin voi tosiaan lisätä terveellisempää makeutusta. Itsehän pidän niin kovin suklaan mausta, että makeutta en oikeastaan edes juurikaan kaipaa. Nykyään makuaistini on myöskin muuttunut, eli en ole enää niin perso makealle kuin olin aikaisemmin.

Postauksen resepti onkin siis aika minimaalisella makeutuksella toteutettu, joten jos olet makean perään niin lisää ihmeessä muutama lusikallinen enemmän hunajaa tai kookossokeria – vaahterasiirappi toimii myös hyvin! Hasselpähkinöistä haluan myöskin sanoa sen verran, että korvaa rouhe ihmeessä kokonaisilla pähkinöillä näin halutessasi. Itse en jostain syystä löytänyt kaupasta kokonaisia, jonka vuoksi turvauduin Rainbown valmiiseen rouheeseen.

TERVEELLINEN NUTELLA (GL, M)

  • 2,5 dl hasselpähkinärouhetta
  • 4,5 tl raakakaakaota 
  • 1 rkl hunaja tai muuta juoksevaa makeutusta
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 0,7 dl Alpron suklaan makuista soijajuomaa
  • 0,3 dl kookosöljyä (sulatettuna)

Sulatetaan kookosöljy vesihauteessa juoksevaksi. Liotetaan hasselpähkinöitä/hasselpähkinärouhetta (kumpaan päädytkään) vedessä noin tunnin verran. Kaadetaan pähkinät blenderiin ja lisätään joukkoon suklaajuoma sekä nestemäinen kookosöljy, jonka jälkeen hurautetaan seos mahdollisimman tasaiseksi ja ”rikkinäiseksi”. Seuraavaksi joukkoon kaadetaan raakakaakao, makeutus sekä suola. Blendaillaan muutama minuutti niin, että seos tasoittuu levitemäiseksi. Jos joukkoon lorahtaa liikaa nestettä niin lisää pähkinöitä ja samassa suhteessa raakakaakaota – tai puolestaan jos se on liian tahmeaa, kaada mukaan lisää nestettä. Jokaiselle meistä nutellan koostumus voi olla makuasia, jonka vuoksi tässä kannattaa tosiaan toteuttaa niitä omia makumieltymyksiään.

Tässä kohtaa levite onkin jo valmista tarjoiltavaksi – helppoa ja nopeaa! Jääkaappissa nutella muuttuu hieman kohmeiseksi mutta itse olen säilyttänyt sitä silti siellä. Vaikka resepti ei sisälläkään mitään pilaantuvaa, olen silti vähän huono säilömään mitään edes hieman nestemäistä huoneenlämmössä. Parasta Nutella on kuitenkin nimenomaan huoneenlämpöisenä, eli vähintään ennen tarjoilua kannattaa sen antaa ”sulaa” jokunen hetki ennen tarjolle asettamista.

Tarjoiluvinkkinä sanoisin, että levitä nutellaa maustamattomien riisikakkujen päälle ja siivuta vielä tuoreita mansikoita koristeeksi – niin taivaallista! Levite toimii loistavasti myös banaanipannukakkujen päällä, joten sitäkin kannattaa kokeilla.

Oikein ihanaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *