On my way
On my way

Terveellinen matcha

Koska jouluna tuli ruokailtua raskaanlaisesti – on viikon alku mennyt suhteellisen keveissä tunnelmissa. Vaikka en dieettejä kannatakaan, on silti tehnyt mieli ruokailla kevyemmin ja palautella kroppaa joulun turvotuksista. Salaatti ja vihersmoothie maistuivat eilen ihan super hyvältä!

Myös teen juonnin päätin aloittaa ihan uudenlaisella innolla. Kuten eilisessä postauksessa lupailin, vuonna 2017 tulen juomaan entistä enemmän vihreää teetä! Hyvän startin tälle lupaukselleni antoi siskon Japanin tuliainen – pussillinen matcha-jauhetta. Matchahan on itselleni kyllä jo entuudestaankin tuttu, mutta viimeisten kuukausien aikana kyseisen teen nauttiminen on jostain syystä jäänyt tyystin kahvin varjoon. Aika tehdä pieniä parannuksia.

MatchaMatcha

Uskoisin, että useampi teistäkin on kuullut matchan terveysvaikutuksista? Kyseessähän on tosiaan jopa superfoodiksikin tituleerattava teelaatu, joka on erityisen korkealaatuista ja terveellistä. Matcha on jalostettu vihreästä teestä, mutta on ehdottomasti laadukkaampaa kuin perinteinen vihreä tee. Sen sisältämät flavonoidi -ja antioksidanttimäärät ovat huikeat! Monihan suosii matchaa myös  aineenvaihdunnan tukemiseen, sillä sen sanotaan parantavan suoliston toimintaa.

Pelkkiä terveyshyötyjä tällä superteellä ei kuitenkaan ole, vaan voidaan puhua myös mieltä ja kehoa virkistävästä vaikutuksesta. Matcha sisältää kofeiinia – mutta ainakin omasta mielestäni piristää eri tavalla kuin kahvi. Virkistyminen on ikäänkuin tasaisempaa ja varsinaista kofeiinipiikkiä ei ilmene. Kyseinen teelaatu ei myöskään kuivata kroppaa, eli sitä samaa kahvin jälkeistä kuivumisefektiä ei synny.

Matcha

Vaikka henkilökohtaisesti pidän enemmän matchasta teenä – toimii esimerkiksi matcha-lattekin erinomaisesti! Molempien valmistaminen on hyvin helppoa. 1/2-1 tl matcha-jauhetta ja pari desilitraa nestettä. Latten voit tehdä kuumaan manteli -tai kaurajuomaan (tai miksei maitoonkin) ja teen puolestaan veteen. Teen sekoittamiseen kannattaa hankkia bambuvispilä ja latte hurauttaa vaikka blenderissä kuohkeaksi. Tärkeintä on, että jauhe sekoittuu juomaan kunnolla ja juot sen kokonaisuudessaan eikä kupin pohjalle jää lillumaan puruja. Yksi hyvä kikka välttää paakut on kaataa jauhe siivilän kautta kuumaan juomaan.

Perinteinen matchahan valmistuu huolellisella vispauksella, jolloin juoman pintaan saadaan pieni vaahto. Oma aikani ei moiseen valitettavasti riitä, joten tyydynkin teen suhteen usein vähän laimeampaan versioon ilman herkullista vaahtoa. Latte puolestaan vaatii ehdottomasti sen vaahdotuksen! Onneksi nykyään on tehokkaat blenderit.

Matcha

Tänäänkin päivä käynnistyi matchalla ja jätin itseasiassa uskaliaasti aamukahvini kokonaan keittämättä. Koska matcha sisältää kofeiinia – ei vieroitusoireita ilmene. Silti hieman jännitti tuleeko päänsärky vai mitä tapahtuu. Vielä ainakaan ei ole tapahtunut mitään. 🙂 Eipä olisi muuten huono idea jättää kahvi pikkuhiljaa pois ja siirtyä täysin matchan juomiseen! Tai ellei täysin – niin ainakin aamukahvin voisi korvata jatkossa tuolla ihanalla terveysteellä. ♥

Löytyykös täältä muita matchaan hurahtaneita? 🙂

PS. Matcha-jauhe sopii todella hyvin myös smoothieen – etenkin vihreään sellaiseen!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *