On my way
On my way

Teetä, kiitos!

Musta on pienen ajan kuluessa kuoriutunut esiin kunnon teesieppo! Ennen join teetä vain satunnaisesti, iltaisin ja oikeastaan vain talvisin. Nyt mun tämän vuoden paremman elämän prokkikseen on kuulunut kahvin juonnin vähentäminen pariin kuppiin per päivä ja tee onkin tullut hyvin kahvin korvikkeeksi. Joku blogini kommenttiboxissa heitti haasteen, että ”kahvi pois kymmeneksi päiväksi”. Ihan mielenkiintoinen idea mutta hyvin pelottava. 🙂 Pitäisi olla henkisesti kovin ”latautunut”, että kestäisi nuo vieroitusoireet ja oikeasti valmis luopumaan kahvista. Mielestäni ei ole mitään järkeä aloittaa sen juomista jälleen jos pitää tuon paussin, vaan samantein se sitten kokonaan pois. Itse pidän kahvia kuitenkin ehkä sen verran pienenä ”paheena”, että en ole täysin valmis siitä luopumaan. Kaiken lisäksi rakastan kahvia, sekä sen makua. Aina voi toki vähentää ja ehkä se sitten jää itsestään jossain vaiheessa pois?Teen juonnin lisääminen on toiminut hyvin kahvin juonnin vähentämisessä. Olen kokeillut erilaisia vihreän teen lajitelmia ja mun yksi suosikkini on vaniljan makuinen vihreä. 

Vihreässä teessä on runsaasti terveysvaikutuksia, mm.

– Sisältää paljon antioksidantteja, jotka ovat välttämättömiä elimistön puolustusjärjestelmälle.
– Sisältää teaniinia, joka rentouttaa.
– Sisältää flavonoideja, jotka ovat tärkeä terveyden ylläpitäjiä.
– Ei tule ns. kofeiinipiikkiä. Kahviin verrattuna teen piristävä vaikutus tulee
hitaammin ja kestää elimistössä pidempään.
– Sisältää paljon C- vitamiinia.
– Sisältää B1- vitamiinia, joka tukee elimistömme immuunijärjestelmää.
– Sisältää B2- vitamiinia, joka puolestaan vaikuttaa mm. silmien hyvinvointiin
ja alentaa kohonnutta verenpainetta.
– Sisältää E- vitamiinia, mikä hidastaa vanhenemista.
– Sisältää runsaasti kivennäisaineita.
– Sisältää aminohappoja, joita voidaan käyttää lääkkeenomaisesti 
sairauksien hoidossa.
– Vihreän teen flavonoidit estävät rasvan kertymistä kudoksiin, nopeuttavat
kalorien polttoa ja rasvan palamista energiaksi. Tämän vuoksi vihreää teetä
suositellaan myös laihduttajille.
– Vihreä tee puhdistaa elimistöä, vaatii 4-6 kuppia päivässä.
– Suojaa sydäntä ja verisuonia.
– Vihreän teen katekiineilla on myönteinen vaikutus elimistön
kolesterolitasapainoon.
– Vihreä tee ehkäisee syöpää. 


Aika ihmeellinen juoma!
Ja tuossa lienee vain murto- osa näistä terveysvaikutuksista.

Toinen tee, jota aina välillä lipitän, on Kamomillatee.
Sen rauhoittava vaikutus tehoaa ainakin muhun iltaisin ja saankin hyvin unen jos
juon tuota vaikka kupillisen.
Kamomillateen positiivisia vaikutuksia ovat mm.

– Rauhoittaa hermoja, vie pois stressiä ja tuo unta.
– Ehkäisee ja parantaa tulehduksia, kuten iho- ja ientulehduksia.
– Rauhoittaa ruoansulatuselimistön toimintaa.
– Auttaa kiputiloihin ja hermosärkyihin.
– Auttaa höyryhengitettynä flunssaan, nuhaan ja poskiontelontulehdukseen.
– Höyryhengittäessä se puhdistaa ja hoitaa ihoa.

Tässähän oli aika monta syytä tehostaa teen juomista! 
Itse aijon lisätä tuota vihreän juomista 4-6 kuppiin per päivä,
tuolla keinolla on helpompi vähentää kahvin juomista entisestään.
Muita teen juojia? 🙂

Kommentit (22)

 1. Anonymous

  Moikka! En oo ikinä ennen tykännyt teestä, mutta kun tutustuin luomutuotteisiin ja sitä kautta luomuteehen, niin aloin juomaan joka päivä! Suosittelen ehdottomasti, paaaaaaljon parempaa (ja tietysti puhtaampaa) kuin perus Liptonit. Esimerkiksi Pukka-merkillä on todella herkullisia makuja (vanilla-chai <3) mutta niitä myydään vain luontaistuotekaupoissa. Samalla merkillä taisi muuten olla myös hyvin virkistävää teetä, jos haluat kokeilla kahvin sijasta. Mutta kyllähän monet terveysasiantuntijat suosittelevat kahviakin, muutenkin maalaisjärki noissa jutuissa on oltava, eihän sitä voisi mitään pistää suuhunsa jos tottelisi kaikkia suosituksia 🙂 Kiitoksia hyvänmielenblogista!

  • Jutta

   Okej, pitääkin testata. Mielenkiintoista. 🙂

 2. Anonymous

  Maistappa Liptonin Vihreä tee citrusta, mukana greippiä ja oisko sitruunaa.. Oon ihan koukussa siihen, jotenkin ihanan fresh, mutta ei liian vihreätee:D Jotkut maistuu mun mielestä hammastahnalta..

  • Jutta

   Meillä on sitä duunissa ja join tänään pari kuppia, hyvää oli!

 3. M

  Suosittelen Nordqvistin Sole Rooibos -teetä esim. iltateeksi (kofeiiniton). Mielestäni paras rooibos, jota olen juonut – poikkiskin jäi koukkuun. Rooibos on mm. vahva antioksidantti ja sen voi juoda myös maidon kera. Tuossa Solessa on aromeina hunaja ja vanilja.

  • Jutta

   Kiitos vinkistä. 🙂

 4. Mirella

  Ihanaa kun valaisit mua, kiitos ! 🙂 Nyt alankin kuluttamaan vihreää teetä.

  • Jutta

   Hienoa, suosittelen!

 5. Anonymous

  käytätkö sokeria tai makeutusainetta teessä tai kahvissa? 🙂

  • Jutta

   Joskus käytin aina makeutusainetta mutta opettelin siitä pois, koska se ei ole terveellistä.
   Maistuu ihan hyvältä ilmankin. Maitoa tosin käytän ja välillä hunajaa.

 6. laura.

  Juon ite teetä joka ilta 🙂

  • Jutta

   Hyvä tapa!

 7. Susa

  Itse jätin kahvin pois jo kolme kk sitten, eikä yllättäen tullutkaan mitään vaikutuksia siitä 🙂 silloin kahvi maistui pahalta ja opettelin juomaan teetä. Vihreestä teestä ehdoton suosikkini on piparminttutee! ja iltaisin kofeiinittomat africa rooibos teet.

  Nyt olen taas ottanut aamukahvin tavaksi ja kahvi maistuu taas hyvälle 🙂

  Eihän kahvia kannata jättää pois, jos sitä tykkää juoda. Kahvilla on todettu olevan paljon myös terveyshyötyjä. Olikohan jopa jotain syöpää ehkäisevää vaikutusta.

  • Jutta

   Juu, en mä kahvista täysin halua luopua. Se ei kuitenkaan aiheuta tiettävästi mitään sairauksia tms. eli nautin aamukahvini mielihyvin. 🙂 Ja juu, onhan silläkin, onneksi! 😉

 8. Anonymous

  Näitä lehtijuttujahan kahvin ”terveysvaikutuksista” näkyy ihan säännöllisesti Suomen mediassa. Toisin on muualla, yllättäen kahvi ei olekaan niin terveellistä, että sitä juotaisiin samalla tyylillä suodatinkahvina kuin meillä. Suomessa juodaan kahvia tilastollisesti enemmän kuin missään muualla maailmassa. Ja pääsääntöisesti Pauligin kahvia. Median terveysjutut ovat kahvin tuottajien yhteiskuntasuhteista vastaavien markkinointikirjoituksia. Hmm.. se kymmennen päivän kahvitauko ei ole mikään ihanasta nautintoaineesta luopuminen. Vain ja ainoastaan 10 pvn, hyvin lyhyt tauko. Ymmärsin, että kommentti liittyi kofeiinitaukoon, ei kahvitaukoon. Onko ajatuksin 10 päivän tauosta mahdoton? Kofeiiniton Illy-kahvi esim. auttaa kyllä saamaan saman kahvinautinnon, mutta ilman sitä ainetta, johon olet koukussa. Anteeksi tämä pitkä saarna, mutta minäkin haluaisin herättää keskustelua tästä aiheesta ja kuulla ihmisten kokemuksia.

  • Jutta

   Niin, en tiennytkään tuollaisesta Illyn kahvista, jossa ei ole kofeiinia? Joku tuollainen vastaava kyllä tarvittaisiin, itse olen juonut kahvia jo useamman vuoden ja pelkään todella niitä vieroitusoireita. 😀 Toki tee auttaisi asiaan varmasti, pitää miettiä. Nostan hattua todellakin jokaiselle, joka pystyy tuollaiseen lakkoon!

 9. Mirella

  Haluisin viälä kysyä tuosta vanilja-teestä, maistuuko vaniljalle vai tuoksuuko vaan? Ostin eilen saman merkin persikka&passionia, eikä oikein maistu millekkään 🙁 Itse käytän hunajaa makeutusaineena.

  • Jutta

   Maistuu hitusen juu, mutta ei nyt kovinkaan paljoa. Se on ehkä enemmän semmoinen vivahde mutta tuleeko se sitten tuoksusta vai mistä. Mä kuitenkin tykkään. 🙂

 10. Mirella

  Haluisin viälä kysyä tuosta vanilja-teestä, maistuuko vaniljalle vai tuoksuuko vaan? Ostin eilen saman merkin persikka&passionia, eikä oikein maistu millekkään 🙁 Itse käytän hunajaa makeutusaineena.

  • Jutta

   No oikeastaan vaikea sanoa. 🙂 Kyllä siinä vaniljaa on mutta luulen kyseessä olevan ehkä ennemminkin tuoksu kuin varsinainen maku. En ole kyllä ollenkaan varma. Pitää ensi kerralla tunnustella. 🙂

 11. Juju

  Käy kurkistamassa irtoteen maailmaaa http://www.teekauppa.fi

  • Jutta

   Kiitos vinkistä! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *