On my way
On my way

Tätäkö on nykypäivän sosiaalinen media?

Olen jo pidempään halunnut avata blogissa ajatuksiani eräästä asiasta, nimittäin tämän päivän blogi- ja somemaailmasta, joka on etenkin viime aikoina herättänyt itsessäni hieman ristiriitaisia tuntemuksia. Kun aloitin bloggaamisen vuonna 2010, oli blogeja vain muutama hassu ja bloggaaminen ylipäänsä niin erilaista. Silloin blogitekstin kasaamiseen kuvineen meni ehkä puolisen tuntia, kun nykyään tekstieni tekemiseen menee kokonaisuudessa helposti ihan työpäivän verran. On tietysti ihan luonnollista, että blogimaailma muuttuu, sillä maailma kehittyy jatkuvasti. Muutos on monella tapaa ollut myös positiivinen, sillä se on mahdollistanut itselleni esimerkiksi työksi bloggaamisen. Nykyään blogiaan työksi kirjoittava ei ole enää mikään kummajainen, vaan me olemme toimittajien rinnalla yhtä päteviä mielipidevaikuttajia.

En nyt sinällään halua keskittyä siihen, mikä tässä kehityksessä voisi olla toisin vaan ennemminkin ottaa kantaa ilmiöön, jonka olen laittanut merkille niin blogeissa kuin yleisesti somemaailmassakin. Nykyään nimittäin tuntuu, että kävijämäärien nopea kasvattaminen ja blogin (tai Instagramtilin) esiin saaminen on yhä useamman tavoite, jolloin niin helposti unohdetaan se tärkein eli blogin sisältö ja lukijat. Instagramissa tätä on varmasti vielä enemmän ja siellä ns. follow for follow -meininki todella yleistä. Tämä siis tarkoittaa sitä, että aletaan seuraamaan useita tilejä, jonka jälkeen hetken päästä lopetetaan niiden seuraaminen. Tätä tehdään nimenomaan sillä tarkoituksella, että saataisiin itselle lisää seuraajia. En ole myöskään lämmennyt erilaisille kommentointiryhmille, joita on nykyään somessa aika paljonkin. Kommentoiminen siksi, että minun tulee nyt kommentoida, kuulostaa vain omasta mielestäni todella väkinäiseltä. Itse ainakin haluan kommentoida ainoastaan silloin, jos minulla on oikeasti jotain kommentoitavaa tai pidän kuvaa vaikka kauniina tai tekstiä hyvänä. Mielestäni tuon myös huomaa esimerkiksi Instagramissa todella selkeästi, että milloin kommentoidaan jonkun ryhmän toimesta kuin, että sitten kommentoitaisiin ihan pyyteettömästi.

Ymmärrän, että itsensä brändääminen on tärkeää mutta joku tuossa on mielestäni kuitenkin epäaitoa. Ehkä omassa vaakakupissani painaa ikävuosieni lisäksi se, että olen tosiaan kirjoittanut jo vuosia ja tehnyt niin pitkäjänteisen työn blogini eteen. Tuo työ on ollut oikeasti aitoa ja pyyteetöntä paloa tehdä tätä hommaa, sillä rakastan bloggaamista. En kirjoita siksi, että joku päivä tienaisin tällä kymppitonnin kuussa tai pääsisin johonkin hurjaan hypeen, vaan kirjoitan kirjoittamisen ilosta – halusta tehdä jotain omaa ja vaikuttaa. Minulle onkin kaikista tärkeintä tuottaa sisältöä teille ja panostaa siihen. Tällä en kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö blogi voisi olla myös kaupallinen mutta se kaupallisuus ei saa mielestäni paistaa läpi. Lukijakunta muodostuu kuitenkin nimenomaan niiden muiden postausten kautta ja nuo ovat nimenomaan niitä, joiden avulla teet blogistasi joko mielenkiintoisten tai mielenkiinnottoman. Mielestäni sisältö on myös ehdottomasti se, mikä merkkaa kaikista eniten ja jos blogistaan todella haluaa suositun tai myös mainostajien silmissä mielenkiintoisen, on edelleen kyse nimenomaan sisällöstä ja sen laatuun panostamisesta.

Toki jokainen saa toimia somekanaviensa kanssa kuten haluaa enkä osoita tässä ketään sormella tai tarkoita tätä pahalla ketään kohtaan. Olen vaan ollut jotenkin niin ymmälläni siitä kehityssuunnasta, johon tässä on viime aikoina menty, etten voinut olla kirjoittamatta aiheesta. Ehkä tämä ihmetykseni puhuu sitä tarinaa, että olen kai putoamassa kelkasta. Olen ehkä liian vanhanaikainen tämän päivän blogi- ja somemaailmaan, sillä haluan aitoja kommentteja ja seuraajia – ihmisiä, jotka ovat oikeasti kiinnostuneita tuottamastani sisällöstä. Omaan asenteeseeni tosiaan vaikuttaa varmasti osittain historiani blogin kanssa. En ole saanut kymmeniä tuhansia uniikkeja kuukausikävijöitä sormia napsauttamalla, vaan te olette tarttuneet mukaan matkan varrelta ja oletettavasti siksi, että pidätte jutuistani. Välillä mietinkin, että mihin tämä some on oikein menossa, että onko kohta jäljellä enää mitään aitoa? Jos kehityssuunta on se, että suosituksi hinnalla millä hyvänsä, muuttuu blogimaailma varmasti jatkuvasti kylmemmäksi ja epäaidommaksi.

Näitä on hyvä mielestäni miettiä niin bloggaajana/somevaikuttajana kuin ihan lukijanakin. Itse ainakin koen, että aitous on tässä elämässä edelleen se juttu, jonka avulla voi päästä kaikista pisimmälle. Se, että teet sydämelläsi kaiken, mitä teet ja nimenomaan olet pitkäjänteinen. Onhan se totta, että usein elämässä tulee eteen ehkä kyseenalaisiakin oljenkorsia, jotka tarjoavat nopeaa reittiä huipulle mutta itse uskon siihen, että se paras tie käy rehellisyyden kautta. Usein asioiden eteen joutuu tekemään kovastikin duunia mutta edelleen korostaisin, että varsinkin somessa tie lukijoiden suosioon käy sisällön kautta. Luvut ovat yhtä tyhjän kanssa jos ne eivät perustu rehelliseen toimintaan. Nykypäivänä yrityksetkään eivät ole tyhmiä ja he ovat varmasti huomanneet nämä ilmiöt esimerkiksi Instagram mainonnan saralla.

Kengät River Island / Farkut Monki / Paita Stig P / Laukku Rebecca Minkoff / Koru Pernille Corydon / Vyö Minimum / Kello Cluse

En tiedä olenko ainoa, jossa tämä somen kehityssuunta on aiheuttanut pientä ihmetystä mutta tällaisia ajatuksia se tosiaan minussa herättää. Välillä tulee oikeasti mietittyä, että mikä on somen tulevaisuus vaikka kymmenen vuoden päästä? Onko olemassa enää mitään aitoa vai ollaanko jo täysin kaupallistunut kanava?

Herättääkö aihe teissä millaisia ajatuksia?

Kuvat: Taru / Edit: minä

Kommentit (8)

 1. Tiina/Fit Fat Mama

  Samaa olen itekin ihmetelly, lukijoita kalastellaan ja ilkeesti sanottuna ”huomiohuorataan” vähän liikaakin..linkitetään blogitekstejä jokaiseen faceryhmään (tyyliin kirpputori ryhmiin) , tehdään koko ajan arvontoja ja lisää arvontoja joilla yritetään houkutella kävijöitä enemmän ja enemmän. Itekin jossain vaiheessa linkitin pari kertaa tyyliin Äitylit ryhmään blogikirjoituksen, tarkoituksena vaan saada lisää traffikia blogiin. Mutta jossain vaiheessa muutin ajattelutapaa, enkä stressannut kävijöistä niin paljon, enkä yrittänyt kalastella linkittämällä muihin kuin varsinaisiin blogi faceryhmiin. Eikä kävijät suinkaan tippunut alaspäin :).

  • On my way

   Niin, tavallaan ymmärrän sen, että omaa blogiaan halutaan mainostaa ja promota mutta rajansa kaikella mielestäni. Ja olen samaa mieltä, että silloin, kun lopettaa kävijöistä stressaamisen ja keskittyy nimenomaan blogin sisältöön niin kyllä se ehdottomasti näkyy myös ulospäin!

   Itse olen tietysti siinä mielessä onnekas, että olen kirjoittanut jo niin kauan ja lukijakunta on vakiintunut, jonka vuoksi joka suuntaan ei tarvitse itseään promota. Silti jaksan jotenkin uskoa, että kyllä tänäkin päivänä on mahdollista saada lukijoita ihan rehdeinkin keinoin ilman, että itseään joutuu kyseenalaisin keinoin mainostamaan. Tai näin uskoisin. 🙂 En kuitenkaan sano sitä, etteikö työn laadusta tulisi pitää kiinni sillä vaikka olisikin onnistunut saamaan paljon lukijoita, on kilpailu tänä päivänä silti kovaa koska blogeja tulee jatkuvasti lisää ja taso on korkealla. Työtähän tämä vaatii…

 2. T / Tasapainoilua

  Täysin samoilla linjoilla kanssasi! Omaa blogiani olen nyt kirjoittanut vuoden, ja vähitellen se on kerännyt joitakuita lukijoita ja siitä kiinnostuneita ihmisiä. Huomaan kyllä itsessäni kärsimättömyyttä, kun tuntuu, ettei mitään tapahdu eikä blogini etene. Mutta miksi pitäisikään edetä, tai ainakaan hurjan nopeasti? Kyllä hyvä ja laadukas blogi lukijansa löytää, nyt ja jatkossa – näin ainakin toivon 🙂

  Ihanaa syksyn jatkoa!

  • On my way

   On totta, että nykypäivänä on tietenkin vaikeampaa saada blogiaan näkyviin sillä tarjontaa on niin paljon. Itse suosittelen blogiportaalien alla kirjoittamista, sillä sitä kautta saat blogiasi esille nimenomaan portaalin etusivun nostojen myötä. Tokikaan jokaiseen portaaliin ei tuosta noin pääse mutta ainahan voi kysyä! Varsinkin jos on valmis panostamaan bloggaamiseen ja blogiinsa myös jatkossa.

   Ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että kyllä hyvä työ palkitaan. Blogin sisältöön ja visuaaliseen ulkonäköön panostaminen kannattaa ehdottomasti ja sanoisinkin ne nimenomaan keinoiksi nostaa bloginsa tasoa myös tulevaisuudessa. Hurjasti tsemppiä ja kärsivällisyyttä! Olen varma, että hyvä työ palkitaan. 🙂

   Mukavaa syksyn jatkoa sinnekin!

 3. Jenna

  Pakko sanoa lukijana, että mulla se sisältö vaikuttaa eniten. Jos blogiin alkaa tulemaan vain arvontoja ja yhteistyö postauksia eikä mitään muuta niin aika nopsaan putoaa mun lukulistalta.

  Ei sillä että mua nuista kummatkaan häiritsisi, ne ”kuuluu” mun mielestä osittain blogimaailmaan, mutta jos ei muuta sisältöä ole niin aika tylsää.

  • On my way

   Kiitos mielipiteestäsi! Niin, oikeassa olet. Mainitsemiesi seikkojen lisäksi blogissa tulee olla mielestäni myös muutakin sisältöä, koska siihen sisältöön blogi periaatteessa perustuu ja sillä on alunperinkin saatu lukijoita blogille.

   Ja toki, kuuluvat ehdottomasti enkä itsekään sano etteikö kaupallisuutta saisi blogeissa olla – onhan sitä omassanikin. Mutta nimenomaan jotenkin itse ainakin suosittelen kannattelemaan blogia sisällön avulla, sillä se on se tärkein juttu. Muu tulee siinä sivussa mukavasti mutta laadukas sisältö on se jolla tehdään blogista hyvä!

 4. Jenna

  Tuo follow-unfollow meininki on ihan sairaan ärsyttävää! Mä yleensä katson aina uuden seuraajan profiilin ja jos tykkään kuvista niin alan seuraamaan takaisin, koska on kiva löytää uusia seurattavia ja saada inspiraatiota. Mutta sitten kun huomaa että toinen lopettaa seuraamisen seuraavana päivänä, tulee vähän sellainen fillis ettei itsekään halua enää seurata tuon tyylistä ihmistä, vaikka kuvat kivoja olisikin. En tiedä osasinko selittää tuota kunnolla, mutta ehkä ymmärsit? Aitous ja rehellisyys kunniaan, oon samaa mieltä sun kanssa. Kivaa sunnuntaita!! ❤️

  xx Jenna
  http://nouw.com/jennaclaudia

  • On my way

   Niinpä, ymmärsin mitä tarkoitat. Itselläni ei ole tuota appia, jolla näkisin jos toinen lopettaa seuraamisen mutta varmaan olisi syytä ladata. Ja siis todellakin on ärsyttävää! Jotenkin vaan niin feikkiä ja epäaitoa…

   Ihanaa sunnuntaita sinnekin! <3

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *