On my way
On my way

Tätäkö on hyvinvointi?

Treenit viisi kertaa viikossa, tiukkaakin tiukempi ruokavalio, kieltojen itselleen asettaminen, jatkuvat herkkulakot, alituinen itsensä ja vartalonsa mittailu, ruoan punnitseminen ja sosiaalisten juttujen skippaaminen ”repsahtamisen” pelossa – kuulostaako tutulta? 

Veikkaan, että tänä päivänä on aika paljon ihmisiä, joiden elämää treenit ja ruokavalio hallitsevat. Olen nähnyt näitä tapauksia muutaman suhteellisen läheltäkin mutta siinä kohtaa, kun ihminen elää tuossa kuplassaan, ovat muiden sanat kuin tyhjää. Tällainen ihminen joka elää edellä mainitsemallani tavalla luulee hallitsevansa elämäänsä, mutta uskallan väittää, että todellisuudessa hän on täysin hukassa.

Välillä mietin voinko enää kutsua itseäni hyvinvointibloggaajaksi? Tai olenko ylipäänsä sitä koskaan ollut, sillä en varsinaisesti elä mitenkään yltiömäisen terveellisesti. En ole se tyyppi joka valitsee aina salaatin hampurilaisen sijaan tai kyttää ruokalistalta valitsemansa annoksen ravintoarvoja. Punnitseminen, kalorit, mikrot vai makrot – EVVK. En ole ylipäänsä mikään ravintoguru tai pt, enkä jaksa käyttää aikaani siihen, että etsin netistä tietoa ravinnosta tai mistään muustakaan terveyteen liittyvästä. Ehkä jossain kohtaa olin aiheesta jossain määrin kiinnostunut, mutta tällä hetkellä haluan vaan elää täysin normaalia elämää ihan kuten kuka tahansa Pekka tai Pirkko. En tahdo, että joku tuomitsee nähdessään minut terassilla viinilasi kädessä tai miettii, miksi kuvassani vilkkuu vehnäpizza – Juttahan on gluteeniton.

Itselleni hyvinvointi ja terveelliset elämäntavat ovat ikään kuin takaraivossa. Jo pienestä pitäen olen harrastanut liikuntaa ja syönyt terveellisesti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettenkö voisi tehdä mitään muuta. Minusta on mukavaa jakaa terveellisiä reseptejä blogissa ja motivoida ihmisiä terveelliseen ruokavalioon. Rakastan nimenomaan reseptiikan kehittelyä ja sitä, että tekeleeni onnistuvat. Pidän myös salaateista ja muusta terveysruoasta mutta siitä huolimatta syön muutakin. Noudatan arkisin aika pitkälti puhdasta ruokavaliota, sillä olen tottunut siihen. Kuten mainitsin, terveellinen ruoka ei ole itselleni pakkopullaa tai millään tavalla vastenmielistä – päinvastoin. Terveellinen ruokavalio auttaa jaksamaan ja saan siitä positiivista energiaa! En kuitenkaan voisi elää pelkästään salaateilla. Rakastan myös herkuttelua ja sitä, että minulla on lupa syödä, mitä ikinä haluan. Sama juttu pätee liikuntaan. Mielestäni hyvinvoinnissa onkin tärkeintä nimenomaan se vapaus, vapaus valita niitä itselleen toimivia valintoja ja mikä tärkeintä, rennolla otteella. Aina jokainen valinta ei ole välttämättä jonkun silmissä se paras mahdollinen, mutta mitä sitten? Me eletään täällä ainoastaan kerran ja jos oikeasti tämän elämän hukkaa siihen, ettei anna itselleen lupaa elää, on se vaan niin kovin surullista.

Veikkaan, että tämä koko ilmiö johtuu siitä, että tänä päivänä haetaan täydellisyyttä. On aivan liikaa paineita joka suunnalta ja se ainut tapa kontrolloida kaikkea, on oman kehonsa hallinta. Omaan vartaloonsa keskittyvä elämäntapa on kuitenkin aika tyhjää. Ei sillä, etteikö terveys olisi tärkeää ja nimenomaan se, että itsestään pitää huolta mutta jos muu elämä kärsii sen takia, liikutaan mielestäni jo hieman epäterveellisillä vesillä. Tänä päivänä asioissa on niin helppo mennä yli ja valitettavasti se raja on etenkin liikunnan ja ravinnon suhteen kovin häilyvä. Usein ihminen itse ei edes tajua sitä kuinka rajoittunutta elämää elää ja esimerkiksi asiasta kommentoivat ystävät nähdään jopa ärsyttävinä. On todella valitettavaa, että hyvinvoinnin tavoittelu on mennyt tähän. Siitä on tullut täydellisyyden tavoittelua, joka vie niin helposti mennessään ja vieläpä valitettavaan suuntaan. Välillä tekisi oikeasti mieli ihan vaan ravistella ihmisiä ja sanoa heille, että ELÄKÄÄ! Aivan liian moni keskittää kaiken energiansa vartaloonsa ja sen tarkkailuun, vaikka voisi katsoa ympärille ja nähdä mitä kaikkea muuta mieletöntä elämällä on annettavana.

Toivon sydämeni pohjasta, että jos elät yhtään rajoittuneesti, miettisit asiaa tämän tekstin jälkeen. Totta kai jokainen saa päättää elämäntyylistään, mutta jotenkin minusta tuntuu, että aivan liian moni elää omassa kuplassaan näkemättä sen ulkopuolelle. Ei ehkä anneta itselleen edes lupaa nähdä ja pidetään kaikkea sen kuplan toisella puolella olevaa täysin huonona.

Joskus sitä voi kuitenkin kokeilla, vähän heittäytyä ja antaa itselleen luvan tehdä niitä omassa päässään kielletyksi leimattuja juttuja. Se ettet nuku joka yö kymmentä tuntia tai jätät salitreenin spontaanisti väliin, voikin olla ihan hauska ratkaisu ja saatat saada tilalle jotain sinut aidosti onnelliseksi tekevää. Itse olen ainakin huomannut, että ne parhaat jutut elämässä ovat nimenomaan täysin muuta kuin niitä asioita, joissa keskitytään siihen omaan napaan. Ne kymmenen tunnin unet ehdit nukkua huomennakin, salitreenistä puhumattakaan.

Oletteko te huomanneet saman ilmiön, että hyvinvoinnista on tullut monelta osin suorittamista ja rajoittunutta? Heräsikö ajatuksia?

Kommentit (10)

 1. ilari

  däämn viddu mä inhoon tätä tuli fiilikset mieleen mut tää netti sekos ja se meni no niin. mutta elääkö hän rakkaudessa ja on intensiivisesti läsnä siinä elämässä ja saako hän nautinnon siitä? nojoo kun tää ei ollut se eka pakko ostaa kotimainen comp laadulla ja joka kestää pikku mokat ja sensori virheet ja sit se kestävällä akulla takana aurinkopaneeli et ei tarvii ulkosella alkaa miettiin latausta kun ei tällästä ole helpottaissi diktoiutuneiiden tuskaa vain onhan siinä pointtia et ulkona vaan olaan ilama netiä ja kaikkee ja kuunella elämän menoo. noh siis shoiguin vai oliko samurai meneekö elämäsi hukkaan vaikka tuijottaisit vain omenan puunkukkaa? se elämä menee defenssiivisesti pystyykö tuota läpäisemäään ja millä’ tavalla kysymyllä et viddu saako siitä sen vau fiiliksen vai miksi ja menenmällä hänen maailmaansa? en muista täsmälleen ekaa tunnetta

  • On my way

   Nyt en kyllä saanut aivan täysin ajatuksestasi kiinni… 🙂

 2. Ellu

  Hei Jutta! Täyttä asiaa puhut ja erittäin hyvä kirjoitus kaikinpuolin! On niin paljon Ihanampaa lukea tällaisia oikeasti terveyttä ja hyvinvointia tukevia mietteitä kuin niitä ”kuinka dieetti etenee ja keho muokkaantuu” kirjoituksia 😉 Minusta sinä jos kuka olet hyvinvointibloggaaja!
  Aurinkoista kesää sinulle!

  • On my way

   Moi Ellu! Kiitos ja kiva kuulla, että olet tuota mieltä. 🙂 Niin, no siis itsekin luen nimenomaan mieluummin tämän tyylisiä juttuja muidenkin blogeista kuin niitä ainaisia kuinka saavuttaa kesäkunto -postauksia. Mutta toki makunsa kullakin!

   Ihanasti sanottu, kiitos. Ja samoin sinulle, runsaasti aurinkoa kesääsi! :))

 3. minni

  Heippa Jutta,
  Kiva kirjoitus, oon täysin samaa mieltä. Itsekin joskus erehtynyt liikaa miettimään terveyttä ja hyvinvointia – siis sillä tavalla, että se on alkanu ohjata elämää ja oikeanlaiset ruokailusta ja liikunnasta on tullu stressiä. Omalla kohdallani huomasin, että oikeiden terveysongelmien kohtaaminen toi sen et tajus kuinka liikunta ja ruokailu on iloisia asioita, joista ei koskaan pitäis ottaa stressiä. Se, ettei kiellä itseltään mitään tai yritä liikaa määrittää itseään niin liikunnan tai ruokavalionkaan kautta tuo kyllä hyvän vapauden tunteen.

  Onnea vähän myöhässä vielä synttäreiden johdosta, olet upea. 🙂

  • On my way

   Moikka minni!

   Mahtavasti kommentoitu, juurikin noin! Täysin samoilla linjoilla tosiaan kanssasi. 🙂 Usein asiat vaan ymmärtää vähän myöhemmin mutta tärkeintä on, että ne jossain kohtaa ymmärtää. 🙂

   Ja kiitos paljon <3

 4. Outi Karita

  Mä yhdistän hyvinvointiin vahvasti nimenomaan rentouden. Ja hyvinvointi on niin paljon muutakin kuin ravintoa ja liikunta. Tekstejäsi lukiessani uskoisin meillä olevan samansuuntaiset ajatukset hyvinvoinnista.

  • On my way

   Kyllä, näin minäkin ajattelen. 🙂 Ja voisin tosiaan kuvitella. Rentous todellakin ennen kaikkea!

 5. Mari

  Niinpä!! 🙂 Rakastan olla itselleni armollinen, vaikka jotkut toiset ihmiset saattaa nähdä sen laiskuutena. Saatan tuumata, etten nyt teekkään jotain treeniä, koska väsy tai päänsärky, mutta paljon mieluummin treenaan sitten, kun mulla on antaa siihen 100 %.

  • On my way

   Juuri näin, hyvä tapa ajatella! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *