On my way
On my way

Tarvitaanko joululahjoja?

Olen perheestä, jossa joululahjoja on hankittu joka joulu paljon. Muistan elävästi kuinka lapsena laskeskelin saamiani paketteja ja määrät olivat aina reilusti yli kaksikymmentä. Muistan jopa säälineeni naapurin ystävääni, joka hän sai vaan kuutisen pakettia sillä heidän perheessään oli useampi lapsi. Aika hurjaa. Onneksi viime vuodet on menty jo pienemmillä lahjamäärillä ja joka vuosi paketit ovat vähentyneet. Viime jouluna sovittiin, että ostetaan yhdet lahjat toinen toisellemme. Tänä vuonna tultiin lopulta lopputulokseen, ettei osteta lahjoja ollenkaan. Jokainen ostaa itselleen mitä tahtoo, eikä täten tarvitse ottaa paketeista stressiä.

img_6266

Itse olen sitä mieltä, että aikuiset eivät tarvitse lahjoja. Jokainen osaa varmasti ostaa itselleen mitä kulloinkin haluaa. Lapsien lahjojen suhteen toivon, että tänä päivänä yhä useampi vanhempi on tullut järkiinsä. Ei sillä, että olisin itse kasvanut jotenkin kieroon lahjamäärien vuoksi, vaan ylipäänsä tuossa hullussa lahjatouhussa ei ole mielestäni mitään järkeä! Nykyään on niin paljon köyhyyttä ja pulaa. Tuntuu jotenkin pahalta ajatuskin, että me kylvetään koko joulu yltäkylläisyydessä ja samaan aikaan jollain toisella ei ole mitään. Toki lapset ovat lapsia ja heille lahjat ovat joulun yksi kohokohta. Lahjaton joulu ei ole kiva lapselle. Lahjojen määrää voi kuitenkin mielestäni rajoittaa. Opettaa lapsille jo pienestä pitäen, että joulussa merkkaa aivan muu, kuin se tavaran paljous. Tai näin minä lapsettomana ihmisenä ainakin ajattelen. En sitten tiedä onko se käytännössä kuinka hankalaa toteuttaa?

Vaikka perheessämme onkin vietetty suhteellisen yltäkylläistä joulua – on meillä aina muistettu myös vähäosaisia. Muistan, kuinka useanakin jouluna keräsimme joululahjan, joka lähti Patmoksen mukana Romanian lapsille. Me sisarukset oltiin molemmat sitä lahjaa kasaamassa ja innoissamme lahjoittamassa toisille kivoja juttuja. Myös silloisen asuinkuntamme metsässä asuvalle erakolle veimme joululahjan aina jouluisin. Tällaiset pienet eleet ovat mielestäni tärkeitä! On hyvä oppia antamaan omastaan mikä tuntuu olevan nykyihmiselle todella vaikeaa…

img_6276

Omassa elämässäni ylipäänsä materian merkitys on muuttunut ihan hurjasti viimeisen vuoden aikana. Olen kirjoittanut tästä muutamaan otteeseen ennenkin, mutta sellainen tietynlainen tarve tarvita sitä sun tätä on kadonnut. Jos hankin jotain mietin hankintojani tarkemmin. Tai jos ostan sattumalta heräteostona – tavallisesti lampsin seuraavana päivänä palauttamaan tuotteen. Koen itseasiassa välillä todella suurta ähkyä lukiessani esimerkiksi blogeista kuinka nyt on taas hankittu sitä tai tätä uutta. Ihmiset käyttävät nykyään todella vähän samoja vaatteita ja hyvin monella on nimenomaan tarve esitellä elämästään kokoajan jotain uutta materiaa. Tuntuu ettei kotikaan voi näyttää samalta, vaan sitäkin tulee jatkuvasti päivittää?! Mitä arvokkaampia sisustuselementtejä se pitää sisällään – sitä korkeampaa statusta itselleen haalitaan. Ei sillä, että materian hankkiminen tekisi kenestäkään huonompaa ihmistä mutta välillä vaan mietin, että miksi? Asioilla tapaa olla ne syvemmätkin alkuperät. Syy jatkuvalle tavaran hankkimiselle saattaa kieliä todella monesta sisäisestä ongelmasta jota paikkaillaan ostokäyttäytymisen avulla.

Tiedän, että moni on jo lahjat ostanut mutta ajattelin silti herätellä ajatuksia. Mielestäni on hyvä, että ihmiset miettivät näitä juttuja joka vuosi enenevissä määrin. Toki joissain perheissä lahjat ovat vaan pieni osa juhlaa ja niiden suhteen ei stressata. Onhan läheisille ihana ostaa jotain ja itsekin ostin muutaman pienen lahjan sitten kuitenkin, mutta puhtaasti omasta tahdosta. Ei stressiä tai paineita – rennosti. Sen lisäksi, että muistamme mahdollisesti läheisiämme, voimme aina muistaa myös hädässä olevia! Jouluapua-ryhmä toimii Facebookissa tänäkin vuonna. Uskoisin myös, että useamman lähipiiristä löytyy ihmisiä joilla on oikeasti elämässä tiukkaa. Pieni paketti heille tai vaikka pari kassillista ruokaa kaupasta. Ei ole kovin suuri juttu omalle lompakolle, mutta jollekin saattaa merkata paljonkin!

img_6282

Se, että joulu on antamisen juhla on vääristynyt nykymaailmassa ihan omiin hulluihin mittoihinsa. Antaminen voi olla huomattavasti pienempääkin. Ihan vaikka vaan oman ajan antamista, rauhoittumista ja  läheisten kanssa oloa. Vai mitä mieltä te olette? Kuuluvatko lahjat jouluun vai pärjätäänkö ilmankin? Vietetäänkö muiden perheissä lahjatonta joulua?

Kommentit (7)

 1. Mari

  Vielä tänä vuonna ei olla päästy lahjattomaan jouluun, mutta epäilisin, että ensi joulu voisi hyvinkin olla lahjaton. Sen verran stressiä lahjojen ostelu aiheuttaa. Ja monesti kun se on sitä ”nyt on pakko ostaa lahja, vaikkei saaja sitä edes tarvitsisi. Muta pakko”. Meidän lähipiirissä on lisäksi tapana, että hiukan etäisimpiekin sukulaisten kanssa vaihdetaan joulumuistamisia. Eli suomennettuna: annetaan suklaata ja glögiä. Ja heiltä saadaan mitäpä muutakaan kuin suklaata ja glögiä. Tuossahan ei ole oikein mitään järkeä, kun materia vain vaihtaa omistajaa… Ensi vuona ehdotankin, että meidän talouden kanssa ei vaihdeta joulupaketteja.
  Mukavaa joulunodotusta!

  • On my way

   No sanoppa muuta… Tavallaan aika naurettavaa, koska molemmathan voisivat pitää itsellään ne glögit ja suklaat. 😀 Oivoi… Siinä kohtaa, kun lahjoista tulee nimenomaan pakkopullaa kannattaa ehdottaa lahjatonta joulua. Paljon kivempaa kaikille! Jokainen ostaa vaikka lahjojen sijaan jotain yhteistä hyvää joulupöytään. 🙂

   Sinnekin oikein rentouttavaa joulua ja sen odotusta!

 2. Sna

  Itse en tykkää saada tai antaa turhaa krääsää, mutta kokonaan en halua joululahjaperinteestäkään luopua. Meillä on jo useamman vuoden perinne kimppalahjoista. Ostetaan jotain, mitä lahjansaaja haluaa/tarvitsee, muttei itse tule hankkineeksi, tai annetaan esim. Elokuvaliput tai lahjakortti, joista ei jää tavaraa nurkkiin. Itse toivoin tänä vuonna uudet pyyhkeet, kun entiset alkavat olla jo…no, entisiä. Kun lahjaan osallistuu lähipiiri, joka muutenkin muistaa toisiaan jouluna, voi lahjaan kokonaisuudessaan käyttää hieman isomman summan kuin yksin, säästyy stressiltä, turhilta tavaroilta ja lahja tulee käyttöön. Lahja/muistamiset ostamme vain läheisimmille, minkä lisäksi viemme muutaman suklaarasian/jotain itse leivottua/pienen joulukukan. Kukka-asetelmatkin teen monesti itse, mikä on huomattavasti edullisempaa ja mukavaa puuhastelua.

  Ymmärrän, miksi monet haluavat luopua aikuisten lahjoista, mutta itse tykkään muistaa ja kiittää läheisiäni jollain pienellä, ja uskon myös monen aikuisen todella ilahtuvan pienestä (tai miksei isommastakin) harkitusti hankitusta lahjasta. Annan myös joka vuosi pienen lahjoituksen hyväntekeväisyyteen, oli se sitten kahvia/teetä/suklaata vähävaraisten ruokakeräykseen tai lasten vaatteita ja/tai leluja joulupataan. Stressata en oikein lahjojen takia osaa, toistaiseksi ei ole ideat loppuneet, ja jokainen antaa siitä mitä on tai jättää antamatta. 🙂

  • On my way

   Hyvä pointti! Ehdottomasti jotain hyödyllistä turhan krääsän sijaan. 🙂

   Ja kukin tosiaan tyylillään. Ymmärrän senkin, että lahjat ovat monelle sellainen tietynlainen perinne jota noudatetaan. Eikä siinä ole mitään pahaa. Parastahan on jos lahjat pystyy hankkimaan juurikin ilman stressiä. 🙂

 3. Jonna Musakka

  Minä tein itse tänä vuonna ruokalahjoja ja muutenkin mietin aika tarkkaan mitä hankin. Lahjakortteja hankittiin hierontaan/osteopatiaan ja ravintolaan. Myös vähävaraisille tehtiin lahjoituksia! Tytölle ostettiin kyllä pari lelua ja muilta toivottiin käyttövaatteita. Hän kun kasvaa niin kovaa vauhtia! Itse toivoin lähinnä sukkia 😀 Jännä on ollut huomata miten itselleni lahjat ei ole enää se juttu, vaan yhdessäolo, ruoka ja rentoutuminen.

  Hyvää Joulua Jutta <3

  • On my way

   Lahjojen suhteen on kyllä hyvä hankkia nimenomaan hyödyllisiä lahjoja, joita lahjakortit ehdottomasti ovat. 🙂 Ja lapsille tietenkin muutamia lahjoja. Heille suuri juttu!

   Mulla on ollut tämä fiilis jo useamman vuoden ajan… En vaan tarvitse mitään. 🙂 Rahaa taas tuntuu sinällään edes tyhmältä toivoa. Parasta on nimenomaan se yhdessä oleminen ja herkullinen joulupöytä.

   Ihanaa joulua sinnekin! <3 🙂

 4. Emilia

  Mulla on ihan samoja ajatuksia. Mä en oikeastaan ihan ymmärrä lahjojen ideaa jouluna. Ja kun ihmiset ottaa ihan järkyttävät paineet niiden ostamisesta ja antamisesta. Mä en myöskään ymmärrä jatkuvaa tavaroiden ostamista ja vaatekaapin uusimista. Ainoat vaatteet mitä oon parin viime vuoden sisällä ostanut, on kolmet treenitrikoot, koska treenaan ihan hulluna ja mul on edelleenkin pulaa treenivaatteista. Ja monethan shoppailee viikoittain kun tulee uutta toppia ja housua kauppoihin. Mä käytän samoja vaatteita ympäri vuoden enkä oo kaikkia vielä ees ehtiny kunnolla käyttääkään 😀 Kengissä on sama juttu. Uudet ostetaan vasta kun vanhat ei enää kanna. En sitten tiedä miten asia olisi jos olisin joku miljardööri 😀 Varmasti menis rahaan kaikkeen turhaankin…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *