On my way
On my way

Stop kuukautisille

Pääsin mukaan Indiedaysin ja Bayersin mielenkiintoiseen yhteistyö- kampanjaan, joka on nimeltään Stop kuukautisille. Kampanjan tavoitteena on nostaa esiin naisen oma mahdollisuus tehdä erilaisia henkilökohtaisia valintoja, hallita elämäänsä ja vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Yksi mahdollisuus on vaikuttaa kuukautisiin, niiden ajankohtaan ja tiheyteen siirtämällä niitä. Kampanjan tavoitteena on myöskin lanseerata termi kuukautissuunnitelu. Tällä tarkoitetaan sitä, että naisella on mahdollisuus suunnitella kuukautiset omaan elämäänsä sopiviksi ja päättää, milloin haluaa niiden tulevan. 

Facebookissa on meneillään kilpailu, jossa on mahdollisuus keksiä nimi uuden ajan kuukautisille, jotka eivät tulekaan joka kuukausi. Nimeä voit käydä ehdottomassa täällä. Kilpailun voittaja saa Cosmopolitanin vuosikerran, aikaa ehdottaa on 16.6 saakka. Nyt vaan siis mielikuvitus laukkaamaan ja keksimään uusi nimi kuukautisille! 🙂 (Ikäraja 15 vuotta).

Itse olen niitä tyttöjä, jotka kehittyivät ns. myöhään. 
Sain vähän rintojakin vasta kuudennen luokan loppuvaiheessa, kun muut tytöt puhuivat jo
 käynnissä olevista menkoistaan ja kuppikoostaan kovaan ääneen. 
Muistan, kun aloin odottelemaan ja jopa ehkä hieman pelkäämäänkin koska ne tulevat, vai
tulevatko ollenkaan. Noh, kuten arvata saattaa, kyllähän ne tulivat. 
Muistan kuin eilisen tuon päivän, jolloin jopa hieman säikähdin niiden alkaessa. 
Olin tuolloin seiskaluokalla, eli 13- vuotias. Siitä se sitten alkoi, naiseus.
Alkuun mulla oli ihan karseita kuukautisia, verta tuli niin paljon, että jouduin muutaman
 kerran lähtemään jopa koulustakin vuodon mennessä kirjaimellisesti läpi. 
Se oli ihan kamalaa aikaa, muista kuinka itkin ja mietin onko tämä normaalia, 
jatkuuko tämä tällaisena koko lopun elämää jne. 
Alussa kuukautiseni olivat todella epäsäännölliset, tulivat milloin lystäsivät, välillä kolmen
 kuukauden, välillä kahden viikon välein. Lisäksi kipuja oli ja vatsaa repi. 
Onneksi ne kuitenkin alkoivat iän myötä tasaantumaan ja vuodotkin vähenivät, 
sekä kivut helpottivat. 
Ennenhän naisilla oli kuukautiset vaan 150 kertaa elämänsä aikana, koska raskaana oltiin
 niin usein tai sitten vastaavasti imetettiin. 
Nykyään naisen elämään mahtuu jopa 450 kuukautiset, huh! Se on jo iso määrä. 
Itse olen käyttänyt hormonaalista ehkäisyä 19- vuotiaasta saakka ja ollut erittäin
 tyytyväinen, koska minä tosiaan voin itse päättää ja hallita menkkoja.  
Olen usein siirtänyt kuukautisia, esimerkiksi jonkun reissun tms. vuoksi.
Ihan mahtavaa, kun tällainen mahdollisuus on, eikä tarvitse kärsiä joka ikinen kuukausi.
Itse voin siis lämpimästi suositella menkkojen siirtämistä hormonaalisin keinoin. 
Niin ja keksikäähän niille menkoille joku uudenlainen, hauska nimi täällä! 🙂

Olisi muuten mukava kuulla teidän ajatuksia menkoista, niiden alkamisesta ja
 mahdollisesta siirtämisestä!? 
Kertokaahan omia kokemuksia! 🙂
Huom! Kommentit eivät saa sisältää lääkemarkkinointia, eikä ehkäisyvävalmisteiden nimiä
 saa mainita. Tarkistan kommentit vielä ennen julkaisua, joten jos haluat kommenttisi
näkyville, noudatathan tuota ohjetta. 


Kommentit (16)

 1. Anonymous

  Ei ihan postauksen aiheeseen liittyvää mutta mistä on nuo (perus?) mustat housut? Jotenki tosi hyvän malliset 🙂 Ja jos muistat niin minkä hintaiset oli?

  • Jutta

   Ne ovat Zarasta. Olisiko ollut 39,90 tms.? 🙂

 2. Anonymous

  voi sulla on kyllä ollu aika rankan kuulloista! mullakin oli välillä tosi kovia kuukautiskipuja, mutta menkat oli kuitenkin suht säännölliset kierrot heitti max. viidellä tai kuudella päivällä… sulla toi kuullostaa kyllä todella epäsäännölliseltä:o itsekkin aloitin hormonaalisen ehkäisyn 23 vuotiaana eli muutama kuukausi sitten… ihan ehkäisyn takia mutta oon miettiny että jos jossain vaiheessa siirtyisin sit taas ei hormonaaliseen kuten vaikka kuparikierukkaan… pelottaa vaan siinä juurikin toi että menkoista voi sitten sen johdosta tulla paljon kivuliaammat ja runsaammat taas… mutta jotenkin musta ei vaan tunnu luonnolliselta syödä hormoneja jokaikinen päivä:/ vaikka kyllä tämä suht kätevää on ollut ja onneksi jo toisesta pillerimerkistä löytyi merkki joka mulle yllättävän hyvin on sopinut!:) ensimmäisestä pillerimerkistä tuli jotenkin ihan ihmeellinen(masentunut) olo ja turvotti:/ ja postauksen ohi pakko kommentoida että onpas kiva asu näissä kuvissa:)

  • Jutta

   Joo, olihan se jonkun aikaa aika rankkaa mutta onneksi helpotti kuitenkin ajan myötä. Omasta mielestäni kierukka ei kuulosta kovin houkuttelevalle ja ymmärtääkseni niitä suositellaan lähinnä synnyttäneille naisille? Hyvä jos sulle löytyi sopiva merkki ja nuo sivuoireet helpottivat! 🙂

   Ja kiitos paljon! =)

 3. Laura

  Oon käyttänyt pillereitä iät ja ajat ja siirtänyt niillä kuukautisia monta kertaa. Yleensä syön aina kaksi liuskaa putkeen eli menkat vain kerran 2 kuukaudessa. Nyt oon kuitenkin alkanut miettimään,että kuinka terveellistä voi olla pillereiden yms syöminen vuosia… eihän niitä kuitenkaan ihan kauhean kauan ole vielä tutkittu. Kuukautiset on kuitenkin tarkoitettu naisen elämään ja niillä on syynsä tulla joka kuukausi. En haluaisi syödä pillereita ja tunkea itseeni aineita jotka eivät kehooni kuulu… mutta ei kai tässä kauheasti vaihtoehtoja ole 🙂

  • Jutta

   Mmm. Toki jokainen nainen näitä asioita on varmasti pohtinut, itse myös ja kysynytkin asiaa lääkäriltä. Sain kuitenkin vahvistuksen sille, että tuo on ihan terveellinen ja hyvä vaihtoehto omassa tapauksessani. Toki kaikki on yksilöllistä mutta uskon pillereiden kuitenkin sopivan useammalle naiselle. =)

 4. Anonymous

  Itselläni alkoi 7 luokan keväällä, viimeisenä kavereistani. 🙂 19-20 vuotiaana rupesin syömään yhdistelmäehkäisypillereitä, jotka olivat samalla myös ihon hoitoon. Tuskin enää osaisin olla ilman! Siirtäminen on niin kätevää ja samalla kuukautiskivut ovat vähentyneet ja vuodon määräkin on pienempi.. Ainut haitta, mitä olen huomannut on se kun tauon aikana tapaa tulla pientä migreeniä / pahaa oloa, mitä ei normaalisti ikinä oo.. Ennen pillereiden syöntiä kuukautisten aikana mulla ei ollu muuta kun normaaleja kipuja.. Ehkä ne hormoonit on niin vahvoja että keho reagoi voimakkaasti kun niitä ei syö. 😀

  • Jutta

   Joo, sepä. Itse myös syönyt siis useamman vuoden putkeen. Siirtäminen on tosiaan mahtava juttu, helpottaa niin paljon elämää. =)

 5. Kissis

  Mullakin on ollut menkkojen kanssa nuorempana ihan helvettiä, jolloin aloitinkin e-pillerit joita popsin 8 vuotta. Kaksi vuotta sitten jätin hormonaalisen ehkäisyn kokonaan, vaikka tarkoitus ei ollutkaan lapsia yrittää. Olen tyytyväinen, vaikka huonoon ihoon pillerit auttoivatkin huimasti. Tunnen olevani nyt ”oma itseni”, hormoonit muuttivat mua ja etenkin haluja. Suurin ärsytys ehdottomasti on, että menkkoja ei voi halutessaan siirtää ja kestävätkin kauemmin, joskin eivät ole sellaista helvettiä enää kuin ennen e-pillereitä, onneksi!

 6. Anonymous

  Itsekin aloitin syömään 16-vuotiaana e-pillereitä. Tämä lysti loppui kuitenki 21-vuotiaana kun pohkeeseeni oli tullut veritulppa joka lähti liikkeelle matkaten keuhkoihin aiheuttaen keuhkoveritulpan, joka meinasi tappaa minut ja johon ihmiset kuolevat. Teho-osastolta päästyäni jouduin käyttämään kiristävää tukisukkaa vuoden ja syömään puoli vuotta verenohennuslääkkeitä ja käymään kahdesti viikossa verikokeissa. Kehoni oli siis tappaa minut vain e-pillereiden takia, joten miettikää vakavasti ennenkuin alatte syömään hormoneja, sillä meitä veritulpan saaneita nuoria naisia on paljon! Ne jotka miettivät, että muuta vaihtoehtoa ei ole niin voin kertoa, että itsekin ajattelin ennen noin ja että esimerkiksi kuparikierukka on kauhea. Minulla ei kuitenkaan ole muuta vaihtoehtoa veritulpan jälkeen ja kierukka onkin osoittautunut todella hyväksi vaihtoehdoksi. Halusin kertoa teille varoittavan esimerkin ja ihmettelen miten Indiedays on lähtenyt näin järjettömään kampanjaan mukaan :/

  • Anonymous

   Mun mielestä on hyvä juttu, että Indiedays on lähtenyt tälläiseen kampanjaan mukaan. Oikeesti hienoo, kun bloggaajat kertoo näistä ihan oikeista elämään ja naiseuteen liittyvistä asioista, eikä vaan meikeistä, vaatteista ja muista höpö höpö jutuista.

 7. Anonymous

  Niinpä. Ei tarvitse näitä juttuja lukiessa yhtään ihmetellä miksi ihmiset sitten juoksevat nykyään kaikenmaailman lapsettomuushoidoissa. Kun sotkee tasapainonsa ja kehityksensä hormooneilla, niin tulokset näkyvät sitten myöhemmin. Time-lehdessä oli muutama vuosi sitten todella mielenkiintoinen 10-sivun tutkimuskatsaus aivojen kehittymisestä ja hormoonien vaikutuksesta siihen. Lapsuudesta varhaisaikuisuuteen. Harmittaa nykynuorten puolesta. Jutallekin vastuuta mitä aiheita lähtee tukemaan.

 8. Anonymous

  Mulla on kanssa ihan karseet kivut aina kun on menkat. Vatsaan sattuu älyttömästi ja ihan kun joku tökkisi selkään puukolla. Se on ihan hirveetä ja se toistuu joku helvetin kuukausi. Olen tässä miettinyt, että täytyykö mun oikeeesti tästä kärsiä lopunelämää ja munhan elämähän on vasta ihan alussa. Että joudunko oikeesti käymään tämän läpi tuon 450 kertaa. Ei kiitos, tähän on pakko löytyy joku muu ratkaisu. Mieluummin pillerit veritulppariskillä kun kärsiminen lopun ikää.

  • Anonymous

   On todella typerää leikkiä hengellään, voin kertoa että oli ihanaa herätä hengityskoneesta ja tajuta että olin niin onnekas, että olin selvinnyt hengissä. Kaikki kun eivät ole yhtä onnekkaita.

 9. Anonymous

  Ennemmin lähtisin etsimään kivuliaisuudelle syitä (esimerkiksi endometrioosi), kuin popsisin pillereitä kuukausitolkulla putkeen siirtääkseni niitä. Ja todella, näitä veritulppia on PALJON nuorillakin tytöillä ja mihin se tulppa sitten päättääkin tulla, voi olla jopa kohtalokas..
  En mainitse nimellä, mutta yksi e-pilleri kyllä muutti minun elämäni. Kuukautiset hävisivät lähes kokonaan, satunnaisesti muutama tippa voi vuotoa tulla, kovat kivut katosivat. Täydellistä. Ainut on, että ne maksavat triplasti enemmän, kuin monet muut merkit. Ja näillä ei siirretä kuukautisia, ja kaikilla eivät toimi niinkuin minulla..
  Ihmeen typerä yhteistyö..

 10. Anonymous

  Kannattaisi perehtyä asiaan ennen ku tulee blogiin sitä mainostamaan. Kuukautisten siirtäminen hormonaalisin keinoin on erittäin epäterveellistä ja sekoittaa naisen vartalon vielä enemmän sillä saamme jo liikaa estrogeenia meikeistä yms. Moni tyttö lukee blogiasi ja tälläisen asian mainostaminen on erittäin asiatonta..

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *