On my way
On my way

Some ja feikkiseuraajat

Minun on jo pidempään pitänyt avautua eräästä aiheesta, joka herättää itsessäni paikoitellen ärsytystä – nimittäin sosiaalisen median seuraajien ostamisesta ja hankinnasta kyseenalaisin keinoin. Tänä päivänä kilpailu tuntuu olevan niin kovaa, että yhä useampi kuvittelee ettei a) yhtäkkistä +1000 Instagram-seuraajan lisääntymistä huomaa kukaan, tai b) et tajua jos joku alkaa jatkuvasti seuraamaan sinua uudestaan, jonka jälkeen painaa unfollow. Instagramissa käytetään välillä kyllä hyvin kyseenalaisia keinoja ja minuakin on pyydetty mukaan mm. kommentointiryhmään, jossa sovitusti kommentoidaan toisten vaikuttajien kuvia liikenteen toivossa. Tuossa ei mielestäni ole sinällään mitään pahaa, mutta välillä on koomista nähdä, miten asetelmaa kukista kommentoidaan tyylillä ”upeat kukat, upea kukkaruukku, upea pöytäliina…” josta tajuaa jo kilometrien päähän, ettei kyse ole aidosta ihastuksesta, vaan puhtaasti jo mainitsemani kaltaisen ryhmän toiminnasta. Tuo taas on ikävää siinä mielessä, jos potentiaalinen asiakas miettii yhteistyötä vaikuttajan kanssa ja on otettu siitä, miten paljon keskustelua kommenteissa on, eikä todellisuudessa yksikään kommentti ole ”aito”, vaan ns. sovittu.

Uskon ettei tämä aalto yllä blogien puolelle, sillä sinne ei voi ainakaan ostaa seuraajia, vaan on pakko luoda mielenkiintoista sisältöä sitouttaakseen lukijat. Youtubesta en tiedä, mutta Instagram on tosiaan ehkä pahin kanava, josta kilpailu suorastaan paistaa läpi. Mielestäni on kurjaa huomata, miten paljon feikkaamista nimenomaan kyseiseen somekanavaan liittyy ja miten moni siellä toimii vilpillisesti. Onhan se totta että seuraajien ostaminen on tehty helpoksi ja itsekin saan lähestulkoon päivittäin yksityisviestejä, miten voisin kasvattaa tiliäni hetkessä. Onneksi ainakin yritysprofiileissa on nykyään analytiikka, jonka pyytämistä suosittelen kyllä jokaiselle Instagram-yhteistöitä tekeville yrityksille. Analytiikkaa et voi hämätä, joten se viimeistään paljastaa totuuden. Itse olen ainakin sillä linjalla, että ennemmin otan vähemmän aitoja seuraajia kuin tuhansittain feikkejä. Uusimmat feikkiseuraajat näkee muuten aika helposti selaamalla profiilin seuraajat-osiota. Jos viimeisimmät sadat seuraajatilit ovat hämyisen näköisiä, ulkomaalaisia seuraajia, on kyse hyvin todennäköisesti ostetuista seuraajista.

Toinen ärsyttävä ilmiö on se, miten moni vaikuttaja alkaa seuraamaan sinua, jonka jälkeen menee hetki ja hän lopettaa seuraamisesi. Tuon tarkoitus on kuulemma pyrkiä haalimaan itselle lisää seuraajia osoittamalla oma kiinnostus toisen profiilia kohtaan. Paljon tätä tekevät ulkomaalaiset somettajat, mutta myös Suomesta osaan tältä istumalta nimetä ainakin pari tällaista vaikuttajaa. Mielestäni tuo on aivan käsittämättömän noloa, enkä ymmärrä miten tällä tavalla käyttäytyvät henkilöt kuvittelevat, ettei kukaan huomaisi heidän tapaansa toimia? Itse painan todellakin unfollow henkilöille, joiden huomaan toimivan minua kohtaan noin. On eri asia tykkäillä toisen kuvista ja hakea näin se huomio, jonka jälkeen teistä saattaa tulla Instagram-kavereita, eli tykkäilette toistenne kuvista sitten jatkossakin. Tuo on mielestäni kiva tyyli verrattuna siihen, että pyritään haalimaan toisen huomio kyseenalaisin keinoin. Itse ainakin seuraan ainoastaan tilejä, jotka kiinnostavat itseäni ja joiden sisältöä haluan feedilläni nähdä.

Tietenkin jokainen tekee, miten parhaaksi näkee, eivätkä muiden toimintatavat ole asiani, mutta pakko myöntää että kun itse pyrkii toimimaan rehellisesti, tuntuu vilppi kurjalle. Saattaa nimittäin olla, että tällainen feikkiseuraajia hankkinut henkilö vie jonkun yhteistyön nenäni edestä. Usein yritykset nimittäin tuijottavat Instagramin seuraajalukuja, eivätkä välttämättä vaadi edes mitään sen enempää todisteita seuraajien aitoudesta tai liikenteestä. Pakko tässä kohtaa muuten mainita, etteivät Instagramin seuraajamäärät todellakaan aina kulje käsikädessä blogin seuraajamäärien kanssa, vaikka ne olisivat miten aitoja tahansa. Itselläni esimerkiksi on vajaat 3000 seuraajaa Instagramissa, kun taas blogissani vierailee kuukausittain kymmeniä tuhansia uniikkeja kävijöitä. Olen tulkinnut asian niin, että blogiani seuraa niin moni sellainen henkilö, joka ei ole aktiivinen Instagramissa, tai ei vaan yksinkertaisesti ole kiinnostunut sinne jakamastani kuvasisällöstä. Itselleni Instagram on huomattavasti pinnallisempi kanava, eli en jaa siellä jokaisen kuvan yhteydessä mitään syvällisempää, vaikka käytän senkin suunnitteluun nykyään aika paljon aikaa.

Kilpailu alalla on kyllä kovaa, enkä usko että ihmiset muuten edes ajautuisivat käyttämään vilpillisiä keinoja seuraajien tai tykkäysten haalimiseen. Tänä päivänä uusien seuraajien hankinta rehellisin keinoin on valehtelematta todella hankalaa, eikä algoritmi helpota yhtään asiaa! Mutta tästä huolimatta kannatan tässä asiassa enemmän laatua kuin määrää! Mieluummin olen tyytyväinen omiin pienempiin IG-seuraajamääriin kuin lähtisin valehtelemaan. En nimittäin usko, että vilppi on koskaan kovin kauaskantoista. Valehtelusta jää aina kiinni ja sama muuten pätee siihen, jos valehtelee blogin kävijämäärät esimerkiksi asiakkaalle. Näissäkään asioissa ei yritysten kannata olla sokeita, vaan vaatia hieman tarkempaa analytiikkaa tai vaikka kuvakaappaus viimeisimmän kuukauden kävijätiedoista. Kilpailu kun ajaa ihmisiä hyvin kyseenalaisiin toimintatapoihin ja siinä myllerryksessä saattaa joskus kadota oma arvomaailma ja jopa itsekunnioitus.

Saatoin ehkä kuulostaa jonkun korvaan jopa liian suorasanaiselta, mutta tämä on mielipiteeni feikkiseuraajien ostamisesta sekä epärehellisyydestä alalla. Monelle ehkä pieni ongelma, enkä sano että asia nyt omaan arkeenikaan vaikuttaisi jatkuvasti negatiivisella tavalla, mutta halusin silti nostaa asian esiin. Sen verran paljon olen nimittäin ilmiöön törmännyt ja lähestulkoon päivittäin minua alkaa seuraamaan etenkin ulkomaalaiset tilit, jotka sitten katoavat saman päivän aikana. Onkin hyvin tyypillistä, että Ig-seuraajamäärät heittelevät välillä jopa kymmenillä ja tämä johtuu nimenomaan tästä ilmiöstä. Samaa tahtia kuin uusia seuraajia tulee, heitä myös lähtee. Instagram on kyllä aikamoinen pelikenttä.

Oletteko te törmänneet paljon tällaiseen ilmiöön, että seuraajia ostetaan tai haetaan follow-unfollow -periaatteella? Herättääkö se ajatuksia puolesta tai vastaan? 

Kuvat: Iines / edit: minä

Kommentit (16)

 1. Marjaana

  Aiheen ohi mutta mistä nuo saappaat on? 🙂 täydelliset!

 2. Erica

  Olipas mielenkiintoinen postaus. On kyllä totta että instagram on aikamoinen pelikenttä, sen pystyy huomaamaan jo ihan tavallinen käyttäjä. En ole mikään somevaikuttaja ja silti mullekin tulee noita ihmeellisiä seuraajia jotka myös katoavat aika pian. Muistan myös tuon suomalaisten bloggaajien kommentointiryhmän ja se oli kyllä ihan selkeästi niin läpinäkyvää että yhtäkkiä kaikki kommentoivat toistensa kuvia. Kyllähän tällainen toiminta näkyy helposti jo ihan tavallisille ihmisille että taustalla on sovittu jotain.

  • On my way

   Kiitos, kiva kuulla. No sepä! Olen täysin samaa mieltä kanssasi. On mielestäni seuraajien/yhteistyökumppaneiden aliarvioimista kuvitella, ettei tuollainen näy ulospäin. Itse pidän tuollaista toimintaa niin nolona, mutta toki kukin tyylillään. 🙂

 3. Hakkarainen

  Itse olen törmännyt nimeltämainitsemattomilla keskustelufoorumeilla näihin ”kommentti kommentista” tai ”seuraaja seuraajasta” ketjuihin. Itseäni tämä ilmiö lähinnä huvittaa. Tuntuuko se uusi seuraaja muka niin hyvältä, jos tietää sen tulleen vain ideanaan oman bloginsa kasvattaminen? Olen käynyt vilkuilemassa joskus näillä keskustelufoorumeilla vilisseitä blogeja (damn, sitähän ne haluaa), ja usein olen törmännyt kolminumeroisiin lukijamääriin. Kuitenkin kommenttikentät kumisevat tyhjyyttään. Tämä tuntuu usein kertovan siitä, että todellisten lukijoiden määrä on oikeasti huomattavasti alhaisempi.

  https://aatenarikka.blogspot.com/

  • On my way

   Joo, samaa mieltä – huvittavaa puuhaa. Mielestäni suurempi ilo tulee siitä kun saa seuraajia aidosta kiinnostuksesta eikä mitenkään systemaattisesti hankittuna. Ja on muuten varmasti totta, että moni bloggaaja mainostaa blogiaan kommentoimalla itsestään esimerkiksi Jodeliin, tuota en tullutkaan huomioineeksi. Toki mainoskikka sekin, mutta jälleen kerran kyllä hieman kyseenalainen. 😀

   Mutta kilpailu on kovaa ja tavallaan ymmärrän senkin, että epävarmuus saattaa ajaa vilpilliseen toimintaan. Toivon mukaan tietoisuuden levitessä yhä useampi feikkiseuraajia ostava vaikuttaja tajuaa, miten läpinäkyvää homma on, eikä se todellakaan ole mikään salaisuus seuraajille. Eikä tosiaan tarvitse edes olla itse vaikuttaja, että tajuaa nämä jutut…

 4. Lea

  Ja kaikki muut paitsi ylistyskehut poistetaan kommenteista🤣 sinne jää vain nämä olet niin ihana kaunis sexy.
  Tuttua myös toi seuraajien kalastelu itse lopetan saman tien seuraamisen kun huomaan mikä tarkoitus sillä oli.
  Feikkiseuraajat on kyllä niin noloja, voikun nää ketkä niitä harrastaa tuotaisiin julkisuuteen.

  • On my way

   Okei, no tuosta kommentoinnista en tosiaan tiedä sen enempää… Itse julkaisen blogissani kaikki kommentit kunhan ne eivät liity läheisiini tai ole heitä solvaavia. Tietenkin vaikuttajalla on myös vastuu ylläpitää siistiä kommenttiboksia, eli mitään älyttömiä mauttomuuksia ei ole edes täällä portaalissa lupa julkaista.

   Feikkiseuraajat on todella noloja ja veikkaan, että kyllä kyseiset profiilit esiin nousevat jos yhtään somekenttää seuraa. Näiden asioiden yleistyessä hommat muuttuvat jatkuvasti läpinäkyvimmiksi…

 5. Milla / www.moonshapedlittlebox.fi

  Onpa ihana asu, todella kaunis yhdistelmä! 🙂 Postaus on myös hyvä, täällä olen pyöritellyt mielessä ihan samoja asioita ja pidän myös nolona tuota, että liitytään seuraamaan ja hetken päästä painetaankin unfollow- nappia. Mieluummin haluan aitoja seuraajia, joita kuvat kiinnostavat kuin ostettuja seuraajia, joita kuvat eivät kiinnosta yhtään. 🙂 Tästä olisi hyvä puhua enemmänkin, kun välttämättä kaikki yritysten edustajat eivät ole tietoisia toiminnasta ja onhan se aika haljua yhteistyössä huijata kävijämääriään huomattavasti suuremmiksi kuin ne oikeasti ovat. :/

  • On my way

   Voi kiitos! 🙂

   Juuri näin, veit sanat suustani. Eli samoilla linjoilla kanssasi. Ja nimenomaan tuota olen myös miettinyt yritysten tiimoilta, sillä itse huomannut miten harva yritys edes pyytää kävijämääristä tarkempia tietoja… Todella kurja ilmiö kaiken kaikkiaan mutta onhan se totta, että paljon mahtuu epärehellisyyttä tähän maailmaan.

 6. Netta

  Hyvä postaus ja niin tärkeä aihe! Itse en pystyisi elämään itseni kanssa, jos mulla olisi ostettuja seuraajia, joiden avulla sitten myisin someani yritysten käyttöön. Ja mielestäni se onkin ennen kaikkea itsepetosta! Tietäisin itse aina, että olen toiminut vilpillisesti, joten en voisi iloita kävijämäärien noususta. Toki ei se ole sen enempää oikein muita bloggaajia tai yrityksiäkään kohtaan – väärin kaikilla mittareilla siis, valitettavan yleistä vaan nykypäivänä 🙁

  Mulla on tuo tismalleen sama homma – blogillani on todella paljon enemmän seuraajia kuin Instagramissani, eikä Instan kävijäluvut nouse mitenkään samaan tahtiin kuin blogin. Mutta pyrin siihen, että en ota asiasta mitään stressiä. Itselläni myös varmasti suuri syy asiaan on se, etteivät monet lukijani välttämättä edes ole Instassa tai ainakaan aktiivisia siellä. Ja blogini on ylipäätään enemmän teksti- kuin kuvapainotteinen, eli lukijoitani ei ehkä kiinnosta niin paljoa pelkät kuvat.

  • On my way

   Kiitos! Niinpä, täysin samaa mieltä kanssasi. Sen verran löytyy kuitenkin moraalia, etten myöskään pystyisi myymään someani valheellisilla luvuilla, saatikka jos olisin ostanut seuraajia. Todella harmillista että osa ihmisistä tuohon kuitenkin kykenee…

   Niin, tuo on jännä kyllä. Mutta varmasti vaikuttaa paljon sekin etteivät kaikki ole Instagramissa ja tosiaan pelkkä kuvasisältö ei välttämättä samalla tapaa inspiroi verrattuna blogin sisältöön. Mutta kuten sanoitkin, eipä tuosta kannata stressata. Instagram kasvaa jos on kasvaakseen. En usko että stressi hyödyttää yhtään mitään etenkään nykyään kun se kävijöiden hankkiminen rehellisin keinoin on tosiaan tehty mahdollisimman hankalaksi…

 7. Noora T.

  Ei vitsit mä kirjoitin melkeinpä samasta aiheesta pari viikkoa sitten. http://nooratoivo.fi/2018/09/follow-ja-sitten-unfollow/ Toi on kyllä niin idioottimaista touhua ettei mitään järkee. Etenkin toi follow ja unfollow homma. Porukka luulee että ihmiset ei huomaa että se ”vaikuttaja” lähtee meneen heti kun alat seuraan. Niin kun sanoit niin etenkin ulkomaiset tilit tekee tota mutta se on ikävä kyllä rantautunut myös Suomeen. Unohtamatta muutamaa aivan Uunoa yritystä mikä tekee samaa. Mut onhan noita aika kyseenalaisia tapoja kerätä seuraajia mutta jotenkin ite tykkään, että on enemmänkin sellainen yhteisö siellä instassa kun että olis miljoona seuraajaa keistä kukaan ei esim kommentoi. Mutta toki monet sitten ostelee seuraajia tai tekee tota follow unfollow rallia ihan sen takia että saa sitten yhteistyökumppaneita ja rahaa. Onneksi yritykset on alkanut herään ainakin jossain määrin tohon että osaa katsoa tilejä kriittisesti eikä tuijota vaan seuraajamääriä.

  • On my way

   Luin tekstisi ja todella hyviä pointteja sinullakin aiheen tiimoilta. 🙂 Tosi hyvä juttu että tämä aihe nousee yhä enemmän esiin koska silloin se tietoisuus kasvaa!

   Ja sepä, olen miettinyt aivan samaa… Vaikka ei omaisikaan sitä appia, josta näkee nuo unfollow-tyypit, niin kyllähän sellaisen nyt huomaa… Mielestäni niin noloa ja oikeasti en ainakaan itselleni haluaisi kyseistä leimaa otsaan. Onneksi ainakin jotkut yritykset ovat heränneet asian tiimoilta, eivätkä tuijota ainoastaan noita seuraajia, vaan vaativat yhä useammin tarkempaa analytiikkaa…

 8. Pia

  Who cares! You have kick ass outfit and look like million bucks:-)!!!

  • On my way

   Thanks Nina! And you’re right, boom! 😉

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *