On my way
On my way

Säästäminen & kulutushysteria

Oletko koskaan miettinyt omaa kulutuskäyttäytymistäsi? Sitä kuinka paljon rahaa hupenee viikkotasolla ja ylipäänsä mihin se kaikki menee? Kirjoitin viime syksynä viikon ajalta ns. kulutuspäiväkirjaa, johon kirjasin kaikki menoni (postaus täällä). Tuon siivittämänä havahduin todella miettimään, mihin kaikkeen sitä rahaa oikeasti kuluukaan ja missä kaikessa voisin säästää.

Säästäminen

Tämä maailman aika on hyvin kulutushysteriaan kannustava. Joka puolella vihjaillaan kuinka tarvitset sitä tai tätä ja jos vaan kuljetkin kaduilla, et voi välttyä ostamiseen kannustavilta mainoksilta. Facebook tekee jatkuvasti kohdennettua mainontaa ja olemme somessakin jatkuvasti alttiina ärsykkeille. En oikeastaan yhtään ihmettele, että yhä useammat ovat rahavaikeuksissa elettyään yli varojensa. Tämä yhteiskunta on kuluttamiseen kannustava, joten mikään ihmehän tuo ei ole.

Toisaalta onhan se totta, että jos ihmiset eivät kuluttaisi, menisi monelta työ alta. Itsekin myyjänä työskennelleenä tiedän, kuinka tärkeää liiketoiminnalle on, että ihmiset ostavat. Ja ylipäänsä lähes missä tahansa työssä, oikeastaan kaikki on jonkun tuotteen tai palvelun myymistä – näin tämä yhteiskunta vaan pyörii. Tästä huolimatta mielestäni jokaisen olisi toisinaan hyvä miettiä omaa kuluttamistaan. Ostetaanko uusia vaatteita joka viikkoa ja jos ostetaan niin miksi näin? Kävelläänkö töihin joka aamu sen kahvilan kautta ja hassataan lähes neljä euroa kahviin, jonka voisi valmistaa myös kotona? Syödäänkö lounas poikkeuksetta ulkona? Totta kai nämä asiat ovat valintoja enkä sano, etteikö jokainen saisi tehdä rahoillaan mitä haluaa, mutta silti kehotan jokaista välillä miettimään onko oma kuluttaminen kohtuuden rajoissa. Onko asioita joiden suhteen voisi ehkä tehdä parempia valintoja?

Säästäminen

Perustelin omaa kuluttamistani aikaisemmin sillä, että en jaksa miettiä esimerkiksi viikon ruokia etukäteen ja olen luontaisesti spontaani shoppailija. Rakastan visuaalisuutta ja siksi kaipaan jatkuvasti kaikkea ihanaa ja uutta! Sain rahaa todella surkeasti säästöön eikä mikään ihme. Saatoin ostaa hetken mielijohteesta satojen eurojen laukun tai vaatekappaleen, joka ei sovi oikeastaan mihinkään aikaisempaan kokonaisuuteen. En miettinyt kuluttamistani juurikaan, sillä en ole joutunut missään kohtaa elämääni tilanteeseen ettei rahaa olisi. Olen elänyt jo vuosia ihan mukavasti ja kyennyt kivasti rahoittamaan kaikki menoni. Tähän on vaikuttanut tietysti se, että olen tehnyt töitä. Eikä mikään ole sinällään muuttunut muuta kuin, että nykyään olen silti huomattavasti harkitsevaisempi.

Tämä harkitsevaisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisin muuttunut pihiksi. Mietin tarkemmin mitä ostan enkä enää törsää hetken mielijohteesta kuten aikaisemmin, mutta pihistelemään en ole alkanut, enkä ala. Itselleni säästäminen on sitä, että säästetään menoissa, mutta ei kuitenkaan jätetä väliin sosiaalisia tilanteita sen takia, että ravintolassa kuluu rahaa tai kaupungilla tulisi ystävän seurana ostettua se kahvilakahvi. Säästämisessäkin on nimittäin se vaara, että rahaan tulee himo ja sitä aletaan oikeasti luopumaan jopa sosiaalisista tilanteista sen rahan takia. Tuossa kohtaa liikutaan mielestäni jo sellaisilla vesillä, että omaa suhtautumistaan rahaan on syytä miettiä kahteen kertaan. Se, että rahasta tulee hallitseva asia elämässä, on myös itsessään ongelma. Enkä oikeastaan tiedä kumpi on lopulta pahempi, kuluttaa tuhottomasti kuin säästää niin, että säästäminen hallitsee elämää sen jokaisella osa-alueella…

Säästäminen

Tällä hetkellä täällä tosiaan eletään hieman säästeliäämmin kuin aikaisemmin ja se näkyy mm. seuraavissa asioissa:

Ruokaostokset. Teen ne nykyään mieluiten suuremmista kaupoista ja keskitän ostoksiani. Lähimarketista haen ne tietyt jutut, jotka ovat siellä aina edullisemmat (Pirkan makeuttamaton soijajuoma, kaurajuoma, pakastemansikat…) mutta muuten satsaan suurempiin kertaostoksiin. En myöskään osta enää niin paljon luomua kuin jossain kohtaa ostin. En sitten tiedä onko tuo hyvä vai huono juttu, mutta olen alkanut hieman lepsumaan asian suhteen.

Kotona valmistetut lounaat. Syön nykyään suurimman osan viikosta kotona ja nautin siitä, että tiedän mitä syön! Edelleen kaksi päivää on se maksimi, että pystyn samaa ruokaa syömään, mutta jo sekin etten törsää ulkona lounaisiin montaa kertaa viikossa, on selvää säästöä. Pahimmillaan kulutin jopa 50 €/vko ulkona syötyihin lounaisiin, mikä on mielestäni aivan liikaa…

Shoppailu. Toki välillä eksyn shoppailemaan mutta nykyään harvemmin. En oikeastaan ehdoin tahdoin lähde kaupungille pyörimään, sillä tiedän ne houkutukset… Toisaalta taas katson paljon kriittisemmin kaikkea nykyään kuin aikaisemmin. Jos Zarasta löytyi ennen aina jotain, nykyään löydän vain harvoin jotain itselleni mielekästä. Uusi suosikkini on UFF, josta tekee parhaimmillaan ihan mielettömän hyviä löytöjä! Myös vintage-liikkeet ovat sellaisia, joissa poikkean ja joiden valikoima kiinnostaa. Ylipäänsä kierrätettyä tavaraa ostan nykyään mieluummin kuin täysin uutta.

Yleinen säästeliäisyys. Tämä pätee oikeastaan kaikkeen ostokäyttäytymiseen, eli ei vaan tule enää törsättyä juttuihin samalla tavalla. Jos nälkä iskee kaupungilla, en osta ensimmäisenä lähes kolmen euron raakapatukkaa, vaan ennemmin vaikka alle euron banaanin. Katson ylipäänsä hieman enemmän hintoja ja pyrin välttämään kaikenlaisten heräteostojen tekemistä. En myöskään tee ostoja surullisella mielellä tai hae shoppailusta tyydytystä erilaisiin tunnetiloihin. Tylsyyteenkään ei kannata verkkokauppoja selailla, vaan lähteä vaikka ulos lenkkeilemään!

Olen sitä mieltä, että jokaisen olisi hyvä välillä tarkastella kuluttamistaan. Ihan sama ovatko tulosi kuinka suuret tai onko sinulla tarvetta siihen, sillä mielestäni taloudellisuus on pelkästään fiksun ihmisen ele. Vaikka rahaa olisi kuinka paljon on mielestäni tyhmyyttä törsätä sitä menemään ihan vaan huolettomasti. Jos muistetaan myös se, että materia ei todellakaan tee loppupeleissä meistä onnellisia ja sellainen jatkuva tavaran ostaminen on ainoastaan keinotekoista onnea. Itse ainakin huomaan, kuinka paljon onnellisempi olen, mitä vähemmän tavaraa omistan.

Rakastan selkeää ja puolityhjää vaatekaappiani, sillä sieltä löytää helpommin kaiken. En halua kotiini turhaa rojua lojumaan nurkkiin ja kosmetiikka ostostenkin suhteen olen nykyään harkitsevampi. En välitä bloginkaan kautta saadusta turhasta tavarasta, vaan mieluummin jätän vastaanottamatta sellaiset asiat, joita en tarvitse – olivat ne ilmaisia tai eivät. Seesteinen, siisti ja vähäinen tavaramäärä vaikuttaa mielestäni myös yleiseen mielialaan. Se rauhoittaa ja tekee omalla tavallaan onnellisemmaksi.

Tuleeko teidän elettyä nykyään säästäväisemmin kuin aikaisemmin? Oletteko huomanneet säästäväisyyden tuomia plussia elämässänne?

Kommentit (10)

 1. Nanne

  Mä olen elänyt melko pitkään (useampia vuosia) suhteellisen säästeliäästi. En juuri mieti asiaa vaan elän juuri niin kuin hyvältä tuntuu. Ostan sen mitä tarvitsen, mutta muut jutut jätän kauppojen hyllyille. Kahviloissa tai lounailla ei tule käytyä puhtaasti siitä syystä, ettei se sovi omaan elämäntyyliini tai työarkeeni. Vaatteita ostan toisinaan, mutta muotia en seuraa. Vaateostokseni ovat usein jotain retkeilyyn tai liikuntaan liittyviä suhteellisen hinnakkaita tamineita. Ruokaostoksiini tykkään panostaa sopivasti. Reilu viisi vuotta sitten ryhdyin vegaaniksi, mutta en ole huomannut sen vaikuttaneen lainkaan kauppalaskuihini (en ole kyllä liiemmin niitä seuraillut). Kalliimmat ostokset/hankinnat pyrin valitsemaan järkevästi, en siis välttämättä osta halvinta vaihtoehtoa, mutta en myöskään kalleinta. Merkkiuskovainen en ole juuri minkään suhteen.

  Palkkani on varmaankin aika keskitasoa minun ikäiselleni (26v) ja siitä jää säästöön (ihan itsekseen) kuukausittain tavallisella elämisella jotain tonnin luokkaa. ☺

  http://lifetastesgood-nanne.blogspot.fi/

  • On my way

   Näinpä. Välttämättä ei tarvitse tinkiä mistään, kun opettelee vaan säästeliäämmän elämäntyylin. Tai itse ainakin koen, etten ole jäänyt mistään paisti vaikka säästeliäämpi olenkin ollut. 🙂

   Hyvin saat kyllä joka kuukausi säästöön jos tonni jää sivuun! 🙂

 2. Linda

  Mielestäni ruuan ja palveluiden ostaminen ei ole se suurin pahe mihin ihmiset helposti sortuvat, vaan jatkuva uuden tavaran ostaminen. Maailma hukkuu tavaraan tätä tahtia. Mitään ei nykyään käytetä loppuun, vaan heti kun kyllästytään vanhaan ollaan heti ostamassa uutta. Myöskin moni hairahtuu ostamaan tavaraa jota ei tarvitse, vain siksi että se sattuu olemaan tarjouksessa. Mieluummin satsaan palveluihin esim hierontaan ja käytän vaatteita niin kauan kuin ne ovat ehjiä ja ostan ja myyn käytettyjä huonekaluja. En joka kevät kesä syksy ja talvi uusi kodin sisustusta ja pyrin muutenkin välttämään turhaa tavaraa. Ajan vanhahkolla autolla ja fillarikin on ”jo” 6 vuotta vanha. Käytän kännykän loppuun asti enkä osta joka vuosi uutta mallia. Nämä ovat omia mielipiteitäni, jokainen toki tyylillään.

  • On my way

   Kyllä, olen samaa mieltä kanssasi. Tuosta syystä inhoankin alennusmyyntejä, sillä silloin teen täysin turhia ostoksia. Ja ehdottomasti puhelin käytetään loppuun saakka ja muutenkaan joka kuukausi ei hankita uutta tavaraa kotiin. Pieniä valintoja mutta kuitenkin mielestäni tärkeitä sellaisia. 🙂

 3. Mari

  Kyl tässä on pakko olla säästeliäämpi, jotta pystyy pitämään sekä kamerakaluston että auton kunnossa. Auto vie joka vuosi yllättäen rahaa hillittömiä summia ja toisaalta taas kamerakalustoa täytyy huoltaa ja joskus jopa päivittää. Ei ole varaa enää hirveästi shoppailla huvikseen.

  • On my way

   Niinpä, auto on kyllä todella iso kuluerä… Ja voin kuvitella, että myös kamerakalusto sinun tapauksessasi. Noh, toisaalta molemmat varmasti erittäin tärkeitä asioita elämässäsi, joihin myös mielellään rahaa satsaakin. 🙂

   Ainakin itsestäni tuntuu, että iso summa kameran objektiiviin ei kirpaise samalla tapaa kuin vaikka ajatus yhtä kalliista laukusta. Jos ostamasi asia on oikeasti hyödyllinen, sen ostaminenkin tuntuu kannattavalta. 🙂

 4. Jennih

  Itse pidän hyvänä nyrkkisääntönä sitä, että tilillä olisi aina noin yhden tai kahden kuukauden palkka säästettynä. Vaikka aluksi voi tuntua kovalta säästää se raha, mutta kokemuksen mukaan pyykkikone ja tiskikone hajoavat aina samaan aikaan…

  • On my way

   Joo, itse asiassa aika hyvä sääntö. 😉 Koskaanhan ei voi tietää mitä elämässä eteen tulee…

 5. Jonna / Palasia arjestani

  Minä yritän myös säästää joka kuukausi kivan summan tilille mm.matkustelua ja muita suurempia hankintoja varten. Muutama viikko sitten jouduin hankkimaan uuden tietokoneen ja onneksi oli hyvät säästöt tilillä! En itsekään huoli enää blogin kautta tavaraa, jota en tarvitse. Joskus oli kaapit jos jonkinlaista purnukkaa ja purkkia täynnä, mutta ei enää. Silti on edelleen vara karsia tavaramäärää ja teenkin sitä koko ajan. Itse suosin myös nykyään mieluummin käytettyä ja kierrätettyä kuin uutta, vaikka silloin tällöin tulee jotain uuttakin hankittua. Nykyään jos ostan uutta niin se tulee tarpeeseen, kuten lenkkikengät, tytölle ulkohousut tms tärkeää ja käytännöllistä.

  Hyvä postaus 🙂

  • On my way

   Niinpä, säästäminen on kyllä fiksua. 🙂 Ja juuri etenkin tuon takia jos tarvii tehdä suurempia hankintoja – lomareissuja unohtamatta. Mielestäni ei ole väärin ostaa välillä jotain uutenakin, mutta sellainen hyvä balanssi kierrätetyn ja uuden välillä on hyvä säilyttää.

   Kiitos! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *