Ruokavaliokuulumisia

Joku kyseli kommenttiboxissa miten vatsani jakselee ja vastausta raapustaessa päätin, että kirjoitanpas tänne jälleen pientä päivittelyä tilanteesta. Uskon, että teissä lukijoissani on varmasti useampikin henkilö joka kärsii tälläkin hetkellä samankaltaisista vaivoista, kun minä kärsin ja siksi aihe epäilemättä kiinnostaa. Kärsin siis hyvin pitkään erilaisista vatsaongelmista joita ei nyt varmaan tarvitse tähän raapustaa, jokainen pystyy ehkä laskemaan yks yhteen. Viimeinen tikki tilanteelle oli kuitenkin se, kun aloin oksentelemaan muutamankin kerran viikossa syötyäni tiettyjä juttuja. Yksinkertaisesti olo tuli niin tukalaksi ja pahaksi heti esimerkiksi maitorahkan syönnin jälkeen, että ei ollut muita vaihtoehtoja kuin kääntyä pöntön puoleen. Tuo oli todella väsyttävää aikaa!

Siinä siis pientä pohjustusta, vaikka aiheesta olenkin muutamia postauksia vääntänyt ja useampi teistä ne varmasti jo lukenut. Toukokuussa käännyin viimein ravintoterapeutti Annika Havasteen puoleen, hän lähti auttamaan minua blogiyhteistyön merkeissä. Sain häneltä minulle suunnitellun ruokavalion, tai pääpiirteet siitä ja muutenkin ohjeet laittaa vitamiinit sun muut jutut kuntoon. Lisäksi täysi kielto antibiooteille, niihin en oikeasti aijo koskea hetkeen! Ja siis toivottavasti ei tarviikaan, niitä meinaan määrätään aivan liian helposti jengille eikä oteta huomioon mitä sivuvaikutuksia nämä myrkyt saavat kropassamme aikaan. Oman vatsani ongelmat saattoivat siis aika pitkälle juontaa juurensa juurikin useammista antibiooteista, joita olen erilaisiin flunssiin tässä viimeisten vuosien aikana vetänyt. Hirveitä myrkkyjä, hyi! Ei ihme, että vatsan bakteeritasapaino järkkyy. 

Nämä ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä juttuja, eli minä en ala neuvomaan täällä ketään sen enempää vaan suosittelen lämpimästi kääntymään ammattilaisten puoleen. Vatsaongelmien taustalla voi olla niin monia henkilökohtaisia seikkoja, perintötekijöitä, sairaus, stressiä jne., että olisi jopa aika riskiä ladella täällä ohjeita. Suosittelen siis ehdottomasti kääntymään ongelmissa ammattiapuun. Ensin lääkärissä pois suljetaan sairaudet ja muut, jonka jälkeen voi sitten ajatella esimerkiksi juuri ravintoterapeuttia. 


No mutta ei noista taustatekijöistä sen enempää. Niitä voi olla hyvin vaikea määritellä ja omalla kohdallanikaan en voi olla 100 % varma mistä tämä rumba on johtunut. Jokatapauksessa tärkeintä on saada apua vaivoihin. Omalla kohdallani ruokavalion muutokset ovat todella auttaneet! Se ensimmäinen tiukka kuukausi maidottomalla, gluteenittomalla ja sokerittomalla ”dieetillä” meni suhteellisen ok. Kyllähän minä repsahdin karkkien suhteen pari kertaa loppuvaiheessa mutta annoin ne itselleni anteeksi. Tärkein oli kuitenkin se muutos, jonka huomasin sen ensimmäisen kolmen viikon aikana. Huomasin siis kuinka vatsani voi niin paljon paremmin, kun söin tuon ruokavalion mukaan. Pahoinvointeja mulla ei ole ollut kertaakaan tuon ruokavaliomuutoksen jälkeen, kertaakaan ei ole oksettanut tai vatsa tullut niin kipeäksi etten ole pystynyt kävelemään. Turvotus on poissa ja vatsa on aina littana, sekä toimii muutenkin kuten sen pitääkin.

No miten sitten syön? Maitotuotteet jätin siis kokonaan pois, pilkun tarkasti en syönyt edes yhtä juustoviipaletta. Ja score! Itselleni ei vaan sovi maito, näin se menee. Muutaman kerran olen nyt kokeillut maitojuttuja, eli esimerkiksi juustoa ja jäätelöä niin vatsa on mennyt sekaisin. Voihan olla, että vatsa nyt vierastaa taas niitä mutta olen tullut siihen tulokseen, että pärjään todella hyvin ilman noita. Miksi vetää sellaista, josta huomaa vaikutukset niin selkeästi? Toki välillä voi tehdä poikkeuksia mutta sittenpähän tietää itse seuraukset. Rahkaa ei tule suuhuni eksymään varmasti vuosiin, sen verran pahat oksentelut siitä sain, että traumat ovat aikalailla päähäni pinttyneet. Maidon korvaan siis manteli -ja kauramaidolla. Ihan super hyviä vaihtoehtoja! Jäätelöllekin löytyy hyvät korvaavat ja juuston sijaan voi syödä leivällä esim. tahinitahnaa, avocadoa, kasviksia jne. Ei ollenkaan kuivaa vaan päinvastoin. 😉

Viljatuotteet jätin myös alkuun kokonaan. Siirryin siis itse tekemään leivän gluteenittomista jauhoista ja erilaisista siemenistä, lisäksi ostan kaupasta gluteenitonta näkkäriä aina välillä. Tämä on itseasiassa ollut itselleni hyvinkin positiivinen muutos. Leivon nykyään kerran viikossa satsin leipää, jolla pärjään sitten koko viikon. Nykyään jopa nautin niiden leipien leipomisesta, olen kiinnostunut kokeilemaan erilaisia reseptejä ja ihan jo periaatteesta ei tekisi mieli palata valmiiksi pakattuihin leipäpusseihin. Niin paljon mielekkäämpää syödä sellaista, josta tietää mitä se sisältää! 🙂 Lisäksi gluteenittomassa leivässä on se hyvä puoli, että vatsa pysyy littanana eikä paisu ilmapalloksi. Itselleni ei sovi varsinkaan se jälkiuunileipä, huh muistan kuinka usein siitä vatsa turposi kunnon palloksi ja olo muuttui tukalaksi. Miksi siis syödä ruisleipääkään jos siitä tulee tuollaisia oireita? Mulle ei riitä syyksi se, että sitä nyt vaan pitää syödä, kun on suomalainen leipä ja niin ”terveellinen”. Gluteenitonkin leipä voi olla hyvää ja hei maistakaas joskus pizza gluteenittomalla pohjalla! Ihan super herkullista, mielestäni jopa parempaa kuin vehnäpohja ja taaskaan ei tule sitä ällön ähkyä fiilistä. 🙂 Toki riippuu paikasta mutta ainakin Weeruskan gluteeniton toimii! Aamupuuroakaan en ole muuten unohtanut, vaan vaihdoin hiutaleet gluteenittomiin. Maistuu lähestulkoon samalle kuin normi puurokin, jopa mies totesi näin. 🙂 Saattaa kuitenkin olla, että kokeilen tulevaisuudessa luomu kaurahiutaleita. Tämä oikeastaan siksi, että haluan vaan testailla toimisiko viljat kuitenkin puuron muodossa. Kaura on todella terveellinen tuote ja erinomaisen hellä vatsalle jos sitä vaan kärsii syödä.


Olen lisännyt huomattavasti etenkin marjojen syöntiä. Marjathan ovat erinomainen kuitujen lähde ja sen lisäksi ne ovat niin hyviäkin. Itse suosin nykyään vaan suomalaisia marjoja vaikka hieman hintavempia ovatkin. Ostan niitä pakastealtaan luomu pussukoita ja sekoittelen smoothieisiin, sekä puuroon. Myös hedelmiä suosin sopivissa määrin mutta vältän esimerkiksi omenoiden runsasta syöntiä, koska nehän saattavat närästää jne. Myös rasvoja syön paljon enemmän, pähkinöitä, manteleita jne. Käytän öljyjä, kuten oliivi -ja hamppuöljyä. Lisään niitä siis jopa smoothieisiin. 🙂 Lisäksi juuri joitain superfoodeja tulee käytettyä ja psyllium on myös päivittäinen juttu. Vesilasilliseen sekoitettuna erinomainen kuidun lähde etenkin gluteenittomalle ihmiselle, joka ei sitä tavallista leipää vetele. Lisäksi luumuja olen alkanut syömään puuron syönnin yhteydessä. Hyviä ja sisältävät paljon kuituja.

No sitten se sokeri ja karkit… Paheeni, joiden suhteen olen aina ollut heikko. Makean ystävälle oli kova pala luopua karkkipäivistä ja tapahtuihan siinä lopussa sitten pari repsahdusta, vaikka selkeästi se makeanhimoni väheni niiden viikkojen myötä. Olen kuitenkin tehnyt yhden huomion, eli sokeri pistää vatsani aika sekaisin. Ja nyt puhutaan siis juuri irtokarkeista ja muista sokeripommeista. Myös viikonloput, jolloin on nautittu ensin viiniä, kuoharia jne. lauantaina ja päälle syöty sunnuntaina karkkia ovat olleet niitä pahimpia. Vatsa saattaa mennä hyvinkin epätasapainoiseksi ja homma jatkuu ihan jopa sinne keskiviikkoon saakka. Voi myöskin olla, että ajan kanssa tällainen vähenee, kun maha ikäänkuin paranee ja palautuu mutta tiedä sitten. Toisaalta valkoinen sokeri on sellainen juttu mitä ei ole tarkoitettu kenellekään kroppaan laitettavaksi, eli eipä ole ihme jos pistää reagoimaan. Ja noh, eihän se alkoholikaan mitään smoothieta ole…


Nämä ovat kuitenkin sellaisia tilanteita, joita elämässä tulee eteen. Eli en ala valitettavasti vatsani takia absolutistiksi ja jätä sokeria lopullisesti. Välillä näistä jutuista haluan nauttia ja kärsin sitten seuraamuksia. Onneksi kyseessä ei ole kuitenkaan mitään mitä ei pystyisi sietämään, eli ei pahoinvointia tms. vaikka vähän ikäväähän tuo onkin. Olen kuitenkin enemmän kuin tyytyväinen, että tällä hetkellä olen löytänyt pääpiirteittäisen ruokavalion, jonka avulla voin hyvin! En koe enää, että minun olisi tarvinnut luopua jostain suuresta vaan olen ennemminkin saanut parempia vaihtoehtoja tilalle. 🙂 Ainut asia mikä harmittaa on se, etten tarttunut tähän ongelmaan jo aikaisemmin vaan kärsin viikosta toiseen ikäänkuin pitäen vatsaongelmia normaaleina. Niihinkin valitettavasti tottuu! 

En nyt tiedä kirjoitinko kaikkea varmasti tähteellistä mutta onneksi te voitte aina kysyä! Eli jos tulee jotain askarruttavaa mieleen niin laittakaahan vaan kysymyksiä tulemaan. 🙂 Lisäksi olisi kiva kuulla muiden vastaavassa tilanteessa olevien kokemuksia esimerkiksi juuri maidottomasta ja gluteenittomasta ruokavaliosta. Onko moni kokenut niiden kahden asian auttaneen? Mites sokerin kanssa? Te joiden vatsa reagoi oletteko siinä totaalikiellossa vai miten tasapainottelette? 

Kommentit (8)
  1. Mä olen koittanut tässä säätää ruokavaliota kohdalleen omatoimisesti, mutta mihinkään pysyvään ratkaisuun en ole vielä päätynyt, kun pitäis varmaan käydä lääkärissä ensin. Toisten kokemuksista on kiinnostava lukea ja saada vähän suuntaa siitä, mikä voisi ehkä itselläkin auttaa.

    1. Suosittelen kyllä tutkimuksia ehdottomasti alkuun. Sitten kannattaa miettiä miten jatkaa jos mitään sen kummempaa ei löydy…
      Musta vaan tuntuu, että tällä hetkellä lääkärit sanoo kaikkiin vatsavaivoihin sen ärtyneen suolen, tuntuu meinaan että se on muka joka toisella. Itse hieman epäilen kyllä… Mutta joo, ehdottomasti on kiva lukea toisten kokemuksia, itseänikin kiinnostaa ja siksi kiva, että te lukijatkin vuoropuhelette täällä kanssani. 🙂

  2. Meitsi on ollu gluteenittomalla (ei mitään kotimaisia viljoja) puoltoista vuotta ja maidottomia pätkiä on muutama takana. Gluteeniton tulee jatkumaan varmaan koko loppuelämän, maidotonta taas vedän nykyään kykyjeni mukaan; jätän pois ne maitotuotteet jotka vain maltan. Käytännössä siis maidot, jogurtit, juustot ja voi on poissa ruokavaliosta. Mun kohdalla maidottomuus pätkii suklaan kohdalla, sitä en vain kykene aina vastustamaan. Yleisesti ottaen yritän syödä suklaani niin tummana ettei sinne ole eksynyt maitoa missään muodossa, mutta joskus repsahdan Fazerin siniseen enkä piiskaa itseäni sen vuoksi. Enemmänkin ongelmana tällä hetkellä on selkärangattomuus; borrelioosin ja mahdollisen ylikunnon aiheuttaman treenitauon jälkeen on ollut todella vaikeaa aloittaa treenaus. ): Kun on puol vuotta elänyt suklaalla on hiukan vaikeaa ajatella sitä hyvää oloa joka tulee treenatessa.. sinänsä harmi, vuosi sitten olin elämäni kunnossa ja maidottomuus kruunasi sen täysin!

    Nostan hattua sun uudelle elämälle ja voin omasta puolestani suositella gluteenitonta sekä maidotonta, se on (ainakin minun) ihmiskropalle selkeästi luontevin tila!

    1. Kuulostaa tutulle, suklaata on kyllä hankala vastustaa ja siihen välillä sortuukin. Mulle myös juustot ovat heikkous. Joo ymmärrän. Liikunnan uudelleen aloittaminen voi olla hyvinkin hankalaa, toivottavasti saat kuitenkin jostain motivaation ottaa sen ekan askeleen. Kyllä se siitä sitten lähtee ja kun saa sen hyvän olon takaisin ei liikuntaa pysty taas enää edes lopettamaan. 🙂

      Paljon tsemppiä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *