On my way
On my way

Ruokailu Malediiveilla

Muutama teistä kyseli kommenttiboksin puolella, millaista ruokaa täällä Malediiveilla on tarjolla. Vaikka pidänkin teille parasta aikaa tarkempaa ruokapäiväkirjaa, ajattelin jakaa ajatuksiani ruokailuista ja siitä, miten olen itse omine ruokailutottumuksine pärjännyt resortissa, jossa tarjolla oleva ruoka on hyvinkin vaihtoehdoiltaan rajoittunutta. Täällä ei siis tunneta termejä laktoositon tai gluteeniton, vaan voit olla varma että eteen tuotava kahvimaito on jotain maidon ja kerman väliltä – samoin leipä kaikkea muuta kuin kaurasta valmistettua. Tokikaan en tiedä onnistuisiko rajoittuneempi ruokavalio jos siitä ilmoittaisi etukäteen mutta saanen epäillä. Myöskään ravintola vaihtoehtoja ei ole montaa ja suurin osa ihmisistä syökin täällä all inclusive ranneke kädessä. Meillä on puolihoito, jonka vuoksi syömme aina kattavan aamiaisen resortin seisovasta pöydästä, iltapäivisin jotain pientä (Suomesta mukaan otettuja raakapatukoita, aamiaiselta mukana tuotuja hedelmiä tms.) tai vaihtoehtoisesti ravintolassa päivällisen ja illalla jälleen resortin ravintolan seisovasta pöydästä illallisen.

Se mikä on jälleen kerran täällä tullut todettua, vatsani voi erittäin hyvin vaikka syön aivan kaikkea. On se kumma kun joka ikinen kerta reissuilla tämä sama yhtälö toteutuu ja jopa kermajäätelöä kykenen syömään ilman vastan väänteitä! Myös vehnäpasta meni muutama päivä takaperin ilman mitään oikkuja vaikka etukäteen Iinekselle mainitsinkin, että saas nähdä mitä tapahtuu. Tämä on sinällään hyvin erikoista, sillä joka ikinen kerta lomalta palattuani olen kokeillut vastaavaa Suomessa ja ei vaan toimi. Toki valintani täällä ovat ehkä automaattisesti sellaisia etten vuosien tottumuksesta valitse seisovasta pöydästä maitorahkaa tai tumminta mahdollista leipää, jonka vuoksi ne maito- ja viljamäärät saattavat sinällään jäädä aika vähäisiksikin. Tästä huolimatta on tullut kyllä mietittyä, että mikä ihme tämän eroavaisuuden aiheuttaa? Onko todella kyse vaan siitä, että täällä syö harvemmin ja kuormittaa aineenvaihduntaansa vähemmän tai kenties on niin rentoutunut, että vatsakin niin sanotusti relaa mielen mukana? Koska itse olen tosiaan stressivatsainen ja reagoin vahvasti tunnetiloihin, ehkä tämä loman rauhallinen tunnelma vaan aikaan saa sen, että vatsanikin on ikään kuin jossain hellässä syleilyssä täällä ollessani?

Jos jotain tosiaan Malediivien ruoasta ja siitä, mitä täällä tarjoillaan niin haluan muistuttaa, että majoitumme tosiaan resortissa – saarella joka on rakennettu turisteille. Täällä ei asu paikallisia kuin hotellin henkilökunnan verran jonka vuoksi kulttuuri ei ole niin vahvasti malediivilainen eikä täällä aisti sellaista paikallista henkeä niin hyvin kuin vaikka Malediivien pääkaupungissa Màlessa ehkä aistisi. Syömme resortin ravintoloissa, eli täällä on tarjolla niin iltalialaista kuin japanilaistakin ruokaa. Seisovasta pöydästä puolestaan löytyy vaikka jos mitä mutta intialainen vivahde on hyvin vahvasti läsnä. Ruoissa käytetään paljon mausteita ja chiliä lisätään omelettiinkin oikein reilulla kädellä. Sanoisin siis, että mitä todennäköisimmin intialainen ruoka on se Malediivien ruokakulttuurin kehto mutta turisteille suunnatussa hotellissa kun asumme, niin onhan täältä pakko muutakin saada. Se mikä itseni kuitenkin yllätti, on ettei täällä ole juurikaan tarjolla pientä snackia, eli vaikka jotain supermarkettia josta saisi ostettua kuivattuja hedelmiä, patukoita tai muuta vastaavaa, vaan ainut resortin pieni kauppa on sellainen, jossa myydään pääasiassa karkkeja sekä sipsejä joiden ohesta löytyy yksi ainut terveellisempi vaihtoehto eli pähkinä-kuivahedelmäsekoitus, mikä sekin aika korkealla hintalapulla varusteltu. Jos siis matkustat resorttiin puolihoidolla, varaa Suomesta mukaan jotain pientä välipalaa tai varaudu siihen, että iltapäivällä on pakko käydä syömässä edes jonkinlainen välipala – eli toisin sanoen ruoka-annos saaren ravintoloissa.

Uskoisin, että useammissakin resorteissa pyritään siihen, että mahdollisimman moni ostaisi täyshoidon. Siksi tarjolla on nihkeästi pientä naposteltavaa myyviä paikkoja, joten tämä tosiaan kannattaa huomioida tänne matkatessa. Toki eri asia lienee sitten suuremmat saaret, jotka eivät ole resorttien omistuksessa. Toisaalta kyse on aika pienestä haitasta mutta tällaiselle välipaloihin tottuneelle pidemmät ruokailuvälit ovat välillä aiheuttaneet ehkä hieman totuttelua. Onneksi saatavilla on sentään niitä arvokkaita pähkinöitä ja varasin matkalaukkuun raakapatukoita viikon jokaiselle päivälle. Ylipäänsä ruoka on myöskin ollut hyvää vaikka noin yleisesti ottaen en ole laisinkaan buffet-ihminen. Seisova pöytä ei ole itselleni mitenkään unelmien täyttymys sillä syön silti saman verran, oli mahdollisuus tankata itsensä ähkyyn tai ei. Täällä se oli vaan käytännöllisin ja edullisin vaihtoehto. Upgreidaaminen all inclusiveen olisi muuten maksanut meidän resortissa n. 50 dollaria päivältä mikä on omasta mielestäni aivan järkyttävä hinta!

Tarkempia ruokailujani voitte sitten tutkailla loppuviikosta ruokapäiväkirjasta, jonka blogiini jaan. Täällä on muuten tänään aivan järkyttävän kuuma ja täysin pilvetön päivä, joten vieläkään en ole klo. 14.15 mennessä syönyt mitään sitten aamiaisen. Kuumuus verottaa todella paljon ruokahalua, mikä on tullut hyvin konkreettisesti huomattua… Vedestä piti vielä sanoa, että se maksaa ravintoloista ostettuna 1,60 € 1,5 litran pullo. Tosin ainakin meidän resortissa huoneen hintaan kuuluu useampi lasipullo vettä päivässä. Tavallisesti sitä on annettu aamusiivouksen yhteydessä neljä pullollista, mikä ei luonnollisestikaan riitä. Emme kuitenkaan ole täällä ostelleet vettä yhtään, vaan olemme keittäneet hanavettä vedenkeittimellä ja pullottaneet sitä mukaa lasipulloihin, kun ne tyhjenevät. En tiedä harrastaako moni tuota ulkomailla mutta aivan loistava keksintö varsinkin tällaisessa paikassa, jossa veden hinta on oikeasti aika tuntuva!

Onko joku muu huomannut vastaavaa, että Suomessa paikoitellen oikutteleva vatsa saattaakin olla lomalla täysin oireeton? Tai jos heräsi kysymyksiä liittyen ruokailemiseen täällä malediiveilla niin kyselkäähän ihmeessä, pyrin vastaamaan parhaani mukaan!

Kommentit (9)

 1. Elina

  Mulla ei kestä Suomessa vatsa juuri lainkaan vehnätuotteita, mutta aina ulkomailla pystyn syömään vaaleaa leipää, pastaa, leivoksia yms. ilman yhtäkään ongelmaa! Kuullut monelta myös tätä samaa.. Olen miettinyt, että Suomessa varmaan valmistuksessa tehdään jotain eri tavalla? En keksi mitään muutakaan järkevää selitystä, syön nimittäin arjessa ja lomalla suht saman verran.

  • On my way

   Niinpä, samaa tosiaan miettinyt koska ulkomailla ollessa aina sama juttu! Mutta en kyllä valita. 🙂 Todella positiivinen juttuhan tämä on. Mutta veikkaan myös, että kyse on nimenomaan siitä valmistusprosessista joka Suomessa kenties hieman erilainen…

 2. Hanna

  Suomessa ainakin maitotuotteet hapatetaan eritavalla, jonka takia ne aiheuttavat ongelmia. Tästä syystä kotimaassa mm. Ehrmannin rahkat sopivat mun mahalle, kun on Saksalaiseen tyyliin hapatettu ;). Toinen juttu kyllä ihan selkeästi, miten mun vatsa alkoi sietää maitotuotteita, oli stressin lasku. Kaikki muut ibs-oireet ja kielletyt ruoka-aineet tulivat myös takaisin ruokavaliooni, kun hillitön stressiputki kääntyi laskuun. ”Suolisto on toiset aivot”. It’s real.

  • On my way

   Aivan, tuo hapatus kävisi kyllä järkeen… Ja olen samaa mieltä, että suolisto on toiset aivot jonka tiimoilta stressi vaikuttaa aivan varmasti. Mutta toisaalta en kyllä ole ollut viime aikoina mitenkään erityisen stressaantunut, joten siinäkin mielessä ihmettelen. Ja siis ylipäänsä kun sama homma toistunut jo vuosikaudet ulkomailla ollessa. Kyse on siis pakko olla ruoan tuottamisen eroista ja myös kenties siitä, että lomalla vaan on no lomalla. Onhan se eri kuin se arki ja muu hässäkkä. 🙂

 3. Henna H

  Täällä myös yksi joka voi vetää ulkomailla kaikkia mahdollisia maito- tai vehnätuotteita, vaikka suomessa niitä pitää rajoittaa! Moniallergikkona helpottaa huomattavasti reissailua kun pystyy edes noita syömään, kun muuten sekä ulkomailla että suomessa kieltolistalla on niin mausteet kuin suurin osa hedelmistä ja vihanneksista..

  • On my way

   Niinpä, on se kyllä ihmeellistä kun täällä voi syödä aivan kaikkea sellaista mikä Suomessa aiheuttaisi ongelmai! Todellakin positiivinen juttu. 🙂

 4. Katja

  Itsellä taas ulkomailla vatsa saattaa oikutella jopa enemmän! Viimeksi espanjassa turvotti ja ummetti, veikkaan, et lämpö ja univelka matkustamisesta johtuen vaikuttavat.

  • On my way

   Itselläni myös lentokoneessa matkustaminen aiheuttaa juurikin mainitsemasi kaltaisia oireita mutta ne helpottavat päivässä kun pääsee kohteeseen. Mutta ei tuokaan ilmeisesti ole täysin itsestäänselvyys jos sinulla muutenkin ulkomailla oikuttelee. Hyvin yksilöllistä siis taitaa olla…

 5. Niina

  Mulla sama juttu, ulkomailla vatsa kestää vaikka mitä ja Suomeen palatessa vatsavaivat palaavat. Oon miettinyt, liittyykö se juurikin tuohon ruoan valmistusprosessiin, ilmastoon/D-vitamiiniin, stressittömyyteen/eri tavalla hetkessä elämiseen vaiko mihin. Maitotuotteisiin liittyen, en tiedä ootko kuullut eroista A1- ja A2-proteiinien välillä (googlesta löytyypi paljon tietoa). Suomalaiset maitotuotteet sisältävät tota A1-proteiinia, ja esim. Etelä-Euroopassa ja vissiin Keski-Euroopassakin taas A2… Mulla on diagnosoitu maitoproteiiniallergia, mutta esim. italialaisesta/espanjalaisesta ym. maidosta en saa MITÄÄN oireita. Ilmeisesti A2-maito rantautumassa pikkuhiljaa Suomeenkin: https://www.farmit.net/lypsylehma/2017/04/12/a2-maidostako-mahdollisuus-maitotiloille

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *