On my way
On my way

Pienillä asioilla teet päivästäsi paremman

Olen tässä vuosien varrella oppinut sen, että elämänlaatuun voi vaikuttaa todella pienillä jutuilla. Se onni ei lähde materian määrästä tai statuksesta, vaan täysin muista seikoista. Pienet jutut arjessa ovat niitä, jotka tekevät ainakin omassa elämässäni paljon. Onni on toisten huomioon ottamista, toisista ihmisistä välittämistä, tuoreen aamukahvin tuoksu, kaunis kukkakimppu sulostuttamassa kotia, positiiviset sanat, onnistunut treeni… Jos aletaan oikein kunnolla miettimään, on noita onnellisuus asioita aika paljon – enemmän kuin ihan heti edes uskoisi olevan.

Millaisilla asioilla sitten voimme tehdä arjestamme parempaa?

Joskus ajattelin, että täydellisen onnellisuuden tavoittaminen on mahdottomuus. On vaikeaa olla onnellinen jos elämässä jokainen palikka ei ole kohdillaan. Olen kuitenkin vuosien varrella oivaltanut, että tuota hetkeä ei välttämättä tule eteen koskaan. Elämäsi ei ole ikinä sataprosenttisen täydellistä ja kaikki onkin loppupeleissä kiinni siitä, miten otat asiat vastaan. Onnellinen voit olla, vaikka elämässä olisikin palasia vielä loksahtamatta kohdilleen. Jos et ole kohdannut vielä sitä oikeaa tai et ole varma urastasi, ei se aina tarkoita sitä, ettetkö voisi olla onnellinen. Siinä kohtaa, kun olet taas saavuttanut elämäsi suunnan, saattaa kohdallesi tulla uusia kysymysmerkkejä. Elämä onkin jatkuvaa tasapainoilua ja hapuilua. Onnellisuus on löydettävä arjesta ja joskus jopa todella pienienkin juttujen kautta.

Kokosin muutaman arkisen vinkin parempiin ja onnellisempiin arkipäiviin. Näiden seikkojen avulla pyrin itse vaikuttamaan elämänlaatuuni ja tekemään elämästäni parempaa.

Keskity positiiviseen

Vähän samaisesta aiheesta kirjoitin viime viikolla ”Omalla suhtautumisella on väliä” -postauksen. Tähän kohtaan haluaisinkin muistuttaa, että kannattaa ehdottomasti pyrkiä jatkuvasti elämässä positiiviseen ajatteluun. Positiivisuus auttaa meitä selviytymään, sillä tuon energian avulla kykenemme kääntämään negatiivisuudenkin eri valoon. Itselleni tämä ei ole todellakaan aina itsestäänselvyys, sillä olen niin tunteiden vietävissä. Positiivisuus on kuitenkin tässä maailman ajassa se voimavara, jonka avulla elämä kantaa. Maailmassa on niin paljon pahaa, että on turhaa lietsoa tuota pahuutta enää omassa arkielämässä.

Panosta ruokavalioon

Terveellinen ja monipuolinen ruoka vaikuttaa omalta osaltaan mielialaamme. Kun syömme hyvin, voimme kaikin tavoin paremmin. Nälässä ei tarvitse elää, vaan syödä ja paljon mutta oikeanlaista ruokaa. Kun saamme ravinnosta kaiken tarvitsemamme, olemme terveitä ja aivan varmasti myös mielialaltamme paremmalla fiiliksellä. Kannatan ehdottomasti ruokaan satsaamista, sillä näen sen merkityksen hyvinvoinnille todella suurena.

Ole kiitollinen

Pieni seikka, jonka usein unohdamme, on kiitollisuus. Koska olet viimeksi esimerkiksi miettinyt, mitä kaikkea hyvää elämässäsi on? Itse pyrin kiitollisuuteen ihan päivittäin, tai vähintään edes joka toinen päivä. Itselleen on jatkuvasti hyvä muistuttaa, kuinka paljon hyvää on saanut elämäänsä. Niin usein me vaan huomioimme sen kaiken negatiivisen, vaikka elämässämme olisi vaikka ja mitä hyvää! Koti, perhe, liikuntakyky, varaa ruokaan, mahdollisuus matkustella… Itselleen on välillä hyvä muistuttaa, että elämme aikamoisessa hyvinvointiyhteiskunnassa ja isolla osalla maailmassa ei ole asiat yhtä hyvin kuin meillä täällä Suomessa.

Huolla mieltäsi

Pidän itsetuntemusta ja henkistä hyvinvointia yhtä tärkeänä kuin fyysistäkin. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että huollamme myös mieltämme. Elämässä tapahtuu jatkuvasti asioita, joista osa on meitä hyvin paljon vahingoittaviakin. On tärkeää, että käsittelemme tunteitamme ja kokemaamme. Kohtaamme valitettavasti myös erilaisia tilanteita, jotka eivät ole meistä riippuvaisia. Esimerkiksi petetyksi tuleminen, vanhempien avioero, läheisen kuolema, ihmisiin pettyminen… Jokainen kokemus on meihin jollain tapaa vaikuttava ja siksi mieltä tulisikin hoitaa.

Tee asioita joista nautit

Teemme töitä ison osan elämästämme, jonka vuoksi on tärkeää, että työ on mieluisaa. Toki osalle se elämäntyyli, että käyt töissä ja teet vapaa-ajallasi kaikkea mieleistä toimii, mutta suurimpaan osaan meistä huono työ tai ikävä työympäristö vaikuttaa negatiivisella tavalla. Itse olen ainakin ihminen, jolle työllä on merkitystä! Kun on joskus tehnyt työtä jota ei ole kokenut omakseen tietää sen, millainen vaikutus sillä on omaan hyvinvointiin. Siksi korostan todella paljon sitä, että miettikää sitä, mitä oikeasti haluatte tehdä – niin töissä kuin vapaa-ajallannekin.

Ota aikaa itsellesi

Oma rauha, harrastukset ja ihan vaan yksin oleminenkin on välillä tärkeää. Jokaiseen päivään tulisi kuulua hetki ihan vaan itselleen. Oli se sitten vartti tai kolme varttia, oma tila ja mahdollisuus hengähtää on erityisen tärkeää. Aina puhutaan siitä ettei meillä ole aikaa. Itsekin syyllistyn tuohon valitusvirteen välillä, kunnes joudun ottamaan itseäni niskasta kiinni. Aikaa on vuorokaudessa 24 tuntia mutta se, miten me sen käytämme, on usein täysin priorisointikysymys. Siispä pyrkikäämme priorisoimaan oikein ja panostamaan myös itsemme ja omaan hyvinvointiimme!

Hemmottele

Minä kannatan arjen hemmottelua! Kaunis kukkakimppu kotiin, kampaajalla käynti, raakasuklaata, kasvonaamio… Pienillä jutuilla voimme hemmotella itseämme. Hemmottelua voi osoittaa myös läheisilleen kuten puolisolle. Pienet eleet ovat niitä, joiden avulla osoitetaan välittämistä. Olenkin aina miettinyt miksi miehet ostavat naisille niin harvoin kukkia tai naiset tuovat kaupasta miehelleen jotain hyvää? Miksi ihmeessä kynnys on niin suuri ostaa toiselle jotain kivaa, vaikka tiedämme kuinka toinen siitä ilahtuu? Itse pidän todella paljon lahjojen antamisesta ja koen iloa siitä, että toiselle tulee tuosta hyvä mieli.

Erota vapaa-aika ja työ

Yrittäjille tämä on erityisen vaikeaa, mutta silti kehottaisin jokaista siihen pyrkimään. Sovi itsellesi työajat ja erota vapaa-aika siitä. Olen itsekin tämän suhteen vielä vaiheessa mutta niinä päivinä, kun olen onnistunut, olen ollut erityisen tehokas työaikana ja vapaa-aikana saanut aidosti relattua. Jos olet ikään kuin aina töissä, on mielesikin jatkuvassa työmoodissa, mikä aivan varmasti vaikuttaa hyvinvointiisi ja esimerkiksi yöuniin. Oman onnellisuuden kannalta on pieni satsaus sopia itselleen ne ajat, jolloin on täysillä töissä ja jolloin uhraa aikaansa kaikelle muulle kuin työnteolle. Sama pätee myös toimistotyöhön, töitä ei kannata kantaa mukanaan kotiin asti, vaan murehtia niistä ainoastaan työaikojen puitteissa.

Osoita rakkautta ja välitä

Viimeisenä mutta ei missään nimessä vähäisimpänä välittäminen ja rakastaminen. Meidän ihmisten tulisi enemmän sanoa toisillemme kuinka paljon välitämme. Pieni asia mutta olen aivan varma, että tuon seikan sanomisella tai osoittamisella teemme toisenkin ihmisen päivästä erityisen. En nyt sano, että olisin itsekään maailman paras joka päivä läheisilleni tätä asiaa hokemaan, mutta kyllä välillä on tärkeää osoittaa kuinka tärkeä toinen ihminen sinulle on. Olemme kuitenkin jokainen tuntevia olentoja ja meistä jokainen kaipaa rakkautta ja rakastetuksi tulemista. Suomessa on jotenkin niin ihmeellisen pidättyväinen kulttuuri tämän asian suhteen, että kaipaisin siihen kieltämättä muutosta.

Näiden muutamien vinkkien myötä toivottelen sinulle oikein ihanaa ja aurinkoista tiistaita! Toivottavasti jokaisella teistä on oikein miellyttävä päivä edessä. 🙂

Kommentit (2)

  1. Mia / Beauty Highlights

    Tiedät, että tykkään sun postauksista useinkin, mutta pakko sanoa, että tää oli kyllä yksi parhaista! Erinomaisesti kiteytetty! <3 Tuli ihan sellainen olo, että kunpa olisi itsekin osannut just noin ne asiat ilmaista 😀

    • On my way

      Kiitos, kiva kuulla. 🙂 Veikkaan, että osaatkin – rohkeasti vaan raapustamaan! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *