On my way
On my way

Persoonallisuustyypiltä sovittelija (INFP-T)

Jo Malediivien reissulla teimme Iineksen kanssa 16Personalities -persoonallisuustestin ja keskustelimme testituloksistamme. Saimme toisistaan eriävät tulokset, sillä olemme persoonina erilaisia vaikka ystäviä olemmekin. Testitulokset taas kirvoittivat keskustelua ja juttelimme aiheesta aika syvällisestikin. Aloitin itse asiassa tämän postauksen kirjoittamisen jo ajat sitten saamatta sitä koskaan päätökseen. Kirjoitettuani tällä viikolla tekstin ”Väliinputoaja” sain kommenttikenttään kommentteja nimenomaan tähän persoonallisuustestiin liittyen, jonka myötä testi palasi mieleeni. Mielenkiintoinen kommentti oli etenkin se, jossa joku teistä epäili ulkopuolisuudentunteen olevan vahvana nimenomaan minun persoonallisuustyypilläni eli INFP:lla.

Olen siis persoonallisuustyypiltä sovittelija (INFP-T = introvertti, intuitiivinen, tunteellinen, mahdollisuuksia etsivä & sekasortoinen) ja tässä muutama lainaus sovittelijan kuvauksesta:

”Sovittelijat saattavat vaikuttaa rauhallisilta, varautuneilta ja jopa ujoilta, ja heillä on sisäinen liekki ja intohimoa, joka loistaa heistä. Sovittelijoita on väestöstä vain 4 prosenttia, minkä vuoksi heillä on suuri riski tulla väärinymmärretyiksi.”

”Sovittelijoille on tärkeää tiedostaa itsensä ja oma paikkansa maailmassa, ja he tutkivatkin kyseisiä ajatuksia ja projisoivat itseään töidensä kautta.”

”Toisin kuten sosiaalisemmat persoonallisuustyypit, sovittelijat keskittävät huomionsa vain muutamiin ihmisiin tai yhteen hyödylliseen asiaan. Jos he yrittävät ylläpitää liian suurta verkostoa, heidän energiansa kuluu loppuun, ja he voivat jopa masentua ja musertua maailman pahuudesta, jota he eivät kykene korjaamaan.”

”Sovittelijoiden tekemistä määrittävät kunnia, kauneus, moraalisuus ja hyveys sekä aikomuksen puhdas olemus, eivät palkkio ja rangaistus.”

Tunnistan itseni suurelta osin sovittelijan luonnekuvauksesta. Olen testin mukaan 74 % introvertti eli kyllä, olen sisäänpäin kääntyneempi vaikka tutussa seurassa olen usein sosiaalinen ja puhelias. Energiani kuitenkin ammennan yksin olosta ja omasta rauhasta. Tutkiskelen paljon itseäni ja asioita, väsyn herkästi sosiaalisissa tilanteissa ja olen herkkä kivulle sekä ylipäänsä erilaisille tuntemuksille. Tästä introvertista puolesta huolimatta sisälläni on se liekki – kuten yllä olevissa lainauksissa kuvaillaan, eli minusta löytyy myös potkua ja kipinää. Intuitiivinen olen 69 %, mikä pitää niin paikkansa. Luotan intuitioon ja toimin hyvin pitkälti vaistojen varassa. Tunnepuolta minussa on 60 %, eli elän vahvemmin tunteella vaikka järkeäkin on mukana sentään se 40 %. Mahdollisuuksia etsivää puolta minussa on 86 % ja sekasortoisuutta 69 %. Tuo sekasortoisuus on aika mielenkiintoinen lisä, joka tulee tosiaan tuosta T-päätteestä. Itse ainakin tunnistan itsestäni tietynlaista sekavuutta, eli mieli on välillä ailahteleva, tunteet menevät laidasta laitaan ja usein omat ajatukset risteilevät. Uskon että omalta osaltaan tuo liittyy nimenomaan siihen luovuuteen ja jatkuvaan ajatteluun mikä välillä sekoittaa ihan omaakin päätä. Tasapaino on kuitenkin se, mitä minäkin tavoittelen elämän jokaisella osa-alueella ja uskon, että senkin saavuttaminen on jossain kohtaa mahdollista.

Sovittelija viihtyy tavallisesti parhaiten luovilla aloilla kuten kirjailijana, näyttelijänä tai runoilijana eli tässäkin mielessä täsmää. Vaikka en olekaan mitään edellä mainituista, olen aina rakastanut kaikkea luovaa tekemistä ja tälläkin hetkellä toteutan itseäni eniten nimenomaan luovien asioiden parissa. Myös koulussa menestyin parhaiten luovissa aineissa matemaattisten sijaan. Minun on helpompaa hahmottaa suuri kokonaisuus kuin paneutua yksityiskohtiin. Yksi ehkä täsmäävin seikka on ikuinen tarve ymmärtää itseään ja paikkaansa maailmassa – niin minua, vihdoinkin tälle jatkuvalle analysoinnille löytyi selitys! Sovittelija onkin aktiivinen pohtimaan, jonka vuoksi saattaa välillä jopa vetäytyä omiin oloihinsa. Itsehän olen esimerkiksi vaikean elämäntilanteen tullen sellainen, että vetäydyn omaan rauhaan. Sen sijaan että tukeutuisin läheisiini haluan olla yksin – käydä tunteen yksin läpi. Minun on myöskin aina helpompaa keskittyä pieneen ihmisjoukkoon suuren sijaan. Suuren ihmisjoukon keskellä väsyn ja en vaan kykene antamaan energiaani useammalle yhtä aikaan. Usein noissa sosiaalisissa ryhmätilanteissa kuten nyt vaikka tupareissa tai synttäreillä juonkin itseni nopeasti pieneen hiprakkaan, jotta minun on helpompi ja rennompi olla.

Sovittelijan tyypillisiä vahvuuksia ovat luovuus, joustavuus, intohimo, idealismi ja omistautuminen kun taas heikkouksia epäkäytännöllisyys, asioiden ottaminen henkilökohtaisesti, liiallinen idealismi sekä varautuneisuus. Vahvuuksista tunnistan kyllä itseni eli osaan olla luova ja joustava, toimin intohimoisesti, ajattelen paljon ja ihmissuhteissa sekä työssä omistaudun aina asioille ja ihmisille. Heikkouksista epäkäytännöllisyys on hyvinkin tuttua, samoin se että otan ihmisten rakentavankin kritiikin herkästi itseeni. Minulla on siis tapa sanoa vastaan ja puolustautua vaikka sisimmässäni tietäisin, että toinen on oikeassa…

Sandaalit H&M / Mekko Shein* / Laukku Rebecca Minkoff / Käsikorut Cluse* / Aurinkolasit Ray-Ban

Liiallista idealismiakin harrastan kyllä ja sanoisin, että olen ihmisenä loppupeleissä aika varautunut. Usein kuulen että ulkokuoreni vaikuttaa kylmälle ja kovalle mutta kun minuun paremmin tutustuu, paljastuu sieltä lämmin ihminen. Uskon että tähän vaikuttaa pitkälti emotionaalisen estyneisyyden tunnelukko sekä ylipäänsä jonkinlainen varautuneisuus uusien ihmisten seurassa. Minua ei ole välttämättä helppo lähestyä enkä anna itsestäni herkästi pintaa enempää. Minulle on noin muutenkin helpompaa ilmaista itseäni kirjoittamalla kuin puhumalla. Jos oikein rehellinen olen, blogissani on paljon sellaista josta en ole koskaan keskustellut kenenkään kanssa kasvotusten.

Vaikka minussa on paljon yhtäläisyyksiä sovittelijan persoonallisuuteen, niin pitää aina muistaa että jokaisella meistä on se oma historia, joka on pitkälti muokannut myös luonnettamme. Eli harvoin nämä testitulokset ovat kaikilta osin täyttä faktaa mutta yllättävä lähelle tässä sovittelijan kuvauksessa kyllä päästiin!

Jos innostutte tekemään kyseisen persoonallisuustestin, niin se löytyy täältä. Olisikin mielenkiintoista kuulla mikä on sinun persoonallisuustyyppisi ja koetko, että luonnekuvaus osuu yksiin? Ja mites te muut sovittelijat – oliko tekstissäni yhtäläisyyksiä?

*Tuote sponsoroitu / Kuvat: Iines

Kommentit (6)

 1. Jenni Ukkonen

  Ihan huippu testi, tosi mielenkiintoinen – oli pakko tehdä saman tien itsekin ja pakko sanoa, että melkein odotin tämän perusteella saavani saman kuin sulla. Mutta sainkin Arkkitehdin, ja kieltämättä sitä lukiessa tunnistin itseni hyvin monesta kohdasta – välillä melkein liiankin hyvin! Myös L:n testi meni kummankin mielestä ihan nappiin.

  • On my way

   Joo eikö, sanoin Anniinallekin että hänenkin pitää tehdä tämä. 🙂 Ja jep, saman oon huomannut kaikkien kohdalla jotka testin on tehneet! Usein nää persoonallisuustestit on vähän pilipali mutta tämä kyllä oikeasti paikkansa pitävä.

 2. Susanna

  Aika jännää, että pari vuotta sitten jonkun ainakin vastaavan testin tehtyäni muistan lopputuloksen kertoneen mun olevan introvertti, mutta nyt se olikin ESFP-T! Aika siinä rajoilla kuitenkin tälläkin kertaa. Ehkä siihen on vaikuttanut se, että nuorena aikuisena maalta kaupunkiin muuttuessa ja uuteen ympäristöön tottuessa on omakin persoonallisuus vähän muuttunut. Joka tapauksessa, noita kuvauksia lueskellessa kyllä tuli vahvasti mieleen, että sopii muuten aikalailla täysin itseeni, joten pätevältä testiltä vaikutti 🙂

 3. souphiee

  Haha, no tämä ei tullut yllätyksenä, olen jo pitkään ollut vakuuttunut että olet infp.

  T.INFP-A

 4. Anna

  Täällä toinen INFP-T! Suorastaan häkellyin testin tehtyäni siitä, miten hyvin tulos minua kuvaa. Olen itsekin sosiaalinen, mutta kuitenkin helposti varautunut etenkin vieraampien ihmisten seurassa ja tunnen herkästi ulkopuolisuutta. Analysoin jatkuvasti kaikkea ja tarvitsen paljon aikaa ja tilaa itselleni ja omille ajatuksilleni. Mutta se intohimon liekki palaa sisällä, innostun asioista ja tunnen vahvasti. Itsellenikin on tuttua tuo, että juon itseni hiprakkaan, etten jännittäisi ryhmätilanteissa niin paljon. Isoissa porukoissa en viihdy hirveän hyvin.

  Olen aiemminkin kiitellyt mutta haluan vielä uudelleen sanoa, että blogisi on ihan mahtava! Kirjoitat erittäin hyvin tärkeistä, syvällisistä ja henkilökohtaisista aiheista ja avaat itseäsi rohkeasti. Olen käynyt ja käyn parhaillaan läpi monia samanlaisia vaiheita ja tuntemuksia kuin sinä, joten tekstisi antavat paljon samaistumispintaa ja ajattelun aihetta. On helppo havaita, että olemme samaa persoonallisuustyyppiä – olen lisäksi myös Kaksonen 🙂

  Ihanaa loppukesää sinulle ja hyviä hetkiä itsesi ja elämän tutkiskelun parissa! <3

  • On my way

   Niinpä, eikö olekin hyvin silmät avaavaa. 🙂 Mielenkiintoinen testi, joka omalla tavallaan kyllä ainakin itselleni vahvisti paljon asioita itsestäni ja siitä millainen olen persoonallisuudeltani.

   Ihana kuulla! Kiitos kovasti palautteesta. <3 Loistavaa jos teksteistäni voi saada vertaistukea, sillä silloin koen tekeväni jotain tärkeää. 🙂 Ja rohkenen uskoa, että kaksosissa on oikeastaan aina edes jotain samaa. 😉 Ja vielä jos persoonallisuustyyppikin täsmää, niin ollaan mitä ilmeisemmin aika samanlaisia.

   Sinullekin ihanaa loppukesää! <3 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *