On my way
On my way

Paras kauraleipä ikinä!

Rakastan kauraleipää enkä oikeastaan nykyään syö mitään muuta leipää. Kun nelisen vuotta sitten laitoin ruokavalioni uuteen uskoon jäivät siinä samalla ruisleivät ruokavaliosta kokonaan ja näin on huomattavasti parempi vatsan kannalta. Pidän kauraa parhaana raaka-aineena leivän suhteen ja ylipäänsä suosin kyseistä viljalajiketta ruokavaliossani paljon. Kaura on erittäin kuitupitoista ja mikä parasta, myös suomalaista!

Kauraleipä

Aikaisemmin leivoin usein leipäni itse. Viime vuosina olen kuitenkin laiskistunut ja nappaankin tavallisesti kaupasta koriin Primulan Kaura 100 leipäpaketin tai kaurasydämet (Lidl). Molemmat ovat sataprosenttista kauraleipää, eikä leivän joukkoon ole sekoitettu muita viljoja kuten vehnäjauhoja. Vaikka kaupan hyllyiltä löytyy useampia eri kauraleipäpaketteja, kannattaa niiden ravintosisältö todella tarkistaa. Itse asiassa aika harva leipä on sataprosenttista kauraa vaan leivän joukkoon on lisätty ties mitä. Jos vatsa on yhtään herkempi, saattaa pienikin määrä vehnää laukaista hurjan turvotuksen vaikka leipä kulkisikin sillä kauraleipä nimikkeellä.

Tänään minulla on teille jotain ihanaa jaettavana, nimittäin pitkästä aikaa resepti taivaallisen ihanaan kotitekoiseen kauraleipään! Idea leivästä lähti ajatuksen tasolla liikkeelle sunnuntai-iltana, kun pakastimen leipäpussi ammotti tyhjyyttään ja leipää teki mieli. Kurkkasin kaapit ja totesin, että kauraleivän valmistus jollain variaatiolla olisi mahdollinen – ja siitä se idea sitten lähti. Lähdin kokeilemaan ja ihan oikeasti, nyt onnistuin kyllä aivan mielettömän hyvin! Tästä reseptistä tuli ehdottomasti bravuurini ja leipä, jota tulen valmistamaan vielä lukuisia kertoja uudestaan ja uudestaan. Itse asiassa leivoin jo toisen satsin leipää eilen illalla, sillä raaka-aineita sattui kaapista löytymään ja aikaa oli iltasella juuri sopivasti. Leipähän tosiaan säilyy hyvin pakkasessa, jonka vuoksi sitä voi leipoa kerralla vaikka hieman enemmänkin.

KauraleipäKauraleipä

Pidemmittä puheitta kuitenkin tuohon reseptiin, joka on valehtelematta aivan super hyper herkullinen ja sopii myös maidottomaan sekä gluteenittomaan ruokavalioon. Raaka-aineetkaan eivät ole mitään erikoisuuksia vaan sellaisia, joita todennäköisesti jokaisen keittiön kaapeista löytyy.

PEHMEÄ HUNAJA-KAURALEIPÄ (GL, M)

  • 3 kananmunaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2-1 tl laadukasta suolaa
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 1/2 tl kanelia
  • 1/2 dl pellavansiemeniä
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2,5 dl kaurajauhoja
  • 1,5 dl kaurajuomaa
  • 1/2 dl hunajaa
  • 1 dl tattarijauhoja
  • 1/2 dl kookosöljyä

Vispataan kulhossa kananmunat, leivinjauhe, ruokasooda, suola sekä kaneli sekaisin. Lisätään joukkoon kaurajuoma, pellavansiemenet, sulatettu kookosöljy, hunaja ja kaurahiutaleet. Sekoitellaan puulastalla sekä lisätään vielä jauhot pienissä erissä, mieluiten siivilän läpi. Annetaan valmiin taikinan kohota leivinliinan alla noin 10 minuuttia, jonka jälkeen se kaadetaan voideltuun leipävuokaan (omani 21 cm x 11 cm) ja päälle ripotellaan vielä kaurahiutaleita. Jos teet suurempaan vuokaan niin huomioithan sen raaka-aineiden määrissä, jotta leivästä tulee riittävän kuohkea! Paistetaan kauraleipää uunin keskitasossa 175 asteessa noin 35 minuuttia ja testataan kypsyys veitsen avulla. Nyt pari kertaa leipää valmistaneena sanoisin, että ainakin omassa perinteisessä uunissani tuo 35 minuuttia on aika idyllinen paistoaika jolloin leipä saa hieman väriä mutta ei kuitenkaan muutu sisältäkään liian kuivaksi.

Nautitaan uunituore leipä mieluiten vasta uunista tulleena voinokareen kera. Myös seuraavana päivänä leipä on ihanan pehmeää mutta suosittelen silti pakastamaan osan jos yhtään epäilet, ettei leipä tule muutamassa päivässä syödyksi.

Kauraleipä

Oikein rentouttavaa tiistai-iltaa jokaiselle! Ja jos leivotte leipää niin mielelläni kuulisin miltä se teidän mielestänne maistuu? 

Kommentit (7)

  1. Miia

    Tein juuri ja käytin seesamiöljyä. Voisin syödä kerralla koko setin, huippua!

    • On my way

      Oi kuinka kiva kuulla! Vaikkakin arvasin, että tämä resepti olisi kyllä muutaman muunkin mieleen… Ja seesamiöljy tosiaan toimii varmasti hyvin! 🙂

  2. Jenna

    Heippa! Kokeilin tätä ja muuten maku on hyvä, mutta ainakin mun tekemä leipä jäi todella murenevaksi, olisko tähän vinkkiä kuinka leivän saisi paremmin pysymään koossa? Kuuluuko taikinan jäädä sen verran löysäksi että sen voi kaataa vuokaan? Mulla siitä tuli niin jämäkkää että se piti painella/kaapia.. 😊😊

    • On my way

      Hmm, erikoista sillä ei omani jäänyt murenevaksi! Taikinan kuuluu siis olla sen verran löysää, että se tosiaan valutetaan vuokaan. Käytitkö mitä jauhoja? Joskus niilläkin voi olla vaikutuksensa. Ja tosiaan kiertoilmauuni saattaa kypsentää nopeammin kuin tavallinen.

      Olen tehnyt leipää kaksi kertaa tällä reseptillä ja molemmilla kerroilla siitä on tullut koostumukseltaan hyvää. Ihmettelen siis tuota kuinka taikinasta on tullut niin paksua jo tekovaiheessa?

  3. jonna / Palasia arjestani

    Oi, täytyypä testata tätä itsekin! Nams 🙂

  4. Anni S

    Otsikko ei tässä blogitekstissä kyllä petä! Testasin leipää ja ylitti odotukset. Aivan ihanan pehmeää leipää ja kaiken lisäksi maukas! Ei jää ensimmäiseksi ja viimeiseksi kerraksi kun teen tätä.

    • On my way

      Hei ihan mahtava kuulla! 🙂 Itsekin rakastan kyseistä leipää ja nimenomaan sen makua sekä mainitsemaasi pehmeyttä. Tällä viikolla pitääkin leipoa jälleen uusi satsi!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *