On my way
On my way

Paljonko sinä tienaat kuukaudessa?

Olen paljon viime aikoina miettinyt palkkoja, säästämistä ja ylipäänsä rahaa. Lauantaina kävin katsomassa elokuvan nimeltä The Big Short, joka sai ajatukset entistä enemmän rahaan. Se jälleen kerran muistutti, kuinka raha voi tehdä ihmisistä julmia, kylmiä ja itseriittoisia. Jos lähimmäinen kaipaa apua, hänelle törkätään käteen ensimmäisenä mitäpäs muutakaan, kuin rahaa. Olen oikeastaan aina jollain tapaa inhonnut tuota kyseistä maksamisen välinettä. Se tuhoaa niin paljon, aiheuttaa erimielisyyksiä ihmisten välille, rikkoo perheitä, ihmissuhteita, aiheuttaa kateellisuutta, katkeruutta, tekee ihmisistä ylimielisiä tai saa toisien olon epäarvokkaaksi. Miettikää jos rahaa ei olisi olemassakaan?

IMG_7810

En ole koskaan ollut ihminen, joka arvostelisi ihmisiä tulojen tai varallisuuden perusteella. Olen saanut kasvatuksen, jossa arvostetaan jokaista ihmistä tulotasosta riippumatta. Itsekin olen tienannut elämäni aikana monenlaisia palkkoja, joiden perusteella voin hyvinkin todeta, että mitä enemmän tienaa sitä enemmän kuluttaa. Viime vuoden aikana olen tienannut huomattavasti enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja tämä on osittain pistänyt miettimään, olenko ollut sen onnellisempi? Olenko saanut säästöön enemmän kuin ennen, tai olenko tehnyt enemmän asioita kuin aikaisemmin? Millainen merkitys elämässäni on ollut näillä suuremmilla tuloilla? Rehellisesti sanottuna, loppupeleissä hyvin, hyvin merkityksetön kuin jos olisin saanut vaikka tonnin kuussa vähemmän.

Miettikää tilanne, että joudutte tekemään elämässänne valinnan joko onnellisuuden, tai rahan välillä. Jokainenhan sanoo automaattisesti, että tottakai valitsee onnellisuuden mutta tarkoitatteko tätä todella? Jos mietitään esimerkiksi, että saisitte valita mitä tahdotte aikuisten oikeasti tehdä ilman, että teidän tarvisi miettiä senttiäkään rahaa? Veikkaan hyvin vahvasti, että aika moni ihminen valitsisi toisin. Liian moni tekee työtään enemmän rahan ja niiden laskujen takia kuin siksi, että rakastaa sitä mitä tekee. Onnellisuus on kyllä tärkeintä ajatuksen tasolla mutta entäs sitten käytännössä?

IMG_7831

Nämä ovat niitä ikuisuuskysymyksiä. On kivaa elää ilman rahahuolia ja on mukavaa, että rahaa löytyy, mutta tekeekö tonnin parin suuremmat tulot meistä sen onnellisempia? Kuten jo tuossa aikaisemmin totesin, minusta ei ainakaan. Mitä enemmän rahaa on, sitä enemmän sitä käyttää. Olen myös huomannut, että nälkä kasvaa syödessä myös rahan suhteen. Kun tienaa enemmän, haluaakin vielä enemmän ja tämä taas vie kohti jotain sellaista, johon en ainakaan itse tahdo päätyä.

Suomessa ihmisten palkat ovat sellainen ”no no” keskustelun aihe. Harva kertoo avoimesti paljonko kuussa tienaa, tai ylipäänsä haluaa puhua rahasta. Tavallaan ymmärrän tämän, en itsekään ole kiinnostunut muiden henkilkohtaisista tuloista mutta joskus rahasta puhuminen on kuitenkin ihan ok. Ystävien kesken näistä jutuista puhutaankin suhteellisen avoimesti ja aika moni varmaan sortuu vuoden vaihteen korvilla tarkistamaan myös ne julkiset verotiedot, ehkä jopa soittaa verottajalle ja haluaa tietää naapurin tulotason? Kuulostaapa friikiltä mutta näinhän se monilla menee. Mitä tuosta sitten hyötyy?

IMG_7827

Tavallaan samalla alalla työskentelevät voivat ehkä hieman vertailla sitä, onko oma palkka kilpailukykyinen. Jostain luin taannoin kirjoituksen, että näissä tulotasoissa on hyvinkin paljon eroja. Koska palkoista ei puhuta, harva tietää, että kollega tienaakin tonnin enemmän kuussa täysin samaa duunia paahtaen. Toki koulutuksella ja kokemuksella on merkityksensä, mutta kaikki on kuitenkin suhteellista.

Vaikka minua ei henkilökohtaisesti kiinnosta paljonko tietyt henkilöt tienaavat, ammattikohtaiset palkkatasot herättävät mielenkiintoa… Kun aikanaan tein lähihoitajan töitä, keskimääräinen kuukausipalkka lisineen oli bruttona joku 1900-2000 €/kk, mitähän se mahtaa olla tänä päivänä? Tai vastaavasti kaupan alalla myyjänä suunnilleen 1600-1700€ lisineen päivineen. Ollaankohan nykyään yhtään samoissa lukemissa?

Uskaltaako teistä kukaan paljastaa kommenttiboksissa anonyymina kuukausitulojaan? Tuntuuko se liian henkilökohtaiselle? Ne ketkä uskaltavat, kertokaa mitä teette ja paljon kuussa bruttona tienaatte?

Kommentit (95)

 1. Mintti

  Mä tienaan bruttona vähän vajaa 2900 euroa kuussa. Nimikkeeni on myyntiassistentti, mutta se ei anna oikeaa kuvaa työtehtävistäni. Tarjoan, myyn ja hoidan itsenäisesti projekteja, joiden arvo voi olla satoja tuhansia euroja. Olen alle vuosi sitten amk:sta valmistunut ja aloituspalkka on siihen nähden kohdillaan. Pohdit hyvin rahaa ja suhdetta elämään tekstissäsi. Ei se liika raha, tai pikemminkin sen myötä tullut työtehtävien vaativuus ja vastuu työtunneista puhumattakaan tuo sitä onnea. Tosin näen asian niin, että on olemassa piste, jossa tienaa erittäin hyvin, mutta työ ei kuormita liikaa. Raha ei tuo onnea, mutta kyllä se helpottaa elämää.

  • A

   Tässä hyvä esimerkki. Olen myös myyntiassistentti, bruttona tienaan 2 000e kuukaudessa, ja tiedän kollegan joka saa vain 1800e/kk bruttona. Teen kovin itsenäistä työtä, joiden arvo pyörii myös useissa tuhansissa euroissa, joten vastuuta siis on.

  • Tasan ei mee nallekarkit

   Minä myös myyntisihteeri ja 2100€ tulot … Tosin yritys myös on pieni ja töitä minulla on per päivä vain muutama tunti (siis töissä olen 8h päivässä mutta töitä riittää ehkä 3h päivä. Muutoin hengaat netissä ja tilaan vaatteita 😀 ) eikä minulla myöskään ole alan koulutusta.
   Mites Jutta ite et kerro omia nykyisiä tulojasi mutta muiden tulot kiinnostaa?

  • On my way

   Minua ei siis kiinnosta henkilökohtaisella tasolla kenenkään tulot, kuten kirjoitin. Lähinnä siis yleisesti eri ammattien ja työtehtävien ansiot. Pyysin niitä kommentoimaan anonyymina ketkä uskaltavat -ja näemmä aika moni uskalsi. 🙂

   On hieman eri jos minä julistan kaikille kymmenille tuhansille ihmisille, että paljonko tienaan kuin te kerrotte kommenttiboksissa anonyymina kyseisen asian. :). Mutta kuten mainitsin, huomattavasti enemmän tienaan nykyään kuin lähihoitaja -ja myyjäaikoina. Mutta yhtälailla voisin edelleen tienata noita summia joita aikaisemminkin, kuten tuossa tekstissä pohdinkin. Raha ei vaan tuo onnea.

  • Heini

   Mä oon myyntiassistentti myös ja palkka 2600€/kk. Tuo on liian vähän, kun kokemusta 4v ja korkeakoulututkinto sekä vastuut kasvaa koko ajan. Yrityksemme liikevaihto lähes tuplaantui viime vuonna ja alamme on kovassa kasvussa, joten siihenkin nähden palkankorotus olisi paikallaan. Lisäksi oon saanut paljon positiivista palautetta siitä miten hyvin työt hoidan. Alallani myyntiassistenttien keskipalkka on 2900€, joten sekin puoltaa korotusta. Kehityskeskusteja odotellessa..

 2. olivia

  Olen s-marketin myyjä ja tienaan bruttona 1500e/kk. Riittää hyvin sillä vuokrani on todella pieni. Paljon sä Jutta tienaat nykyään noin suunnilleen kun sanoit et enemmän kun silloin kun olit lähihoitaja? 🙂 ei kai se salaisuus ole 🙂 olet siis lähihoitajankin paprut saanut? Mitä työtä teet nykyään? 🙂

  • On my way

   Kuten edellä kommentoin, on hieman eri minun paljastaa täällä omilla kasvoillani tuloni kaikelle kansalle, kuin teidän anonyymina kommentoida. Ne voi halutessaan tarkistaa sitten vuoden lopussa verottajalta. 🙂 Loppupeleissä postauksen tarkoitus ei ollut edes tarkastella ketään yksilönä vaan lähinnä eri ammattien ja työtehtävien tuloja. Nähdä mahdollisia eroja jne.

   Olen sekä lähihoitaja, että merkonomi. Blogin lisäksi teen toimisto-asiakaspalvelutyötä yksityisessä yrityksessä.

 3. Anna Cecilia

  Tuloni vaihtelevat jonkin verran, mutta tammikuussa brutto oli 2100€ ja helmikuussa taas 1700€. Olen opiskelija ja tällä hetkellä teen kahta työtä, josta toinen on työharjoittelu, joten siitä saa vähän huonompaa palkkaa, ja toinen työ on vaatekaupan myyjä. Aion siis loppuvuodesta toivottavasti ansaita paremmin… Ja opintotukea en nosta.

 4. Mustikka

  Tällä hetkellä työskentelen lähihoitajana kehitysvammaisten parissa, lisineen bruttopalkka on n. 2200e, riippuen onko listassa ollut esim arkipyhiä. Käteen jää palkasta n. 1500. Siksi aion hakeutua muuhun ihmisläheiseen työhön, ala on raskas ja palkka pieni.

 5. Sohvi

  Täällä yksi lähihoitaja ja bruttona n.2100e.
  Ei se palkka todellakaan mikään hyvä ole, etenkään työn vaativuuteen nähden. On henkistä sekä fyysistä vaativuutta. On tullut monesti mietittyä alanvaihtoa ihan vaan jo apalkankin takia. En ole ikinä kokenut häpeälliseksi kertoa palkkaani.

 6. Tanja

  Mielenkiintoista pohdintaa ja olen itsekin kyllä samalla linjalla siitä, että mitä enemmän tuloja sitä enemmän myös niitä menoja. Aina niille rahoille jotain käyttöä keksii. Tällä hetkellä olen äitiyslomalla ja toki olen huomannut tulotason tippumisen joissakin asioissa, mutta oikeasti mistään tärkeästä ei olla jouduttu luopumaan. Ennen äitiyslomaa olen ollut töissä valtiolla asiakaspalvelutehtävissä, bruttotulot noin. 2300 €/kk. Itse olen ollut noihin tuloihin tyytyväinen mutta työ itsessään ei aiheuta muuta kuin ahdistusta ja masentuneisuutta, joten olenkin päättänyt nyt äitiysloman aikana etsiä vallan muita töitä, enkä tosiaan vaan se rahankiilto silmissä.

 7. seilori

  itse olen laivalla töissä, palkka vaihtelee joka kuukausi ~3000-3400€ brutto ja käteen jää 2100-2600€

 8. Expat

  Työskentelen ulkomailla yliopistossa tutkijana. Palkkaa saan bruttona noin 3500 euroa, josta verojen ja vakuutusmaksujen jälkeen jää käteen sellaiset 1700 euroa (Suomen korkeaa verotusta tavataan haukkua, mutta täällä sinkku maksaa tuloistaan enemmän veroa kuin armaassa kotimaassamme). Palkka riittää minulle hyvin ja työ on mielenkiintoista. Toisaalta olen tätä hommaa varten suorittanut tohtorintutkinnon, joten opiskeluvuosiakin on takana.

 9. Ninni

  Hei! Itse olen lähihoitaja ja bruttotulot noin 2200€ kuukaudessa terveysasemalla. Pieni palkka vastuuseen verrattuna mitä sullaon. Mielenkiintoinen aihe, kukaan ei kyllä palkoistaan puhu 🙂

 10. perusmuija

  Asiakaspalvelutöissä sosiaalisen median puolella, ennen veroja 2100-2600e/kk, riippuu vähän kuukaudesta.

  Hyvää pohdintaa. Niinhän se menee, että mitä enemmän tulee niin sitä enemmän myös menee. Koulussa pitäis opettaa myös jotain rahankäyttöjuttuja, aina kun sitä taloudellista opetusta ei välttämättä kotoa saa tai vanhemmat ei tajua opettaa.

 11. tiude

  Henk.kohtainen avustaja 3 vuorotyö ja tulot vaihtelee, mutta keskimäärin brutto 2200e/kk.

 12. Onnellinen

  Päiväkodissa kun oli töissä vielä joku vuosi sitten niin käteen jäi noin 1500e/kk.. Nyt olen verkosmarkkinoinnissa mukana, teen töitä kotoa käsin, tapaan asiakkaita jne ja käteen jää tässä kuussa noin 3500e, ensi kuussa taas hiukan enemmän kun tulot kasvaa joka kk. En vaihtaisi 🙂 Kampaajana minulla oli oma yritys ja käteen jäi ehkäpä hiukan enemmän kuin lastenhoitajana, mutta ei yli 2000e..

  • Onnellinen

   Bruttopalkka oli siis päiväkodissa 1900e ja nyt abaut 4300e

 13. Laura

  Tienaan 3300€/kk bruttona. Nettona käteen jää n. 2000€/kk.

  Teollisuudessa projekti-insinöörinä toimin.

 14. Olen valmistunut 2,5 vuotta sitten kauppakorkeakoulusta Suomessa, mutta nyt asun ulkomailla. Teen aloitusportaan myyntityötä (kylmäsoittelua ym.), mutta palkka on huikea Suomen palkkoihin nähden, n. 5000e/kk. Täällä on myös tuollainen hassu sinkkuverotus eli jos olisimme poikaystäväni kanssa naimisissa, saisimme vuodessa yhteensä 7000e verohelpotuksia!

 15. Ej

  Työskentelen contactcenterissä asiakaspalvelijana ja bruttopalkka on 2500e + edut. Käteen jää noin 1700-1800e/kk.
  Tämä onkin mielenkiintoinen postaus ja hauska nähdä kommenteista mitä ihmiset tienaa. Tosiaan kun Suomessa ei tuloista puhuta mitenkään avoimesti 🙂

 16. Zin

  Koulutustaustani pitää sisällään huikean ylioppilastutkinnon ja tällä hetkellä olen autoliikkeessä töissä sihteerinä 1900€/kk brutto. kohta olisi pienen palkankorotuksen paikka;) Menot ovat melko pienet, joten tosi hyvin kyllä olen saanut säästettyä. Olin osa-aikaisena päivittäin 3v ajan saman yrityksen toisessa liikkeessä, kunnes sain työtarjouksen koko-päivätyöhön nykyiseltä työpaikaltani. Jatko-opiskelu on kyllä kiikarissa, tosin hieman kaukana vielä…

 17. Tupladuunia

  Käteen jää 1000e/kk. Teen kahtatyötä. Ehkä otettava viikonlopputyökin.

 18. Hesenkassa

  Hesen kassalla n. 90h/3vko silloin tällöin vuoropäällikön sijaisuuksia (tuntipalkka n.2€ parempi) välillä tehden on bruttopalkka 1900-2300€. Hyvillä tunneilla, ilta- ja pyhälisillä ja vpvuoroilla olisi mahdollista tienata 2200€ käteen joka kuukausi, mutta nämä tulot riittää hyvin tähän elämän tilanteeseen.

 19. A

  Äitini tienaa lastenhoitajana kaupungin päiväkodissa ilman kokemuslisää nettona n. 1500€. Itse tienasin bruttona esim. kahvilan ja Prisman kassalla n. päälle 10€/h, vastaanottovirkailijana 9,50€/h.

 20. Jenni

  Itse olen vasta alkanut miettimään palkkani ”huonoutta”, kun muut ihmiset ovat sitä kommentoineet. 😀 Olen töissä kaupan alalla ja bruttopalkka on noin 1700€. Mitään lisiä ei tule ja käteen jää korkeintaan 1300€. Niin, onhan se vähän. Moni saa saman summan olemalla kotona, tätäkin on mulle mainotettu. Nautinko työstäni? Suoraan sanoen en. Harvemmin. En vaan tiedä mitä muutakaan tekisin tai lähtisin opiskelemaan. Työtilanne Suomessa on todella huono. Oon kokenut senkin tilanteen, kun istuu puoli vuotta kotona tekemättä mitään, kun ei ole töissä ja sillon ne tulot vasta pienet olikin. Näin ainakin saa vähän rahaa säästöön ja ei ole ihan ”tyhjän päällä”.

  • On my way

   Todella ikävää jos tuollaisia kommentteja tulee, kannattaa kyllä ehdottomasti jättää omaan arvoonsa.

   Kaupan alalla työskentelet ja ei lisiä? Erikoista. Johtuuko ehkä työajoista sitten…? Oletan, että olet suhteellisen nuori tyyppi joten sinulla on hurjasti mahdollsuuksia edessä! Voithan lähteä opiskelemaan vaikka nimenomaan kaupan alaa merkonomiksi tai tradenomiksi? Jatkaa vuoroja vielä opiskelujen ohessa? Itse kyllä suosittelen opiskelemaan jotain, koska se avaa uusia mahdollisuuksia! Voihan olla, että se mitä haluat muotoutuu sinulle selkeämmin esimerkiksi opiskellessa.

   Työtilanteen sanotaan olevan todella huono mutta kurkkasin huvikseni mollin sivut ja siellä on jos mitä paikkoja avoinna! Kyllä työtä riittää jos on halua ja asennetta hakea. 🙂

 21. T

  Viiden vuoden yliopisto-opintojen jälkeen tuotekehitystutkijan aloituspalkka oli bruttona 3000 €/kk. Kahdessa ja puolessa vuodessa se on noussut 3500 euroon kuussa, mutta kulutukseni ei ole muuttunut mihinkään – miksi muuttuisi? Yksineläjänä pk-seudulla elinkustannukset ovat reilun tonnin kuussa, joten säästöön ja sijoituksiin jää reilu osuus palkasta.

 22. -C-

  Olen sairaanhoitajana päivystyksessä. Teen yö- ja viikonloppupainotteista työtä. Brutto lisineen n. 2900e/kk, netto noin 2000e/kk. Sisältäen siis kaikki vuorolisät. Ylitöillä sitten saa vähän extraa. Työ on vastuullista, hektistä ja haastavaa. Monesti on oikeasti ihmiselämä käsissä. Lisääkin voisin siis ottaa, mutta toisaalta kuten kirjoitit, niin nälkä kasvaa syödessä eli menot kasvaa tulojen myötä. Nyt ei jää juurikaan säästöön rahaa (perheemme on minä+mies+kaksi lasta), mutta saamme asua mieleisessä paikassa, raha riittää asuntolainaan ja perustarpeisiin. Kyllä, olen onnellinen.

 23. Sofia

  Mielenkiintoinen keskustelu! Itse valmistuin merkonomiksi ja sen jälkeen sain toimistotöitä 2100€/kk, olin niin ylpeä että miten paljon rahaa saan! Ikinä en ole tienannut noin paljon ja olisin ollut tyytyväinen myös 1800€/kk palkkaan. En ole ollut tässä työssä nyt kun vasta vuoden ja valitan jo nyt että miten vähän tienaan eikä rahat riitä mihinkään. Tosiaan tuohon liittyen mitä enemmän alkaa tienaamaan ni loppujenlopuksi mikään ei riitä. Olin työttömänä jokin vuosi sitten ja sain kuukaudessa työkkäristä 500€/kk ja pärjäsin vuokran ja laskujen kanssa.

  Seuraan joskus mm. iltalehden sivuilta, jos jokin palkkaan liittyen oleva uutinen on keskustelut täynnä: kuka tekee töitä alle 3000€ ja tuntuu että sielä jokanen tienaa sen 3000-5000€. Mukava nähdä täällä että ihmiset on kertonut ”normaaleja” palkkoja 🙂

  • On my way

   Itseasiassa olen kiinnittänyt samaan huomiota! Täällä selvästi suurin osa tienaa alle 3000 bruttona, joten hassua miten joissain Iltalehden jne. tutkimuksissa puhutaan edes tuollaisista summista? Onko se valtaosa kuitenkaan?

  • Expat

   Tämän sivuston lukijoista varmastikin valtaosa on nuoria naisia, jotka eivät kovin rahakkaissa töissä ole. Noita kansallisia tilastoja nostaa huomattavasti vanhemman kansanosan tulot.

  • On my way

   Tämä kävi kyllä mielessä, vaikuttaa varmasti.

 24. Nansku

  Itse tienaan tällä hetkellä 2259€ bruttona kuukaudessa, ensi kuusta alkaen 2500€. Teen toimistotöitä, joihin kuuluvat muun muassa laskutus, uuriskirjeiden teko, raportointi tullille ulkomaanostoista, tuotekuvien otto… Monenlaista hommaa. Mitään koulutusta mulla ei tähän hommaan ole, mutta tekemällä oppii! Ylioppilaaksi olen kyllä kirjoittanut, mutta lukion oppimäärää en ole suorittanut. 🙂

  Menoja sen sijaan ovat asuntolainan lyhennys ja käyttövastike asunnosta + kaikki muut menot. Säästöön jää kuukausittain noin 600-800€ (lainanlyhennys mukaan lukien noin 800-1000€ kuukaudessa).

 25. Susanna

  Sosionomi koulutukseltani ja yksityisessä lastensuojelulaitoksessa töissä. Palkka bruttona lisineen n. 2600e. Vaihtelee toki paljon, riippuen juurikin lisistä.

 26. Optikko

  Teen töitä optikkona. Lisien jälkeen bruttopalkka on noin 3300€/kk. Hyvinä kuukausina mahdollisuus saada bonuksia hieman alle 200€/kk. Olen tyytyväinen 🙂

 27. Elina

  Mielenkiintoinen postaus… Olen fysioterapeutti (AMK) ja töissä julkisella puolella. Palkka on bruttona n. 2500 €, työni on vastuullista ja itsenäistä, ja mielestäni palkka ei vastaa työn vaativuutta. Asun kahden lapsen kanssa joten lähes kaikki rahat menee mutta vielä ainakin toistaiseksi on pärjätty.

 28. Janzukka

  Olen lähihoitaja ja teen vastaanottosihteerin työtä. Työ on virka-aikaan tehtävää työtä, eikä viikoloppuja eikä iltavuoroja ole. Palkkani 2400e /kk. Tämä yksityisellä puolelle ja lomia kertyy enemmän kuin monilla miesvaltaisilla aloilla, eli maksimilomat kun pyorivät niin 42 päivää vuodessa. Olen tyytäväinen 🙂

 29. Eveliina

  Yliopistosta valmistuneena ja julkisella sektorilla työskentelevänä bruttopalkkani on 2800€/kk (netto n. 1900€/kk), johon tulee n. kuusi kertaa vuodessa varallaololisät (muutama satanen per kerta), eli vuositasolla liikutaan 34 000€ paikkeilla. Silti itselläni tuntuu, ettei verojen ja pakollisten menojen (asunto- ja autolaina, sähkö, vesi, vakuutukset ym.) lisäksi rahaa riitä kuin ruokaan, harvemmin sitä jää kuukausittain ylimääräistä, vaikkei mihinkään ylimääräiseen (vaatteet tms) kulutakaan. Ainoa kuukausittainen menoni, josta voisi tarvittaessa karsia, on kuntosalimaksu (60e), mutta haluan sen itselleni suoda. Välillä harmittaa, ettei lomamatkoille säästäminen onnistu, tai ettei voi ostaa itselleen esim. uusia vaatteita kuin kerran pari vuodessa. Vaikka olemme avopuolison kanssa pitäneet yhteistä säästötiliä, jonne laitamme kuukausittain pienen summan, ne tuntuvat aina menevän äkillisiin tilanteisiin (auton korjaukset tms).
  Työmäärään, vastuuseen ja koulutukseen nähden palkkani tuntuu riittämättömältä, varsinkin kun meillä on usein henkilöstöresursseita pulaa ja joudumme tekemään useammankin ihmisen työt ilman lisäkorvausta.
  Olen jo pitkään pohtinut alanvaihtoa (työpaikkaa vaihtamalla ei parane, koska ammattini ei ole kovin laaja-alainen enkä siitä juuri pidä), ja tekisinkin sen, jos tietäisin mitä haluaisin! Haluaisin työn, josta tienaa kohtuullisesti, eli saa tarvittavat maksut maksettua eikä tarvitse kituuttaa loppukuuta, mutta ennenkaikkea haluaisin mielekkään työn, jolloin raskaatkaan hetket eivät tuntuisi niin pahoilta. Palkka on kiva, mutta myös osittain pakollinen ”lisä”, töitä kuitenkin tykkään tehdä.

 30. B

  Netto on 6009,32€/kk siihen päälle bonarit kerran-kaksi vuodessa.. suurinpiirtein 100k vuoteen. Suomessa onneksi verottaja on ystävä ja pitää huolen siitä ettei tarvitse turhaan leijua moisilla tuloilla jos sattuu asuntolainaa olemaan.

  • B

   Ja tietysti bruttona… aivopieru.

 31. Leone

  Työskentelen asiantuntija tehtävissä yksityisellä puolella… Brutto 2718€/kk ja käteen jää n. 1900€/kk ☺️ Päälle tulee tietysti lisät ja lomarahat mutta näin yksinhuoltajan tuolla tullaan hyvin toimeen ☺️

 32. mjai

  Olen insinööri mutta en tee koulutustani vastaavaa työtä ja tienaan bruttona noin 1100euroa kuukaudessa. Olen aina tottunut elämään vähillä rahoilla, kun olen opiskellut, joten olisihan se kiva jos saisi vielä kunnon duunin ja normaalin palkan, jotta ei aina tarvitsisi miettiä tarkkaan budjettia.

 33. S

  Työskentelen kahvilassa, joka on auki vain arkisipäivisin. Tällä hetkellä palkkani on bruttona 1768€/kk ja työkokemusta on yli 6-vuotta. Ravintola-alalla on pienet palkat, varsinkin jos ei tee ilta- ja viikonlopputöitä sekä ravintolalla ei ole anniskeluoikeuksia. Olen kuitenkin tilanteeseeni tällä hetkellä tyytyväinen. Minulla on pieni lapsi, joten en halua tehdä töitä iltaisin ja viikonloppuisin. Työpäivät ovat kiireisiä, mutta kun lähden töistä voin jättää työasiat työpaikalle ja ne eivät stressaa minua kotona.

  Toki olisi kiva tienata enemmän, mutta tällä hetkellä on tärkeämpää olla läsnä lapselleni niin kauan kuin hän on pieni. Mieheni tienaa bruttona noin 2400€/kk ja yhdessä pärjäämme näillä tuloilla ja lapsemme saa kaiken tarvitsemansa.

  • On my way

   Tuo ravintola-alan tulotaso on kyllä niin syvältä!! Ei vastaa yhtään sitä työn vaativuutta. Se on kuitenkin etu, että viikonloput ovat vapaat. Ja tärkeintä onkin, että pärjää. Mitä enemmän sitä rahaa on sitä enemmän sitä vaan palaa… Tsemppiä sinne!

 34. Maija Koponen

  Myyntityötä ja siinä 2500 euron hujakoilla on palkka. Olen tyytyväinen varsinkin kun työ on totisesti sellainen, josta pidän.

 35. Jenni

  Nyt on pakko kommentoida, vaikken yleensä sitä tee. Esitit tuossa kirjoituksessasi, että kumman valitsisit rahan vai onnellisuuden. Itse koen tehneeni sen valinnan. Toimin pienyrittäjänä, ”oman itseni herrana”, vaikka todellisuudessahan tämä on varsinaista löysässä hirressä roikkumista rahallisesti katsottuna. Verot on kampaamoalalla kovat, aineet yms kalliita, eikä asiakkailta voi kovin huimia laskuttaa ainakaan meidän paikkakunnalla. Käyttötililleni siirrän joka kuukausi summan, millä saan katettua laskut, lainanlyhennykset yms pakolliset menot. Se on monesti jotain välillä 700-900e. Tottakai kampaamon liikevaihto on suurempi, useita tuhansia, mutta aika suoraan se kaikki menee ennakoihin, alveihin, juokseviin laskuihin, helliin, vuokraan jne. Kädestä suuhun siis. Mutta. Elän elämäni onnellisinta aikaa 🙂 vaikka kukaan ei varsinaisesti maksa lomistani tai vapaapäivistäni, saan kuitenkin itse päättää ne. Teen työtä josta nautin ja inspiroidun joka päivä. Yhtään aamua ei ole sellaista ollut oman yrityksen kanssa, etteikö jaksaisi/huvittaisi töihin mennä. Myös asiakkaillani on suuri osa siihen, asiakaskuntana on niin vauvoja sekä vaareja, nuoria ja vanhoja, ihmisiä eri elämäntilanteissa. Koen saavani tästä työstä paljon enemmän kuin vain numerot pankkitilillä.. Ja onneksi niitäkin on sen verran että toimeen tulee 🙂 meidän paikkakunnalla on nyt vuoden ajan tullut monta palkkatyöpaikkaa kampaamoalalle ja siellä saisi bruttona sen vajaa 2000e, mutta en halua yrityksestäni luopua, vaikka se taloudellisesti olisikin kannattavaa. I love my job!❤️

  • Jenni

   *yelliin 😀

  • On my way

   Ihanaa! Pääasia todellakin, että tekee sitä mistä tykkää! Jokaisen kuuluisi voida sanoa I love my job! :))

 36. Mimmi

  Olen 25v gradua vaille valmis KTM (eli siis nyt koulutukseltani KTK) ja tienaan bruttona 2950e/kk ja kaikenlaisten verovähennysten ansiosta käteen tulee n. 2200e/kk. Työ pääasiassa koneen näpyttelyä pankkisektorilla, tarkkuutta vaativaa, mutta ei muuten ollenkaan stressaavaa – enemmänkin tradenomihommaa, mutta hyvä tähän tilanteeseen kun ei ole vielä maisterin tutkinto valmiina.

  Olen tyytyväinen palkkaani, keskiarvo KTM aloituspalkka kun on 3000 kieppeillä. Monet valmistuneet ystäväni tekevät tällä samalla palkalla paljon stressaavampia hommia. Itse kaipaisin kyllä hieman enemmän haasteita, mutta toisaalta voi olla tyytyväinen näinkin ”helposta” rahasta, varsinkin kun tietää että tässä työssä ei koko elämäänsä vietä.

 37. On my way

  Kiitos paljon kaikille mielenkiintoisista kommenteista! 🙂

  Oli hyvin mieltä avartavaa lukea näitä, sitä nimittäin harvoin tietää paljonko ihmiset todellisuudessa tienaavat missäkin työssä. Toivottavasti tulee vielä lisää! 🙂

 38. Sh

  Sairaanhoitajana yliopistollisen sairaalan osastolla ja palkka bruttona 2400e. Ja siihen lisät, jotka vaihtelee 100-600e välillä. Eli käteen jää joka kuukausi n. 1700e ja siihen päälle lisät.

  • CARO

   Samoin. Sairaanhoitaja, bruttona n. 2400, johon kuuluu ”vaativan työn lisä”. Lisiä, eli vuorotyötä vaihtelevasti, mutta jos olisin vuodeosastolla tienaisin paremmin juuri näiden lisien avulla. Tykkään silti enemmän nykyisestä, että vaikka se välissä raastaa jaksamista/hermoja, rakastan sitä 😀 Ja olen siis töissä leikkaussalissa ja siellä enemmän päivätyötä.

 39. Iksu

  Vakuutusyhtiössä korvauskäsittelijänä ja 2800e/kk.

 40. Möy

  Heip,

  työskentelen kokkina/keittiöesimiehenä lounasravintolassa ja käteen jää kuukausittain verojen jälkeen 1500-1600e. Joskus enemmän jos on tehnyt melkein 20-tuntisia päiviä ilta- ja yölisineen päivineen.
  Työ on aivan järjettömän rankkaa, henkisesti ja fyysisesti. Tällä alalla ei ole toivoa, jos ei ole jonkinlaista mielenkiintoa ja rakkautta ruokaa kohtaan.
  Kaikkien pitäis kyllä tätä alaa kokeilla. Ihmiset valittaa nykyään aivan kaikesta. Kaikilla on oma erikoisruokavalio.
  Mikään ei kelpaa, kaikessa on aina jotain vikaa. On liian suolaista, toiselle aivan liian suolatonta… Makuasioita, mutta silti valitetaan. Ja haukut otetaan nöyrästi vastaan.

  Niska limassa ja peräsuoli putkella painaa mutta kiitosta saa hyvin harvoin. Ja ne kehut maistuvat sitten niin hyviltä kun niitä saa.

  Ja joka päivän jälkeen on voittajafiilis kun on selvinnyt. Toki välillä on myös helpompia päiviä, ja välillä päivät ovat suoraan sanottuna yhtä helvettiä.
  Lomat ja vapaat tulevat tarpeeseen.

  • Sofia

   Tein itse kans ennen keittiöalan hommia, allergiasyistä vaihdoin toimistoalanhommaan. Juuri eilen pohdiskelin miten ”helppoa” tämä toimistotyö on jos vertaa kokin työhön! Arvostan kyllä suuresti enemmän keittiöalan työntekijöitä, kuin toimistossa istujia!

  • On my way

   Itselläni ei ole kokemusta alasta mutta näin olen hyvinkin läheltä kuullut. Ikävää ettei työ saa ansaitsemaansa kiitosta palkan muodossa. 🙁

   Ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että toimistotyö on helpompaa kuin moni muu fyysisempi työ. Jos vertaan aikaan Vero Modassa on nykyinen työni hyvin rauhallista. Myymälätyössä on usein se sama hektisyys mikä myös ravintolatyössä. Se on todella uuvuttavaa. Toki riippuu taas paikasta. Toimistotyö saattaa olla henkisesti hyvinkin kuormittavaa…

   Itse seison lähestulkoon kaikki työpäiväni koska en kestä sitä toimistotyön nurjapuolta eli istumista! Olen aina tottunut seisomaan joten pyrin siten tekemään työstäni vähän fyysisempää. Toki minun työssäni on myös asiakaspalvelua jonka vuoksi siirryn työpisteeltäni tuon tuosta liikekannalle mutta kaikki aika joka menee siinä koneella niin harvemmin istun.

 41. Emilia

  Varastotyöntekijä, peruspalkka bruttona 2300 € + ilta ja yölisät. Ei tarvitse koulutusta,helppoa ja leppoisaa duunia. Mainitsit tuossa että tiirailit molin sivuja ja että kyllä tekevälle löytyy hommia.Tiedoksesi että kyllä niitä hakijoita on myös aika paljon ja työnsaanti voi kestää kauankin!

  • On my way

   Totta! Hakijoita kyllä varmasti riittää. Vaatii kärsivällisyyttä tuo työnhakuprosessi tänä päivänä.

 42. DI

  Olen tuotantotalouden DI, työskentelen myynnissä ja palkka on 3200 (nettona jää 2000), uran alussa vielä eli odotuksia palkannoususta on.

 43. Sanni

  Asianajaja yrittäjä, työkokemusta 8 vuotta, palkka noussut joka vuosi, viime vuonna bruttopalkka 7.000€ + autoetu. Jäiskö käteen 4.200-4.300€/kk. Työtunteja 45-65/vko. Ei ne tulot vaan menot todellakin! Välillä väsyttää jatkuva työnteko ja varsinkin äkillinen stressi, saa nähdä jaksaako kuinka kauan. Joskus haaveissa normaali päivätyö. Samaa mieltä, rahalla ei saa onnea ja normaalia suurempien tulojen eteen joutuu yleensä tekemään normaalia enemmän työtunteja.

  • On my way

   Hurjaa työviikkoa teet, tuon pitääkin näkyä palkassa! Toki kannattaa miettiä omaakin jaksamistaan, itseään ei kannata vetää piippuun. Paljon tsemppiä!

 44. jonna

  Miksi sä haluat tietää paljon sun lukijat tienaa? Tuleeko parempi mieli kun voit lukea että tienaavat sua vähemmän? 😀

  • On my way

   Ööh siis mitä? Nyt on mennyt sinulta jutun pointti täysin ohi jos noin ajattelet. 😀

 45. kuningastar

  Työskentelen esimiestehtävissä keskikokoisessa tehtaassa, teknologiateollisuuden alalla. Koulutukseltani olen DI, työkokemusta on karttunut reilut viisi vuotta. Palkkaa saan kuussa 3850e, ja siihen päälle bonuksia n.200-400e/kk. Vastuisiin suhteutettuna tämä on mielestäni ”ihan ok”, tykkään työstäni ja stressin ja kiireen tuntu on hyvin hallittavissa.

 46. Outi Karita

  Lastentarhanopettajana peruspalkkani on 2300 ja tuohon saan vielä tykokemuslisää…
  Eipä kovin suuri palkka työhön ja koulutukseen nähden, mutta näillä mennään ja onhan mulla pari muutakin tulonlähdettä 🙂
  Raha ja onnellisuus on ikuisuusaihe, raha ei tee onnelliseksi, mutta kyllä silläkin siihen on vaikutuksensa suuntaan jos toiseen. Hyvinvointi ja huolet vaikuttavat onnellisuuteen, onnea voi toki kokea hyvin köyhissäkin oloissa, joten tämä ei ole kovinkaan mustavalkoinen aihe. Suuret rahamäärät taas voivat aiheuttaa jälleen omia murheitaan… Mikä siis on optimaalinen varaus onnellisuuteen nähden? Jokainen myös kokee asiat omalla tavallaan… Joskus luin juttua missä kerrottiin erilaisten lottopottien voittajista, pieni voitto, jolla sai kuitattua asuntolainat yms. tekikin ihmisen onnellisemmaksi kuin ison pääpotin voittaja, kun oltiin seurattu voittajia, mutta tähänkin vaikuttaa varmasti voittajan luonne. Miten voiton ottaa… Joskus on miettinyt että olisi hienoa voida ostaa asioita miettimättä voiko nyt ostaa, mutta toisaalta se että jonkun haluaman tavaran, vaatteen, matkan tms. eteen tekee töitä ja säästää sekä puntaroi ostostaan, niin tuoko se kuitenkin paremman fiiliksen. Ainakin ostos on harkitumpi tällöin.
  Hyvin sekavaa ajatuksenjuoksua ja pohdintaa 😀

  • On my way

   Hyviä ajatuksia… Mielestäni tuo kasvatus-ja opetusala ovat myös niitä hyvin alipalkattuja! Miettii miten tärkeää työtä se on ihmisten parissa… Ikävää.

   Mutta kuten sanoitkin, asioissa on monta puolta ja usein asenne ratkaisee! Ja tosiaan onko sitä lopulta onnellisempi suurilla tuloilla? Ei välttämättä… Tai edes lottovoittajana.

 47. emilja

  Mielenkiintoinen aihe :)! Itse en ole koskaan ymmärtänyt sitä miksei rahasta ja palkoista voisi puhua avoimemmin Suomessakin? En tarkoita mitään pröystäilyä tai kehumista jne.vaan asiallista keskustelua. Itselleni raha on vain rahaa,sitä pitää olla että pärjää mutta muut asiat ovat ne jotka tekevät onnelliseksi <3 Itse tienaan sairaanhoitajana 2400 e bruttona+lisät muutamia satasia. Teen kolmivuorotyötä ja pidän työstäni erittäin paljon vaikka se onkin raskasta. Mieheni tienaa esimiehenä n.4500 e bruttona. Yhteiset tulot ovat hyvinkin riittävät vaikka toki lapsiperheessä okt-asujina on paljon niitä menojakin. En ostele juurikaan ylimääräisiä juttuja,toki tarpeeseen ja joskus muutenki mm.vaatteita ja kodin tavaroita. Kaiken ylimääräisen laitan matkustelua varten ja siihen meneekin vuosittain paljon rahaa.

 48. Lähihoitaja, 19 v

  Tein ensimmäiset 2 opiskeluvuottani koulun ohella 5 kertaa viikossa (arkipäivät) henkilökohtaisen avustajan töitä. Ei lomia ikinä, ainaostaan pyhäpäivät, esim vappu, joulu jne. Lisäksi tein ohella pari kertaa kuukaudessa sijaisuuksia palvelutaloon. Viime kesän olin osittain palkallisella osittain palkattomalla lomalla henkilökohtaisen avustajan työstäni, ja tein koko kesän töitä palvelutalossa, tuloni olivat kuussa noin 2000 e lisien kanssa parhaimmillaan. Irtisanoin itseni avustajan työstä, koska työnanjatan (avustettavan) kanssa tuli ongelmia hänen puuttuessa mm. Henkilökohtaiseen elämääni ja peruutellessa lomapäiviäni, kuullessaan että en ole silloin kotona vaan ulkomailla matkalla poikaystäväni kanssa. Aloin tekemään joka viikko kerran tai pari sijauksuuksia tähän samaan palvelutaloon ja tuloni ovat kuussa semmoisen 200-700 e, riippuen miten paljon jaksan tehdä. Avustajana tienasin 800 e/kk. Nyt teen harjoitteluni palkallisena, eli tienaan saman verran kuin kesällä, ja valmistun toukokuussa lähihoitajaksi. Aluksi mietin, miten pärjään pienimmillä tuloilla, vaikka säästössä on melkein kymppitonni. Hyvin olen pärjännyt, poikaystävä on töissä ja tienaa n. 1800 e kk verojen jälkeen. Rahaa jää edelleen säästöön kuukauden tuloista riippuen satasesta muutamaan sataan. Onnellisempi olen tehdessäni pelkästään lähihoitajan töitä mukavassa työpaikassa, eikä se raha lopulta tee onnelliseksi. Varma työpaikka odottaa palvelutalossa valmistuessa, ja olen huomannut, että vaikka tienaisi kuinka paljon ja rahaa olisi säästössä monta tonnia, se ei tee onnelliseksi jos muuten asiat on huonosti.

  • On my way

   No ehdottomasti näin! Ala on raskas muutenkin niin jos siihen vielä päälle se, että työssään ei viihdy… Lisäksi opiskellessa tuloja rajoittaa nuo tulorajat. Mitään järkeä tehdä yli, kun joutuu kuitenkin maksamaan takaisin. :/

 49. Assistentti

  Talousassistenttina 1800€ bruttona. Olen merkonomi. Nettona jää käteen noin 1400€ josta suurin osa menee asuntolainaan + ruokaan. Kyllä näin pärjää, kun yhdessä puolison kanssa maksaa. Olen onnellinen. Toki haaveilen joskus isommasta tilistä, mutta olen vielä nuori ja aikaa on tienata. Työni on kuitenkin suht rentoa ja mukavaa, joten mikäs tässä. 🙂

 50. Henna

  Mielenkiintoinen keskustelu! Olen muutenkin sitä mieltä, että ihmisten, varsinkin samalla alalla työskentelevien, tulisi puhua palkoistan avoimemmin. Kavereiden keskuudessa tätä teemmekin, vaikka kaikki eri aloilla. Olen viestintähommissa yksityisellä ja tienaan bruttona 2000€/kk. Tällä hetkellä pohdin juurikin onnellisuus versus raha -akselilla. Jäänkö töihin yritykseen ja työtehtävään, johon en ole tyytyväinen vai jatkanko vain sen takia, että palkka juoksee (joka sekin alaan nähden on pieni). Tällä hetkellä on menossa ikiväkyllä työnantajan markkinat, kun hakijoita tehtäviin on tuhottomasti, että voi poimia vain helmet päältä. Työnhakija on aika heikossa asemassa, mikä varmasti saa ihmiset pitämään kiinni niistä ei niin mielenkiintoisista töistäänkin.

 51. Kokki

  Ravintolakokkina a’la carte- ravintolassa, brutto n 2000-2200, käteen jää n 1500-1700.. palkka on todella huono työn rankkuuteen nähden.

  • On my way

   Ravintola-alan palkat ovat kyllä turhan alhaiset kuormittavuuteen nähden…

 52. LTO

  Olen vastavalmistunut lastentarhanopettaja (kasvatustieteen kandi) ja bruttopalkkani on 2270e/kk. Koulutukseen ja työn vastuusen nähden palkka on pieni, mutta tämän tiesin jo silloin kun kouluun hain enkä ole päivääkään katunut ”pientä” palkkaani kun saan tehdä työtä jota oikeasti rakastan. Olen ollut töissä anniskeluravintolassa jossa käteen jäi huomattavasti enemmän kuin nyt mutta tein usein 10-14h työpäiviä 5-6 päivää viikossa. Öitä, iltoja, viikonloppuja ja juhlapyhiä. En mielelläni edes muistele tuota aikaa sillä en viihtynyt työssäni ja työ oli silloin liian suuri osa elämääni. Vaikka nyt tienaan vähemmän, olen paljon onnellisempi, sillä menen töihin mielelläni ja saan viettää illat, viikonloput ja juhlapyhät poikkeuksetta läheisteni kanssa, mikä on minulle tärkeää. Mieheni tulot on hieman suuremmat kuin itselläni ja vaikka rahaa ei ole yllinkyllin, riittävät rahamme takaamaan onnellisen elämän meille ja kesällä syntyvälle esikoisellemme <3

  Itse siis pidän tärkeämpänä sitä että työssä viihtyy kuin se että saa hurjan suurta palkkaa. Olen tietyllä tavalla sitä mieltä että raha tuo onnea, sillä kun rahaa on riittävästi ei tarvitse jatkuvasti miettiä että riittääkö rahat tässä kuussa kaikkiin laskuihin ja yllättävien menojen sattuessa stressi voi olla todella suuri. Mutta myös työ on suuri osa elämää ja jos työssä ei viihdy vaikuttaa se henkiseen jaksamiseen suuresti, kokemusta on!

  Mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu postaus! Mukavaa kevään odotusta 🙂

  • On my way

   Olet oikeassa, että raha tuo kyllä tietyllä tapaa onnellisuutta siinä mielessä, ettei tosiaan tarvitse stressata juuri laskuista tai muusta. Voi ostaa mitä tahtoo jne. Mutta versus siihen, että tekee työtä josta ei pidä tuo on aika pieni juttu. Mieluummin pienemmällä palkalla sitä mistä tykkää!! :))

   Sinullekin ihanaa kevättä!

 53. Urheilija

  Olipa mielenkiintoista luettavaa! Samaa mieltä, että saman alan työntekijät voisivat enemmänkin keskustella palkoistaan, jotta huijaamisia voisi olla ehkä vähemmän. Samoin voisi siten osata perustella paremmin, kun hakee jotain paikkaa, jossa kysytään palkkatoiveita. Itse olen tällä hetkellä ammattiurheilija ja tienaan 1000e/kk, käteen jää 700e/kk. Ihan sikavähän. Mutta minkäs teet, kun rakastat silti tätä hommaa. Välillä joutuu miettimään, että onko kaikki tää vaiva tuon summan arvosta, mutta sepä se, että elämässä ja onnellisuudessa on paljon muitakin mittareita kuin raha. Toivottavasti eurokäyrät silti alkaisivat jossain vaiheessa nousemaan…

  • On my way

   Teet sitä mitä rakastat ja se on tärkeintä!! 🙂 Ja kuten optimistisesti sanoit, ehkä joku päivä tulokäyrät nousevat?

 54. Vakuutus-pankkimyyjä

  Merkonomi ilman ylioppilaslakkia. Vakuutusmyyntiä, sekä pankin puolen tuotteiden myyntiä puhelin ja verkkopalvelun kautta. (Vastaanotan puheluita, en soita ollenkaan ulospäin) Peruspalkka 2300e.Mutta joka kk kun teen työt tuloksellisisesti niin saan 2800-3200e.bruttona. Mieli halajaa saman firman projekti ja suunnitteluhommiin, niissä työtehtävissä palkka olisi n.4000e. Ps. I ♡ my job.

 55. Tradenomi

  Mielenkiintoinen postau! Olen 30v ja vastaan pienen yrityksen markkinoinnista ja suunnittelusta käytännössä yksin. Palkka 2820€ kk ja siihen päälle käyttöetuauto. Eli verotettava tulo n. 3300.

 56. Laborantti

  Olen laborantti ammatiltani ja tienaan 2350 €/ kk. Lisiä ei ole ja käteen tulee n. 1600€. Pienin mahdollinen palkka mulla ei ole, mitä voisi näissä hommissa olla. Haikeena mietin sitä aikaa, kun olin 3-vuoro laboranttina ja tienasin n. 3100e /kk.

 57. Lulu

  Olen kosmetologi omalta ammatiltani,tein pari vuotta niitä töitä palkallisena josta vaihdoin kaupan alan töihin.
  Kaupan alan töissä tein osa-aikaista työtä,kauppa oli lähes aina auki joten pyhiä ja viikonloppuja kertyi.Joka kuukausi oli se yksi vapaa viikonloppu.Osa-aikainen kaupan työ ei riittäny yksinäisen vuokralla asumiseen,joten tein toista työtä lisänä ja samana päivänäkin monesti molemmissa työpaikoissa.Toinen työ loppui muutaman vuoden jälkeen ja hain taas lisätyötä,tällä kertaa kaupan alalta.
  Siinä kun revit itseäsi kahdeksi kappaleeksi että voisit palvella molempia firmoja juuri siinä samassa lauantaivuorossa,sait niskaasi sen toisten työntekijöiden vihan kun vuorot eivät aina sopineetkaan yhteen ja he eivät saaneetkaan sitä vapaata mitä halusivat.
  Luovuin myös viikonloppuvapaani lauantaista ja vietin vain sunnuntai ja arkivapaita.

  Sinkkuna koitit myös viikonloppuina kulkea ja nukkua välissä ja taas töihin.Silloin tienasin käteen 1500-2000e joka kuukausi.
  Minulla ei ollut mitään muuta elämässä kuin työ,vaihtuvat asiakkaat ja ainainen vuorojen tarkistelu ja valtava stressi.Koskaan en ehtinyt mihinkään tai voinut harrastaa mitään tai hankkia koiraa koska tein niin pitkiä päiviä elääkseni.
  Sitten tuli käänne kun muutin mieheni omistusasuntoon eri paikkakunnalle ja pääsin pois tästä työruletista.
  Nyt olen 1,5 vuotta ollut työttömänä kun mitään mielenkiintoista ei ole ollut tarjolla,enkä tiedä mitä haluaisin elämässäni tehdä.
  Minulle jää nyt käteen 800-900e kk.Minulla on pienet menot ja puolet ruokakuluista maksettavana.
  Olen hankkinut 1,5v aikana kaksi koiraa,nautin jokaisesta aamusta,päivästä ja illasta.Harrastan viikonloppuisin paljon koirien kanssa ja olen onnellisempi kuin koskaan 🙂 En osaa sanoa mitä elämä minulle tuo ja mihin tieni vie,mutta ihanalta tuntuu tämä irtiotto.

  Monesti mietin kun meilläkin kaupan töissä kävi vanhempia naisia,joilla talolainat maksettu,lapset kasvatettu ja raha ei ole enää ollut se pääasia miksi töissä käy.Et tarvitse sitä pakollista rahaa pakollisiin menoihin,vaan se raha on ihan itseä varten.
  Tuntui että heillä oli ihan eri tempo tähän työntekoon kun sitä ei tehty sen takia että se raha on saatava.He näyttivät aina todella onnellisilta,oli tunteja viikossa 15 tai 30h,heille sopi kaikki.

  • On my way

   Kuulostaa hurjalta rumbalta… Monen työn tekeminen samaan aikaan ei ole mitään herkkua varmasti ja varsinkin jos vuoroja tekee niin paljon ettei ehdi antamaan aikaa muulle elämälle.

   Vaikken yleensä työttömyyttä kannatakaan, joskus se voi ollakin ihan hyvä vaihtoehto edes joksikin aikaa jos on elänyt pitkään noinkin hektistä elämää. Pääasia, että sitä on onnellinen!

 58. Tiima

  Tienaan 3300€/kk bruttona. Nettona käteen jää n. 2000€/kk + bonukset. Ammatilta psykoterapeutti.

 59. Arkea Outin kanssa | Outi Karita

  […] ja siten vasta eväiden teko, napsaisin radion päälle. Aamupalaa syödessä luin taas blogeja ja On my way blogin Jutta oli tehnyt hyvän postauksen rahaan, palkkaaan ja onneen liittyen, sainpa siitä itsekin […]

 60. t

  Olen kohtuullisen vastuullisissa tehtävissä, joissa ei ole työaikaa eli teen töitä välillä iltaisin ja viikonloppuisinkin. Bruttopalkkani on 4000€, josta käteen jää nettona 2570€. Välillä olen miettinyt, että jos en pitäisi työstäni niin paljon, olisi varmaan järkevämpää tehdä vähemmän vastuullista työtä tonnin pienemmällä bruttopalkalla, koska se käteen jäävä osuus ei pienenisi samassa suhteessa kiitos verotuksen…

  • On my way

   Se on kyllä totta, että mitä enemmän tienaa, sitä enemmän veroja maksetaan. Loppupeleissä käteen jäävässä rahasummassa ei puhuta edes suurista eroista oli palkka sitten tonnin suurempi, tai pienempi. Näitä juttuja itsekin miettinyt.

   Millainen rahasumma olisi kuussa se, että olisi onnellisin? Haittaako tonnin pienempi palkka loppupeleissä jos puhutaan kuitenkin suuremmista käteen jäävistä summista… Niin.

 61. Sini

  Erikoistuva lastenlääkäri, brutto n. 3500€ + sitten se mitä päivystyksistä (n. 4-5 yötä / kk) tulee. Koen palkan liian pieneksi vastuuseen ja stressin määrään nähden. Vasta valmistuneena lääkärinä olin töissä terveyskeskuksessa ja jo peruspalkka oli huomattavasti parempi. Täytyy kuitenkin sanoa, että raha ei tuo onnellisuutta. Olen nyt äitiyslomalla ja paluu töihin häämöttää pian. Ahdistaa ja itkettää ajatuskin 🙁 Haaveilen löytäväni / keksiväni ammatin tai työn, josta todella nauttisin ja joka ei pelottaisi, stressaisi (ainakaan samoissa määrin kuin nykyinen) eikä ahdistaisi. Ja palkka luonnollisesti olisi varmasti alhaisempi. Siihen olisin valmis, jos muuten elämäni olisi stressittömämpää.

  • On my way

   Lääkärin työ on kyllä mielettömän tärkeää työtä mutta ikävä kuulla, että se on tuollainen stressin lähde elämässäsi. 🙁 Ehdottomasti kannattaa miettiä tilalle jotain muuta stressittömämpää… Palkasta viis! Sitä pärjää helposti pienemmällä kunhan on onnellinen!!

 62. Petteri

  Moi kaikki. Olen Jutan ajatuksia paljon lueskellut ja siksi ajattelin kommentoida tähän, vaikka vähän jälkijunassa tullaankin. Olen täysin samaa mieltä kuin moni muukin kommentoinut, että palkan tavoittelun on vaarallista päästää ajamaan oman itsensä hyvinvoinnin ohi. Itse olen aika lailla tasan kolmen ja neljän kympin välissä, takana aika kova putki työelämässä Helsingissä ja ulkomailla, kuukausipalkka reilu 13 te/kk ja titteli johtaja. Rahasta ei tarvitse stressata, ja lomalla voin lähteä minne mieli tekee – miksen piffata jonkun kaverinkin mukaan, jos hänellä tekee tiukkaa. Haasteena on se, että työ vaatii sekä ajallisesti että henkisesti välillä tosi paljon, ja hyviä ihmissuhteita ei korvaa mikään rahatukko. Tämän tajuaminen ei nuorelle ”uraputkeen” itseään tunkevalle ollut helppo ymmärtää. Itselläni siihen meni vuosia, mutta muistan konkreettisesti sen hetken, kun silmäni aukesivat. Sittemmin on tullut hidastettua vauhtia ja alettua taas katsella ympärilleen avoimin, lapsenmielisin silmin. Viesti: PIDÄ ITSESTÄSI HUOLTA 🙂 Tsemppiä, Jutta.

 63. Miumiu

  Lakimies, töissä valtiolla, palkka 4500 bruttona. Työtunteja 38 h viikossa. Työ on aika stressaavaa, mutta palkka ihan ok siihen nähden kun ylitöitä ei käytännössä tule.

 64. Hitsuri

  4464€/kk bruttoa, peruskoulupohja, hitsaaja. 40h/viikko

 65. Siivoustäti

  Laitoshuoltaja kaupungilla (eli puhtaanapito, ammattitutkinnolla ) Brutto n 1850€ ja käteen jää hiukan yläkanttiin viritetyn veron jälkeen n. 1330 €. Työ on välillä rankkaa, sijaisia ei palkata, poissa olevien työkaverien työt hoidetaan siis samalla, samoin nykyään lähipäiväkotien keittiön työntekijöiden työt! Ihmishengistähän meillä ei vastuuta ole mutta kuinka moni ymmärtää siivouksen merkityksen tartuntatautien, viihtyisyyden ja terveellisen työympäristön kannalta? Arvostusta kiitos!
  Plussaa myös se,ettei esimies hengitä niskaan, työn rytmiä ja tapoja voi itse säädellä. Viikonloput vapaat, ei iltatöitä. Palkanmaksu varma, koneet ja välineet laadukkaita. En taida tämän postauksen luettuani vaihtaakaan alaa, mitä tässä olen suunnitellut 🙂 Kiitti!

 66. Karen

  Miten hyvä postaus! Tää kommentti-osio avas silmiäni, oon nimittäin miettiny että palkkani kaupan alalla on surkea (2200 brt), mutta luettuani, mitä paljon enemmän koulutetuille tai tienaaville jää käteen, se ei enää tunnukaan niin huonolta. Enkä kadehdi vaikkapa lääkärin tai asianajajan työtaakkaa, heidän työnsä vastuullisuus ja pitkä koulutus kyllä selittää palkkatason. Mutta se, että jostain myyntiassistentin hommasta maksetaan enemmän kuin sairaanhoitajan tai lastentarhanopettajan, on kyllä käsittämätöntä!

  Vaikka tienaisin 7000 kuussa, mutta mulla olis koko ajan kauhee stressi eikä aikaa perheelle, niin mitä iloa siitä olis? Jotkut odottaa, että eläkkeellä sitten nauttii säästöistä, mutta onko sillon enää terveyttä tai ketään, jonka kanssa nauttia?

 67. TT

  Tää on vanha postaus, mutta kommentoin, koska tiedän, että alani ammattilaisten palkoista on monenlaisia käsityksiä. Mä oon vartija/järjestyksenvalvoja ihan tuolla perus kenttäduunissa, ei-pääkaupunkiseudulla.Verotettava liksani oli vuodelta 2017 39 000 e, mutta sitä tärkeämpää on, että mua ei _ikinä_ vituta mennä töihin, eikä yksikään päivä ole samanlainen.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *