On my way
On my way

Omalla suhtautumisella on väliä

Olen pohtinut viime aikoina sitä, kuinka suuri merkitys omalla suhtautumisella on elämänlaatuun. Kun vettä sataa ja myrskyää vaikka kuuluisi olla kesä, lomasuunnitelmat menevät pieleen tai duunikuvioissa tulee eteen rankkaa vastustusta – mitä teemme ja miten suhtaudumme? Hermostummeko ja annammeko vastoinkäymisten vaikuttaa meihin, vai suhtaudummeko asioihin rennommin niin pienet kuin suuremmatkin pettymykset hyväksyen?

Kokonaisuus vaikuttaa kaikkeen. Jos elämme ylipäänsä epätyydyttävässä elämäntilanteessa liian pitkään, muutumme helposti negatiivis-viritteisiksi vaikka emme sitä pohjimmiltamme olisikaan. Itselläni on kokemusta tuollaisesta ajanjaksosta nimenomaan ajoilta, jolloin en ollut sisimmässäni onnellinen. Kun koin tyytymättömyyttä työn ja yksityiselämän saralla, vaikutti se minuun jatkuvalla kireydellä. Tuolloin jo pienikin epäonnistuminen herätti minussa raivon ja saatoin itkeä todella mitättömistä jutuista. Olin jatkuvasti stressaantunut ja takakireä. Nykyään, kun teen asioita joista nautin ja keskitän energiaani oikeisiin juttuihin, olen niin paljon onnellisempi ja positiivisempi. Tänä päivänä tuon yleisen vireen seurauksena suhtautumiseni myös pettymyksiin on täysin erilainen kuin se aikaisemmin oli. Tämä siis huomiona, että aina se oma negatiivisuus ei välttämättä johdu pelkästään siitä koetusta asiasta, vaan tuntemuksien juuret saattavat olla paljon syvemmällä.

Sillä miten suhtaudumme elämään, on todella suuri merkitys hyvinvointimme kannalta. Elämähän ei ole koskaan helppoa ja on luonnollista, että niitä vastoinkäymisiä tulee eteen säännöllisin väliajoin. Minä olen opetellut suhtautumaan vastoinkäymisiin siten, että pyrin ajattelemaan ne minua kasvattavina ja opettavina tapahtumina. Sen sijaan, että miettisin ongelmia viikko tolkulla negatiivisessa valossa ja velloisin stressissä, pyrin miettimään, mitä kaikkea tämäkin elämäntilanne jälleen kerran opetti tai tulee vielä opettamaan. Olen ratkaisukeskeinen ja yritän kaikin keinoin selvittää mahdolliset ongelmatilanteet. Myös huumori auttaa. Välillä on oikeasti aika rentouttavaa nauraa omille toilailuilleen tai eteen tulleille pettymyksille. Huumori on ainakin itselleni voimavara, jonka avulla moni ärsyttäväkin juttu on muuttunut ei niin ärsyttäväksi.

Ymmärrän kyllä, että tämä ei ole aina niin helppoa. Tunneihmiselle teettää usein hankaluuksia kohdata pettymykset, sillä ne otetaan niin henkilökohtaisesti. Olen itse sisimmässäni juuri edellä mainitsemani kaltainen ja siksi joudun asiaa säännöllisesti työstämään, jotta en muutu skeptiseksi. Tärkeää tässä kohtaa on kuitenkin se, että emme tukahduta kokemiamme tunteita vaan tunnemme ne, mutta emme kuitenkaan jää vellomaan negatiivisuuteen. Negatiivisuus sairastuttaa. Se vaikuttaa pidemmällä tähtäimellä jopa yleiseen terveydentilaamme ja elintapoihimme. Siksi edelleen korostan sitä, kuinka tärkeä merkitys omalla suhtautumisella on. Jos tuntuu, että ongelmat ovat liian suuria kannettavaksemme, niin silloin ei ole heikkoutta kääntyä ammattiavun puoleen. Jos taas mietit elämässäsi juuri nyt niitä seuraavia siirtoja, suosittelen tekemään nimenomaan ne siirrot, jotka ovat siirtoja onnellisuuden puolesta. Kun voit sanoa olevasi onnellinen, kykenet aivan varmasti helpommin myös positiivisempaan ajatteluun ja suhtautumisesi elämään tulee muuttumaan.

Pieniä juttuja joilla on suuri merkitys. Vaikutamme omalla suhtautumisellamme myös paitsi omaan elämäämme, myös läheistemme elämään. Negatiivisuus, kun tarttuu niin herkästi ja jos yleinen ilmapiiri ystävien kesken on vaan velloa siinä kaikessa paskassa, kannattaa todella miettiä voisiko joitain asioita muuttaa? Jos ei asioita itsessään, niin ainakin omaa suhtautumistaan – siihen meillä on aina vaikutusvaltaa.

Kengät Vans / Farkut Levi`s 501 vintage / College Zara

Elämässä ei ylipäänsä kannata uhriutua, vaan pyrkiä kohtaamaan asiat positiivisessa valossa niiden tarkoitusperiä samalla oivaltaen. Uskon, että tällä tavoin pystymme tekemään elämästämme kokonaisuudessaan parempaa ja vaikuttamaan sen laatuun ihan arkisellakin tasolla.

Oikein rentouttavaa perjantaita ja viikonloppua jokaiselle!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *