On my way
On my way

Nujerra syysflunssa kotikonstein!

Juuri, kun tuli tuossa joku aika sitten kehuttua kuinka olen viimeksi sairastanut viime vuoden joulukuussa, iski toissa päivänä tietenkin kunnon kaktus kurkkuun. Vielä en ole kuitenkaan luovuttanut ja tässä onkin tullut nyt pari päivää kiskottua ihan kunnolla kaikenlaista rohtoa, jolla voisi tuon orastavan syysflunssan nujertaa. Olen oikeastaan nykyään aika pro tässä flunssan nujerruksissa ja useammankin kerran pienet veto pois olot saanut taltutettua ruokavalion sekä lisäravinteiden avulla. Tälläkään kertaa en ajatellut luovuttaa, vaikka eilisen Ikean reissun jälkeen tuntui kieltämättä sille, että nyt tämä nainen todellakin kaatuu petiin…

Olen kirjoittanut flunssan torjunta vinkkejä aikaisemminkin mutta koska syysflunssa on jälleen valitettavan ajankohtainen juttu, ajattelin kerätä teille niitä omia kotoisia konstejani, joita noudattamalla saan useimmiten flunssat selätettyä. Toki homma vaatii sen, että syöt jatkuvasti monipuolisesti ja käytät lisäravinteita sekä aloitat torjuntakeinot ajoissa. Oikeastaan heti siinä kohtaa, kun olo alkaa olemaan yhtään vetämätön tai kurkussa tuntuu karhealle, on aika toimia. Jos tuossa kohtaa ei tee asialle mitään, tuskin flunssaa on mahdollista enää estää.

Pidemmittä puheitta kuitenkin itse vinkkeihin!

Syö valkosipulia ja inkivääriä

Kaksi ikivanhaa kikkaa mutta kerta toisensa jälkeen ne vaan toimivat! Itsehän käytän valkosipulia jatkuvasti niin ruokavaliossani kuin ihan lisäravinteenakin ja veikkaan, että se onkin yksi syy sille etten ole liioin enää sairastellut. Inkivääri on toinen tehorohdos, jota kannattaa tunkea smoothieen tai vaikka thaityylisiin ruokiin. Huonon olon iskiessä suosittelen lämmöllä kuumaa inkiväärijuomaa, johon voi laittaa ripauksen kanelia, hunajaa, sitruunaa sekä inkivääriä – auttaa muuten kummasti kipeään kurkkuun!

Älä luovuta henkisesti

Vaikka kuulostaa ehkä hieman oudolta olen huomannut, että siinä kohtaa, kun flunssa ei ole vielä niskan päällä merkkaa aika paljon se, uskooko henkisesti pysyvänsä terveenä ja voittavansa taistelun. Kun päättää ettei sairastu, lepäilee ja oikeasti syö kaikkea mahdollista rohtoa saattaa flunssa jättääkin tulematta. Itselleni on käynyt näin lukuisia kertoja ja tavallisesti sairastun nimenomaan niinä hetkinä, kun olen henkisesti heikoilla eli esimerkiksi kovan stressin alla. Tuolloin en yksinkertaisesti jaksa taistella ja luovutan, jolloin flunssa sitten iskeekin.

Nauti sitrushedelmiä

Sitruunaa, appelsiinia, limettiä… Itselleni sitrushedelmät ovat etenkin syys- ja talvikaudella elinehto. Ne sisältävät paljon C-vitamiinia ja mikä parasta, muuttuvat kovin edullisiksi alkavan talven myötä. Joskus noudatin ehkä hieman outoakin kikkaa mutta söin tosiaan useamman appelsiinin aina silloin, kun meinasin tulla sairaaksi. Joskus tuo todella tehosi ja siksi siitäkin on oikeastaan jäänyt takaraivoon se muistutus, että heikossa kunnossa kannattaa tosiaan nauttia extra määrä C-vitamiinia! Jos appelsiinien syöminen tökkii, yksi erinomainen tapa on puristaa niistä tuoremehua tai nauttia ceeta purkista. Mielettömän hyvä on Puhdistamon Super C-vitamiinijauhe, joka on luomulaatuista ja todella riittoisaa.

Välttele sokeripitoisia ruokia

Puolikuntoisena on niin kiva hakea kaupasta herkkuja ja käpertyä sohvalle… – tuo on kuitenkin virhe. Sokeri toimii kasvualustana bakteereille mikä tarkoittaa sitä, että jos kehossa tosiaan on yhtään flunssabasilleja, ne todennäköisesti lähtevät jylläämään valtoimenaan. Kannattaakin syödä mahdollisimman sokerittomasti (tokikaan niitä appelsiineja en kieltäisi) ja ylipäänsä jättää pois kaikki epäterveellinen lisäaineita sisältävä ruoka sekä panostaa terveelliseen ruokavalioon. Herkutella kannattaa vaikka sekoituksella suomalaisia marjoja, pähkinöitä tai raakasuklaata.

Lepää ja unohda treenaaminen

Puolikuntoisena ei kannata missään nimessä suunnata salille tai lenkille! Olen liikkunut kymmeniä kertoja puolikuntoisena ja voin sanoa, että se ei ole koskaan kannattanut. Tästä seurauksena sairastin itse muutama talvi sitten pahan mykoplasman ja oikeasti olin lähestulkoon koko talven sairaana. Terveyttä kannattaa vaalia ja oikeasti pitää treenitaukoa silloin, kun keho on heikoilla. Levon merkitys on niin suuri hetkinä, joina kroppa taistelee flunssaa vastaan. Nuku kunnollisia yöunia ja tarvittaessa jopa päiväunia, älä pode niistä huonoa omaatuntoa vaan anna kehollesi lepoa. Älä myöskään paina menemään Buranan voimin, sillä se tunnetusti vaan huijaa olosi terveemmäksi ja kohta voit jo huomattavasti heikommin.

Syö immuniteetin kohottajia

Nyt tulee kohta, jota ilman en enää pärjäisi näitä flunssataisteluja. Kyseessä ovat tosiaan immuniteetin kohottajat, eli ns. boosterit joiden avulla immuniteettia nostetaan etenkin tilanteissa, joissa keho on kovilla. Kyseisiä lisäravinteita löytyy eri merkeiltä, joista omia suosikkejani ovat NORDIQ Nutritionin Immune Complex sekä Wild Nutritionin Immune Support. Jos mietitään, että olet sairastellut paljon ja vastustuskykysi on yleisesti ottaen alhaalla, voisin suositella näiden immuniteetin kohottajien nauttimista ihan jatkuvasti. Itse olen nykyään vastustuskyvyltäni sen verran rautainen, etten tarvitse näitä säännöllisesti ja siksi olenkin ottanut sen tyylin, että aina jos tiedän edessä olevan stressaavan viikon, aloitan kapseleiden syömisen. Saatan syödä kapseleita yli koko stressaavan viikon tai vaikka pari päivää silloin, kun stressi on kovimmillaan. Syön näitä myös silloin jos flunssa meinaa iskeä, kuten tällä viikolla ja nyt olenkin taistellut mm. näiden voimin flunssaa vastaan jo muutaman päivän ajan. Pakko sanoa, että sen jälkeen, kun aloitin näiden boostereiden käytön, olen tosiaan onnistunut jokaisen orastavan flunssan selättämään.

Juo paljon vettä

Vedenjuonti kannattaa eritoten siinä kohtaa, kun keho taistelee pöpöjä vastaan. Kun flunssa meinaa iskeä, keho on kovilla, jonka vuoksi myös nestehukka saattaa syntyä helpommin. Vesi myös auttaa huuhtomaan kehosta epäpuhtauksia ja myrkkyjä. Itse taistelen flunssaa vastaan aktiivisella vedenjuonnilla ja pidänkin jatkuvasti kannua nokkani edessä. Jos kraana vesi tökkii, käy kaikenlainen muukin laadukas neste kuten vaikka se tuore puristettu mehu tai kuplavedet. Kaikista tärkeintä on, että juo ja paljon!

Syö sinkkiä

Sinkki toimii parhaiten siinä kohtaa, kun flunssa ei ole vielä niskan päällä vaan ollaan siinä taisteluvaiheessa. Itsehän syön sinkkiä siis jatkuvasti mutta jos sinä et näin tee, aloita sen syönti ainakin viimeistään siinä kohtaa, kun saat ensimmäisiä flunssaoireita. Sinkillähän on tunnetusti muitakin positiivisia vaikutuksia mm. ihoon ja hiuksiin, joten itse suosittelen sinkkiä ihan jokaiselle muulloinkin, kun flunssan kolkutellessa ovella.

Jätä alkoholi

Vaikka joskus rommitoti tai rehellisesti sanottuna kirkas viina saattaakin tappaa ne pöpöt, useimmiten alentunut vastustuskyky yhdistettynä alkoholiin ei tee hyvää keholle. Alkoholi runsaasti käytettynä alentaa vastustuskykyä entisestään, mikä taas altistaa herkemmin flunssille. Humalassa sitä hilluu ulkona myös helposti vähemmissä vaatteissa kuin kannattaisi, mikä myöskin edistää flunssan tulemista pahempana. Siinä kohtaa, kun keho on puolikuntoinen suosittelenkin lepoa enkä juhlia. Juhlia tulee aina uusia, terveys on se kaikista tärkein.

Helli kehoasi

Viltti, villasukat, Netflix, kirjat, terveellinen mutta herkullinen ruoka, kuuma juoma ja lepo – siinä muutamia seikkoja, joilla voi olla flunssataistelun aikana hyvä itselleen. Kun olet hellivä niin keholle kuin mielellesikin, on sillä aivan varmasti positiivinen vaikutus vastustuskyvynkin kannalta. Voi olla etteivät kaikki usko tähän, mutta itse uskon nimenomaan henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin suoranaiseen yhteyteen.

Jos unohdin jotain tärkeää, kerrothan? Pysykäähän terveinä ja välttykää syysflunssalta! <3

Kommentit (8)

 1. Anna

  Hyviä vinkkejä! Oon joskus lukenut että lisäravinteiden jatkuva syönti rasittaisi maksaa? Kuulemma välillä pitäisi pitää taukoa, Joku voi toki korjata jos asia ei ole näin. Itse syön jatkuvasti d-vitamiinia (paitsi aurinkoisina päivinä) ja melkein jatkuvasti maitohappoja. Näitä immune complex kapseleita kiinnostaisi kokeilla. Itsellä ongelmana vilustuminen monta kertaa vuodessa (kurkkukipu tai/ja nuha) joka sitten 0-2 kertaa vuodessa kehittyy flunssaksi, siihen ei varmaan mitkään pillerit ja ravinto auta, vaan pitäisi varmaan karaistua :/

  • On my way

   Kiva kuulla. 🙂

   Uskon, että kohtuus tässäkin asiassa ratkaisee. Jos ei syö kahtakymmentä pilleriä päivässä, siitä tuskin on vaaraa. Suosittelen ainakin D-vitamiinia, maitohappobakteereja, sinkkiä, B-vitamiinia, Magnesiumia ja Arginiinia jos ei muuta. Itsekään en siis päivittäin syö tällaisia erikoisuuksia kuten Immuniteetin kohottajat, mutta kuuriluonteisesti ovat erittäin toimivia! Ja jatkuvuudella tarkoitinkin, että syö esimerkiksi kuukauden jotta vastustuskyky nousee jonka jälkeen vähentää ja syö vaan silloin, kun tuntee kehossaan tarvitsevansa.

   Ja ylipäänsä nuo lisäravinteet kannattaa miettiä omien tarpeiden mukaan. Jos on esimerkiksi kasvissyöjä, tarvitsee ihan eri tavoin B12 lisää kuin lihansyöjät. Ja jos vatsa on herkkä, kannattaa ehdottomasti olla maitohapot (vahvat sellaiset). Jos taas vastustuskyky on luontaisesti hyvä, ei ole pakko syödä mitään lisäravinteita. Itse vaan olen aina ollut sitä sorttia, että tarvitsen todellakin lisäravinteita. Mutta en tosiaan syö kymmentäkään kapselia päivässä, joten en usko tässä olevan mitään vaaraa. 🙂

  • Anna

   Joo niinpä 🙂 itse syön D:n ja maitohappojen lisäksi kuureina kollageenia, b-vitamiinia 1-2 vkoa ennen menkkoja, sinkkiä satunnaisesti ja sitten silloin tällöin otan ph balance jauhoa jos syönyt huonosti/juonut alkoholia tai oon kipeänä, siinä on myös sinkkiä, kalsiumia ja magnesiumia. Ai niin ja magnesiumia otan toki muutenkin aika usein ennen nukkumaan menoa, parantaa unen laatua. Mietin vaan onko hyvä olla jatkuvassa käytössä näin paljon lisäravinteita. Nyt ostin vielä Nordicin female complex pms:ään ja pakurikääpäuutta, et onhan näitä😄 Toki juon myös aamuisin msm+maca+ashwaganda sekoitusta ja pms aikana oon käyttänyt ruusujuurta🙈

  • On my way

   En usko, että nuo määräsi ovat mitenkään haitallisia. 🙂 En ole varma onko noista jotain tutkimustuloksia olemassa mutta uskoisin, että ihan terve maalaisjärjen käyttökin riittää – ettei tosiaan kannata syödä päällekkäisiä lisäravinteita, joita saa riittävästi esimerkiksi ruoasta. Tiedätkö, minulla myös kohta alkamassa ”kuuri” Female Complexia! Innolla odotan sen vaikutuksia.

   Mielestäni tuo kokonaisuutesi kuulostaa ennemminkin hyvältä kuin huonolta, joten älä turhaan murehdi! Ikävää tosin jos sinusta tuntuu, ettei lisäravinteistasi ole apua sillä itse olen kyllä huomannut niiden selkeän yhteyden terveydentilaani. Säännöllisellä käytöllä niillä pitäisi kyllä olla vaikutusta jos tuotteet ovat laadukkaita. Esimerkiksi ihan minkä tahansa merkin maitohappoja en söisi, sillä moni on aivan liian mietoa tavaraa… Ja ylipäänsä ehkä tutkisin pitoisuuksia ja muiden käyttökokemuksia. Mutta veikkaisin jotenkin, että olet näistä tietoinen. 🙂 Kokeile ihmeessä vielä jotain noista immuniteetin boostaajista niin veikkaan, että huono vastustuskykysi saattaisi kyllä petraantua. 😉

  • Anna

   Ai niin ja hyaluronikollageenikapseleita välillä kuureina😄 Tuntuu kyl monesti että suurimmasta osasta ei oo mitään apua, paitsi magnesium vaikuttaa ihan selkeästi.

  • Anna

   Joo ostan vaan laadukkaita ravintolisiä, puhdas +, puhdistamo yms, joitain mitä oot kans suositellut. Tuntuu että enemmänkin ravinto ja esim alkoholittomuus vaikuttaa selkeämmin vointiin. Mutta käytän näitä kun uskon että niistä on hyötyä, pitääpä hommata ne vastustuskykyä parantavat tuotteet. Välillä jos satun syömään huonosti ja juomaan alkoa ennen pms nii se tulee ihan kamalana 1-2pv, mutta mielenkiinnolla odotan toimiiko tuo female compex terveellisten elintapojen ohella mitenkään 😊

 2. Jenna

  Hah, nää vinkit olis ollu hyvä viime viikolla, kun eka flunssa lämpöineen tuli kylään ekaan kertaan useampaan vuoteen. Tietty onhan näistä nytkin hyötyä.

  Itsellä yksi takuuvarma mitä on mennyt on tee, ja nimenomaan yrttiteet ja kaikki joissa on inkivääriä. Ne lämmittää ja saa mulla ainakin liman liikkeelle. Pari päivää meni vain pehmeitä syödessä kun kurkku oli niin kipeä.

  • On my way

   Joo, ikävä syysflunssa. 🙁 Flunssan kestoa on ehdottomasti mahdollista lyhentää myös, eli koskaan ei ole liian myöhäistä ottaa tehokeinoja käyttöön. 😉 Toivottavasti paranet pian!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *