On my way
On my way

Näin paransin suolistoni hyvinvointia

Minulla on ollut aina herkkä vatsa, läpi elämäni. Muistan kuinka jo lapsena kärsin usein vatsakivuista ja sairastelin muutenkin tavallista enemmän. Yhdessä vaiheessa olin pitkään korvatulehduskierteessä, jonka takia minulle syötettiin useita antibiootteja ja korviani puhkaistiin jatkuvasti. Antibiiotit onneksi loppuivat, kun kuusivuotiaana pääsin kitarisaleikkaukseen joka oli suorastaan pelastukseni. Tuo leikkaus nimittäin lopetti tulehduskierteen kuin seinään ja olinkin terveempi mitä aikoihin. Nyt, kun mietin aikaa taaksepäin muistelisin sairastaneeni ehkä pari korvatulehdusta tuon leikkauksen jälkeen.

Suoliston hyvinvointi

Uskon vahvasti, että nimenomaan nuo lapsuudessani nautitut antibiootit ovat suurilta osin syy siihen, että olen myöhemmällä iällä kärsinyt paljon vatsani kanssa. Olen kirjoittanut suolistoni ongelmista täällä muutamankin kerran ja te jotka blogiani olette pidempään seuranneet ehkä muistattekin, että välillä on ollut ns. rankempia kausia ja sitten taas huomattavasti helpompia. Joskus vatsa oli niin herkillä, että kärsin kivuista ja huonovointisuudesta söin mitä tahansa. Paljon on tuosta eteenpäin menty mutta edelleen valitettavasti välillä on ajanjaksoja, jolloin vatsani on aika herkässä kunnossa. Nuo vaiheet liittyvä aina poikkeuksetta stressaaviin elämäntilanteisiin ja muutoksiin. Jännitän vatsallani ja noissa tilanteissa suorastaan tunnen  asiat siellä vatsanpohjassa.

Olen kuitenkin opetellut elämään vatsani kanssa ja kuuntelemaan suolistoani. Tiedän tänä päivänä aika hyvin mistä mikäkin olotila johtuu. Muistan kuitenkin ajan, jolloin en tiennyt ja se epätietoisuus oli hirveintä! Mielestäni suolisto-ongelmia ei saisikaan ikinä vähätellä! Suolisto on meidän vastustuskyky ja ylipäänsä koko kehomme perusta. Siellä tapahtuu niin paljon, että jos sen kunto on huonossa jamassa näkyy se ulospäin aivan varmasti. Itseltänihän lähti silloin pahimpaan aikaan (keväällä 2014) hiuksia aivan hurjat määrät, jonka lisäksi näytin sairaalta ja väsyneeltä. Mutta sitähän minä olin. Vaikka monen silmissä vatsavaivat nyt ehkä ovat jotain ihan tavallista arkipäivää, on niidenkin kanssa kamppailu oikeasti hyvin raskasta. Sitä ei ymmärrä ennen, kuin homman kokee omakohtaisesti. Muistan esimerkiksi kuinka silloinen pomonikin tuli kysymään minulta, että onko kaikki kunnossa? Olin laihtunut silmissä ja näytin niin uupuneelta. Ei ole tosiaan kyse mistään lastenleikistä, vaan ihan oikeasti vakavista jutuista.

Suoliston hyvinvointi

Oma paranemisprosessini lähti käyntiin ravintoterapiasta ja sitä kautta ihan uudenlaisen ruokavalion voimin. Alkuun kiellettiin lähestulkoon kaikki, nykyään tiedän tasan tarkkaan ne ruoka-aineet, jotka edelleen pistävät vatsani kärsimään. Keliakiaa minulla ei tosiaan ole, mutta yliherkkyyttä kylläkin ja sama pätee maitoon. Paperilla olen ärtyvästä oireyhtymästä kärsivä (kuten muuten varmaan puolet suomalaisista) mutta omassa elämässäni pidän itseäni vaan yliherkkänä tietyille ruoka-aineille. Vatsani pysyy kurissa kunhan syön tietyllä tavalla ja elän tasapainoisesti.

Paljon on menty siis eteenpäin kohta kolmen vuoden takaisesta, onneksi. Vaikka välillä on edelleen vaikeampia kausia en elä enää epätietoisuudessa ja tunnen kroppani paremmin. Tiedän ne suolistoa ärsyttävät seikat ja puolestaan ne, joilla voin parhaiten. Moni juttu onkin minun käsissäni.

Millä keinoin olen sitten parantanut oman suolistoni hyvinvointia? Mitkä ovat olleet omalle keholleni ne parhaat tavat, keinot ja vinkit? Haluan jakaa teille niistä muutaman.

 • Ruokavalio. Pääasiallisesti gluteeniton ja maidoton, vähintään laktoositon. Pahimpia vatsani vihollisia ovat ruis ja puhdas maito tai kerma. Jäätelö on ehkä pahin, juustot toiseksi pahin. Onneksi juustoista löytyy laktoosittomia versioita ja niitä voinkin suosia aina välillä. Muuten syön pääasiassa terveellisesti ja monipuolisesti. Paljon hyviä rasvoja, kasviksia, lihaa vain harvoin jos enää ikinä, yrttejä, kauraa, gluteenittomia viljatuotteita kohtuudella ja erilaisia maidonkorvikkeita. Pyrin kuitenkin välttämään ns. piilosokeria, eli mitään jogurtin korvikkeita en ihan hurjasti syö. Ehkä muutaman kerran viikossa. Ruokavalio on nimenomaan vatsavaivojen kanssa se kaiken perusta. Tämä on myös niin kovin yksilöllinen osa-alue, että se mikä toimii kohdallani ei välttämättä auta sinua yhtään vatsasi kanssa.
 • Lisäravinteet. Lisäravinteiden merkitys on korostunut vatsaongelmien myötä huimasti. Ehkä tärkeimpänä pidän kuitenkin probiootteja ja maitohappobakteereja, joita syön ympäri vuoden. Toki siihen rinnalle vielä muutkin lisäravinteet. Postasin itseasiassa juuri viime viikolla tämän talvikauden lisäravinteista, jotka ovat itselleni juuri nyt aivan must. Kyseinen postaus löytyy täältä.
 • Säännöllisyys. Niin ruokarytmissä, kuin ylipäänsä elämässä. Huonosti nukutut yöt, valvotut baari-illat ja epäsäännöllinen elämä ylipäänsä vaikuttavat kehooni oitis. Vatsani voi parhaiten nimenomaan säännöllisen elämänrytmin kanssa.
 • Stressin minimoiminen. Koska tiedän kehoni ja miten se stressiin reagoi, pyrin sitä luonnollisestikin kaikin tavoin välttämään. En tykkää järjestää päiviäni turhan tiukoiksi sillä siinä piilee stressivaara. Joskus stressille ei kuitenkaan mitään mahda. Muutokset elämässä, kun eivät aina ole itselleen niitä mieluisia – mutta joskus vaan välttämättömiä. Näinä aikoina itsestään huolehtiminen onkin vielä tavallista tärkeämpää.

img_1482

 • Limsojen ja muiden hiilihappojuomien pois jättäminen. Hiilihapot, ksylitoli, makeutusaineet… Siinä muutama tuote, jotka ovat vatsaongelmaisen pahimpia vihollisia etenkin silloin, kun suoliston kunto on huonoimmillaan. En sano ettenkö välillä söisi purkan tai joisi kuplavettä, mutta pääasiallisesti nuo tekevät huonoa vatsalleni. Myös makeutusaineiden kanssa olen joskus hurjasti taistellut. Nykyään saatan kyllä syödä välillä jotain jossa on makeutusaineita, enkä ole nipottaja näissä jutuissa. Tiedän kuitenkin, että  jos alkaisin päivittäin makeutusaineita syömään siitä ei hyvää seuraisi.
 • Riittävä kuitujen saanti. Psylliumia, kauraa, marjoja… Siinä kolme hyvää esimerkkiä upeista gluteenittomista kuidun lähteistä! Kuitua on saatava ja se on ainakin omalle vatsalleni aivan elinehto. Kun huolehdin tästä joka päivä, voi vatsani monin tavoin paremmin. Hyvä on myös muistaa, että kuituja saa muualtakin kuin ruisleivästä!
 • Valkoisen sokerin minimointi. Tässä tulee ehdottomasti yksi pahimmista suolistoni hyvinvoinnin sekoittajista, nimittäin valkoinen sokeri. Sokerin vaikutukset vatsaani huomaan aivan viimeistään seuraavana päivänä ja ei ole muuten ollut kertaakaan, ettei noita vaikutuksia tulisi. Sokeri sekoittaa vatsani aina, poikkeuksetta. Silti välillä siihen sorrun vaikkakin nykyään harvemmin. Näen nämä jutut kuitenkin niin, että välillä on ihan tervettä syödä karkkia jos sitä tekee vaikka mieli. Oma heikkouteni ovat Parrotsit ja kaikki ne suklaalla kuorrutetut pähkinät, nam!
 • Hedelmäsokerin vähentäminen. Tätä ei moni ehkä usko, mutta myös hedelmäsokeri saattaa pistää herkän vatsan sekaisin. Liiallinen hedelmien syönti ei sovikaan useimmiten vatsaongelmaisille. Itselleni pahimpia ovat viinirypäleet ja useamman omenan syöminen. Pidän kyllä hedelmistä, mutta niiden syönnin vähentäminen on saanut useimmat hedelmät maistumaan kovin makeilta. Nykyään juonkin suurimman osan niistä mehuina, joita puristan mehulingolla. Mehu onkin sellaista, josta vatsani pitää ja siitä en saa mitään oireita.
 • Ruokailujärjestys. Tällä tarkoitan sellaista tiettyä järjestystä syödessä. Koskaan ei esimerkiksi tyhjään vastaan kahvia tai lisäravinteita. Tiedän, että joidenkin ei tarvitse tällaisia juttuja edes miettiä mutta herkkävatsaiselle nämä ovat arkipäivää. Aina on pakko miettiä ettei syö mitään liian vahvaa tyhjään vatsaan, välttääkseen huonovointisuuden tai mahakivut.

img_1505

 • Hotkimisen välttäminen. Taas ihan perusjuttuja mutta tämän kohdan tahdon silti tänne joukkoon lisätä. Jos kärsii vatsavaivoista on ruoan pureskeleminen ja ylipäänsä suhteellisen rauhallinen syöminen tärkeää. Liian monet kerrat olen hotkaissut ruokani kiireessä ja seuraava tunti onkin mennyt pahoinvoidessa. Usein hotkimisen jälkeen kärsin myös närästyksestä mikä on todella inhottavaa.
 • Kehonsa kuunteleminen. Joo joo klisee mikä klisee – mutta niin totta! Mielestäni on väärin, että osa ihmisitä elää jatkuvissa vatsavaivoissa vaan siksi, koska ei viitsi asiaan huomiota kiinnittää tai tehdä parannuksia elämäänsä. Jos haluat parantua, voida paremmin niin kuuntele kehoasi. Aloita sieltä ruohonjuuritasolta ja lähde parantamaan elintapojasi nimenomaan hyvinvoivan suoliston suuntaan. Apua on myös aina saatavilla ja jos tuntuu ettet tiedä mistä aloittaa, niin itse voin ainakin lämpimästi suositella ravintoterapiaa! Usein on kuitenkin niin, että jos ei tiedetä paremmasta ei välttämättä osata edes kuvitella sitä parempaa olotilaa. Jäädään vellomaan siihen huonoon ja opetellaan ajattelemaan, että jatkuvat turvotukset, säryt, närästys ja huonovointisuus nyt vaan kuuluvat ruokailemisen sivuoireisiin. Näin se ei kuitenkaan ole, eikä kuulu olla!

Siinä tuli niitä itselleni tärkeimpiä asioita, joihin olen tehnyt muutosta tässä vuosien varrella. Tiedän, että osa saattaa tuntua haastavilta ja muistan itsekin monet itkut itkeneeni aikanaan mahani kanssa. Siitä se kuitenkin lähtee, pienin askelin kohti terveempää suolistoa.

Jos olet siis muuten perusterve mutta vatsasi oikuttelee, on kyseessä todennäköisesti nimenomaan jokin yliherkkyys joka on mahdollista ruokavalion avulla korjata. Aina kannattaa kuitenkin ensin tutkituttaa kunto lääkärillä, että pois suljetaan vakavammat sairaudet. Jos tulos on ärtyvä suoli tai muu vastaava, suosittelen ottamaan ohjat omiin käsiin – tai kääntymään ravintoterapian puoleen. Itselleni esimerkiksi diagnosoitiin tuo ärtynyt suoli mutta päivääkään en ole sen FODMAP-ruokavalion mukaan syönyt ja hyvin olen saanut vatsani kuntoa parannettua! Kaikki ei ole niin yksioikoista, jokaisen keho toimii tavallaan. Turhaan ei kannatakaan jättää ruokavaliosta pois kaikkea mitä ruokavalio kehoittaa, vaan pikkuhiljaa hakemaan itselleen sitä sopivinta linjaa.

Tulipas pitkä postaus. Jos heräsi jotain kysymyksiä aiheeseen liittyen vastaan mielelläni! Vaikken mikään lääkäri olekaan uskon, että minulta nimenomaan löytyy sitä omakohtaista kokemusta josta voi olla apua ehkä jollekin teistä. 🙂

Terveellistä  ja hyvinvoivaa tiistaita jokaiselle!

Kommentit (18)

 1. Anna

  Itselläni alkoi ärtyvän suolen oireyhtymä (tai niin olen sen ainakin itselleni diagnosoinut) kun erosin pitkäaikaisesta poikayståvästä, kaikki se yksin olemiseen ja uuden kumppanin löytymiseen liittyvä stressi (olinhan jo samana vuonna täyttämässä 30 v) ilmeisesti laukaisi sen, koska se alkoi samantien eron jälkeen ja aloin myös heti paniikissa etsimään uutta kumppania.. Tämä kaikki kesti reilun vuoden ja vatsa oli siis löysällä melkein joka päivä, ehkä muutaman päivän kuukaudessa oli ok… Tämä ajanjakso oli yksi elämäni vaikeimmista, olin erittäin huolissani imeytyykö ruuasta enää mitään…Lopulta tosiaan auttoi se että rauhotuin ja päätin olla jahtaamatta sitä uutta elämänkumppania ja stressaamatta tulevaisuutta ja elää päivä kerrallaan 🙂 Mulla siis stressi liittyi aika vahvasti vatsaoireisiin, ja vatsaoireet lisäsi myös stressiä kun murehdin niitä koko ajan, jostain syystä en kuitenkaan mennyt koskaan lääkäriin kun ajattelin että se kuitenkin rauhoittuu ajan myötä….Myös vehnä ja sokeri, sekä runsas alkoholin käyttö pahensi oireita. Olen käyttänyt maitohappobakteereja purkista sekä syönyt hapankaalia, suolakurkkuja ja joskus hapanmaitotuotteita (turkkilainen jogurtti, piimä) vaikka muuten olen niitäkin vältellyt, paitsi juustoja, sekä Sunwic valmistetta, luulisin että noista on ollut myös paljon apua, sekä liikunnasta, sitä en vaan tuona aikana jaksanut harrastaa tarpeeksi paljon, mikä harmittaa näin jälkikäteen, olisi varmasti auttanut siihen henkiseen olotilaan sekä stressivatsaan, silloin ei vaan aina ollut yksinkertaisesti voimia… Edelleenkin vatsa oireilee stressistä, mutta onneks aika harvoin nykyään. Tämä vaiva oli ihan uutta mulle ja tutkin asiaa paljon ja ilmeisesti aika yleinen suomalaisilla…

  • On my way

   Joo, henkisellä meiningillä on kyllä hyvin suuri yhteys nimenomaan suoliston hyvinvointiin. Ja ymmärrän täysin, että vatsa herkistyi erotilanteessa. Onneksi olet siitä jo toipunut ja ymmärtänyt mistä johtui. Nyt osaat varmasti toimia paremmin myös jatkossa. 🙂 Siis silloin jos stressiä ilmaantuu.

 2. Saara

  Vau! Niin lohduttavaa kuulla että jollain muulla on ollut sama tilanne ku mikä mulla on nyt. Mulla tosiaan sama tausta kuin sulla korvatulehduksia ja antibiootteja tullut hurjia määriä, mulla jatkuva kierre tosin kesti pidempään.. Ja nyt vatsa on koko syksyn ollut hurjan kipee ihan kaikesta mitä syön ja lääkäri epäili juurikin tuota ärtyvää suolta koska kaikki vakavat sairaudet on jo suljettu pois. Ens viikolla meenki sitten ravitsemusterapeutille.. Onko vinkkejä antaa siihen? Oon pitäny nyt melkee viikon ruokapäiväkirjaa jonka otan kyl sinne mukaa.. Gluteiniiton oon ollu nyt varmaa 2 viikkoo ja maito on pois jo ihan allergian takia. Mutta kiitos tästä postauksesta!

  • On my way

   No jopas, mutta tuskin ollaan ainoita suomalaisia!

   No eipä oikeastaan. Menet sinne vaan omana itsenäsi ja varaudut kertomaan historiasi liittyen sairasteluun, syömiseen ja ylipäänsä elämänmuutoksiin sun muuhun. Ammattilainen osaa kyllä auttaa ja poimia sieltä ne tärkeimmät seikat jotka huomioida.

   Jos maidot ja viljat ovat jo pannassa, suosittelen myös valkoisen sokerin jättämistä kuukaudeksi. Alkuun mennään aika tiukasti nimenomaan mahdollisia ärsykkeitä karsien. Kohdallani tuo auttoi lähes oitis, mutta kaikilla ei tietysti välttämättä. Toivon, että kohdallasi sopiva ruokavalio löytyy ja, että jaksat todella pysyä siinä näin alkuun. Kannattaa muistaa, että loputtomuudesta ei kuitenkaan ole kyse. :))

   Hurjasti tsemppiä!

 3. Emilia

  Moikka!
  Selasin sun vanhoja postauksia ja olit kirjoittanut joskus pari vuotta sitten postauksen Pascoe PH- balance emäsjauheesta. Itse aloitin kyseisen tuotteen käytön muutama päivä sitten ja olisinkin kiinnostunut kuulemaan käytätkö tuotetta enää ja huomasitko tuotteesta olevan jotain hyviä vaikutuksia itsellesi? 🙂 Kiitokset vielä mielenkiintoisesta blogista!

  • On my way

   Moikka,

   En itseasiassa huomannut mutta pH-tasapainoni olikin ihan normaali. Uskon, että toimii parhaiten silloin jos pH ei ole normaali tai on sekaisin. 🙂 Toivottavasti tästä oli apua!

   Ja ihanaa, että luet. Kiitos siitä!

 4. j

  moi, syötkö maitohappovalmisteita päivittäin ympäri vuoden?:)

  • On my way

   Kyllä ja tosi orjallisesti. 🙂

 5. emmiseee

  Niin, itsensä kuunteleminen on tärkeää..mutta on muistettava se hieno raja _liiallisen_ tietoisuuden välillä, josta itsekin vasta kerroit. Vuosien syömisongelman – ja vatsavaivojen, jotka siis johtuvat ennen kaikkea mahalaukun tasapainotilan järkkymisestä liiallisen laihdutuksen seurauksena sekä STRESSISTÄ (stressihormoni) – myötä tietoisuuteni on jatkuvasti siinä miltä minusta tuntuu mahassa ja tekikö tämä ruoka oireita ja söinkö liian paljon. Tietoisuus kahlitsee, toimii aivan samanlaisena pakkomielteenä, kuin se syömättömyys, koska se ohjaa pakonomaisesti valintoja pyrkien johonkin itsensä määrittelemään keveään ”ideaaliin”. Tämä siis laajennettuna muuhunkin, kuin ruokaan 🙂

  • On my way

   Tottakai, olet oikeassa. Mulla on ehkä vaan se ero itsellä, että toivon aina ettei vatsani enää reagoisi. Mielelläni söisin oikeasti ihan kaikkea jos se vaan olisi mahdollista. 🙂

   Reagointi esimerkiksi tavalliseen juustoon tai jäätelöön on vaan aika raju, eikä sitä voi olla huomaamatta. Näin suoraan sanottuna… Kyseessä ei siis ole mikään pieni vatsan turvotus tai muu jonka takia tarkkailisin oloani. Edes tarkkailua ei tarvita, kun huomaan oireet. Ja monen monta kertaa olen kyllä kokeillut, että jokohan nyt – mutta ei. Kokeilen muuten varmaan vielä aika montakin kertaa ja niistä Parrotseista en luovu!!

   Mielestäni ylipäänsä vatsan sekaisin meno, ummetus, oksettava olo, ilmavaivat ja vatsan turpoaminen hurjan isoksi ovat nimenomaan seikkoja joita tarkoitin tarkkailulla. Monella on esimerkiksi vatsa jatkuvasti sekaisin mutta asiaan ei silti tartuta. En tarkoittanut tällä siis mitään ”Hmm, tuntuikohan tuo jäätelö nyt jossain -meininkiä”. Sellainen ei ole normaalia eikä tarpeellista.

 6. Laura

  Jälleen kerran, mahtava postaus! Ihailen miten ammattimaisesti kirjotat blogiasi:-) tykkään postaus postaukselta enemmän! Ja wau toi vika kuva, upee ilmestys.

  • On my way

   Ihana kiitos hurjasti <3

   Ammattimaisuus johtuu varmaan nimenomaan siitä varmuudesta, jonka tämä kyseinen aihe on elämääni tuonut. Koen, että itselläni on siihen paljon omakohtaista sanottavaa vaikkei mitään tutkintoa asian suhteen löydykään. 🙂

   Ja toivottavasti pidät jatkossakin! Huippua. 🙂

 7. Anni

  Oletko huomannut että vaikuttaako tupakointi miten suolistosi vointiin? Jotenkin maallikkona ajattelisin että sekin vaikuttaa omalta osaltaan?

  • On my way

   Sait tämän kuulostamaan siltä kuin olisin ihan normaali tupakoija. 🙂

   Poltan siis aina muutaman savukkeen, kun käyn ulkona – edelleen. Juon aina tuolloin myös viiniä, sillä se tupakka nimenomaan liittyy tuohon viiniin itselläni. Puhuisinkin näistä siis kokonaisuutena, eli mitä vatsalleni tapahtuu jos käyn ulkona.

   Seuraavana päivänä tavallisesti ruoka ei kauheasti maistu ja saatan syödä pizzan vasta kahdeksan aikaan. Aineenvaihdunta menee luonnollisestikin vähän sekaisin ja vielä maanantainakaan en tunne kunnolla nälkää. Mahakipuja tai muuta minulla ei ole, ainut huomio jonka olen tehnyt on nimenomaan se ettei vessassa tule juurikaan käytyä ja ruoka ei maistu. Muuten en ole huomannut mitään merkittävää yhteyttä, jonka olisin nimenomaan huomioinut liittyvän ulkona käymiseen.

   Vastustuskyky tuntuu kyllä aina heikommalle, kun on nukkunut vähän, juonut alkoholia, syönyt huonosti ja polttanut. Se on luonnollista. Kehoni kuitenkin palautuu onneksi vielä suhteellisen nopsaa ja treenaan esimerkiksi tavallisesti heti jo maanantaina (jos olen la ulkona käynyt).

   Sen suurempia havaintoja en ole tehnyt. Enkä osaa sanoa mitä tupakka yksinään kropassa aiheuttaisi, koska polttamista noin muuten vaan en harrasta ikinä – eikä minun tee koskaan mieli polttaa edes yhtä ns. normaalissa arjessa ilman sitä viiniä. 🙂

 8. Jenna

  Olipa taasen hyvä postaus. Itse kärsin jonkun verran vatsavaivoista, mutta ne on nytten syksyn aikana helpottaneet. Lisäsin taas maitohappobakteerit mukaan. Ostin myös viherjauhetta, jota ei kuitenkaan ihan joka päivä tule käytettyä. Kasviksia olen taas lisännyt reilusti, samoin kuitua ja vedenjuontia.

  Nuo on mulla vaikuttaneet ihan hurjasti. Tulikin todettua että johtui ehkä enemmän retuperäisestä syömisestä, joka hidasti aineenvaihduntaa hurjasti, kuin varsinaisista ongelmista. Ennenkuin ei tullut oikeen kasviksia syötyä, saatika mitään missä olisi ollut kuitua ja ihan miten sattuu. Välillä söin monta kertaa päivässä ja välillä yhden banaanin ja jugurtin koko päivän aikana.

  • On my way

   Kiitos paljon!

   Joo kuitu on todella must! Ja samoin nuo muutkin seikat. Hyvä, että pienillä muutoksilla voi saada hyviä tuloksia aikaan. 🙂 Ja säännöllinen ruokailu on kyllä kovin tärkeää. Mainitsemallasi tavalla saa aivan varmasti vatsaongelmia. Kiva kuitenkin kuulla, että ongelmat on selätetty ja olet löytänyt syyn mistä kaikki johtuu. 🙂

 9. Iida

  Nämä vatsavaivojen yleisyys kyllä jaksaa edelleen yllättää. Itse hoitajanahan en koe mistään aiheesta puhumista mitenkään nolona tms. Saatan uudessakin porukassa missä nyt vähääkään aiheesta riipastaan kertoa ongelmistani. En siis ensimmäisena kailota moi oon Iida ja kärsin usein ripulista ja vatsakivuista 😀 anyways aina kun aiheen nostaa esille löytyy aina kohtalotovereita. On niin hämmentävää mitä meidän ruuassa oikein on kun se saa useimmat vatsat oikkuilemaan. Ihan niinkuin säkin olet taannoin muistaakseni maininnut ulkomailla sullakaan ei vatsan kanssa ongelmia ole? Mullakaan ei. Voin vetää sitä jäätelöä vaikka kaksin käsin ja no toki kylläisyydestä voi tulla vähän etova olo, mutta muuten olo on ok. Itsellä alkoi vatsanongelmat lukiossa, veikkaan sen tulleen itselleni stressireaktiona. Muistan lukiossa kuinka siitä muodostui jo vitsi, että tulin aina aamun ekalle tunnille myöhässä, mutta se johtui siitä, että yksinkertaisesti oli jumissa vessassa ja siksi myöhästyin bussista. Tätä jatkui myös sitten opiskelemaan ja työelämään siirtyessä. Mukaan tuli imodium, jota tuli kyllä vedettyä kiitettävästi. Nykyään osaan paremmin kuunnella kehoani. Toki nykykään myös kestän ruoka-aineita paremmin. En tiedä onko tekemälläni siedätyshoidolla asian kanssa mitään tekemistä 😀 itselläni pahimmat ovat edelleen laktoosi, siis kirjaimellisesti maito tulee suoraan läpi ja herranjumala ne kivut.. Toinen hauska on raaka tomaatti tai muuten runsaasti tomaattia sisältävä ruoka esim. Tomaattikastike on no no. Välillä myös ilmaantuu uusia ärsykkeitä. Ruis toimii taas itselläni, mutta joku vehnäleipä.. Ei. Pastaa kestän myös pienissä määrin, mutta huomaan jos joku viikko on mennyt pastapainotteisesti olo on sen mukainen. Edelleen en poistu kotoa ilman imodiumia laukussa, mutta harvoin sitä tarvitsee ottaa. Uskon sen toimivan itselläni henkisenä turvana 😀

 10. Jaana

  Ihanaa tietää että on samanlaisia kuin minä. Lapsesta asti ollut todella herkkä vatsa, vaikka muuten en ole sairastellut normaalia enempää. Mutta 20v sitten alkoivat vuosia kestävät vatsakivut. Niitä tutkittiin lääkärissä, mutta todettiin, että ei ole ainakaan mitään vakavaa. Opettelin itse välttelemään rasvaista ruokaa ja sokeria/vehnäjauhoa. ’Kaikki’ extra tuntuu laittavan vatsan aina epäkuntoon, ja nyt, kun olin viikon reissussa, on vatsa taas todella ikävässä kunnossa. Sanoit että syöt probiootteja ja maitohappobakteereja, mistä näitä probiootteja saa? saatko kertoa merkkiä mitä käytät?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *