On my way
On my way

Näin minä säästän

Eilen siskoni vieraillessa luonani keskustelimme säästämisestä ja rahankäytöstä. Tuon jutustelun kirvoittamana päädyinkin miettimään enemmän tapaani säästä arjessa ilman, että kituutan tai elän jatkuvasti ns. opiskelijabudjetilla. Koska en ole opiskelija, ei minun kuulukaan elää niin säästeliäästi mutta noin yleisesti ottaen tapani suhtautua rahaan on muuttunut aika paljon viimeisen vuoden sisään työnkuvani muututtua. Kun ei enää joka kuukausi tienaakaan saman verran ja tuloissa voi olla tuhansienkin eurojen heittoja, sitä on oppinut elämään tietyllä tavalla ilman, että kuitenkaan elää jatkuvasti matti kukkarossa. En sano, että olisin jotenkin erityisen hyvä säästämään tai noin muutenkaan mikään rahankäytön ja hallinnan mestari mutta kyllä nykyään saan säästöön enemmän kuin sain silloin, kun tienasin kuukaudessa kolmosella alkavia summia. Tuolloin rahani olivat aina loppu ja rehellisyyden nimissä kaikki mitä silloin tuli, on tänä päivänä mennytkin – ikävä kyllä.

Elämäntyylini on muuttunut pikkuhiljaa tuhlailevasta säästeliäämmäksi. Säästän jatkuvasti ikään kuin luonnostaan ilman, että edes ajattelen säästäväni. Arjessa teen valintoja jotka ovat lompakkoystävällisiä mutta samaan aikaan en tingi mistään sen vuoksi, että säästän nyt sen kymmenen tai kaksikymmentä euroa. Eli en koskaan jätä ravintolailtaa ystävien kanssa väliin tai jätä menemättä jonnekin sen vuoksi, että säästän. Tässä kohtaa on kuitenkin pakko mainita, etten valitse ruokalistalta sitä sadan euron annosta tai tilaile baarissa pullo tolkulla viinejä – säästän siis ravintoloissakin. Noin yleisesti ottaen käytän maalaisjärkeä enkä hassaa rahaa. Kaupassa teen pientä hintavertailua mutta en todellakaan aina. Ehkä suurin kulueräni onkin tällä hetkellä ruoka. Siitä en varsinaisesti tingi enkä tule tinkimään. Mutta jos en ruoassa niin missä sitten säästän? Kuinka säästeliään elämäntyylin voi oppia ilman, että se näkyy varsinaisesti ulospäin?

Olen todennut itselleni parhaaksi tavaksi säästää sen, etten tee siitä liian suurta numeroa. Minulla kun eivät toimi karkkilakotkaan niin en usko, että toimisivat säästökuuritkaan. Säästämisen tulee tapahtua ikään kuin vähän huomaamatta ja rennosti ilman paineita. Tällä hetkellä kuukaudesta riippuen olen säästänyt 50-1000 euroa. Tiedän että haitari kuulostaa aika hurjalta mutta joinain kuukausina tuloni ovat olleet suuremmat, jolloin olen saanut helposti sivuun tonnin esimerkiksi seuraavaa reissua varten. Matkakassani saattaakin joskus kasvaa yhtäkkiä useammilla sadoilla kun taas toisinaan jos rahaa tulee vähemmän, kassaan ei riitä penniäkään. Koska tuloni eivät ole aina samat, en kykene myöskään säästämään tasaisesti, ellei nyt sitten puhuta jostain 50-100 € kuukausitahdista. Tykkään kuitenkin enemmän siitä, että laitankin välillä isomman summan sivuun ja elän sitten niillä jäljelle jääneillä. Tässä tulee mitä ilmeisemmin esiin jälleen luonteeni, joka on nimenomaan vaihtelua rakastava. Jopa säästämisessä tykkään vaihdella säästösummaa sen sijaan, että tekisin sitä suunnitelmallisen tasaisesti vuodesta toiseen.

Käytännön tasolla säästän seuraavalla tavalla…

Matkustaminen

En muista koska olisin ostanut yli viiden sadan lentoja minnekään, eli kyttään edullisia lentoja ja pyrin Momondon hintahaitarista valitsemaan lentopäiviksi aina ne edullisimmat päivät. Hotellimajoituksen suhteen vaadin kyllä jonkinlaista tasoa mutta en luksusta. Tyypillisesti reissuni maksavat maksimissaan 1000 euroa lentoineen ja hotelleineen, eli en sanoisi, että matkustan mitenkään överi kalliisti. Kohteessa harvoin nykyään enää shoppailen, vaan se mihin rahaa kuluu, ovat eläminen sekä nähtävyydet.

Pukeutuminen

Ostan paljon käytettynä ja samaan aikaan kierrätän vaatekaappiani. Teen siis jatkuvasti sellaista tutkailua, että mistä voisin luopua. Jos joitain farkkuja en ole käyttänyt pariin kuukauteen, todennäköisesti en niitä enää tarvitse. Toisaalta minulla on aika usein kaikkea uutta, eli tykkään päivittää vaatekaappiani mutta teen sitä tosiaan tällaisella kierrättävällä periaatteella. Olen aikamoinen konmarittaja, eli inhoan pursuavia kaappeja mikä myöskin patistaa minua jatkuvaan kierrättämiseen.

Ruokavalio

Ostan kausivihanneksia ja hedelmiä sekä suosin ns. halpoja merkkejä kuten Rainbowta tai Pirkkaa jos suinkin mahdollista. Toisaalta samaan aikaan kyllä ostan kalliita kasvimaitoja ja rahkoja/jogurtteja mutta niistä en luovu. Pyrin suosimaan isoja kauppoja ja välttelemään päivittäisiä lounaita ulkona. Ehkä pahin arkinen rahanreikä ovat take-away kahvit sekä ravintolalounaat! Noihin saa kulumaan niin paljon rahaa jos sille tielle lähtee ja itsekin aikanaan olin tuossa loukussa.

Asuminen

Asun perhepiirini omistusasunnossa, jonka vuoksi asumiskustannuksiin ei mene järkyttäviä summia rahaa mutta sanotaanko näin, että maksan kyllä vuokraa useamman satasen kuukaudessa. Toisaalta tiedän tämän järjestelyn mahdollistavan sen, että kykenen välillä säästämäänkin enemmän, sillä asumiskustannukset eivät ole päätä huimaavat. Jos asuisin vieraalla, joutuisin todennäköisesti pulittamaan asumisesta ainakin 800 €/kk. Tämä järjestely onkin ollut mielettömän hyvä jo vuosia ja jos minulta kysytään miksi en säästä omaa asuntoa varten, niin tässä syy siihen – asun periaatteessa omassa asunnossani.

Pakolliset menot

Pakollisia menojani ovat oikeastaan laskut, eli yel-vakuutusmaksu, matka- ja kotivakuutus, sähkölasku, sekä puhelinlasku. Tällä hetkellä minulla ei ole mitään osamaksuja, mitä on joskus ollut esimerkiksi puhelimesta ja tietokoneesta. Pakolliset laskut ovat siis kohtuuhintaisia ja niissä olen kilpailuttanut firmat kyllä mielestäni aika hyvin. Nämä ovat se osa kulutusta, jossa on hankala tinkiä muutoin kuin kilpailuttamalla… Tässä kohtaa on myös mainittava, että terapiassa käyntikin vie oman osuutensa tuloistani, joka on kuitenkin alle 200 €/kk. Myös matkalippuun sekä salikorttiin menee rahaa mutta hieman vaihdellen. Salikorttia en nimittäin lataa kuukausittain ja matkalipunkin suhteen latailen sitä vähän sen mukaan, kuinka paljon tarvetta julkisilla liikkumiseen on.

Välillä olen kieltämättä miettinyt että vaikken mikään kovin suunnitelmallinen säästäjä olekaan, niin tekisi mieli asettaa itselleen jonkinlainen tavoite säästämisen suhteen. Kuten nyt vaikka 5000 € säästöön vuodessa, mikä ei varmasti olisi aivan mahdottomuus! Toisaalta en ole valmis tinkimään elämästä ja siitä nauttimisesta, jonka vuoksi en ole oikein vielä rohjennut lähteä tavoittelemaan mitään konkreettista summaa. Tuntuu nimittäin henkisesti helpommalle säästää pikkuhiljaa ilman paineita kuin, että asettaisi itselleen jonkun tavoitteen joka sitten mahdollisesti aiheuttaisi stressiä. Rakastan myös matkustamista ja minulle matkoihin säästäminen on ollut pitkään se numero ykkönen. Matkakassaan säästämisen lisäksi pyrin joka kuukausi laittamaan pienen summan Nordean tavoitesäästöön. Tuon lisäksi olen miettinyt Norwegianille talletustilin avaamista, josta olen kuullut paljon hyvää. Jos teiltä muuten löytyy kokemuksia muiden kuin pankkien säästämismahdollisuuksista, niin kuulisin oikein mielelläni! Onko tuo Norwegian aidosti toimiva vai olisiko olemassa joku vastaava paremmalla talletuskorolla?

Nyt kun olen puhunut omasta tavastani säästää, olisi mielenkiintoista kuulla miten te säästätte? Oletteko asettaneet jonkun konkreettisen tavoitteen jota kohden menette vai säästättekö rennosti kuten minä teen? Kuinka paljon kuukaudessa kykenette ylipäänsä säästämään?

Kommentit (6)

 1. Erica

  ”Tuntuu nimittäin henkisesti helpommalle säästää pikkuhiljaa ilman paineita kuin, että asettaisi itselleen jonkun tavoitteen joka sitten mahdollisesti aiheuttaisi stressiä. ”
  Tässä minusta kiteytit olennaisen ja oli kuin suoraan mun suusta! Tavallaan sekin on kyllä kivaa että asettaa tavoitteita mutta helposti niistä sitten alkaa stressaamaan. Mullakin tulee säästäminen jotenkin ihan kuin luonnostaan etten edes ajattele että kuinka paljon säästän 😀

  Mä en oo jostain syystä uskaltanut sitten laittaa rahojani tuollaisiin norwegianin tms tileille. Kun jos siellä on jotain ehtoja pienellä präntillä tms? Ehkä tarkistaisin ainakin niistä sen että miten käy jos yritys menee konkurssiin? En nyt sano että Norwegian menisi mutta eihän sitä koskaan tiedä…

  • On my way

   Juurikin näin! Ja hyvä huomio muuten! En tullutkaan ajatelleeksi, että se olisi jotenkin epävarmaa tai epäilyttävää. Korko on vaan sen verran hyvä, että siinä mielessä kiehtoisi ajatus… Ja tavallaan jos olisi säästötili muuallakin kuin verkkopankin yhteydessä voisi se olla ikään kuin sellainen huomaamaton extra lisä. Mutta pitää tosiaan hieman enemmän tutkia asiaa. 🙂

 2. Tiina/Fit Fat Mama

  Jes kiva postaus, tykkään raha/talouspostauksista :). Itse olin nuorempana todella tuhlari, opin vasta entisessä työpaikassa pankin puhelinasiakaspalvelussa säästämään kun asiakkaillekin siitä kerroin, niin oli luontevaa opetella itsekin. Miulta löytyy useita rahastoja joihin säästin joko silloin tällöin laittamalla, mutta osaan jatkuvalla säästöllä.NYt tosin en niihin säästä, kaikki menee nyt peruskuluihin vauvavuotta varten.

  Ennen toisen lapsen syntymää tein tietyn säästötavoitteen, jonka toteutin ja vitsi miten kiva fiilis siitä tuli :). Eli itse tykkään tavoitteellisesta säästämisestä, tuli onnistuja olo kun tavoitteen sai täyteen.

  • On my way

   Mukava kuulla! Näitä on itse asiassa mukava kirjoittaakin. 🙂

   Ja kyllä, täysin sama täällä… Tuhlaamisesta on siis kokemusta! Mutta toisaalta mitäpä sitä menneitä katumaan, silloin oli ajatusmaailma niin erilainen mutta onneksi aina on mahdollisuus muutokseen!

   Ja joo voin kuvitella, että tuollaisesta tavoitteesta tulee todella hyvä fiilis! Aloin kyllä eilen tosissani miettimään tuollaista tavoitetta jos siihen kuitenkin suhtautuisi suhteellisen rennosti mutta ottaisi kuitenkin ainakin näennäiseksi tavoitteeksi. Hmm. Pitääpäs laittaa mietintämyssyyn kesän jälkeen! 🙂

 3. Jonna / Palasia arjestani

  Mä olen kans ollut ennen todellinen tuhlari. Ihan kaikki meni mitä tulikin ja luotolle vielä lisäksi. Onneksi olen päässyt niistä jo aikapäiviä sitten eroon. Tosin asunto- ja opintolainoja tässä maksellaan edelleen.

  Mulla menee suoraan tilipäivänä 150e kahteen eri rahastoon – toiseen 100e ja toiseen 50e. Lisäksi tytölle menee omaan rahastoonsa 100e joka kuukausi (lapsilisät). Näiden lisäksi siirrän vaihtelevan suman matkarahastoon ja jos kuun lopussa on vielä massia niin ostan osakkeita. Niitä en tosin nyt pariin kuukauteen ole ostanut ollenkaan, koska on ollut muita kuluja niin paljon. Tässäkin kuussa tulossa vielä kissan eläinlääkäri…

  Mä olen myös todella huono tekemään tarkkoja suunnitelmia. Olen niin vaihtelun haluinen ihminen, että kyllästyisin hetkessä 😀 Kivempi kun tililtä lähtee suoraan tietyt summat ja loput siirtelee säästöön fiiliksen mukaan. Opintolainankin saan maksettua kokonaisuudessaan pois ehkä parin vuoden sisällä, joten sitten jää nekin rahat säästöön 🙂

  • On my way

   Joo, no mutta pääasia, että tilanne on korjaantunut. 🙂

   Ihan mukavasti saat säästöön! Itse tykkään myöskin säästää samaisella tyylillä vähän summaa vaihdellen. Ja matkakassa on kyllä ehdottomasti se ns. perus ”kassa”, johon menee oikeastaan isoin siivu aina. Se on kuitenkin sitä säästöä, jonka saa konkreettisesti käyttääkin lähitulevaisuudessa kun taas ns. pahan päivän varalle säästäminen menee jonnekin sinne tulevaisuuteen. On siis kummasti kivempi laittaa enemmän sinne matkarahastoon kuin säästötilille. 😀

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *