On my way
On my way

Näin kohotin vastustuskykyäni

Olen kirjoittanut blogissani muutamaankin otteeseen siitä, kuinka vastustuskykyni on lapsesta saakka ollut aika huono. Puolustusjärjestelmäni on luontaisesti ehkä monia muita heikompi ja olen tavallisesti porukasta se, joka sairastuu jokaiseen kausiflunssaan. Jotain on kuitenkin tapahtunut, sillä olen ollut viimeksi sairaana joulukuun alussa. Monelle puoli vuotta terveenä on varmasti päivän selvä juttu, mutta itselleni tämä on ehdottomasti positiivinen muutos. Sanoinkin muutama päivä sitten siskolleni, etten enää edes muista miltä olo sairaana tuntuu, sillä niin pitkä aika on viime kerrasta.

Olen koittanut miettiä, mitä teen toisin. Kyse ei nähtävästi voi olla aina stressistäkään, sillä selvisin kevään elämänmuutoksista sairastumatta. Elämäntapanikaan eivät ole jatkuvasti mitenkään täysin terveelliset, enkä oikeastaan ole kiinnittänyt hyvinvoinnissa huomiota mihinkään sen enempää kuin ennenkään. Olen siis elänyt täysin normaalisti ja samalla tapaa kuin aikaisemminkin. Tästä huolimatta olen sairastellut vähemmän kuin aikoihin.

Se, mikä tässä kuitenkin on muuttunut on, että olen alkanut syömään tämän vuoden puolella tiettyjä lisäravinteita. Kyllä jo aikaisemminkin lisäravinteita suosin, mutta sieltä puuttui selkeästi muutamia tärkeitä immuniteetin kohottajia. Yhtenä hyvänä esimerkkinä haluan mainita arginiinin. Sain *Hankintatukun Argimaxia blogin kautta testiin jo ajat sitten, mutta vasta tämän vuoden puolella aloitin sen säännöllisen syömisen. Paljon olen hyvää kuullut kyseisestä aminohaposta, kuten esimerkiksi sen, että arginiinin syöminen lopettaa kokonaan ne paljon liikkuvia piinaavat pikkuflunssat, sekä ylipäänsä auttaa kehoa palautumaan treeneistä tehokkaammin (lieventää/poistaa lihassärkyä). Urheileminenhan kuluttaa tehokkaasti kehomme arginiinivarastoja ja jos harrastamme hikiliikuntaa viikottain useampana päivänä, on kroppa todennäköisesti jatkuvassa arginiinivajeessa. Tuo vaje taas aiheuttaa kehossamme immuniteetin heikkenemistä ja sitä, että sairastelemme usein. Puute saattaa ilmetä myös voimattomuuden tunteena lihaksissa, vaikka lihaskunnon treenaamisen kuuluisi vaikuttaa voimiimme päinvastaisella tavalla.

Omalla kohdallani arginiinin yhteys immuniteettiin on aika selkeä ja veikkaan, että olen elänyt jatkuvassa arginiinivajeessa. Liikun kuitenkin useampana päivänä viikossa, mikä tarkoittaa jonkinlaista rasitustilaa kehossani. Vaikka liikunta onkin meille hyvästä, pitkäkestoisina suorituksina se vapauttaa elimistössämme stressihormoneja ja altistaa sairastumisille. Veikkaan, että moni on kohdannut tilanteen jossa tauko liikunnasta ja jopa epäterveellisempi elämä on pitänyt kuin ihmeen kaupalla terveenä, mutta liikunnan aloittaminen sairastuttanutkin nopeasti flunssaan. Tuo on aika tyypillinen reaktio, kun kehoa lähdetään yhtäkkiä kovasti rasittamaan ja unohdetaan huolehtia immuniteetin tukemisesta. Tärkeää onkin pitää riittävästi lepopäiviä jotta kroppa ehtii palautua treeneistä ja sen lisäksi huolehtia monipuolisesta ravinnosta sekä lisäravinteista.

Toisena haluan mainita *NORDIQ Immune Complexin, jota olen myöskin syönyt nyt muutaman kuukauden ajan. Aikaisemmin talvella söin vastaavaa tuotetta Wild Nutritionilta ja edelleen liputan myös sen puolesta. Mielestäni on ylipäänsä tärkeää, että kaapista löytyy joku tällainen tehokas immuniteetin kohottaja, jota voi napata etenkin niinä hetkinä, jolloin olo on stressaantunut tai tietää vastustuskyvyn joutuvan koetukselle. Kiireinen viikko töissä, tavallista useampi pitkäkestoinen treeni, stressi… Myös tilanteet joissa flunssa meinaa iskeä, ovat sellaisia, joiden kohdalla tähän purkkiin kannattaa tarttua. Immune Support pitää sisällään mm. tuorepakastekuivattuja kasveja (immuunipuolustus ja suoliston mikrobitasapaino), inkivääriä, valkosipulia, maitakesientä sekä astragalusta (immuniteetin tukeminen stressaavina aikoina). Toki kapseleita voi nauttia ihan säännöllisestikin mutta itse olen kokenut tarpeelliseksi käytön vain silloin, kun olen aavistellut kehoni kaipaavan vastustuskyvyn extra boostia.

Totta kai vastustuskykyyn vaikuttaa myös ihan yleinen kokonaisuus, eikä sitä loihdita pelkästään pillereiden avulla. Kuten kaikissa lisäravinteissa lukeekin, ne eivät korvaa monipuolista ruokavaliota. Elintapamme, se miten syömme ja kuinka paljon nukumme, ovat ehdottomasti avainasemassa. Itse olen kuitenkin todennut sen, että olen sitä ihmistyyppiä joka vaan tarvitsee monipuolisen ruokavalion rinnalle ne oikeanlaiset lisäravinteet. En näe, että lisäravinteista olisi itselleni haittaa vaan päinvastoin, olen kokenut ne positiivisella tavalla yleiskuntooni vaikuttaviksi.

Näiden kahden immuniteetin kohottajan lisäksi syön tosiaan päivittäin luomu probiootteja, B12-vitamiinia, D-vitamiinia, valkosipulikapseleita, omegaa, Evoniaa hiuksille, sinkkiä sekä magnesiumia. Vitamiinikaappini suorastaan pursuaa erilaisia purnukoita, joista pyrin syömään vähintään nuo edellä mainitsemani joka päivä. Tärkeää lisäravinteiden syömisessä on se säännöllisyys, jotta vaikutus alkaa elimistössämme näkymään.

Onko täällä ehkä muitakin etenkin arginiinilisän puolesta liputtavia? Oletteko huomanneet samankaltaisia positiivisia vaikutuksia kuin minä? 

*Tuotteet sponsoroitu

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *