On my way
On my way

Näin kevennät maanantaioloa!

Se olisi jälleen maanantai ja uuden viikon alku! Vaikka täällä on hyvä ja energinen olo, silti veikkaan, että moni kärsii tänään maanantaikrapulasta. On ehkä syöty ja juotu runsaasti koko viikonlopun ajan, mikä saa olon tuntumaan kankealta jopa pitkälle alkuviikkoon. Useampi myös nukkuu huonosti sunnuntain ja maanantain välisen yön, mikä sekin tietysti pahentaa yleistä olotilaa. Rytmit ovat sekaisin, olo turvonnut, päätä särkee ja väsyttää. Uskokaa tai älkää, täälläkin todella tiedetään, millainen tuo maanantaiolo voi pahimmillaan olla…

Jos sinulla on tänään viikonlopun jäljiltä turvonnut ja tukkoinen fiilis, kerää kohta tulevat vinkkini talteen! Näiden avulla oloaan on mahdollista keventää ja siinä samalla myös mielialaa kohottaa. Kun kehossa on hyvä olla, on mielemmekin positiivisempi. Positiivista on myös se, että tuo maanantaiolo menee aivan varmasti ohitse. Se, kuinka nopeasti se helpottaa, on kuitenkin aika paljon kiinni meistä itsestämme.

Näitä vinkkejä minä suosittelen maanantaikrapulaan:

Aloita päivä vihersmoothiella

Ehkä oikeasti paras vinkkini tukkoiseen ja kankeaan maanantaiaamuun tai aamupäivään on vihersmoothie! Toki voit juoda smoothien vasta illallakin, mutta mitä aikaisemmin sen teet, sitä nopeammin huomaat eron olossasi. Vihreillä on todistetusti aikamoinen vaikutus kehoomme ja niiden avulla aineenvaihdunta lähtee jälleen rullaamaan. Laita smoothieen vaikka vähän lehtikaalta, pinaattia, myrkkyjä puhdistavaa chlorellaa, pakastemangoja, macaa, MSM-jauhetta, MCT-öljyä, tyrnijauhetta, avokado, inkivääriä, sitruunanmehua ja manteleita. Nesteenä voit käyttää joko ihan jäävettä, tai esimerkiksi makeuttamatonta mantelijuomaa.

Juo runsaasti vettä!

Jos tavallinen vesi ei maistu, mausta se sitruunan ja kurkun paloilla, tai vaikka marjoilla. Tärkeintä on juoda mahdollisimman paljon jotta keho puhdistuu, aineenvaihdunta toimii ja olotila vatsassa paranee. Vesi on vaan oikeasti niin ihmeellinen juoma, että se tehoaa vaikka minkälaiseen olotilaan!

Liike on lääke

Idyllisintähän on aloittaa viikko vaikkapa juoksulenkillä raikkaassa ulkoilmassa. Jos aamulenkki ei kuitenkaan sovi aikatauluusi, liiku mahdollisimman paljon töissä. Jos puolestaan teet istumatyötä, nosta pöytä tänään ylös ja tee töitä seisovaltaan. Muistan ainakin itse toimistotyöajoilta, kuinka ihanaa vaihtelua tuo seisovaltaan työskentely oli istumiseen verrattuna! Veri lähtee kulkemaan raajoissa ja sitä pysyy ihan eri tavalla skarppina. Kuitenkin aivan viimeistään töiden jälkeen suosittelen treenejä, vaikka ihan vaan kevyttä kävelylenkkiäkin. Liike on todella lääke ja vaikuttaa niin kehoon kuin mieleenkin positiivisella tavalla.

Pidä ateriarytmi tasaisena

Viikonlopun jälkeen ehkä se pahin kompastuskivi on monelle ateriarytmi. Kuinka saada taas kiinni terveellisestä ruokavaliosta, kun mieli vaeltaa herkuissa? Oma suositukseni on, että maanantaina katkaistaan herkkuputki. Voit vieroittaa itseäsi pehmeästi esimerkiksi raakasuklaan avulla, jolloin kehosi saa vähän hyvää, mutta laadultaan parempaa sellaista. Lounaaksi kannattaa valita raikas mutta täyttävä salaatti, tai vaikka joku herkullinen keitto. Riisiruoat saattavat huonontaa oloa entisestään ja tehdä siitä nuutuneen. Noudata tasaista ateriarytmiä koko päivän ajan ja syö riittävästi laadukasta ruokaa.

Juo vihreää teetä

Eikä ole muuten huuhaata! Itse olen niin monet kerrat todennut, kuinka vihreä tee oikeasti parantaa huonoakin olotilaa. Se stimuloi aineenvaihduntaa ja tukee ruoansulatuselimistön toimintaa. Etenkin tuo positiivinen vaikutus aineenvaihduntaa koskien korostuu näin maanantaisin! Suosittelenkin vaihtamaan happamoittavan kahvin aamun jälkeen vihreään luomu teehen.

Keskitä energia kivoihin juttuihin!

Useimmiten jos fiilis kehossa on huono, vaeltelee mielikin melankolisissa maisemissa. Minulle ovat tuttuja maanantaimasennukset etenkin silloin, jos alkoholia on tullut viikonloppuna nautittua enemmän kuin lasi tai pari. Kroppa on yleensä vielä maanantainakin ihan tukossa ja siksi mielikin alavireisempi. Kaikkeen löytyy kuitenkin onneksi apu ja se on maanantaina ehdottomasti kivojen asioiden ajatteleminen! Mieti niitä elämäsi positiivisia juttuja ja kaikkea sitä, mitä on tulossa. Tuleva kesä ja aurinkokin piristävät tällä hetkellä kummasti!

Mene ajoissa nukkumaan

Maanantaina kannattaa kivuta petiin ajoissa jotta saa rytmin jälleen kohdilleen. Sen sijaan päiväunia en suosittele missään nimessä! Monet kerrat on itse tullut mokailtua tuon suhteen ja rytmit ovat menneet entistä enemmän sekaisin. Sitkuttele vaikka sen vihreän teen voimin ja lähde ulkoilemaan, kun pahin väsymys iskee. Maanantai on myös hyvä päivä soittaa ystävälle, jonka kanssa ei ole hetkeen kuulumisia vaihtanut! Itse suosin nykyään juoksulenkeillä ystäville soittamista, jolloin saa hoidettua kaksi kärpästä yhdellä iskulla. 🙂

Näiden vinkkien myötä toivottelen oikein energistä maanantaita! Tsemppiä, iloa ja positiivista mieltä jokaiselle. 🙂 

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *