Miten teen ekologisempia valintoja?

Nolottaa myöntää mutta vielä muutama vuosi sitten en ollut kovin kiinnostunut ekologisuudesta. En miettinyt ekologisia valintoja arjessa enkä kierrättänyt. Hankin melkeinpä kaiken uutena ja shoppailin hyvin usein. Myös roskat menivät kaikki sekajätteeseen – ihan sama oliko kyse muovista, tyhjistä kirjekuorista tai vaikka biojätteestä. Elämäntyylini oli tuhlaileva ja kaikkea muuta kuin kestäviä arvoja vaaliva. Puhuisin jopa sellaisesta oman elämänsä yksinkertaistamisesta, kun puhun tänä päivänä ekologisista arvoista, jotka ovat minulle nyt aivan eri tavalla tärkeitä. Aikaisemmin jotenkin ajattelin, että maailma tuhoutuu kuitenkin – ettei yhden pienen ihmisen teoilla ole niin suurta merkitystä. Tuo on kuitenkin aivan täyttä paskaa ja tyhmää ajattelua! Onhan se totta että maailma on hukkumassa jätteeseen ja esimerkiksi muoviongelma on niin järkyttävä Aasian maissa, etten tiedä miten paljon voimme enää pelastaa mutta silti. Se miten yksi ihminen toimii, vaikuttaa aina. Jos jokainen kantaa oman vastuunsa kierrätyksessä, on lopputulos aina parempi kuin ettei vastuuta kanneta ollenkaan.

Nykypäivänä pidän ekologisten arvojen vaalimista sellaisena perus kansalaisvelvoitteena – tai sitä toivoisin sen jokaiselle olevan. En tietenkään tee päätöksiä muiden puolesta mutta koen, että omalla esimerkillään voi vaikuttaa lähiympäristöönsä. Itse olen esimerkiksi huomannut kuinka lähipiirinikin on pikkuhiljaa innostunut kirpputoreista, kun olen esitellyt loistavia löytöjäni. Sama pätee muovin kierrättämiseen, josta olen useampaan otteeseen suorastaan saarnannut. Pieniä asioita, jotka kuitenkin tarttuvat ihmisestä toiseen lumipalloefektin tavoin ja edesauttavat täten hyviä juttuja. Enkä tosiaan sano että olisin itsekään asiassa mikään täydellisyyden perikuva, minäkin vasta opettelen!

Tänään haluan jakaa teille niitä asioita, joissa minä kierrätän tai pyrin ekologisempaan elämäntyyliin ja valintoihin. Moni kohta on ehkä juuri sinulle itsestäänselvä mutta veikkaan, että paljon on ihmisiä jotka eivät ekologisuutta elämässään ajattele. Siksi mielestäni onkin tärkeää että näitä asioita esille nostetaan, jonka myötä tietoisuus lisääntyy. Siispä ohessa yksitoista arkista seikkaa, joiden avulla minä ekoilen!

Vältän muovipussien ostamista – Sinällään pieni asia mutta kuitenkin merkittävä. Eli en enää osta jokaisella kauppareissulla uutta muovikassia, vaan kannan mukana oikeastaan aina kangaskassia tai suurempaa laukkua ”shopperia”. Jos menen varta vasten kauppaan, otan kangaskasseja parikin mukaan, jotta niitä ei tarvitse ostaa. Ja sama pätee muuten heviosastollakin – en osta enää niitä muovisia pikkupusseja, vaan pakkaan hedelmät/vihannekset aina jos mahdollista paperi- tai hajoavaan biopussiin. Usein saatan ottaa hedelmiä ilman pussiakin, eli esimerkiksi sitruunat ja appelsiinit menevät hienosti korissa sellaisenaan.

Ostan ison osan vaatteistani käytettynä – Ostan säännöllisesti vaatteita mutta pääasiassa käytettynä. Vaatekaappini ei ole täynnä niitä vuosien löytöjä, vaan tykkään kierrättää sen sisältöä. En ole ajattomien klassikkojen haalija, vaan enemmän fiilispukeutuja. Kun ostan käytettynä, ei vaatteiden hankinnasta tule morkkista ja samalla teen uniikkeja löytöjä. Tietenkin vaatekaapissani on niitä kestäviäkin palikoita, eli en joka vuosi osta uutta talvitakkia ja sama nahkarotsikin on palvellut suunnilleen nelisen vuotta. Mutta noin yleisesti olen vaihtelun haluinen ja siksi vierailen second hand liikkeissä melkeinpä viikoittain. Aina sieltä ei löydy yhtään mitään, kun taas toisella kertaa saattaa löytyä vaikka ja mitä. Myyn vaatetta paljon myös eteenpäin, eli mikään ei päädy todellakaan roskikseen. Jos taas en saa jotain vanhoja vaatteita myytyä, vien ne aina kierrätyslaatikkoon. Toki välillä ostan uutenakin mutta nykyään koko ajan harvemmin.

En syö lihaa juuri koskaan – Tämä on varmasti kohta, jota olen noudattanut ekologisista aatteista pisimpään enkä edes alun perin ekologisista syistä. Aloitin lihattomuuden oikeastaan pikkuhiljaa ja siitä syystä, etten vaan erityisemmin välitä lihan mausta. Punainen liha on ällöttänyt jo vuosia ja jänteinen kana viime vuodet. En kuitenkaan sano olevani täysin vegaani koska syön välillä kananmunia ja saatan esimerkiksi ulkomailla ravintolassa tilata hampurilaisen, jossa on laadukas pihvi – tämä siis silloin jos listalta ei löydy muuta hyvää tilattavaa. Olenkin päättänyt etten ole lihan suhteen täysin ehdoton aina ja ikuisesti, sillä välillä kuitenkin tulee hankalia tilanteita joissa lihaa sisältävä vaihtoehto on oikeastaan ainut houkuttava sellainen. Arjessa kuitenkin noudatan lihattomuutta enkä osta lihaa kotiini koskaan. Tällä hetkellä syön muuten hyvin vähän kananmuniakin ja tähän pisteeseen on lipsuttu ikään kuin vahingossa. Mielestäni lihan syönnin vähentäminen on hyvä ja helppo tapa tukea ekologisuutta, joten sitä suosittelen ihan oikeasti aivan jokaiselle!

Kierrätän kotitaloudessa – Muovi- ja biojätteiden kierrättäminen on tänä päivänä osa myös minun arkeani. Kuten eilisessä postauksessa mainitsin, tulee muovijätettä yhdenkin ihmisen taloudessa aivan järkyttävästi, joten kauhulla mietin sitä aikaa kun heitin itsekin kaiken vaan huolettomasti sekajätteeseen! Siispä jos et muuta kierrätä, niin kierrätä ainakin muovi. Useammassa kodissa on kuitenkin kaksi jäteastiaa keittiössä, joten toiseen voi lajitella vaikka sen muovijätteen. Tietenkin olettaen, että taloyhtiöstä löytyy se muovijäteastia… Myös paperin, pahvin, lääkkeet ja ongelmajätteen lajittelen aina, luonnollisestikin. Jos itse mietit miten kierrättää jotain tiettyjä juttuja, niin hyviä neuvoja löytyy esimerkiksi Kiertokapula -sivustolta.

Käytän julkisia taksien tai oman auton sijaan – Minulla ei tosiaan ole koskaan Helsingissä asuessani ollut omaa autoa. Olen aina liikkunut julkisilla ja tällä hetkellä säästän matkalipussakin sievoisia summia, kun liikun kaupunkipyörällä. Tietenkin välillä suosin taksia kuten yöllä baarista tullessa jos en jaksa lähteä täpötäydelle bussiasemalle mutta noin yleisesti arjessani liikun ekologisesti. Kaupunkipyörät ovat Helsingissä lokakuun loppuun saakka, joten jos säät vaan suosivat, tulen niillä liikkumaan varmasti sinne saakka.

Pyrin lentämään vähemmän – Tämä on ehkä se kaikista hankalin osuus noudattaa ekologisia aatteita. Lentäminen nimittäin saastuttaa aivan järkyttävästi mutta siitä huolimatta en ainakaan itse kykene kokonaan lentämisestä luopumaan. Rakastan nimittäin matkustamista mutta ehkä tulevaisuutta ajatellen voisi miettiä sitä, karsisiko lyhyempiä lomia ja tekisi pidempiä matkoja hieman harvemmin? Tällä hetkellä ei ole vielä ostettuna seuraavaa matkaa, mutta suunnitteilla on muutama Levin reissu talveksi ja ensi vuoden puolella alkutalvesta kenties Aussit, Fidzi ja Bali – tämä siis vielä täysin suunnitteluasteella.

Vältän hurjaa kuluttamista – Tämä pätee siis oikeastaan kaikkeen. Kun ennen hain materiasta tyydytystä sisimpäni tyhjyyteen, nykyään olen oivaltanut ettei yksikään vaate tai tavara tee minusta onnellista saatikka edesauta onnellisuutta. Vältänkin ylenpalttista kuluttamista ja sitä, että ostaisin jatkuvasti jotain uutta. Tykkään oikeastaan kaikessa minimalistisuudesta ja siitä, että elämäni on tietyllä tavalla yksinkertaista. Tällä tarkoitan siis sitä ettei kotini ole täynnä materiaa, josta en pystyisi vaikka päivässä luopumaan. Haluan olla ns. vapaa lähtemään koska tahansa ja vaikka jättämään kaiken.

Säästän rahaa jatkuvasti – Mielestäni myös säästäminen on ekologista. Se ettei kuluta rahojaan turhiin hyödykkeisiin vaan säästää jatkuvasti sen mitä kussakin kuukaudessa kykenee. Jokaisella meistä on ne omat säästökohteemme mutta esimerkiksi oma asuntohan on kuin pankkiin rahaa laittaisi. Myös rahastot ja korolliset säästötilit toimivat, joihin rahaa siirretään ikään kuin pahan päivän varalle. En ole itse ollut tässä todellakaan esimerkillinen ja aikanaan kaikki mitä tuli menikin. Nykyään olen kuitenkin onneksi fiksumpi ja ymmärtänyt säästämisen tärkeyden.

Ostan säännöllisesti luomua – Aivan kaikessa en tätä noudata eli jääkaappini ei ole täynnä luomutuotteita mutta tietyt asiat ostan oikeastaan poikkeuksetta luomuna. Tällaisia ovat esimerkiksi kaurahiutaleet, kahvi, tuoreet mausteet (basilika jne.) ja useammat hedelmät sekä kasvikset. Näin kesällä suosin paljon suomalaisia vihanneksia, eli pyrin tukemaan myös kotimaan tuotantoa. Talvella taas on ehkä jopa ekologisempaa ostaa tomaatit ulkomaalaisina kuin suomalaisina, koska kasvihuoneet vievät hurjasti energiaa ja esimerkiksi espanjalaiset tomaatit tuodaan rahdilla Suomeen.

En ole tuntikausia suihkussa ja pesen pyykkini useimmiten eko -ohjelmalla – Kun joskus vietin suihkussa pitkiäkin aikoja, nykyään pyrin käymään siellä suhteellisen nopeasti. Myös pyykit pesen ekologisella ohjelmalla mahdollisimman usein (muu kuin lakanapyykki joka pestävä 90 asteessa) ja ylipäänsä pyrin säästämään sähköä arjen tasolla. En siis enää pidä kaikkia valoja jatkuvasti päällä tai huudata televisiota turhaan. Sähkölaskuni onkin hyvin pieni, mihin olen erityisen tyytyväinen.

Ostan nahkaa muovin sijaan – Tämä on kenties hieman ristiriitainen aihe, eli osa pitää nahan suosimista ehdottomasti kaikkea muuta kuin ekologisena, kun taas osa ei voi sietää tekonahkaa. Itse lukeudun jälkimmäiseen porukkaan, eli ostan mieluummin nahkaa kuin tekonahkaa eli muovia. Tämä siksi että nahka on kestävämpää ja miellyttävämpää, kun taas tekonahka mielestäni ällöttävän halvan näköistä ja päällä hiostavaa. Ostan kuitenkin nykyään ison osan nahkajutuistakin käytettynä tai jos hankin jonkun laukun vaikka uutena, kestää se käytössäni pitkään ja tulee vielä lopulta kierrätetyksi. Tärkeää on toki muistaa että nahassakin on eroja, eli osa nahasta on valmistettu ekologisemmin. Hyvä esimerkki tästä on kasviparkittu nahka, joka on huomattavasti ekologisempaa kuin ns. tavallisella prosessilla valmistettu nahka.

Millaisin tavoin te vaalitte ekologisuutta arjessanne? Jos on jotain vinkkejä itsellenikin niin olen pelkkänä korvana!

 

Kuvat: Iines / edit: minä

Kommentit (4)
  1. On myös ollut puhetta, että lakanoille ja pyyhkeille riittäisi 40 astetta, koska nykyään pesuaineet ovat niin tehokkaita. Itse kuitenkin pesen aina kuudessakympissä. Ekopesuohjelmia en käytä, koska omassa pyykkikoneessa ne ohjelmat kestävät todella kauan. Ehkä säästää vähän vettä, mutta sähköä kyllä kuuluu paljon enemmän.

    1. Ahaa, no mutta eihän tuokaan täys mahdottomuus ajatuksena ole! Pesin itse asiassa juuri tänään lakanapyykin neljässä kympissä muiden valkoisten pyykkien joukossa ja ainakin puhtaalle näytti. Mutta ehkä jatkossa tuo 40-60 voisi olla varsin hyvä 90 sijaan. Ja joo se ekopesuohjelma on kyllä pitkä… Eli sähköähän se tietenkin vie. En sitten tiedä kumpi on pahempi, veden vai sähkön runsas kulutus? Ehkä jokaisen omia valintoja. 🙂

  2. Ajankohtainen ja tärkeä aihe! Hyvä, että moni bloggari on kirjoittanut tästä.

    Tiesitkö muuten, että lakanoiden pesun suosituslämpötila on (väh.) 60astetta, mikä usein on aivan riittävä lämpö ja samalla huomattavasti ekologisempaa kuin pestä ne 90asteessa?

    1. Niinpä, samaa mieltä! 🙂

      Ahaa, oikeasti? Itse olen kuullut nimenomaan tuosta yhdeksästäkymmenestä. Todellakin jatkossa pesen kuudessa kympissä jos se on kerta riittävä! Kiitos tästä. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *