On my way
On my way

Miten paljon paljastelet somessa?

Viime päivinä sosiaalisessa mediassa on jälleen kohistu siitä, kuinka paljon on soveliasta paljastaa ihoaan esimerkiksi Instagram-tilillä. Ovatko liian paljastavat ja vihjailevat kuvat oikeutus jopa potkuille? Jos joltain on jäänyt tuo kohauttava Iltasanomien uutinen lukematta, voit kurkata sen tiivistetysti täältä.

Itsehän olen aina hieman ihmetellyt sitä, miksi nuoret naiset (ja välillä jopa hieman vanhemmatkin) kokevat tarvetta olla puoli alastomana sosiaalisessa mediassa. Miksi Instagramiin ladataan toinen toistaan paljastavampia kuvia ja miksi poseerataan peilin edessä pornahtavasti? En nyt kuitenkaan puhu hyvällä maulla toteutetuista alusvaatekuvista tai näistä ennen jälkeen painonpudotuskuvista, joilla on selkeä ihmisiä motivoiva viesti. Se mitä nyt tarkoitan, ovat nimenomaan ne kuvat joissa haetaan epäilemättäkin seksististä linjaa, mutta niitä puolustellaan mitä ihmeellisimmin perustein. Paljastellakin, kun voi ihan tyylikkäästi kuitenkaan näyttämättä kaikkea koko kansalle…

Olen usein miettinyt omiakin kuvia ja sitä mitä tahdon niillä viestiä. En nyt väitä, että olisin itse aina johonkin kaapuun verhoutuneena mutta käsi sydämellä voin sanoa, että ainakaan kovin usein minua ei olla alusvaatteisillaan pornoasennoissa blogissa tai Instagramissa nähty. Mietin aina kuvia lisätessäni sitä, olisiko se vanhempieni ja ehkä tulevaisuudessa lapsieni silmille sopiva, tai ylipäänsä sellainen, etten menetä sen vuoksi mitään mahdollisuuksia vaikka työkuvioihin liittyen. Koska valitettavasti se, mitä nettiin kerran laitat jää nettiin. Mielestäni esimerkiksi blogi ja Instagram ovat omalla tavallaan myös meidän ns. julkisia käyntikortteja, joilla viestimme jotain ulkomaailmalle. Jos Instafeedini olisi täynnä paljaan takapuoleni kuvia, jakaisin niiden kautta väistämättä tietynlaista mielikuvaa itsestäni.

Se, mikä itseäni usein tuossa paljastavien kuvien puolustelussa häiritsee on, että moni toteaa olevansa nykypäivänä niin itsevarma, että kykenee lähes alasti julkisesti olemaan. Mielestäni tuo on kaikkea muuta kuin itsevarmuutta – anteeksi nyt vaan. Itsevarman ihmisen ei tarvitse esitellä lähes alastonta vartaloaan julkisesti kaikille tai ottaa lähikuvia alapäästä ja rinnoistaan. Onhan se tietenkin totta, että etenkin naisten alastomuus myy ja sitä kautta saadaan esimerkiksi Instagramissa huomattavasti enemmän seuraajia, jota kautta myös mahdollisesti tietynlaisia työkuvioita. On kuitenkin valitettavaa, että harva ehkä miettii tuota somen negatiivista puolta ja sitä, kuinka näitä kuvia saatetaan myös väärinkäyttää. Ne saattavat pahimmillaan päätyä hyvin ällöttäväänkin käyttöön, jollaiseen en ainakaan itse omia kuviani haluaisi käytettävän.

Pyrin kuitenkin nykyään aina asioissa siihen, että yrittäisin ymmärtää. Meistä jokainen on vaan ihminen ja meillä on omat syymme toimia tavoilla joilla toimimme. Vaikka olenkin tämän asian suhteen aika vahvalla mielipiteellä varusteltu ja tulen kannassani pysymään, pyrin kuitenkin siihen, etten tuomitse ihmisiä vaan asian. Uskon, että alastomuuden esiin tuomisellekin on jokaisella näin toimivalla ne omat todelliset syynsä. Siellä voi olla epävarmuutta, huomionhakuisuutta tai sitä, että yksinkertaisesti vaan pidetään alastomuutta niin luonnollisena asiana, ettei sen jakaminen somessakaan häiritse. Meitä on niin erilaisen kasvatuksen saaneita ja ehkä tosiaan itse lukeudun siihen ikäpolveenkin, että mietin näitä juttuja hieman konservatiivisemmin.

Se miksi aiheesta halusin tänään kirjoittaa on, että jokainen miettisi näitä juttuja. Nuorena sitä harvoin funtsii elämää kovin pitkälle ja esimerkiksi tulevaisuuden ajatteleminen kymmenen vuoden päähän saattaa parikymppisenä tuntua aika kaukaiselle. Jos jakaa itsestään pornahtavaa ja seksististä sisältöä, kannattaa se harkita mielestäni aika tarkkaan. Ehkä on hyvä miettiä syitä sille miksi niin tekee ja mitä tuollaisella materiaalin jakamisella hakee? Onko se kannattavaa ja ehkä miettiä myös niitä negatiivisia puolia, joita tuollaisten jakojen seurauksena saattaa eteen tulla.

Omasta mielestäni alastomuus on edelleen luonnollinen ja kaunis asia, mutta se ei kuulu koko kansan nähtäväksi.

Mitä mieltä te olette alastomuudesta somessa ja pornahtavien kuvien julkisesta jakamisesta? Heräsikö jotain ajatuksia aiheeseen liittyen?

Kommentit (14)

 1. Maria Ihanaista

  Oon aivan samaa mieltä sun kanssa ja mietiskellyt muutenkin samaa hommaa! Kyllä se väkisin luo tietynlaisen kuvan ihmisestä, jos itsestään lisäilee todella paljastavia kuvia – ja siitä imagosta voi myöhemmin olla tosi hankala enää päästä eroon, vaikka haluaisikin… Sinänsä jokainen saa mun puolesta tehdä omat valintansa ja olla vaikka kuvissaan alasti, jos tykkää, mut en mä itse sitä silti ymmärrä 😀

  • On my way

   Kyllä, samaa mieltä. Ja tuollainen käytös voi tosiaan olla aika kauaskantoista, eikä maineesta pääse välttämättä eroon kovin herkästi. Sinällään valitettavaa mutta kuten todettu, jokainen itse valitsee mitä elämällään tekee ja mitä arvoja vaalii. 🙂

 2. Jenni

  Mua alkaa jo naurattaa tämä naisten selittely, kuinka alastomuus on luonnollista ja käydäänhän me saunassakin ilman rihman kiertämää. Kyllä, saunan yhteydessä peseydytään, siitä ei kukaan räpsi kuvia someen. Ja nimenomaa, se on täysin normaalia, ei sitä tarvitse ikuistaa ja näyttää sillä olevansa rohkea. Paljas pinta tuo seuraajia, turha kenenkään selittää, että ne kuvat ovat itseä varten. Yleensä ne kenellä ei ole tälle maailmalle muuta jaettavaa, jakavat niitä vakojaan kuvissa. Ja mitä tuohon potkuihin tulee, niin todellakin sai ne ansaitusti. Luin kyseisen henkilön blogia vuosia ja en voi kun ihmetellä, kuinka epätoivoinen ja sekaisin tämä neiti on. Huulet ja tissit on ainoa mitä on tarjolla. Kyllä se seksikkyys tulee jostain muualta kuin huomion kerrjäämisestä.

  • On my way

   Niin, itsekin ihmettelen kyllä selityksiä siitä kuinka tuollainen käytös olisi jotenkin täysin normaalia ja jopa tavoiteltavaa. Mutta seksihän myy, sitä ei käy kieltäminen. Veikkaan myös, että tuohon huomioon jota noista seksikkäistä kuvista tulee saattaa jopa jäädä omalla tavallaan koukkuun.

 3. Taru

  Mulla oli mennyt tuo kyseinen juttu aivan ohi! Mä myös aina mietin ennen tekstin tai kuvan julkaisua, voisiko tästä olla haittaa työkuvioiden tai muiden juttujen kannalta. Yleensä se onkin ihan hyvä mittari. 🙂 Jotkut elävät varmaan niin hetkessä, ettei tule tuollaisia mietittyjä.

  • On my way

   Niin, samoilla linjoilla kanssasi. Mutta kuten tosiaan mainittukin, kukin tyylillään ja tavallaan. 🙂

 4. Julle

  Pahoittelen että hieman kritisoin näkökantaasi. Mielestäni avauksesi liippaa läheltä ”Slut shamingia” jossa kritisoidaan ihmisten itseilmaisua ja syytetään paljaan pinnan esittelyä epävarmuudesta tai huomion hakemisesta. Jokainen meistä hakee hyväksyntää, huomiota sekä mainostaa omaa persoonaansa itselleen parhaiten sopivilla keinoilla. Olet toki oikeassa että imago mitä itselleen rakentaa saattaa sulkea mahdollisuuksia elämässä, mutta kultaista keskitietä joka pitäisi ovet avoinna kaikkialle on vaikea saavuttaa, ja ne jotka siihen yrittävät ovat usein kohtuullisen värittömiä persoonia. Se mitä ja paljonko saa näkyä on hyvin ajasta ja kulttuurista riippuvainen asia. Sinun kuviasi ei tietyissä maailmankolkissa nyt, tai Suomessa 100 vuotta sitten olisi pidetty ollenkaan sopivina. Mielestäni on hyvä asia että meidän kulttuurissa vieläkin vaikuttava kristillinen häveliäisyys ja puritanismi on katoamassa ja alastomuus, paljaan pinnan esittely sekä ylipäänsä kaikki itseilmaisu on vapautunut vuosikymmenten saatossa ja tulee vapautumaan uskonnon ja konservatiivisuuden muuttuessa yhä merkityksettömämmäksi. Ehkäpä meidän lapsemme ja lapsenlapsemme eivät enää pidä ollenkaan paheksuttavana asiana sitä jos äiti/mummi on nuoruudessaan vilautellut internetissä? Antaa kaikkien kukkien kukkia ja olkaamme kritisoimatta muiden mieltymyksiä ja itseilmaisun keinoja.

  • On my way

   Ei tarvitse pahoitella, arvasin, että osalla on asiaan eri mielipide ja se on täysin hyväksyttävää.

   Itse olen kyllä huolissani siitä, että itseilmaisu on menossa tähän suuntaan. Vaikka tavallaan on hienoa, että niin monista asioista ajatellaan nykyään vapaammin, mutta sitten kuitenkin mietin sitä onko suunta oikeasti aina oikea? Moni nuori ei ehkä ymmärrä seksuaalisten kuvien viestiä ja vaikutusta tulevaisuutta ajatellen, mikä se on mielestäni huolestuttavaa…

   Tähän ajattelutapaani vaikuttaa varmasti kasvatukseni ja se, että omistan tosiaan myös niitä kristillisiäkin arvoja. Itse todella toivon, että maailma ei mene suuntaan jossa kaikki järjestys, konservatiivisuus ja arvot katoavat lopullisesti, sillä siitä ei välttämättä seuraa pelkästään hyvää.

  • Mikaela

   Mun mielestä on huolestuttavapaa ajatella, että mun bikiniposekuva Instagramissa sulkisi pois jotain työmahdollisuuksia. Mun mielestä on huolestuttavampaa, että miehet, jotka päättävät työllistymisestäni leimaavat mut epäammattimaiseksi ja se, että mun keho automaattisesti olisi jotain likaista ja että muhun, kokonaiseen ihmiseen ei mahtuisi muuta kuin halu esitellä kehoani. Miten liittyy se, miten suoriudun töissä, tyttöystävänä, ystävänä, tyttärenä ja ystävällisenä empatiakykyisenä tuntemattomana muille ihmisille, siihen, että haluan olla ylpeä kaikista niistä muutoksista mitä mun ihana keho käy läpi ja näyttää sen kaikille jotka haluavat sen nähdä? Ei mitenkään. Naisten valintoja mollaamalla ei päästä yhtään mihinkään.

 5. Tanja

  Samaa mieltä,ihmettelen naisia jotka esiintyvät lähes alasti tai esittelevät hyvin vähisssä vaatteissa rintoja ja peppua sosiaalisessa mediassa. Miksi ihmeessä,mitä he hakevat näillä kuvilla?
  Tavalliset alusvaatekuvat on ok,mutta selvästi joissakin kuvissa on pääosassa muu kuin vaatteet. Hyväksi esikuvaksi ei voi ainakaan sanoa.Kyllä heistä saa tietynlaisen kuvan.

  • On my way

   Niin, samoja juttuja itsekin mietin ja kyseenalaistan…

 6. Tiitu

  Itselläni on aivan eri kanavat itseni toteuttamiseen. Koen huolimattomana ja ajattelemattomana julkaista missään paljasta pintaa omilla kasvoillani, mutta saan omia kiksejä oman vartaloni esittelystä. Facebook ja insta ovat erittäinkin peitettyjä, sillä julkisesti heruttelu ei sovi persoonaani. Erillisellä paljasteluun tarkoitetulla sivustolla julkaisen itsestäni mitä lystää – anonyyminä.

  • On my way

   Niinpä, tuohonkin puuhaan on varmasti omia kanaviaan. 🙂 Uskon, että on nimenomaan fiksumpaa käyttää tuollaisia lähteitä julkisen somen sijaan.

 7. Maria

  JES!!!! Oon niin kauan kaivannut, että joku puhuisi asiasta! Kiitos!!!

  …oma näkökulma on, että blogit menevät seksi edellä – ollaan rehellisiä.

  Poseeraukset vaatteet päällä ovat yhä useammissa ja useammissa blogeissa sellaisia, että tavoitteena on oman tuotteen paras mahdollinen myynti, keinolla millä hyvänsä. Suosittelen tarkastelemaan poserauksia.

  Mutta. Seksikkyys on sellainen asia, johon jokaisella ihmisellä on oikeus. Ja helpoimmalla pääsisi, kun ei tuomitsisi ketään. Puolialastoman kuvan takana voi olla vaikka syömishäiriöstä selvinnyt ihminen, jonka toipumisprosessiin kuuluu osana voimaannuttavat kuvat ja niiden esittäminen kaikille. Ja omasta kuvasta palautteen saaminen.

  Saatoin siis puhua itseni pussiin, enkä oikeastaan tiedä kannattaako edes paljastavia kuvia tuomita. Vaikka tuomitseminen onkin niin helppoa. Ihmisillä voi olla kuvien takana rankempi tausta, kuin pikainen blogiselaus antaa ymmärtää. Mutta varmaa on, että lapsille ja teineille nykyinen somen aikakausi on pelkkää raadollisuutta. Miksi muuten alaikäiset riisuisivat kohtuuttomasti, kuin esimerkin takia. Tämä aihe taitaa olla loputon suo. Heh!

  Vietähän ihan superhyvä päivä!!

  -Maria, uusi kirjoittaja
  http://www.lily.fi/blogit/rohkaisua-sinulle/enta-jos-arvostelun-sijaan-arvostaisin

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *